Kullanıcı mesaj:Ugur Basak/Arşiv Mart 2006

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Roman Abramoviç[kaynağı değiştir]

Merhaba Erdem, Roman Abramoviç maddesinde telifli sorunları düzenledinmi. Şayet düzenleyememişsen bile telifli kısımları şu an için kaldırarak. Özet bir hale getirebilirmisin. Kolay gelsin--Ugur Basakmesaj 09:44, 1 Mart 2006 (UTC)

Uğur merhaba, valla adam hakkında düzgün bilgi yok herkes aynı kaynağı kullanıyor.Yazılı bi belge de yok.O yüzden telifli yerleri dediğin gibi silelim. --Erdemsenol 14:51, 1 Mart 2006 (UTC)
Roman Abramoviç maddesinde bulunan telifli gördüğüm kısımları çıkartarak düzenledim. --Ugur Basakmesaj 20:19, 1 Mart 2006 (UTC)

Metal Militia, yanlış oyu sildiğin için sağol. Eleman işine gelmeyen oyları bir güzel silmiş, ondan sonra diğer kullanıcılar farketmeden oylamaya devam etmiş. Düzeltirken gözümden kaçmış. --Ugur Basakmesaj 20:01, 1 Mart 2006 (UTC)

Rica ederim Ugur, eleman(LAR)ı takipteydim ben de zaten epeydir :) Kolay gelsin. Metal Militia 20:09, 1 Mart 2006 (UTC)

yine kişisel maddeler hk...[kaynağı değiştir]

Yine sizin fikrinizi almak istiyorum. Bu kullanıcı adı almamış IP lerden gelen kişisel bilgi maddeleri (Harun Şit) bana göre buraya hiç yakışmıyor. Fakat acaba çok mu katı davranıyorum, ben mi yanlış düşünüyorum? --renegademesaj 13:59, 2 Mart 2006 (UTC)

Renegade, Google Harun Şit araması sonucu gösteriyor 0 sonuç:) Bu tür gördüğün tüm maddeler için Vikipedi:Silinmeye aday maddeleri kullanmaya çekinme, zaten orada sonuç ortaya çıkıyor. Kaliteyi yüksek tutmamız gerekiyor.--Ugur Basakmesaj 14:09, 2 Mart 2006 (UTC)

Zazaca ve Zazalar[kaynağı değiştir]

Merhaba, Turkce Wikipedia'da tr:Zazaca ve tr:Zazalar makaleleri edit edilememektedir. Aciklama yapilmadan makale kilitlenmis ve kaynak gosterilmeden yazi yazilmis. Aciklama yapilmadan kilitlenmesi ve kaynak gosterilmeden yazi yazilmasi Wikipedia kurallarina aykiri degil mi? --Daraheni 15:09, 2 Mart 2006 (UTC)--

Merhaba Daraheni, bu kayda göz atarsan bugun Zaza ile ilgili 2 maddenin korumasını kaldırmıştım. Senin verdiklerinden Zazalar'ında koruma altında olduğunu farkettim, mesajdan önce onun korumasınıda kaldırdım. İlgili sayfadan kimin kilitleme yaptığını görebilirsin. Tekrar hoşgeldin.--Ugur Basakmesaj 15:21, 2 Mart 2006 (UTC)
Tesekkurler --Daraheni 17:42, 2 Mart 2006 (UTC)

Tekrar Merhaba,

Kendi kullanici sayfamda Zazaca ile ilgili bir makale hazirladim. Makaleyi Zazaca sayfasina gecirmeyi dusunuyorum. Yazdigim hemen herseyin kaynagini gosterdim. Zazaca ile ilgili tartismalara da bir bolum ayirdim. Sende makaleye bir goz atabilir misin?--Daraheni 22:38, 2 Mart 2006 (UTC)

Zazaca Üzerine Yapılan Bilimsel Çalışmalar ve Zazaca'nın Sınıflandırılması Üzerine Tartışma yerdeğiştirirse daha güzel olur. Bu arada Şu anki Zazaca sayfasından farklı sayılır ve bunu doğrudan koyduğun bilgi kaybı olan kısımları ve yaptığın değişikliği tartışma sayfasına kısaca yazabilirsen güzel olur. Ne de olsa köklü bir değişiklik olacak.--Ugur Basakmesaj 22:44, 2 Mart 2006 (UTC)

Zazaca makalesini dedigin gibi yayinladim. Yanliz senden bir ricam var, lutfen sayfaya akademik kaynak gosterilmeden yazi yazilmasina izin verme. Zaten bu Vikipedi'nin guvenilirligi acisindan onemli bir konu. Ingilizce Wikipedia bu isi iyi yapiyor. --Daraheni 09:28, 3 Mart 2006 (UTC)

Merhaba, özel olarak o madde için birşey söyleyemem fakat tüm maddeler için o söylediğini yapmaya çalışıyoruz. Özel olarak ilgilendiğin maddeleri izleme listende tutarak belli aralıklarla kontrol edebilirsin. Kolay gelsin--Ugur Basakmesaj 09:35, 3 Mart 2006 (UTC)

Eğribucak Bağları hk.[kaynağı değiştir]

Sevgili Uğur kardeşim,

Şair Neyzen Tevfik'in 'Altmışından sonra câna bobstil ettin beni' dediği gibi, sizler de beni bu yaştan sonra vikikolik yaptınız. Usul ve erkânı tam anlamadan bazı katkılarda bulunmak gayreti ile yeni bir Eğribucak Bağları isimli madde yazıp resimledim.. Kaşını gözünü biraz düzeltir veya uygun değilse tamamen silersen memnun olurum. Sevgiler. Hasan Sami Bolak

Merhaba Hasan abi (abi demek uygun sanırım:))
Sayfaya genel olarak göz attım, bir çok yeni girilen maddeye göre güzel sayılır. 1-2 ufak değişiklik yaparım şimdi. Aslında buraya sizi gibi altmışını geçmiş insanlar gerekiyor. Ne de olsa Türk kültürü ve Türkiye hakkında bizden daha çok şeyler biliyorsunuz. Bu konuların unutulmadan bir yerlere aktarılarak gelecek nesillere kalması için sizin gibi daha çok insana ihtiyaç var. Bu arada imza atmak için üstteki düğmelerden soldan ikinciyi kullanabilirsiniz veya ~~~~ ilede atabilirsiniz. Kolay gelsin--Ugur Basakmesaj 23:49, 2 Mart 2006 (UTC)

Merhaba Metal Militia, belgenin çevirinde sen bulunduğun için sana sormak istedim. Benim anladığım metinden kişiler ticari olarakda kullanabiliyorlar bizim metinlerimizi. bu sitenin sahibi tüm içeriği kopyalamış ve google reklamları alarak kar amaçlı kullanmaya başlamış, fikrin nedir?--Ugur Basakmesaj 11:56, 3 Mart 2006 (UTC)

Ugur merhaba, evet sözünü ettiğin sitenin sahibinin/webmasterının (her kimse artık) Dbl2010 ile bu konuda konuştuğunu ve “çok yakında siteyi açıyorum, bütün sayfalarınızı indirdim…” şeklinde, göstere göstere, haber vere vere bu işi yaptığını ve Dbl2010’nun da bu gelişmeye olumsuz bir tepki vermediğini hatırlıyorum. Bu karşılıklı mesajları senin de okumuş olman gerek, hatırlıyorsundur. Fikrimi sorduğun için sağol. Gerçi benim fikrimin hiçbir önemi olmadığını biliyorum ama madem sordun söyleyeyim. Bence Wiki projesi, aslında tümüyle bir “ideal durum”u simgeliyor. Fakat ne yazık ki hayatın gerçekleri bu ideale ulaşmayı sürekli olarak engelliyor. Ve ideal duruma ulaşma çabaları, bizim gibi toplumlarda, yani “yapmak”tan çok “yıkma”yı seven kültürlerde, çok kolaylıkla darbe alabiliyor. Lafı fazla uzatmayayım: “özgürlük”, onun da belli sınırları olduğunun bilincinde olmayan toplumlar için bir numara büyük gömlek gibidir, bol gelir, üzerinden taşar, oturmaz. Dolayısıyla, vücudumuzu o gömleğin içine "uydurabilmemiz" için daha çoook fırın ekmek yememiz gerekir. Olmuyor işte Ugur, olmadığını da herkes görüyor. İki tane adam gibi madde yazan varsa, 222 tane de başıboş mayın gibi içeriye dalıp ortalığı karman çorman edebilen kendini bilmez var. Ya oraya buraya saçma sapan laflar yazıyorlar, ya da karşılarındakilerin kim olduğunu, buraya neler verdiğini/vereceğini bilmeden (umurlarında da olmadan) hakaretler savurabiliyor ve çok değerli katkıları olan kullanıcıları küstürüp buralardan çekip gitmelerine neden oluyorlar. Neyse, daha çok konuşurum da, ne vaktim ne de hevesim var artık :)… Ama sen de dert etme bence, çünkü bu tarz sonuçlarla karşılaşılabileceğini Wiki vakfının kurucuları nasılsa zamanında öngörmüş ve karşı tezlerini de bir şekilde (?) geliştirmişlerdir :) Kolay gelsin. Metal Militia 14:14, 3 Mart 2006 (UTC)

Creative Commons ehliyetleri...[kaynağı değiştir]

Selamlar...

Creative Commons'ın Atıf - Benzer Paylaşım 2.5 (Attiribution - ShareAlike 2.5) ehliyetini nasıl türkçeleştireceğiz ve Türkçe halini nasıl [1]'a yükleyeceğiz ?

Belki, bugüne dek bu iş halledilmiş de olabilir ama çok aramama rağmen, bulamadım. Bu ve benzeri CC ehliyetlerinin eski sürümlerinin bile türkçeleştirilmiş halleri yok (ya da ben göremedim).

Öte yandan, üzerinde henüz çok detaylı araştırma yapmamış olduğumu önceden belirtmek suretiyle, bizdeki Kamu Malı ya da Kopya Hakkı etiketlerinin çoğunun yabancı dildeki hallerinin olduğu gibi aktarıldığı dikkatimi çekti; türkçeleştirilmiş olanlar da pek güven vermiyor.

Bir başka konu da bir DVD ya da VCD'den yapılan ekran yakalama görüntülerinin kullanımı ile ilgili:

  • Bir süre önce, Köy Çeşmesi'ne, Wikipedia'da benzer durum için kullanılan etiketin türkçeleştirilmesinin ve öyle kullanılmasının bir sakıncası olup olmadığını sormuştum.
  • İlk Noumenon yanıt vermişti ama sonradan başka yanıt gelmemiş. Ben de gelebilecek diğer yanıtları beklerken unutup, işi takip etmeyi bırakmışım.

Yani, bu konudaki fikrini de merak ediyorum.

Ya da bu kadar çeviriyi filan yapmak ya da etiketleri (yabancı da olsa) koymak yerine, özellikle diğer Wikipedia'lardan aldığımız ya da Wikimedia Commons'dan kullandığımız görüntüler için, basitçe "Şu Wikipedia'nın bu sayfasından alınmıştır; telif hakkı detayı için oraya bakınız..." gibi bir ifade yeterli oluyor mu ? Ancak, böyle olunca da bazen bit yeniğine takılmak olası:

  • Wikipedia'daki bazı etiketlerde, "Düşük çözünürlüklü ve tanıtım amaçlı, ticari amaç gütmeyen bir resimdir ama İngilizce Wikipedia dışındaki Wikipedia'larda kullanılması sakıncalı olabilir..." gibi ifadelere de rastlıyoruz.
  • Bu durumda da orada kullanılmış bir ekran yakalama görüntüsünü ya da bir DVD kapağı taramasını kullanabileceğimizden emin olamayız.

Bu kadar şeyi arka arkaya sormamın nedeni, genellikle resimli katkılar yapıyor olmam ve sıklıkla da telif hakkına dair bir ifade kulanmayı ya da etiketleme yapmayı, gayri ihtiyari, ihmal ediyor olmamdır:

  • Böyle giderse, günün birinde kabak fena halde başıma patlayabilir ve baş edebileceğimden fazla "Silinecektir" etiketi ile karşılaşabilirim.

Kolay gelsin...

