Meganthropus

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Meganthropus
Yaşadığı dönem aralığı: 0,774-0,129 myö
Orta Pleyistosen 
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Mammalia
Takım: Primates
Alt takım: Haplorhini
İnfra takım: Simiiformes
Familya: Hominidae
Cins: Meganthropus
von Koenigswald, 1950
Tür: M. palaeojavanicus
İkili adlandırma
Meganthropus palaeojavanicus
von Koenigswald, 1950
Sinonimler
  • Homo erectus palaeojavanicus
  • Pithecanthropus dubius

Meganthropus, Endonezya'nın Pleistosen döneminden bilinen, hominin olmayan hominid insansılarının soyu tükenmiş bir cinsidir. Endonezya'nın Orta Cava kentindeki Surakarta yakınlarındaki Sangiran bölgesinde birkaç izole dişin yanında bulunan bir dizi büyük çene ve kafatası parçasından bilinmektedir. Cinsin uzun ve karmaşık bir taksonomik geçmişi vardır. Orijinal fosiller yeni bir türe, Meganthropus palaeojavanicus'a atfedildi, bu isim uzun bir süre geçersiz sayıldı ve cins adı fosiller için resmi olmayan bir isim olarak kullanıldı.

2000'li yılların ortalarında, örneklerin taksonomisi ve filogenisi belirsizdi ve çoğu paleoantropolog, onları bir şekilde Homo erectus ile ilişkili olarak değerlendirdi. Ancak sınıflandırma belirsizliğini gösteren Homo palaeojavanicus ve hatta Australopithecus palaeojavanicus isimleri de kullanılmıştır.

1948'de Swartkrans'ta sağlam bir kafatasının bulunmasından sonra (SK48), Meganthropus africanus adı kısaca uygulandı. Bununla birlikte, bu örnek şimdi resmen Paranthropus robustus olarak biliniyor ve önceki adı ile genç bir eşanlamlıdır.

Bu buluntuların bazılarına Homo erectus'unkine benzer alet kullanımına dair kanıtlar eşlik etti. Meganthropus'un genellikle bu türle Homo erectus palaeojavanicus olarak ilişkilendirilmesinin nedeni budur.

2019'da, diş morfolojisi üzerine yapılan bir araştırma, Meganthropus'un, Lufengpithecus ile en yakından ilişkili, hominin olmayan hominid insansıların geçerli bir cinsi olduğunu buldu.[1]

Bibliyografya[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Zanolli (May 2019). "Evidence for increased hominid diversity in the Early to Middle Pleistocene of Indonesia". Nature Ecology & Evolution (İngilizce). 3 (5): 755-764. doi:10.1038/s41559-019-0860-z. ISSN 2397-334X. PMID 30962558. 17 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]