Medellín Karteli

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Medellín Karteli
Kuruluş1972-1993
Kurucu(lar)Pablo Escobar
Etkin bölgelerKolombiya, Meksika, New York, Florida

Medellín Karteli, Pablo Emilio Escobar Gaviria tarafından kurulan ve yönetilen Kolombiya'nın Medellín şehrinden üs olarak seçmiş son derece iyi organize olmuş bir Kolombiya uyuşturucu karteli ve terör örgütüydü. Genellikle ilk büyük “uyuşturucu karteli” olarak kabul edilir ve örgütün üst kademeleri Escobar ile birlikte faaliyet gösteren çok sayıda Kolombiyalı kaçakçı arasındaki ortaklık üzerine inşa edilmesinden dolayı böyle (Kartel) anılır.

1970'lerin ortalarında operasyonlarına başladı.Pablo Escobar, Jorge Luis Ochoa Vásquez, Juan David Ochoa Vásquez, Fabio Ochoa Vázquez kardeşler, José Gonzalo Rodríguez Gacha ve Carlos Lehder tarafından kuruldu. İlk başlarda bir kaçakçılık ağı olarak başlamış olsa da, 1976 yılına kadar kokain kaçakçılığına yönelmedi. Sonrasında Kolombiyalı kaçakçı Griselda Blanco yönlendirmesiyle kokain üretimine ve kaçakçılığı üzerine odaklandı. Kartel 1972'den 1993'e kadar Bolivya, Kolombiya, Panama, Orta Amerika Ülkeleri, Peru, Bahamalar, Amerika Birleşik Devletleri (Los Angeles ve Miami gibi şehirler dahil) ve Kanada'da ve Avrupa'da da faaliyet gösterdi.

Kartel faaliyetlerinin zirvesindeyken,her hafta dünyanın onlarca ülkesine tonlarca kokain satıyor günde 60 ile 100 milyon ABD Doları kadar gelir elde ediyordu.[1] Bir süre ABD kokain pazarının %96'sını, dünya geneli kokain pazarının ise %90'ını elinde tutmayı başardı.[2]

İlk başlarda yasadışı kokain ticaretine hakim olmasıyla ün salmış olmasına rağmen, örgüt, özellikle sonraki yıllarda, siyasi amaçlar için şiddet kullanması ve Kolombiya hükümetine karşı, başta bombalamalar, adam kaçırmalar, ayrım gözetmeksizin cinayetler işlemesiyle beraber dikkatleri üzerine çekti. Zirve döneminde, Medellín Karteli dünyanın en büyük uyuşturucu karteliydi ve ana rakibi olan, Kolombiya'nın Valle del Cauca departmanında yerleşik uluslararası bir uyuşturucu kaçakçılığı örgütü olan Cali Carteli'nden üç kat daha fazla kokain satışı yapıyordu. Pablo ve Medellin Karteli ile Cali Karteli arasında Medellín'in Los Angeles'taki kokain ticaretini kontrol etmesi, Cali'ninde New York City'yi kontrol etmesine Miami ve Houston'ı aralarında paylaştıkları bir anlaşmaları vardı. Ve Medellin Karteli yılda 5 milyar doların üzerinde bir gelir elde ediyordu.

1993 yılına gelindiğinde Cali Karteli ile Kolombiya hükümetinin desteklediği paramiliter grup olan Los Pepes ve Amerika Birleşik Devletleri hükûmeti tarafından parçalandı. Liderleri olan Pablo Emilio Escobar Gaviria öldürüldü, diğer üyeler ise hapsedildi veya suikast sonucu öldürüldü.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Medellín, once epicenter of Colombia's drug war, fights to keep the peace 9 Kasım 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. The Christian Science Monitor. Erişim tarihi: 17.01.2018
  2. ^ UNODC (2009). "Cocaine" 29 Aralık 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (PDF) raporu.