--Doruk Salancı 17:08, 3 Mart 2006 (UTC)

Merhaba Doruk bu kadar uzun soruna kısa bir cevap olacak ama kusura bakma. en:Category:Image_copyright_tags sayfasında tüm şablonlar var sanırım burada da bunların bir çoğu bulunmakta, senin söylediğin etiketi de şu şekilde en:Template:Cc-by-2.5 halletmişler. Türkçe Vikipedi ancak bazı konularda düzene girip ilerlemeye başladı, şu ana kadar resim etiketleri konusunda fazla bir adım atmış sayılmayız. Sanırım toplu bir hareket başlatarak bu sorunu halledebiliriz. İlk olarak köy çeşmesinde dikkati çekebiliriz, uygun bir Vikipedi: açıklama sayfası açılır (Alperen başlatmıştı aslında bir tane Vikipedi:Resim etiketleme). Gerekli şablonlar türkçeleştirilerek, bundan sonra eklenen resimler için ilgili şablonun eklenmesi zorunluluğu getirebiliriz, eklenmediği durumlarda ilgili resim silinir ve bu şekilde sanırım sorun hallolur. Bu arada büyük bir sorun daha 1000'in üzerinde kullanılmayan resmimiz Özel:Unusedimages var şu anda. --Ugur Basakmesaj 23:19, 3 Mart 2006 (UTC)

Yanıtına teşekkür ederim. CC etiketlerinin en azından güncel olanlarından ve Wikipedia'dan çektiğim resimlerde bulunan etiketlerden başlayarak, türkçeleştirme işine bugün itibarıyla girişeyim. Halledebildiklerimi de Alperen'in başlattığı sayfaya eklerim. Tek sıkıntı, ekran yakalama görüntüleri, DVD/VCD kapakları vb. resim dosyaları için en:Wikipedia'da olan etiketleri nasıl kendimize uyduracağız. Olmazsa, şimdilik o ilgili etiketleri de ABD'ye uyan içeriğine sadık kalarak ama türkçeleştirerek Vikipedi'ye alalım ve temkinli bir şekilde, kullanalım.

Kolay gelsin...

--Doruk Salancı 07:49, 4 Mart 2006 (UTC)

en:Template:Film-screenshot şablonunda senin söylediğin gibi sadece İngilizce wikipedia'da kullanılır diyor. Any other uses of this image, on Wikipedia or elsewhere, may be copyright infringement böyle bir ifade kullanmışlar, aslında orada yazdığı gibi bizim serverlarında ABD'de olmasından dolayı aynı yasalara göre kullanabiliriz. Fakat bazı wikiler bu resimleri serverlar ABD'de olmasına rağmen kullanmak istemiyor. Tabi Türkiye'de ki telif yasalarının durumu belirsizlikler içerdiğinden biraz karışık. En azından belli etiketler eklenmesi durumunda ileride değişiklik yapmamız kolay olur.--Ugur Basakmesaj 09:37, 4 Mart 2006 (UTC)

Ekran yakalama görüntüsü için telif şablonu...[kaynağı değiştir]

Şablon:Telif hakkı - Görüntü - Ekran yakalama - Film'e bir bakar mısın ? Özellikle şablonun altına yazdığım açıklamalara ne dersin ?

--Doruk Salancı 14:37, 4 Mart 2006 (UTC)

Şu an için yeterli görünüyor, yalnız çeviri olmuş ama orada yine İngilizce wikipedia'da kullanılabilir gibi bir ifade ilginç olmuş:) Yani burada kullanılması uygun değil gibi. O kısmı Türkçe wikipedia olarak da çevirebiliriz sanırım ne de olsa bizim serverlarda Amerika'da. En altta bulunan çeviridir, kısmıda sanırım şablon içinde gereksiz, şablonun kendi saydasında noinclude kısmına eklenebilir not olarak. --Ugur Basakmesaj 22:14, 4 Mart 2006 (UTC)

İlk başta bana da garip geldi ama üç sıkıntılı nokta nedeniyle, olduğu gibi çevirdim: tercümesini yaptığım etikette

  • ABD telif hakkı yasası ifadesi var ve bu ifade sadece ABD'deki sunucular üzerinde bulunmayı değil, ağ çözünürlüğü sahip - sınırlı sayı kavramlarını da içeriyor gibi gözüküyor --- biz, Türkiye açısından bu ağ çözünürlüğü - sınırlı sayı durumunun ne olduğunu bilmiyoruz; sadece orijinal etiketteki mantığa göre ve iyi niyetle hareket ettiğimizi belirtebilir durumdayız.
  • Fair use ifadesi de tamamen ABD yasalarına özgü bir kavram/doktrin imiş; bunun bizde de bir karşılığı var mı, bilmiyorum. Dolayısıyla, bu dürüst kullanım ifadesi de ağ çözünürlüğü - sınırlı sayı noktasında beni (en azından şimdilik) yarı yolda bırakıyor.
  • 3. nokta ise senin bu konu üzerine ilk yazışmamızda dile getirdiğin nokta: orijinal etiket illa ki İngilizce Wikipedia diye belirtiyor ve yukarıdaki iki nokta nedeniyle, biz bunu Türkçe Wikipedia / Vikipedi diye çevirebilir miyiz, bilmiyorum.

Uzattım (her zamanki gibi, :-)); sadede geleyim: eğer İngilizce Vikipedi ifadesini çıkarır ve Vikipedi ifadesini kullanırsak, ABD telif hakkı yasası ve dürüst kullanım ile çelişiriz, %50-%50.

Sondaki uyarıyı şablon içine koyup da orijinal etikete yönlendirebilecek şekilde hazırlamamın ve şablon sayfasına detaylı açıklama yapmaya çalışmamın ardında yukarıdaki nedenler yatıyor; bir de örneğin GNU GPL'in bile tercümesi değil de orijinali geçerli ve tercümesi sadece o ana dili kullananlara fikir versin diye kulanılıyorken, telif hakkı üzerine bir etiketin tam tercümesini sunmak ve mutlaka orijinaline yönlendirmek gerekliliği. Ancak, kendi içinde gene de eksik var gibi:

  • o sondaki uyarıyı biraz daha detaylandırmak lazım gibi geliyor
  • hatta, etiketin içinde fazla duruyor ise, detaylandırdıktan sonra da çeviri etiketin üst kısmında yer alacak ayrı bir çerçeve içinde göstermek daha iyi olabilir.

--Doruk Salancı 22:53, 4 Mart 2006 (UTC)

Doruk benim anladığım, orada ingilizce wiki yazmasının nedeni şuda olabilir. Uzak doğudaki bir kaç wikinin ve bazı wikilerin serverları ABD'de değilmiş. Onunla ilgili olabilir, fakat yinede dediğin noktada haklısın. Ama tek bir sorun oluyor, İngilizce wikide kullanılır diye söylendiği zaman burada kullanılamayacağını söylemiş oluyoruz. Ama hiç yoktan bir şablon kullanmak iyidir. Ne de olsa ileride bir durum olduğunda, hepsine bağlantı kurmamız açısından kolaylık sağlar. Bu konuda yapabileceğimiz en uygun şeyde Hukukçu bir vikipedistin aktif olması olacak. --Ugur Basakmesaj 23:04, 4 Mart 2006 (UTC)

Evet, karışık bir iş. Tam tercümeden vazgeçmeden açıklayıcı ve çelişkiyi ortadan kaldırıcı bir düzenleme yapabilmenin yoluna yarın bakacağım. Olmazsa, senin dediğin gibi ve çelişkisi giderilmiş bir tercümeyi kullanırız.

Teşekkürler; iyi geceler...

--Doruk Salancı 23:13, 4 Mart 2006 (UTC)

Alo erdem sen neden Kurt tarihini silinmeye aday yaptin? Sana mi dokundu? O sadece Ksenefonun MÖ 401 yılında yazdığı kitabın tercümesidir. Yanlı falan değil. Ksenefon bizzat Kürtleri görmüş kişidir. User:Tirigan

Sanırım bu mesaj yanlış yere geldi --Ugur Basakmesaj 22:33, 4 Mart 2006 (UTC)

I run a bot for year categories to add your template. After that i will run a bot for, birth and dead years [2]

By the way, i don't add below Kategori:20 you can add them manually.--Ugur Basakmesaj 11:46, 5 Mart 2006 (UTC)

Thanks. Teşekkür ederim. Dünya şehirli 12:05, 5 Mart 2006 (UTC)

düzenleme sırası[kaynağı değiştir]

Merhaba Denisutku, sayfaları düzenlediğini farkettim. Şöyle bir liste hazırladım bot yardımı ile, Kategori tartışma:Vikipedi düzenle şubat başındaki duruma göre düzenle etiketi olan sayfaları boyutlarına göre bir sıraya koydum. Şayet düzenlemek istersen oraya göz atabilirsin. Kolay gelsin--Ugur Basakmesaj 12:08, 5 Mart 2006 (UTC)

Uğur önce şu ilçeler kategorisini bitireyim, bahsettiğin listeyle de ilgileneceğim. Sağol ve kolay gelsin. denisutku msj 12:11, 5 Mart 2006 (UTC)

aranızdaki o.c. ları[kaynağı değiştir]

farkında mısınız bilmem ama farklı adresler altında yürütülen türkçe wiki çalışmalarına aranızdaki aklı yetersiz insanlar tarafından sürekli saldırı yapılıyor. İster misiniz saldırılar katlanarak vikipedi ye geri dönsün? ARanızda bu kafada insanlar nasıl katkı saglıyor ki sisteme? Neyse boşverin ben icabına bakıyorum o.c. larının. User:85.101.63.25

Her ne kadar saldırılar olsada bizim o kişilere saldırı yapan insanlara isim takmamız ve alçalmamız uygun değil. Sizdende bunu istiyorum. Yapıcı olarak tartışmaya çalışalımki tartışmalar işe yarasın. --Ugur Basakmesaj 15:10, 5 Mart 2006 (UTC)

farklı adresler olayı[kaynağı değiştir]

neden birileri bu tür girişimin sadece vikipedi de olması gerektiğini düşünüyor? Tamamen türkçe içerikli ve içerisindeki ana yazıların vikipedi den alındığı (bu konuda bazı editörlerinizden destek yazıları aldık) ve sürekli gelişen sitemize saldırıyı insanlık sayıyorlar ki?

Örneklersek aşağıdaki yazılar bizim sistemimize sürekli girilen yazılardan en temizi;

gereksiz adamlara duyurulur

gereksiz adamlar! bu ise yaramayan gereksiz sitenizi alip hangi cebinize koyarsiniz bilinmez ama bildigimiz bisey var. O da siz bu mekandan toz olana kadar hirsizlarla mucadeleye devam edilecektir. Bunu beyninizin olmasi gereken o bosluga koyun. yonetici kim bu sitede sadece ip engelleme yoluyla durduramazsiniz ozgur insanlari. Biz yazariz siz sadece okuyup seyredersiniz. Ama biz bu isi para ve menfaat icin yapmiyoruz. Hirsizlar icin hic yapmiyoruz. simdi gerekli bi is yapip insanlara ve emeklere saygili olun ve Vikipediye gelip herkesten Özür dileyin. Eğer insansanız bunu yapın. Yoksa biz başka şeyler yapabiliriz. Ona göre hesabınızı yapın. -Aldınmı şimdi IP numaramı. Müracata bunu da eklicem merak etme lavukk...

