Mitsui Group

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mitsui Group
三井グループ
Kuruluş1876
KurucuMasuda Takahashi
Genel merkezi
Japonya Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Web sitesiwww.mitsui.com

Mitsui Group (Japonca三井グループ, Mitsui Gurūpu), bir Japon keiretsudur.

Grubun başlıca şirketleri arasında Mitsui & Co. (genel ticaret şirketi), Sumitomo Mitsui Banking Corporation, Sapporo Breweries, Toray Industries, Mitsui Chemicals, Isetan Mitsukoshi Holdings, Sumitomo Mitsui Trust Holdings, Mitsui Engineering & Shipbuilding, Mitsui O.S.K. Lines ve Mitsui Fudosan bulunmaktadır.[1]

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Şirket ilk olarak Bugünkü Mie prefektörlüğünde bulunan Matsusaka'daki bir dükkâncının dördüncü oğlu olan Mitsui Takahashi (1622-1694) tarafından kurulmuştur. Takahashi'nin babası miso satmaktaydı ve rehinci dükkânı işletmekteydi.

1876 yılında Japonya'nın ilk özel bankası olan Mitsui Bankası kuruldu. 20. yüzyılın başında şirket yükselerek en büyük zaibatsulardan biri haline geldi ve birçok sektörde faaliyet göstermekteydi.

II. Dünya Savaşı'ndan sonra zaibatsuların lağvedilmesiyle rakipleri Mitsubishi ve Sumitomo'nun gerisinde kaldı ve birçok yan kuruluşu bağımsız bir şirket haline geldi veya başka şirketlere bağlandı. Günümüz Mitsui & Co., Ltd. ise 25 Haziran 1947 tarihinde kurulmuştur.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Member Companies". Mitsui Public Relations Committee. 20 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2017. 
  2. ^ "History". Mitsui & Co., Ltd. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2017. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]