örneklere devam

Sen kendinimi akillimi saniyorsun,geri gercekten beyin yokmu sende Yaw.Vikipedinin editoru biziz oglumm.Sana kim soyledi bunca emek verip yazdigimiz yazilari alip kopyala sonrada bize gel kufret diye haa.Sen once zeka testi yaptir.Siteyi tumden kapatana kadar bu uyarilar ve editler surecek, cunku biz yazdiysak yine biz sileriz.Sen otur sadece seyret.Sabaha kadar seni uyutmayiz. Bundan sonrasini sen bilirsin.Kolaysa gelde Vikide 2 satir yaz.Herkez sizin ne kadar adi herifler oldugunu biliyor.bunu kendinizde biliyorsunuz.birde gelip bizi tehdit ediyorsunuz utanmadan. Sizi yine uyariyorum eger insansaniz gelip ozur dileyin. Tamam len bitti bu site kapatip cekin gidin...Yallahh

ayrıca neden gelir elde etmek istediğimizi düşünüyorsunuz?

www.mors.gen.tr, www.alkol.gen.tr, www.burclar.gen.tr den mi para kazanmışız da www.ansiklopedi.gen.tr den kazanmayı umalım? Kullanıcı:85.101.63.25

Bunları yazan kişi hakkında bir şey söyleyemem fakat köy çeşmesine hakaret yazan kişi ile aynı kişi iseniz buradaki tüm kullanıcılara dolaylı veya doğrudan hakaret etmeniz doğru bir davranış değil.--Ugur Basakmesaj 15:27, 5 Mart 2006 (UTC)
vikipedistlere küfür etmedim etmem de

ama kendini bilmez aranızdaki o dallama herif sistemimize zarar vermeyi kafasına koyup sağa sola köpek gibi saldırdıkça elimi kolumu baglayıp izlemeyecegimi bilin. Lisanslama konusunda daha önceden editörlerinizle de görüşüp bu işi başlatmışken şimdi bir gerizekalının (hakediyor ayıplamayın) saldırıları yüzünden vikipedi düşmanı olacak değilim. Bot yazıyormuş sistemimizi dağıtmak için ne güzel faydalı işler yapan vikipedistlere (: Kullanıcı:85.101.63.25


Ansiklopedi gen tr nin ruh hastasi sahibi bütün Vikipedistleri kendisi gibi sanıyor

Kufur etmediysen bunlar ne? Ansıklopedi gen tr nin sahibi bakın Köy Çeşmesine ne yazmış:"okuduğunu anlamayan insana gerizekalı denir. Bu gerizekalılar vikipedinin lisansını mı değiştirecek, ben hakaret etmiyorum"
Arkadaşlar kusura bakmayın da gerizekalı mısınız yoksa okuduğunuzu mu anlamıyorsunuz? Wikipedia'nın lisansı her türlü kopyalamaya izin veriyor. Bunun içine ticari kullanım bile dahil. Sizin yazdığınız makaleleri milliyet gazetesi CD yapıp satabilir bile :D. Aptal herifler ticari kullanıma karşıysanız buraya katkıda bulunmazsınız.
Evet ansiklopedi.gen.tr adındaki sitenin sahipleri buradan çaldıkları yetmiyormus gibi birde buraya ve vikipedistlere hakaret ediyorlar. Kendi sitelerini korumaya alıp Vikipediye saldırıyorlar. Lutfen onlara gereken uyarıyı yapalım... Kullanıcı:83.221.170.8


hı hı sakin ol

komik arkadaşım küfrü haketsen de burada küfretmeyeceğim sana. ansiklopedi.gen.tr de aslanlar gibi yoluna devam edecek. ne sen ne de senin gibi aklı kıtlar bu tür oluşumlarda uzun süre kalamaz. seni birgün burada istenmeyen adam yaparlarsa şaşırmam Kullanıcı:85.101.63.25

Tartışmanın yeri burası değil, ayrıca karşılıklı hakaret etmeniz uygun değil. --Ugur Basakmesaj 15:43, 5 Mart 2006 (UTC)

Ansiklopedi gen tr nin ruh hastasi sahibi bütün Vikipedistleri kendisi gibi sanıyor[kaynağı değiştir]

Ansıklopedi gen tr nin sahibi bakın Köy Çeşmesine ne yazmış:"okuduğunu anlamayan insana gerizekalı denir. Bu gerizekalılar vikipedinin lisansını mı değiştirecek, ben hakaret etmiyorum"
Arkadaşlar kusura bakmayın da gerizekalı mısınız yoksa okuduğunuzu mu anlamıyorsunuz? Wikipedia'nın lisansı her türlü kopyalamaya izin veriyor. Bunun içine ticari kullanım bile dahil. Sizin yazdığınız makaleleri milliyet gazetesi CD yapıp satabilir bile :D. Aptal herifler ticari kullanıma karşıysanız buraya katkıda bulunmazsınız.
Evet ansiklopedi.gen.tr adındaki sitenin sahipleri buradan çaldıkları yetmiyormus gibi birde buraya ve vikipedistlere hakaret ediyorlar. Kendi sitelerini korumaya alıp Vikipediye saldırıyorlar. Lutfen onlara gereken uyarıyı yapalım... 17:54, 5 Mart 2006 Kullanıcı:83.221.170.8

Siliniverdim...[kaynağı değiştir]

Selamlar...

Dün gece bir ara Wikipedia'da teknik bakım vardı. Teknik bakımın geçmesini beklerken ve Vikipedi içinde gezinirken, kendi kullanıcı sayfama bir uğramak istedim ama yerinde yeller esiyordu. Outurm açma ya da kapama konusunda bir sıkıntım olmamasına ve kullanıcı sayfamın bir geçmişi olmasına rağmen, "Kullanıcı:Doruksal diye bir madde yoktur" gibi bir yazı ile karşılaşıyodum. Sabaha uğraşırım diye peşini bıraktım ve az önce de daha önce bana bahsettiğin kurabiye temizlik, yenileme vb. işlerini yapmama rağmen, birşey değişmedi. Ben de sayfa geçmişinden bir önceki sürümü açıp, kaydettim.

Böyle şeyler arada olur mu; olduğunda da yaptığım doğru mu ? Bakabildiğim kadarıyla, herhangi bir silinme kaydı ya da sayfa geçmişinde herhangi bir "şaka" filan da gözükmüyor.

--Doruk Salancı 07:01, 6 Mart 2006 (UTC)

Merhaba Doruk, silinmiş olduğunu sanmıyorum. Senin söylediğin gibi kayıtlarda görünmüyor. Dün gece 00:30 civarından sonra bende wiki sayfalarına giriş yapamadım, ya dönemsel bakımla ilgili ya da dönemsel tıkanıklıklarla ilgili idi. Senin sayfanın geçmişi arasında ki farka baktım, normal şartlarda sayfanın içeriği 1-1 aynı ise kayıt yapmıyor çünkü. Ona bakarken dikkatimi çekti, ekleme yaparken 1 yeri unutmuşsun [3]. Kolay gelsin. --Ugur Basakmesaj 08:50, 6 Mart 2006 (UTC)

Değiştirmiş olduğum maddelere katkı yapanların yaptıkları katkıların bir değer taşıması için yazıların bilimsel bir içerikle ve tarafsız olarak yazılması gerekir. bunun dışında bir amaçla yazılanlar o yazıyı yazanlar için bir değere sahip olsa bile başkaları için bir değer taşımaz,taşımamalıda unutmayın ki önemli olan gerçeğin kendisidir.yaptıklarımı şimdi birde lütfen bu gözle değerlendirin.Lenin'den Stalin'den bahseden yazılar o yazıyı yazan kişinin kendi yetersiz bilgisinden ve resmi ideolojinin manipülasyonlarının yansımasından başka bir şey değil. gazete haberleriyle, resmi yayın organlarının yönlendirmeleriyle toplumsal olaylar anlaşılamaz,sosyal gerçeklikleri anlama çabasında olan kişilerde bunlarla yetinemezler, resmi ideoloji ve onun tüm propaganda araçları gerçeği gözler önüne sermek için değil bizzat gerçeği gizlemek için faaliyet halindedirler ancak bu ne yazıkki çıplak gözle görülecek aşamaya henüz gelmemiştir.teşekkür ederim 15:54, 6 Mart 2006 Kullanıcı:Aliari

Bazı sayfalarda yaptığın davranışlar vandalizm sayılabilecek türden. Şayet uygun görmediğin bir şey varsa düzeltebilirsin fakat içeriğin büyük kısmını veya tamamını silmek istiyorsan bunu ilk olarak tartışma sayfasında tartışman uygun olandır. --Ugur Basakmesaj 15:09, 6 Mart 2006 (UTC)

anlam ayrım tutu sayfasından ayrılmalı. nasıl yapılır acaba. Ve bir #redirect nasıl terse düzeltilebinirir acaba. cevabın için sağ ol.--Zentukmesaj 14:57, 6 Mart 2006 (UTC)

Sayfayı düzenledim, bu gibi ismini değiştirmiş olduğun sayfalarda tekrar çevireceğin isimde şayet yalnız 1 değişiklik varsa eski haline çevirebilirsin yeni sayfada ismini değiştir özelliğini kullanarak. Tutu sayfasını anlam ayrımı olarak koyarak, tutu (ekonomi) olarak düzenledim. İlgin için sağol, kolay gelsin --Ugur Basakmesaj 15:06, 6 Mart 2006 (UTC)

Erciyes gazetesi[kaynağı değiştir]

Uğur bey, Erciyes Gazetesi'ni 'Kayseri'ye nasıl bağlayabilirim? Selamlar. Kullanıcı:Hasan Sami 17:18, 6 Mart 2006 (UTC)

Merhaba Hasan Bey, kusura bakmayın ama soruyu tam olarak anlayamadım. Ama sanırım sorunu halletmişsiniz,kategori ile. Sorun hallolmamışsa ilgilenmeye çalışırım. --Ugur Basakmesaj 23:36, 6 Mart 2006 (UTC)

Uğur Bey, bugün çok geç kaldınız, hoş geldiniz. Zannediyorum meseleyi hallettim. Teşekkürler. Hasan Sami 23:47, 6 Mart 2006 (UTC)

Hi, Ugur Basak. Could you help us to create a Swadesh list for Turkic languages? We have a Bashkurt version, it would be great if you help to add an Anatolian Turkish version. The list is [here]. Thanks, - Mutagar.

Thank you very much for your contribution. Now we have also a Saha version. Hope there will be other Turkic versions too.
Indergen ölöşön ösön olo rehmet. Hazer bezze Saha variantı la bar. Başka Törki varianttarı la bulır tip ömötlaybez. - Mutagar

http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCrt

Kürtler sayfasindan yönlendirilme yapilmis, ve icerigi politik bir yazi bilimsel tezler gibi gösterilmis. Kaynak belirtmiyor. Dis baglantilarda Konu hakkinda bilgi olmadigi gibi, politik bazi aciklamalar yer aliyor. Ben bu sayfanin incelenmesinden yanayim.Sero 20:08, 7 Mart 2006 (UTC)

Merhaba Erdemsenol/Sero şu anda elimizde 3 sayfa var Kürt, Kürtler ve Kürt tarihi. Bunların ya tek sayfada Kürtler yada Kürtler ve Kürt tarihi olarak düzenlenmesi gerekiyor. Sero/Erdemsenol ile beraber çalışabilirseniz çok güzel olur. İsterseniz ilgili maddelerin tartışma sayfalarında konu ile ilgili tartışın nerelerin tartışmalı nerelerin kalması ile ilgili ufak bir çalışma yapabilirsiniz. (Bu mesajı ikinizede yolluyorum, doğrudan bir yardımım olursa yardım etmeye çalışırım) --Ugur Basakmesaj 21:28, 7 Mart 2006 (UTC)

Ilginize tesekküer ederim. Ben iletisime girmeye calistim, yanit yok.Sero 21:34, 7 Mart 2006 (UTC)

Uğur merhaba, eğer bilimsel bi çalışma(en azından tarafsız) çalışma olacaksa ben buna varım ama olmayan önüme dayatılacaksa ki burda ben otorite konumunda değilim diğer vikilerin görüşleride önemli.Kontratak ve Tirigan gibi insanlar böyle yapmaya devam ederse (bunun içinde biraz beklemek lazım) valla öyle bilimsel yazı yazarımki Pigmeler bile Türk olur bi anda:) 23:54, 7 Mart 2006 Kullanıcı:Erdemsenol
Erdem, bu tür maddelerdeki en büyük sorun, aktif kullanıcı sayısının azlığı. Burada aslında tüm sayfaları korumaya çalışıyoruz, özellikle saldırı içerikli olanları. Sen varmıydın bilmiyorum ama bir ara Alman sayfasına saldırılar olmuştu onlarıda aynı şekilde geri almıştık. Bir konuyu anlatacaksak onu aşağılamadan dalga geçmeden anlatmaya çalışmalıyız. Bu arada bişey sormak istiyorum, son değişiklikler sayfasının üstündeki Vikipedi e-mail onaylama özelliği ile ilgili yazı anlaşılır olmuş mu sence?--Ugur Basakmesaj 22:06, 7 Mart 2006 (UTC)

Vikipedi e-mail onaylama[kaynağı değiştir]

valla Uğur yazı güzel de bide ne işe yaradığını anlasam...--Erdemsenol 22:10, 7 Mart 2006 (UTC)

Vikipedi'den soldan bulunan Kullanıcıya e-posta gönder özelliği ile ilgili. Bundan sonra son değişikliklerde bulunan bağlantıdan güncellenmediğinde e-mail özellikleri kullanılamıyor. Neyse ben onu köy çeşmesinde belirteyim. --Ugur Basakmesaj 22:19, 7 Mart 2006 (UTC)

Selamlar,,, israil evi adli makaleyi Hazirladim.. Falaşalar ve israil evi eş anlamli dolyasiyla Falaşalar arandiginda bunu israil evine yönlendirilmesini istiyorum , ne yapmaliyim..

Birde makalenin vikipedi standartlarina uygunluguna dair bir degerlendirme yaparsan sevinirim.. şimdiden teşekkürler.. 02:25, 8 Mart 2006 User:Paris

Merhaba falaşalar isminde bir sayfa açıp, içeriğine #redirect[[İsrail Evi]] yazman yeterli. Örnek olarak ben yapıyorum, içeriğine bakabilirsin. Kolay gelsin--Ugur Basakmesaj 09:38, 8 Mart 2006 (UTC)

Kuyutorman - Kuytuorman Farkı[kaynağı değiştir]

Céruwine, kuytuorman isminde bir sayfa daha vardı. Hangisi doğru yazılışı--Ugur Basakmesaj 13:16, 8 Mart 2006 (UTC)

İlginiz için teşekkürler Uğur Başak. Vikipedistleri kullanıcılarıyla ilgilenmesi kayda değer.

Wiki'yi yeni kullanmaya başlıyorum. Mesajınıza vereceğim cevabı doğru yere yazıyorum umarım? :)

Kuytuorman doğru bir çeviri değildir, Yüzüklerin Efendisi üçlemesinde bu alan; Kuyutorman olarak geçmekte. Çevirmen Çiğdem Erkal İpek'in bu konuda yorumu bile var.

"Kitapta çoğu zaman İskandinav kökenli kelimelerle karşılaştım. Bu kelimeleri çevirmek için Anglo-Saksonca ve Divan-ı Lügatı Türk'ten yararlandım. Örneğin ‘‘Mirkwood’’ diye bir kelime var. Bugünkü İngilizcede kullanılmıyor. Anlamı ‘‘şeytani, karanlık, kötü orman’’ demek. Bu anlamı karşılayacak kelimeler olan ‘‘yaban ve yavuz’’un anlamı değişmiş. Divan-ı Lügatı Türk'te ‘‘kuytu’’ kelimesinin anlamı, ‘‘ürkütücü, korkutucu’’ olarak yer alıyor. Tatar Türkleri aynı anlamda ‘‘koytı‘‘, Kazak Türkleri de ‘‘kuytuluk’’ kelimesini kullanıyor. Ben de bu kelimeyi ‘‘Kuyutorman’’ olarak çevirdim ve aynı hissi verdi. Ama bu kelimeyi bulmak bir haftamı aldı."

Mirkwood kuytuluk anlamı taşısa da, Kuyutorman şeklinde çevrilmiştir. Céruwine
Mesajı doğru yere yazmışsın, bana yazmış olduğun mesajda isimle ilgili kısmıda metine ekleyebilirsin güzel bir bilgi. Bu arada mesaj yazarken sonuna ~~~~ ile veya üstte bulunan sağdan 2. düğme ile imza atarsan güzel olur--Ugur Basakmesaj 13:35, 8 Mart 2006 (UTC)
İmzada genelde tarih belirtmiyorum. Ama unutmadığım sürece imzayı ekliyorum :) O alıntıyı da hemen ekliyorum metne. --Céruwine 13:37, 8 Mart 2006 (UTC)

Öncelikle teşekkür ederim (Portal)[kaynağı değiştir]

Asıl sorun burada portalların tam oturmuş olmaması. Aslında bakarsan bir portal açtığımızda çok özel bir konu olmamalı. Çünkü bu portalın asıl amacı bir çok yeni madde açmak için. en:Portal:Language ve en:Portal:Constructed_languages, bunlar ingilizce wikiden. Şu an için orada ingilizce için bir portal açmamışlar sanırım. İstersen biraz ingilizce wikideki bu portalları incele veya burada Portal:Biyoloji güzel örneklerden. Gerçi asıl amaç ortak projeler Biyoloji portalında bile henüz yok.--Ugur Basakmesaj 13:51, 8 Mart 2006 (UTC)

Zira düzgün yani yumuşak bir dille söylüyorsunuz bazıları gibi direk itham etmiyorsunuz. Bu portalı açmamdaki amaç hem türkçenin korunması hemde yaygınlaştırılması çalışmalarını yapan kurum kişileri yazmak hemde türkçe ve diğer türk lehçeleri için bir portal hazırlamaktı. Bunun için diyorumki emek sarfedeceğim.

--AbSar 13:40, 8 Mart 2006 (UTC)

Haklısınız farklı portal çalışmalarında bulunacağım --AbSar 14:00, 8 Mart 2006 (UTC)

You may find #wikipedia-tr-vandalism channel usefull in combating vandalism. --Cool CatTalk|@ 20:47, 9 Mart 2006 (UTC)

e-mail onaylama[kaynağı değiştir]

Selamlar, bu mail onaylama işini birkaç defa yapmama rağmen yazı bir türlü silinmiyor. tıklıyorum, bana bir onay kodu yolluyor, ona tıklıyorum, onaylandı diyor. ama GİTMİYOR!! :)) ben mi beceremiyorum yoksa bir hata mı var? kolay gelsin.. Tembelejderha 22:25, 9 Mart 2006 (UTC)

Tembelejderha olayı halletmişsin:) e-mail yolladım sana. Orada bulunan uyarıyı son değişiklikler ve izleme listesinin üzerine ben ekledim. Wiki yazılımının en azından şu an için öyle bir alt yapısı olmadığı için uyarıyı bu şekilde yapabildik:) Neyse en azından sorunu halletmişsin. E-mail yollayabiliyoruz sana. Kolay gelsin--Ugur Basakmesaj 22:28, 9 Mart 2006 (UTC)
ben de o uyarı yazısının onay gerçekleştikten sonra silinmesini bekliyorum, ehehe.. tilt oldum valla. teşekkürler. :) -- Tembelejderha 22:33, 9 Mart 2006 (UTC)
sorun birazda benden güzel açık yazmadım, köy çeşmesinde de açıklamadım:) gerçi ilk yazdığımda ben de nolduğunu anlamamıştım en:wikide gördüm.Önemli diye hemen çevirip ekledim:) Neyse iyi geceler--Ugur Basakmesaj 22:36, 9 Mart 2006 (UTC)

Yazılım deseni:Soyut Fabrika[kaynağı değiştir]

Merhaba,

Daha önce eklediğim "Yazılım deseni:Soyut Fabrika" (ve benzeri) makale iskelet(ler)i uzunca süre dokunulmadığı için silinmiş. Bunları geri eklemek mümkün mü?

Saygılar,

Erkut 21:41, 10 Mart 2006 (UTC)

Merhaba Euygun, geri eklemende hiç bir sorun yok. Aslında bakarsan 1 ay kadar boş durduktan sonra onları ben silmiştim. Yalnız eklerken bir ricada bulunacam sadece, boş olarak eklemektense içeriğini o anda dolduracaklarını eklemen daha iyi olur. Daha sağlıklı gelişir bu sayede. Bir konuda yardımım dokunursa burdayım. Kolay gelsin --Ugur Basakmesaj 21:43, 10 Mart 2006 (UTC)

İzinsiz kilit kaldırma[kaynağı değiştir]

Merhaba Firat, nedensiz yere Zaza Dili sayfasını kilitlediğini gördüm. Vikipedi:Koruma politikası bir göz atabilirsen iyi olur. Kolay gelsin--Ugur Basakmesaj 14:29, 2 Mart 2006 (UTC)

Kilitleme sürekli bu konunun istismar edilerek sloganvari ve küfür içerikli yazılar yazılmasından dolayı idi. Eğer konuların geçmişini kontrol etmiş olsaydın bunu görmüş olacaktın ve sonuç itibariyle konu tekrar saptırılmış ve tek taraflı politik bir hale sokulmuş biçimde.

Konu hakkında yapılması istenilen değişiklikler tartışma sayfasına aktarılabilirdi. --Firat 03:55, 11 Mart 2006 (UTC)

Eğer bende burada bir yöneticiysem fikrime başvurmadan benim kilit vurduğum bir konunun korumasını kaldırmanı doğru bulmuyorum. Bu konunun inatlaşmaya binmesini istemiyorum ama en son yapılan vandalizm ne için kilit vurduğumun göstergesidir. Almanca vikide de aynı kişilerle yıllardır uğraşıyoruz ve aynı kişiler tarafından sürekli tek yönlü yazının içerği değiştirilmekte ve küfürler yazılmakta. Bu nedenle konu hakkındaki değişiklik istekleri tartışma sayfasına yapılır ve son örnekteki gibi relevant olan bilgiler yazının içeriğine bizim tarafımızdan uyarlanır. Bu yüzden lütfen birbirimizi kırmadan bir dahaki sefere daha dikkatli davranıp benimde fikrimi alırsan sevinirim

--Firat 05:08, 12 Mart 2006 (UTC)

Ayrıca hangi mantıkla daha önce vikipedik özelliklerde birlikte hazırlanmış bir yazıyı, tümden tek taraflı yazılmış bir yazıya tercihen benim önceki versiyona çevirmemi iptal edip tekrar geri aldın, bunu anlamış değilim. Başkası tarafından daha önce yazılan makalede düzeltme yerine tümden değiştirilmiş ve tek taraflı biçimde yazı aktarılıyor ve bu yazının google ile arama yapıldığında bir siteden alınmış olduğu çok bariz ortada. Yani bir çok yönden vikipedi kurallarına uymuyan bir tutum ve sen bir yöneticinin yapmış olduğu değişiklikleri hiçe sayıp, bu kurallara uymayan, ne amaçlı olduğu ortada olan aktarılmış bir yazıya tercih ediyorsun. Bu konuda umarım biz yöneticiler olarak daha duyarlı oluruz ve alınan kararlara saygılı çerçevede ve umarım bir diyalogtan sonra bazı kararları alırız.Umarım beni yanlış anlamaz ve ne demek istediğimi anlarsın.Saygılar!

--Firat 05:26, 12 Mart 2006 (UTC)

Firat, aslinda Noumenon cevabı vermiş, ayrıca neden kaldırıldığı sana yazdığım 14:29, 2 Mart 2006 tarihli mesajdaki Vikipedi:Koruma politikası içinde bulunuyor. Ayrıca neden gösterdiğin maddelere dikkat edersen 1. si 24 saat içerisinde 3 kez ileri-geri gitmesi diğeri ise durumunda en fazla 5 gün kilitli kalabileceğini, 4. madde ise bir kişi tarafından en az 3 kez vandalizme uğradığında kısa süreliğine diyor. İyi günler --Ugur Basakmesaj 11:08, 12 Mart 2006 (UTC)


Mehmet Özcan sayfası[kaynağı değiştir]

Mehmet Özcan sayfası kişinin kendini tanıtması amacıyla yapılmış bir sayfa Wikipedia için uygun mudur çelişkiye düştüm? Uygun değilse nasıl bir uyarı şablonu eklememiz gerekiyor lütfen yardımcı olur musunuz?--nosferatü 10:28, 11 Mart 2006 (UTC)

google araması her ne kadar belli bir seviyede sonuç versede (hepsi ona ait değil). Kişinin kendisini eklemiş olması muhtemel. Bu durumda en uygum olan {{subst:sam1}} şablonunu kullanmaktdır. Ayrıntılar Vikipedi:Silinmeye aday maddeler sayfasında yer alıyor. (Not:Saat 12:50'den sonra akşama kadar cevap veremeyebilirim tekrar kusura bakma)--Ugur Basakmesaj 10:39, 11 Mart 2006 (UTC)

Hallac-ı Mansur[kaynağı değiştir]

Hallac-ı Mansur ile ilgili yazının içeriğini değiştirdiğimden, telif hakkı ihlali ifadesini kaldırdım. Bunun kurallarını uygun olduğundan emin değilim. Bilgi verirseniz sevinirim.Kullanıcı:Firnasser

Yaptığın fazlası ile uygun telifli maddeleri düzeltmenin çeşitli yolları var. Ya baştan sona yeniden yazmak, ya özet yapmak ilgili maddeyi. Yada başka bir kaynaktan yararlanıp bir şeyler yazmak. Ellerine sağlık diyorum. İyi geceler--Ugur Basakmesaj 01:34, 12 Mart 2006 (UTC)

Merhaba Erdem, Tuğra maddesinde telif sorunu var ve ilgili site teliften dolayı silinsin demiş. Bu tür konularla ilgilinediğin için sana sormak istedim, konu hakkında bir kaç satır ekleyebilirmisin. Kolay gelsin--Ugur Basakmesaj 12:32, 12 Mart 2006 (UTC)

Uğur hemen hallediyorum.--Erdemsenol 12:41, 12 Mart 2006 (UTC)
çok sağol Erdem, ilgili site silinmesini istemiş bugun 2-3 kez içeriğini sildi ve tartışma sayfasına belirtmiş. Şayet olmazsa en:Tughra bu maddeden çevirerek yardımda bulunabilirim. Kolay gelsin--Ugur Basakmesaj 12:44, 12 Mart 2006 (UTC)
Heralde sorun halloldu?Kimse telif ihlali var diyemez.--Erdemsenol 13:33, 12 Mart 2006 (UTC)
Kanun kısmını vikikaynağa taşıdım ve bir bağlantı koydum sayfaya. Ellerine sağlık. İleride biraz daha geliştiririz. Kolay gelsin--Ugur Basakmesaj 13:51, 12 Mart 2006 (UTC)

Nasıralı İsa[kaynağı değiştir]

Uğur bu adamın kafa kağıdına ne yazılacak ozaman.Takvimler onun doğumuna ayarlandıysa (bide işin ilginci M.Ö. 2. yılda doğdu yazıyor, hem adamın doğumunu baz al hemde 2 sene önce doğurmuşlar adamı) bu nasıl bi iştir anlamadım.Hristiyanlar kafamı buluyor bizle.--Erdemsenol 15:16, 12 Mart 2006 (UTC)

Erdem en:wikide 1st century BC births'e eklemişler. Birde şöyle bi yazı var tarih ile ilgili kategorilerde, Note that there was no year 0; the year 1 BC is immediately followed by 1 AD. 0 yılı yoktur, MÖ 1den sonra MS 1 gelir:) Doğum tarihinde kesinlik yok diye MÖ 1. yüzyılda doğanlara koyabiliriz.--Ugur Basakmesaj 15:23, 12 Mart 2006 (UTC)

şablon problem[kaynağı değiştir]

selam, Şablon:Etiket-NATO hazırladım, ama doğru çalışmıyor. amacım bu etiketi ülke şablonunun hemen altına yapıştırabilmek. ama şu anda yapıştırınca altında değil yanında çıkıyor. (Türkiye cum. sayfasında önizleme şeklinde denedim. yanında değil de babil gibi altında çıkması için ne yapmak lazım? bi düzeltebilirsen çok güzel olur. kolay gelsin. Tembelejderha 15:30, 12 Mart 2006 (UTC)

Tembelejderha , html tarzı kodlar hakkında çok zayıfım bir kod ile nasıl yapılabilir bilmiyorum. Aklıma gelen tek fikir üstte bulunan ülke bilge şablonu ile {| şeklinde kullanarak bir tablo içine sokmak geliyor. fakat buda kötü bir çözüm gibi. Belki ülke bilgisinin hemen altına değilde, yine sayfanın en altına farklı bir dizayna koyabiliriz o şablonları.--Ugur Basakmesaj 15:46, 12 Mart 2006 (UTC)
en:Turkey sayfasın altında bulunan çözüm daha güzel değilmi. İstendiği anda açılıyor istendiği anda kapatılıyor. --Ugur Basakmesaj 16:02, 12 Mart 2006 (UTC)
merhaba uğur, en:turkey'de nerden habsettiğini anlamadım. Tembelejderha 19:57, 12 Mart 2006 (UTC)
Tembelejderha en yakın zamanda bir iki örnek hazırlayıp sana bir örnekle göstermeye çalışacam. --Ugur Basakmesaj 08:37, 14 Mart 2006 (UTC)

Merhaba Tarih, Pagan gibi çok kısa girdiğin sayfalar hiç bir bilgi içermiyor. Çok kısa kelime anlamı şeklinde gireceksen vikisözlüğe girebilirsin. Fakat çok kısa bilgi içermeyen sayfalar silinebilir. Kolay gelsin--Ugur Basakmesaj 20:33, 13 Mart 2006 (UTC)

Tarih yanlış anlama fakat, çok az bilgi içeren sayfaların olmasındansa az ve yeterli maddelerin olması daha faydalı. --Ugur Basakmesaj 21:06, 13 Mart 2006 (UTC)
Sizi yorduğum için kusura bakmayın Ben 17 yıılık bir tarih öğretmeniyim benim şu anki hedefim Türkçe madde sayısını arttırmak onun için yeni maddelere birkaç cümlelik temel bilgi yazıyorum. Bu dömem meşguliyetim fazla olduğu için içeriği fazla geliştiremiyorum . Madde yazmanın ne kadar büyük bir çalışma gerektirdiğini çok iyi biliyorum. vaktimin müsait olduğu bir zamanda hem kendi yazdığım hem de daha önce yazılmış olan tarihle ilgili maddeler üzerinde esaslı ilavelerde bulunmayı düşünüyorum. Yalnız bu bilgisayarı tam kullanma konusunda eksiklerim var bundan dolayı maddelere sadece düz cümleler şeklinde ilaveler yapabiliyorum. Çalışmalarınızda başarılar dilerim 23:20, 13 Mart 2006 Kullanıcı:Tarih

telif şablonu, yeniden...[kaynağı değiştir]

Bir süredir uğraşamamıştım ama bu akşam elim vardı ve daha önce üzerinde konuştuğumuz ekran yakalama görüntüsü telif şablonu üzerinde değişiklik yaptım, taslak nitelikli. Şablon kullanımı ile ilgili olarak şablon sayfasına yazdığım birkaç maddeyi, tercüme etiketin altına bir açıklama etiketi olarak getirdim. Kullanımını da Atlantis filimi maddesinin ilk ekran yakalama görüntüsünde uyguladım.

Baya kaba gözüktü ama sormak istediğim, içeriğin nasıl olduğu: işlevsel mi, değil mi; gerek var mı, yok mu ? Brokeback Dağı (film) maddesindeki interwiki linkleri üzerinden ulaştığım film posteri sayfalarında ekran yakalama görüntüsü etiketinin benzeri var ve İngilizce Wikipedia dışındakiler, düpedüz "ABD'deki sunucular üzerinde bulunan filanca Wikipedia'da bunun kullanımı, ABD yasalarına göre dürüst kullanımdır..." gibisinden şeyler yazıyor. Herşeyi sadeleştirmek için, böyle yapmak mı daha uygun ?

--Doruk Salancı 22:49, 13 Mart 2006 (UTC)

Merhaba Doruksal, yeteri kadar açık olmuş. O kadar emek harcamışsın burda boş boş dururken bahane uydurmam yanlış olur zaten:) Boş bir zamanımda, ufak bir proje ile tüm resim telif şablonlarını düzenlemeye başlamamız lazım. İlgili resim dosyalarınında tümünü etiketleyerek düzenlemeye ihtiyacımız var. Kolay gelsin--Ugur Basakmesaj 08:35, 14 Mart 2006 (UTC)

Merhaba Eşref, korumaya almış olduğun sayfaları ilerde gözden kaçmaması için {{koruma}} şablonunu ekleyebilirmisin. Kolay gelsin --Ugur Basakmesaj 08:32, 14 Mart 2006 (UTC)

Olur, uyardığın için teşekkürler. Eşref 08:57, 14 Mart 2006 (UTC)
Eşref olumlu cevap için ben teşekkür ederim. --Ugur Basakmesaj 09:01, 14 Mart 2006 (UTC)

Uğur merhaba. Tirigan kullanıcısı Kürt makalesini provakatif olarak devamlı değiştiriyor. Türkiye'nin güneydoğu topraklarına devamlı Kürdistan diyor. Koyduğu harita da Kürdistan. Ben her seferinde Kürtlerin Yoğun Olarak Yaşadığı Bölgeler olrak değiştiriyorum. O gelip tekrar değiştiriyor. Bu kullanıcıyı ve yaptığı değişiklikleri bir şekilde engellemeniz lazım. Türkiye toprağını başka bir ülke gibi gösterip isim vermek yasal olarak ta suçtur biliyorsun. Böyle tiplerin bir şekilde engellenmesi gerekiyor. --İcelaktan 10:52, 15 Mart 2006 (UTC)

Merhaba İcelaktan, yöneticilik olarak silme engellemenin dışında bir kullanıcıdan farkımız yoktur. Tüm taraflı maddelere sizde müdahale edebilirsiniz. Şayet o anda orda olursa kuralların ihlal edilmesi durumunda gerekeni yapıyoruz (çoğunlukla). Aslında taraflı vs. maddelere kullanıcıların daha fazla ilgi göstermesi gerekiyor. Bazı kuralları yöneticiler o makalede ilgili tartışmanın içinde bulunmaları durumunda kullanamayabiliyorlar. Umarım anlatabilmişimdir. Bu arada son bir kaç gündür wikiye daha az zaman ayırabiliyorum kusura bakma. İyi günler --Ugur Basakmesaj 00:21, 17 Mart 2006 (UTC)

selam uğur, ne o, test falan? gözdağı mı veriyosun? :)) -- Tembelejderha 14:19, 16 Mart 2006 (UTC)

süreler ile ilgili bir güncelleme yapılmış. Katpatuka tarafından, bir test edeyim dedim:) en son engellenen kişiydi zaten, hemen açtım ardından.:)--Ugur Basakmesaj 14:22, 16 Mart 2006 (UTC)

e-mail onaylama[kaynağı değiştir]

Merhaba, e-mail onaylama işlemini yapamıyorum. Belirtilen linki tıkladıktan sonra gelen e-iletideki linke tıklıyorum ve "Vikipedi'de bu isimde bir madde bulunmamaktadır" sayfası açılıyor. Ne yapmam gerek...

İkinci olarak sanıyorum Viktor Suvorov maddesine telif hakkı ihlali şerhini siz koydunuz. Özbek forum sitesinden olduğu gibi aktarıldığı doğru. O sitedeki bu makaleyi yazan kullanıcı pax'la bizdeki maddeyi yazan BUZKIRAN aynı kişi. Dolayısıyla telif hakkı ihlali söz konusu değil. Sözkonusu kişiyle şu sıralar irtibattayım ve Suvorov'dan Türkçe'ye çevirisini yapmış olduğu kitabın tashihini yapıyorum. Bu yüzden fırsat bulamadım, ilk fırsatta Suvorov maddesinde düzenleme yapacağım. Saygılarımla Makedon 02:13, 17 Mart 2006 (UTC)

e-mail onaylama ilgili tam olarak ne olduğunu bilmiyorum fakat son denediğimde çalışıyordu. İstersen tercihlerden farklı bir e-mail adresi ile dene olmazsa tekrar haberleşiriz. Telif konusunu tam anlamadım, sizin yazmış olduğunuz bir yazıyımı Buzkıran isimli kullancı buraya ekledi. Şayet telif sorunu yoksa, şekilsel ufak düzenlemeler yapabilirseniz (özgünlük açısından 1-2 cümledede oynama yapabilirseniz) çok güzel olur. Farklı bir sorunuz olursa yardımcı olmaya çalışırım. --Ugur Basakmesaj 21:53, 18 Mart 2006 (UTC)
Öncellikle yanıtladığınız için teşekkür ederim.

Suvorov konusundaki Özbek form daki yazıyla bizdeki yazı aynı. Ama yazan kişiler de aynı. Oradaki Pax, buradaki BUZKIRAN. Aynı kişiler. Yani kendi yazısını buraya almış. Düzenleme yapacağım ama önce kendi hatalarımı düzeltmem daha uygun olur :) Yeri gelmişken, Norveç'in İstilası başlıklı çalışmama (Düzenlenmesi Gerekenler listesinde bulunuyor) bir göz atabilirseniz sevinirim. Umarım bir şeye benzemiştir. Saygılarımla. [[[Kullanıcı:Makedon|Makedon]] 00:08, 19 Mart 2006 (UTC)

Önce genel fikir olarak söylemem gerekirse genel olarak düzenle şablonu kalkabilir fakat.Kendi fikirlerimi söylemem gerekirse; güzel bir giriş paragrafı yazılabilir, paragraflar genel olarak elden geçirilebilir. Bu şekilde, genel olarak düzenle şablonunu kullanıcı okurken okuduğu metni akıcı bir şekilde okuyabilsin vs. bu nedenlerden koyuyoruz. Ek olarak bir iki resim ekleyebilirsin. Kolay gelsin --Ugur Basakmesaj 22:19, 18 Mart 2006 (UTC)
İnsan kendi kaleminden çıkan yazıyı okurken hep akıcı ve rahat anlaşılır bulur zaten. Neyse, şimdilik kalsın, aklıma bir şey gelmiyor. İlginize teşekkür ederim. Saygılarımla. Makedon 00:33, 19 Mart 2006 (UTC)
Vikinin genel mantığı bu şekilde zaten çok insanın katkısı ile güzel bir şeyler ortaya çıkıyor. İngilizce wikide ciddi güzelliğe ulaşmış maddeler binlerce değişikliğe uğramış maddeler. İyi geceler--Ugur Basakmesaj 22:40, 18 Mart 2006 (UTC)

Sözde Peygamberler makalesi[kaynağı değiştir]

Merhabalar... Biliyorsunuz bu Sözde Peygamberler makalesi hakkında tartışma bölümü bayağı bir doldu. Aslına bakarsanız zaten Makaleyi yaratan kişinin (tanımıyorum) zihniyeti de tahmin edilmeyecek bir şey değil. Makalenin silinmesi için Oylama yapılmasını önerdiniz. Nasıl yapacağız oylamayı? Yine tartışma kısmından mı? yol gösterirseniz sevinirim. Çünkü Vikipedi'de bu kadar "göreceli" ve tartışılır bir makale ismi yer almaması lazım, yani ismi zaten itici. Ya da illa yer alacaksa başına "İslam'a göre..:" "Hıristiyanlığa göre..." kelimeleri eklenip yeni baştan sona düzeltilmeli. kullanıcı: Ryesiloglu--RcpY 12:32, 18 Mart 2006 (UTC)

Merhaba Ryesiloglu, o tartışmanın ardından bir oylama yapıldı ve genel olarak bir karar çıkmadığından Vikipedi:Silinmeye aday maddeler/Sözde Peygamberler kalmasına karar verildi. Oylar kafa-kafaya. 2 ihtimal var, isterseniz makale üzerinde düzenleme yapabilirsiniz veya ciddi anlamda silinmesini düşünüyorsanız tekrar oylama yapılabilir. Kolay gelsin --Ugur Basakmesaj 21:57, 18 Mart 2006 (UTC)
teşekkür; Hemen cevabınız için ve öneri için teşekkür ediyorum. Sözde Peygamberler maddesi herhalde dediğiniz gibi olacak...Silinmiyorsa, yeniden ele almak lazım. size kolay gelsin.Sonuçta Vikipedi bir forum sitesi değil, zaten isteyen girip makale yazabiliyor. Recep, Ryesiloglu 20 Mart'06
Sizin söylediğiniz gibi isim olarak kesinlik içermiyor, fakat peygamber sayfasının içinde not olarak en altına alınabilir. İsterseniz düzenlenebilir mi diye bir göz atın, silinmesinin daha uygun olacağını düşünüyorsanız tekrar silinmeye aday gösterilebilir. Yakınlarda olduğumda hemen cevap vermeye çalışıyorum. İyi çalışmalar --Ugur Basakmesaj 11:04, 20 Mart 2006 (UTC)
Müsait bir zamanda maddeyi ele almak istiyorum, düzenleme anlamında. Silinme konusu biraz zamana kalsın. Kolay gelsin Ryesiloglu

Latincesinden sıkıldım.Osmanlıca wikipedia bana açar mısınız?[kaynağı değiştir]

Bendeniz(köleniz) de artık eski osmanlıca orjinal kaynakları yüklemek isterim.

  • Hatta kurdi wikipedianın ki gibi arabi ve latin bir arada olsun isterim.

Bana yardımcı olabilir misin?

  • Latincesinden sıkıldım.
  • Sizin bu alem de çok müdahale var daha özgür bir platform oluşturmak isterim.
  • Osmanlıca wikipedia bana açar mısınız?
  • yada ben nasıl açabilirim?
 yardım lütfen ..

--3210mesaj 09:07, 20 Mart 2006 (UTC)

Böyle bir şey bizim için mümkün değil, şayet gerçek anlamda böyle bir wikiye ihityaç duyulduğunu düşünüyorsan bu sayfayı inceleyebilirsin.--Ugur Basakmesaj 09:39, 20 Mart 2006 (UTC)

adım ersen..bir sorum olacak...bir makale hazırlıyorum denzialtılar ile ilgili..ancak makalenin boyutunun 32 kb den büyük olduğu ve bazı tarayıcılarda bunun sorun yaratabileceğini bu yüzden makaleyi bölümlendirmemi söyleyen bir mesaj görüyorum..ancak yazdığım makale bütünlüğü itibari ile maddelere ayıralamayacak bir durumda..bu durumda ne yapmam gerektiği konusunda yardımcı olursanız sevinirim.yazdığım makale "denizaltı" maddesi...şimdiden teşekkür ediyor ve iyi günler diliyorum... 12:52, 20 Mart 2006 Kullanıcı:Pheadrus

Sayfaya şimdi baktım ve 115 kb uzunluğunda böyle bir sayfanın kesinlikle ayrılması gerekiyor. 32 kbdan daha uzun safyalar tabiki kabul görür fakat bu normalden çok uzun. Bu ikiye bölmek anlamında değil.Mesela bir alt konu hakkında giriş paragrafı şeklinde yazarsın, ve ana madde olarak bir sayfa daha açarsın. Ayrıca kopyala-yapıştır şeklinde olan sayfaların ileridede düzenlenmesi çok zor oluyor. İnternette ufak bir araştırma yaptım ve bilgilerin (en azından önemli bir kısmının) doğrudan http://www.denizaltici.com/ sayfasından kopyalanmış olduğunu gördüm. Bu telif sorunları oluşturabilir. Yol gösterici olarak en:Submarine sayfasının inceleyebilirsin. --Ugur Basakmesaj 10:59, 20 Mart 2006 (UTC)
yardımınız için teşekkür ederim...evet dediğiniz gibi denzialtı makalesini yazarken www.denizaltici.com adresinden yararlandım...ve uyarınız sonrasında sayfayı hazırlayan kişiye oradaki bilgileri nerede ve ne amaçla kullanacağımı anlatan bir mesaj gönderdim...muhtemelen mesajın cevabı olumlu olacaktır..eğer olumsuz olursa elbetteki bilgileri değiştireceğim yada başka bir kaynaktan edinmeye çalışacağım...ikinci olarak bu madde için önerdiğiniz makalenin ingilizce olması ve benimde çeviri yapabilecek yeterlilikte ingilizce bilgisine sahip olmamamdan dolayı maddenin içeriğini buna göre düzenlemem şu anda zor gişbi görünüyor...Kullanıcı:Pheadrus
İlgili kişiye GFDL lisansı olarak bildirmeniz daha iyi olur. İngilizce bilgisi konusunda, maddenin şekil ve içerik konusndan bahsetmiştim. Şu anki halinde çok fazla bilgi var ama kimse o uzunlukta bir sayfayı okumak istemez. Genel ders mantığı, belli bir uzunluktan sonra kişileri sıkma olayı. --Ugur Basakmesaj 15:20, 20 Mart 2006 (UTC)
demek istediğinizi anladım....önerilerinizi dikkate alacağım....dediğiniz gibi ilgili kişiye GFDL hakkında bir mail attım ve wikideki lisans ile ilgili sayfayı bağlantı olarak gönderdim....
wikipedia ile çok sık ilgilenemiyorum ve zaten tanışalıda çok fazla zaman olmadı...burada yapmak istediğim şeyler tamamen iyi niyetle ve katkıda bulunmak adına yapılmakta olan şeyler...makale eklemek lisans sorunu makalelerin formatı vb konularda oldukça eksik bilgiye sahibim ve zaman içerisinde doğru yol ve yöntemi özümseyeceğimi düşünüyorum.... Kullanıcı:Pheadrus
iyi niyetli olmasanız karşılıksız uğraşmazsınız zaten. Ben sadece kaliteyi yüksek tutmak ve düzen açısından yardımcı olmaya çalışıyorum. Zamanla sisteme alışırsınız, yazılmış bazı güzel maddeleri inceleyin yeter (Atatürk, Osmanlı Devleti sayfaları iyi sayılabilirler) --Ugur Basakmesaj 15:42, 20 Mart 2006 (UTC)
peki bundan nasıl emin olabiliyoruz..yani şimdi ben sayfanın başında belirtildiği gibiizin almış olsam sayfanın sahibinden bundan ansıl emin olunacak...bu konuda yanıltıcı davranabilme ihtimali var insanların değil mi? Kullanıcı:Pheadrus
Bu nedenden genel olarak bir seferde veya birkaç seferde eklenen çok uzun maddeleri siliyoruz. Yanılma payı az olan bir çözüm, sonuç olarak kimse uğraşmadan çok uzun bir madde yazamıyor. Bu konuda bir tartışma yapılmıştı daha önceden bir seferde eklenen maddelerinin ileridede düzenlenmemesi ve konu hakkında bilgisi olan kişilerin bile ekleme yapamamasından dolayı genelde adım adım ilerlemesi en uygun yoldur. Herhangi bir konuda sorunuz olursa yardımcı olmaya çalışırım. --Ugur Basakmesaj 16:16, 20 Mart 2006 (UTC)
anladım...bu soruyu sormamdan bu şekilde davranacağım anlaşılmamalı yazlnız.dediğim gibi sayfanın sahibine bu konuda bilgi maili gönderdim..sayfanın üstünde yer alan kimim linkine tıklandığında sayfanın yapımcısına ait düşünceleri okuduğumda bunun sorun olmayacağı kanaatine vardım ve o bilgileri kullanmaya karar verdim.ama tabi nihai sonuç kendisinden gelecek cevaba bağlı.ancak bu süreç içerisinde ben bu maddeyi bu doğrultuda düzenlemeye-geliştirmeye devam etmelimiyim sizce?
ayrıca madde sonuna link olarakta o linki koyacağım... Kullanıcı:Pheadrus
Aslında hiçbir kaynak kaynak olarak kullanılmaya karşı çıkmaz, fakat içeriği doğrudan almak kaynak olarak kullanmak değil doğrudan almak oluyor. Vikipedi:Köy_çeşmesi/Arşiv6#Kopyala_yap.C4.B1.C5.9Ft.C4.B1r bu bölümde ilgili tartışmayı bulabilirsin. Bu arada mesajların sonuna ~~~~ veya üstte sağdan ikinci düğme ile imza atabilirsin. Maddede her durumda ciddi düzenleme olması gerekiyor. İsterseniz kısa bir süre cevap gelmesini yinede bekleyebilirsiniz. --Ugur Basakmesaj 16:37, 20 Mart 2006 (UTC)
şimdi ne aptal insanlar var,nelerle uğraşıyoruz diyor olabilirsiniz.wikipediye baktığımda denizaltı maddesinin yazılmayı beklediğini gördüm ve bu konuya olan ilgimden dolayı yazmak istedim.ancak objektif ve yeterli bilgiye sahip değildim..sonrasında malum siteyi buldum ve oradaki bilgilerin bekleneni karşılayacağını düşündüm ve kullandım..şimdi şöyle bir sonuç çıkıyor ortaya yazılan maddeler yazıldıkları konuda uzman kişiler tarafından ve kendi bigileri doğrultusunda yazılmalıdır..böylemidir peki böylemi olmalıdır yada...yani açıkladığım gibi o sayfada yazılanlar benim bildiklerimden çok daha gelişmişi ve derinliği olan bilgilerdi...bu yüzden kullanmak istedim zaten.yani tamamen özgün makaleler yazmak uzmanlık gerektiren birşey bana göre...buda gelişmenin önünde engel gibi duruyor... neyse ben sizin vaktinizi almayayım daha fazla....
pheadrus 17:08, 20 Mart 2006 (UTC)
Yok estağfurullah yanlış anladınız. Bazen çok uzun bir maddeyi düzenlemek imkansız hale geliyor ve bu nedenle 1 yıldan fazla süredir düzenlenmeli etiketi ile duran sayfalar var, hiç bir kullanıcıda çok uzun olduğundan konu hakkında bir fikri olsa bile düzenlemeye başlayamıyor. Size göstermiş olduğum tartışma sayfasında da az çok nedenleri görmüşsünüzdür. Kolay gelsin --Ugur Basakmesaj 17:13, 20 Mart 2006 (UTC)
ilgin için teşekkür ederim uğur...saayfayı düzanleyeceğim ve bu telif hakkı konusunuda halldedeceğim... pheadrus 17:15, 20 Mart 2006 (UTC)
hocam şu denizaltı sayfası ile ilgili maile cevap geldi...kullanmamda bir sakınca olmadığını belirtiyor..istersen mail adresi verirsen gelen maili sana forwardlayabilirim...

pheadrus 18:18, 20 Mart 2006 (UTC)

İlgili maddenin tartışma sayfasına e-mail'i ekleyebilirsin. Bu sayede ileride de bir konu açıldığında referans olur. Fakat yinede sayfanın çok fazla düzene ihtiyacı var. Sayfanın içeriğinden bağımsız olarak söylüyorum, gereksiz cümleler çıkartılabilir, cümleler kısaltılarak yeniden yazılabilir, bazı noktalarda özetler oluşturulabilir. Yani sayfayı yaklış 50 Kb boyutuna kadar çekmemiz gerekiyor acele etmeden üzerinde çalışabilirsin. --Ugur Basakmesaj 22:40, 20 Mart 2006 (UTC)

Nasılsınız?[kaynağı değiştir]

Merhabalar,

Nasılsınız, umarım iyisinizdir. Bir süredir aşırı iş yoğunluğu nedeni ile Vikipedi'de çok fazla zaman geçiremiyorum. Fakat yinede hergün girip ne var ne yok bakmaya çalışıyorum. Gördüğüm kadarı ile eski kullanıcıların sayısında bir azalma var (mı)? Eğer varsa sizce nedeni nedir? --renegademesaj 14:36, 20 Mart 2006 (UTC)

Merhaba Renegade ben iyiyim umarım sende iyisindir. Söylediğiniz gibi son zamanlarda biraz kayıp oldu. Herkesin kendine göre bir nedeni vardır fakat, genel neden sanırım bir kaç trolün sırf tartışma amaçlı ve huzuru bozma amaçlı yaptıkları ve buna genel olarak topluluğun yeterli ve yerinde müdahale etmemesi. Tabi sonuç olarak troller kazanmış oldu. Fakat bunun yanında anonim olarak katılan ve sayıca az katkısı olan kullanıcı sayısında da artış var. Bunlar benim gözlemlerim. İyi çalışmalar --Ugur Basakmesaj 14:52, 20 Mart 2006 (UTC)

e mail onaylama[kaynağı değiştir]

bu e mail onaylama sorunu bendede vardı..yanimail adresime gelen linki tıkladığımda bu sayfa yaratılmadı gibi bir sayfa açılıyordu..sorun gönderilen linkte zannedersem..

http://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%96zel:Confirmemail/2d3ce0cf8dbca55b93705464f3906069


bana gelen link bu idi...

sorun ....org/wiki/ diziliminden sonraki karakterden kaynaklanıyor...özel olarak değiştirilirse sorun halloluyor.yani %C3%96zel kısmı...


pheadrus 22:08, 20 Mart 2006 (UTC)

Valla bu sorunu tam olarak bilmiyorum, verdiğin bağlantıya tıkladığımda onaylandı olarak görünüyor benim ekranımda:) Firefox ve IE'de denedim ikisindede aynı sonucu veriyor. Kendine e-mail atmayı denersen zaten çalıştığını görürsün, ama sorunu çözemedim --Ugur Basakmesaj 22:40, 20 Mart 2006 (UTC)
dün akşam email için verdiğim o bağlantı gelen mesajdaki orjinal link idi..ben dedğim gibi düzelterek onaylamayı tamamlamıştım.yani hani onaylanmamasının,bu sorunun nedeninin mesajlarda onaylama için verilen linkten kaynaklandığını farkettim onu yazmak istedim..
ikinci olarak denizaltı sayfasındaki telif uyarısını kaldırdım ben düğn akşam...yazmıştım sitenin sahibinde cevap geldi olumlu olarfak..eğer gerekişyorsa gelen maili forwardlayabilirim..
kolay gelsin..
pheadrus 10:15, 21 Mart 2006 (UTC)
e-mail'deki sorun sanırım genel teknik bir sorun. Sistemde bir ekleme oldu o şekilde bir kaç sayfa daha açılmıyor kısa sürede düzeltirler. E-mail'den gelen cevabı denizaltı sayfasının tartışma kısmına ekleyebilirsin. Kolay gelsin --Ugur Basakmesaj 13:51, 21 Mart 2006 (UTC)

merhaba uğur...

gelen maili tartışma sayfasına ekleyeceğim..o mailden sonra bir kaç defa daha mailleştik ömer bey ile...onlarıda ekleyeceğim...

bir de şöule bir sorun farkettim ben..bilşmiyorum belkide böyle olması gerekiyordur ama...

tarayıcıda adres satırına wikipediye ulaşmak için tr.wikipedia.org yazılması gerekiyor... oysa insanların kafalarında genel kanı web sayfalrının www ile başlaması gerektiği.yani ortalama bir kullanıcı uzantısını bilmediği bir adresi adres satırına yazarken www.xxxx.com,www.xxx.com tr,www.xxx.org.tr gibi yzarak ulaşmaya çalışıyor.ben bu seçeneklerden www.wikipedia.org.tr yazdığımda sunucunun bulunmadığına yönelik bir ileti görünüyor tyarayıcı penceresinde...teknik anlamda bu konuda cahilliğimi bağışla lütfen,formata uygun mu yada başka nedenler mi var onu bilmiyorum ama bu şekilde yazıldığında da wikipediye ulaşılması gerekir diye düşünüyorum...

pheadrus 15:19, 21 Mart 2006 (UTC)

www.wikipedia.org.tr ile ilgili, Pheadrus bu konunun yasallığı var. Uzantısı .tr olan bir isim almak için bazı yasal işlemler var Türkiyedeki şirketlerin com.tr, organizasyonların org.tr gibi. Şu an için wikipedia'nın Türkiye'de o şekilde bir yasal varlığı olmadığı için bu mümkün değil. Sakın denizaltı ile ilgili pes etme. Kolay gelsin --Ugur Basakmesaj 20:30, 21 Mart 2006 (UTC)

Disclaimer > Feragatname ?[kaynağı değiştir]

Selamlar...

Bir süredir daha ziyade Türkçe telif hakkı şablonları hazırlamaya gayret ediyorum. Bu sırada, İngilizce'deki disclaimer kelimesini çevirmem gerekti ve bu da baya uğraştırdı. Sonuçta, bunun yasal sorumluluk reddi gibi bir anlamı olduğunu ve disclaimer`ın İngilizce Wikipedia'daki kullanımının da buna çok yakın (hatta, belki de aynı) olduğunu gördüm.

Wikipedia'nın herhangi bir sayfasının en altında bulunan A Wikimedia Project bölümünün en altında bulunan Privacy policy, About Wikipedia ve Disclaimers terimlerinden üçüncüsü en:Wikipedia:General disclaimers'a yönleniyor. Vikipedi'nin sayfalarının sonundaysa, Wikipedia'daki Disclaimers`ın bir karşılığı olarak, Feragatname yazdığını ve bunun da Wikipedia:General disclaimer'ın bizdeki karşılığı olan Vikipedi:Genel Bilgi Paktı'na yönlendiğini gördüm.

Ancak:

  • elbette biliyosundur ama claim ve disclaim çoklu anlamları olan sözcükler:
  • Wikipedia:General disclaimer'da bahsedilenlerin arasında, hakkından vazgeçme ya da feragat etme ile ilgili ifadeler değil, Wikipedia adına sorumluluk kabul etmeme üzerine ifadeler var;
  • bilgilerin geçerliliğinin/doğruluğunun garanti edilemeyeceği,
  • Wikipedia ile ilgili hiç kimsenin doğru olmayan bilgilerden sorumlu tutulamayacağı,
  • Wikipedia'dan bilgi kullananların, bunu tamamen kendi rızaları ve kendi göze aldıkları riskler doğrultusunda yapabileceklerini ve onlarla ilgili olumsuz sonuçlardan Wikipedia'nın sorumlu tutulamayacağı,
  • Wikipedia'dan yararlanan kişilerin kendilerine uymayan şeylerle karşılaştıklarında, Wikipedia'yı bundan sorumlu tutamayacakları,
  • Wikipedia'nın, içeriğiyle, kesinlikle tıbbi ya da yasal bir tavsiyede bulunmadığı ve öyle de kabul edilemeyeceği gibi;
  • tüm bunları ifade etmekle Wikipedia'nın yaptığı şey, kendi rızası ile haklarından vazgeçmek değil: Wikipedia herhangi bir sorumluluğu kabul etmiyor;
  • dolayısıyla, Wikipedia:General disclaimer'ın tercümesi olan Vikipedi:Genel Bilgi Paktı da benzer bir konumda.

Bu noktada, İngilizce'deki disclaimer`ın Türkiye'deki hukuk dilinde yine de feragatname olarak geçiyor olabileceği ihtimalini ama senin daha önceki bir yazışmamızda da Vikipedi'nin hukuk üzerine yazabilecek kişilere ihtiyacı olduğunu söylediğini ve disclaimer`ın da bir hukukçuya danışılmadan çevrilmiş olabileceğini göz önünde bulundurarak sorayım:

  • Feragatname'nin şu ana kadar bahsettiğimiz biçimdeki bir disclaimer'ı karşıladığından emin miyiz ?
  • Feragatname, "haklarından kendi rızası ile vazgeçme" anlamındaki disclaimer için kullanılan bir karşılık olabilir mi ?

Bir başka soru da şu:

  • Wikipedia:General disclaimer'ın Vikipedi'deki karşılığı niye Vikipedi:Genel Bilgi Paktı ?

Aslında, bunları Köy eşmesi'ne yazmayı düşündüm ama önce bir fikrini sormak istedim.

--Doruk Salancı 17:26, 21 Mart 2006 (UTC)

Doruk çok uzun mesajlar yazıyorsun:) Baştan sona anlamak zor oluyor. Aslında söylediğin gibi ilginç olmuş Feragatnameyi Genel Bilgi Paktına yönlendirmişiz ama içerik haklardan bahsediyor daha çok. Sayfanın geçmişine baktığımda zaten aktif olmayan bir kullanıcının bu değişikliği yaptığını gördüm. Şu anda tam olarak hatırlamasamda köy çeşmesinde kısa bir tartışma sonucunda sözlük anlamı olarak feragatnamenin uygun olacağı düşünülmüştü (emin değilim ama). Fakat google örneğindeki YASAL SORUMLULUK REDDI daha uygun gibi duruyor. İstersen bunları genel olarak köy çeşmesine taşıyabiliriz, söylediğin bana daha mantıklı geliyor şu anda. Bu arada resim telif şablonları bittikten sonra bot yardımı ile, bir etikete sahip olmayan tüm resimleri herhangi bir telif durumu belirtilmemiştir şeklinde işaretleyip düzenlenmeyenlerin belli bir süre sonra silinmesini ve bir şekilde tüm resimlerin telif durumlarının ayarlanmasını düşünüyorum. Umarım yapabilirim:) --Ugur Basakmesaj 20:23, 21 Mart 2006 (UTC)

merhaba uğur

açıkçası bir ara bırakacaktım çünkü çok kapsamlı bir konu..nerden bulaştım dediğim olmadı desem yalan olur.ama daha sonra dün akşam yönetici arkadaşlar sağolsunlar yol gösterdiler..şimödi devam ediyorum kaldığım yerden....bir bak istersen nasıl gidiyor sayfa...

pheadrus 11:12, 22 Mart 2006 (UTC)

Sayfalar güzel gidiyor. Dün söylediğim gibi sakın pes etme. Zaten 2-3 günde sayfa hazırlamak zor, 1 hafta sonra aklına bir şey daha gelecek onuda ekleyeceksin bu şekilde. Zaman geçtikçe daha iyi duruma gelir. İyi çalışmalar. --Ugur Basakmesaj 11:33, 22 Mart 2006 (UTC)

başlıkları ==xxx== içine almak şekliyle düzenledim ama nedense olmuyor bir türlü...yardımcı olur musun bu konuda?


pheadrus 16:47, 22 Mart 2006 (UTC)


  • hocam galiba çözdüm...şöyle oluyor...eğer bir sayfada belli sayıda bir başlık oluşturursan sayfanın başında konu listesi görüntülewniyor..bu sayıda zannedersem 4...doğru galiba değil mi?

pheadrus 17:11, 22 Mart 2006 (UTC)

Pheadrus ben cevaplamadan çözmüşsün olayı zaten. Herhangi bir sorun olursa burda olduğum sürece yardım etmeye çalışırım. İyi çalışmalar --Ugur Basakmesaj 19:50, 22 Mart 2006 (UTC)

Kurt Adam hakkında[kaynağı değiştir]

Merhaba Uğur Bey Kurt Adam sayfasında yaptığım değişikliği kontrol ederseniz sevinirim. Kaynakları bu şekilde yazarak alıntılar yapmamızda sanırım herhangi bir sakınca yok.Yorumunuzu , eleştirinizi veya tavsiyenizi bekliyorum--nosferatü 16:01, 23 Mart 2006 (UTC)

Merhaba Nosferatü, hepsine yetişemesemde rastlamış olduğum "yeni eklenmiş büyük metinleri" google veya benzer yerlerde arayarak kontrol ediyorum. Kitaplardan bir dereceye kadar alıntı yapmak kaynak göstermek şartıyla sanırım uygun. Şu hali ile bir sorun yok, bu arada şu anki halie ile en:Lycanthropy sayfasına interwiki verilse daha uygun sanırım. Ugur Basakmesaj 17:04, 23 Mart 2006 (UTC)

hocam bir sorum olacak..şidi bu sol yandaki arama kutusuna askeri denizaltılar yazıp ara dediğimde yazdığım makaleyi bulamıyor neden acaba?ancak git dediğimizde buluyor...

pheadrus 20:07, 23 Mart 2006 (UTC)

Ara tuşu küçük büyük harfe duyarlı olarak arama yapıyor. Şayet küçük büyük harf uygunsa doğrudan sayfaya değilse metinler içinde bulduğu kelimeleri gösteriyor. Sebep küçük büyük harfe göre araması. --Ugur Basakmesaj 20:14, 23 Mart 2006 (UTC)

Hoşbulduk, Pek zorlanmıyorum, tabii ki henüz keşfetme aşamasındayım. Bir yere takılırsam muhakkak sorarım artık :) İlgin için teşekkür ederim. Sağ ol. --Kuzey 00:59, 27 Mart 2006 (UTC)

silinmiş sayfalar[kaynağı değiştir]

Selamlar. Şimdilik öyle bir sıkıntım yok; ben de açtığım sayfalardan içi boş ya da salt şablonlu kalmış olanları azıcık daha doldurmaya çalışıyorum. Yine de bayağı yavaş oluyor: Wikipedia tüzüğüne ve telif şablonlarına yönelik çeviriler için uğraşması bayağı vakit alıyor.

Sahi, ne olacak bu Feragatname'nin hali ? Çok az insandan yanıt geldi ve ben de kendimce Şablon:Sorumluluk reddi metinleri, Vikipedi:Risk sorumluluğu reddi ve Vikipedi:Tıbbi sorumluluk reddi hazırladım. Devam da edeceğim ama bunlara neredeyse hiç tepki gelmiyor. Bir tek Vikipedi:Risk sorumluluğu reddi'nin tartışmasına Alperen bir görüş yazmıştı, ben de kendi görüşümce yanıt vermiştim.

Vallahi, bu Feragatname bana çok sırıtıyor; o bağlantının ulaştığı sayfa da...

--Doruk Salancı 13:07, 27 Mart 2006 (UTC)

Selam Uğur, Kemal Derviş maddesine resim ekliyemedim bir ara bakarsan ve yardımcı olursan sevinirim. İyi çalışmalar. 14:16, 28 Mart 2006 Kullanıcı:Devrim0970

düzelttim, resmin ismini yanlış giriyormuşsun. Bu arada kullanıcı mesaj sayfalarında imza atabilirsin ~~~~ veya üstteki soldan 2. tuş ile. Kolay gelsin --Ugur Basakmesaj 11:21, 28 Mart 2006 (UTC)

Yöneticiliğe aday olmak istiyorum[kaynağı değiştir]

Merhabalar Uğur Başak yaklaşık 2 aydır Wikipediada yazıyorum. Düşünce tarzı ve felsefeme göre akla ve mantığa uygun gönüllü katılımlara dayalı her türlü organizasyonlara katılıyorum ve wikipediaya destek olmayı çok seviyorum. Günlük iş yeri mesaimin yaklaşık 8 saati bilgisayar karşısında geçiyor. Bütün bunları gözönüne alarak wikipediaya yönetici adayı olmak istiyorum bir yandan da acaba erken mi diye endişe duyuyorum . Bu konudaki fikirlerinizi ve eleştirilerinizi bildirirseniz ve yol gösterirseniz sevinirim--nosferatü 10:29, 29 Mart 2006 (UTC)

Vikipedi tartışma:Yöneticilik başvurusu#Sonuç kısmında bulunan özelliklere sahip her kullanıcı yöneticiliğe aday olabilir. Vikipedi:Yöneticilik başvurusu sayfasından yöneticiliğe aday olabilirsin. Genel bir öneri olarak, yeterli desteği alabileceğine inandığın an başvurabilirsin. Daha önce bazı kullanıcılarda moral bozukluğu yarattı çünkü yeterli desteği alamamaları. Karar senin. İyi çalışmalar --Ugur Basakmesaj 10:33, 29 Mart 2006 (UTC)

teşekkürler Ugur.. en.wikipedia'da yaklaşık 20 aylık çıraklık dönemi sonrasında, biraz da 1.000.000 makale hevesiyle, vikipedi'ye ancak katkıda bulanabiliyorum.. telif hakları konusunda hassas ve bilgiliyim.. genelde kendi çevirilerimden taslak maddeler çıkarıyorum.. o da ancak fırsat buldukça.. kolay gelsin.. Candymoan 08:48, 30 Mart 2006 (UTC)

Candymoan zaten az çok tecrübeli olduğun belli oluyordu. Oluşturduğun taslakların seviyesi yeterli seviyede. Tekrar hoşgeldin. Artık burda da 100.000 hevesi ile beklersin. Tekrar hoşgeldin --Ugur Basakmesaj 08:51, 30 Mart 2006 (UTC)

Merhaba Uğur. Biz İstanbulda, İstanbul Genç İşadamları Derneği adına bir dergi çıkarıyoruz. Dergi bir çok işadamına, büyükelçiliklere hatta yurtdışında bağlantılı olduğumuz derneklere gönderiliyor. Dergi şimdilik 3 aylık olarak çıkıyor. Ben bu sayıda Wikipedia ve Vikipedi'yi incelemek istiyorum. Bana wikipedia'yı anlatan (nasıl kuruldu, bugünlere nasıl gelindi, hedefleri, amaçları, ayrıca ilgi çekebilecek ayrıntıları vb) bir yazı rica ediyorum senden veya diğer yönetici arkadaşlardan. Vikipedinin kendisinde tarihlye ilgili bir yazı var ama çok kısa. Senden en az 2 Word sayfasını dolduracak kadar bir yazı istiyorum. Ayrıca Vikipedi türkçenin logosunu da en az 800*600 çözünürlükte bulup gönderirsen sevinirim. Bunu sen veya yapabilecek her hangi biri yapabilir. Cevap bekliyorum. --İcelaktan 09:45, 30 Mart 2006 (UTC)

Merhaba diğer arkadaşlarla da konuştuktan sonra sana haber veririm. Kolay gelsin --Ugur Basakmesaj 09:48, 30 Mart 2006 (UTC)
Uğur önümüzdeki haftaya kadar yazı elime geçerse çok güzel olacak.--İcelaktan 11:12, 31 Mart 2006 (UTC)
Şu anda mevcut olan Vikipedi ve Vikipedi:Tarih sayfalırını güncelleyerek işe başlayacaz. C.tesi pazar bitmiş olur tahminimce. --Ugur Basakmesaj 11:47, 31 Mart 2006 (UTC)

selam uğur, botla kategori:amerikalı yazarlar ı kategori:ABD'li yazarlar a taşırsan sevinirim. kategoriyi açtım. sonra amerikalıya da kategori yönlendirme koyarız. Tembelejderha 12:52, 30 Mart 2006 (UTC)

Tembelejderha şu anda bota ufak bir iş yaptırıyorum o biter bitmez hemen kategori:amerikalı yazarlarkategori:ABD'li yazarlar'a taşırım.--Ugur Basakmesaj 12:55, 30 Mart 2006 (UTC)
Şu anda başladı sen bakmadan bitmiş olur işi. Kolay gelsin. --Ugur Basakmesaj 13:01, 30 Mart 2006 (UTC)
teşekkürler Tembelejderha 13:04, 30 Mart 2006 (UTC)

Yeni Katagori[kaynağı değiştir]

Yeni bir katagori eklemek yada ismini değiştirmek için ne yapılmalı.--AbSar 13:20, 30 Mart 2006 (UTC)

İsim değiştirmek mümkün değil. Ama yeni açmak istiyorsan arama kutusuna Kategori:İsmi şeklinde yazıp aratırsan, aynı yeni bir sayfa açıyormuş gibi kategoriyi açabilirsin. --Ugur Basakmesaj 13:22, 30 Mart 2006 (UTC)

İsmi uygun olayanları ne yapacağız o zaman --AbSar 13:24, 30 Mart 2006 (UTC)

kategori:amerikalı yazarlar örneği var kategori:ABD'li yazarlar ilki hatalı olan ikincisi düzeltilmiş hali. İlk olarak uygun olmayanın tartışma sayfasına yazı yazman neden uygun olmadığını ve doğrusunun ne olduğunu yazman yeterli. Daha sonra ben bot yardımı ile taşınma kısmında yardımcı olabilirim şayet içinde çok fazla madde varsa, sayı azsa elle sende yapabilirsin. --Ugur Basakmesaj 13:27, 30 Mart 2006 (UTC)

hocam ben vikipediye yeni üyeyim.alacakaya ile ilgili yalnış bilgiler var ben bunları düzeltiyorum.madencilik yerleşme ilişkisi bakımından Alacakaya adlı lisans tezim var.ve ben bu tezimi vikipedide yayınlamak istiyorum.katkım olsun.ama istediğim şey emek verdiğim bun çalışmamın altında ismimin olmassını istiyorum.ben bilgilerin bir kısmını yayınladım ama daha sonra değişiklik yapılıyor ve ismim siliniyor.ne yapabilirim.ayrıca alacaka ilçeler sayfasından yölendirilmiş sayfasından düzelttim.bunu gökmen özer lisans tezindenyönlendirildi diye nasıl yazabilirim.not:alacakaya elazığ'ın bir ilçesi.--gökmen özer 16:05, 30 Mart 2006 (UTC) Kullanıcı:Gökmen ÖZER

Öncelikle burası bir ansiklopedi ve o yüzden isimlerin düzgün olması gerekiyor. Sizin yayınlanmış bir tezinize ait alıntı yapmışsanız veya kaynak olarak kullanmışsanız ilgili sayfanın en altına belgenin ismini kaynaklara eklemeniz yeterli. Bir sorunuz olursa yardım etmeye çalışırım, veya yardım sayfalarına göz atabilirsiniz. Kolay gelsin --Ugur Basakmesaj 19:29, 30 Mart 2006 (UTC)

Wikipedia ve Vikipedi ne zaman kuruldu?--AbSar 13:12, 31 Mart 2006 (UTC)

Wikipedi 15 Ocak, 2001 tarihinde başlamış ve Vikipedi'de Aralık 2002 tarihinde. --Ugur Basakmesaj 13:16, 31 Mart 2006 (UTC)

hocam dedğinizi bulamadım.ben bir sayfanın yölendirilmiş halini sildim ve kendi tezimin bir bölümünü ekledim.çünkü o sayfa yalan yanlış bilgiler ve eksik bilgiler ile doluydu.ve ben hala o sayfaya kendi tezimin ismini vermedim .değiştir kısmından sonra yazıyorum iki gün sonra siliniyor.--gökmen özer 15:59, 31 Mart 2006 (UTC)Gökmen ÖZER

Bir maddeyi hazırlarken kullandığımız kaynakları maddenin en altına kaynaklar başlığı altında ekliyoruz, paraglafların altına imzamızı veya sayfanın ismini Madencilik-Yerleşme İlişkisi Bakımından Alacakaya (gökmen özer) şeklinde yapmıyoruz. Vikipedinin lisansı ve yapısı gereği maddelerin sahiplenilmesi gibi bir olay yok, eklediğininiz bilgiler değiştirilebilir, silinebilir, yeni baştan yazılabilir kısaca dinamik. Tekrar kolay gelsin --Ugur Basakmesaj 16:54, 31 Mart 2006 (UTC)

Merhaba Renegade sil şablonu koyarken bazı sayfalarda bilgi yok gibi görünebiliyor fakat bu sayfalar o anda vandala uğramış sayfalarda olabilir. Silerken geçmişlerine baktığımdan dikkatimi çekti. Kolay gelsin --Ugur Basakmesaj 17:34, 31 Mart 2006 (UTC)

Merhaba, aslında -sil- koymadan önce mutlaka sayfa geçmişine bakardım ama dalgınlığıma gelmiş herhalde; bazen o kadar yoğun oluyor ki bu tür sayfalar gözümden kaçmış, uyarın için sağol.Görüşmek üzere...--renegademsj 22:15, 31 Mart 2006 (UTC)
Uyarı olarak değil aslında, sadece bilgi açısından. Görüşmek üzere...--Ugur Basakmesaj 07:11, 1 Nisan 2006 (UTC)