Vikipedi:Tarih

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Vikipedi 15 Ocak 2001 tarihinde Jimmy Wales, Larry Sanger tarafından Nupedia projesine yardımcı olması amacıyla başlatılan projeydi. Nupedia önceden kurulmuş, uzman editörler tarafından yazılmakta olan özgür bir ansiklopediydi. İnternetteki kulanıcılar Wikipedia'ya içerik sağlamakta, editörler de bu içeriği denetimden sonra Nupedia'ya aktarmaktaydı. Kısa sürede Nupedia Wikipedia'nın hızına yetişemez oldu ve Wikipedia Nupedia'dan ayrıldı. Wikipedia, tarafsızlık ilkesi doğrultusunda, 1 yıl içerisinde 20.000 makale sayısına ulaştı ve 18 dilde yayına başladı.

Vikipedi'nin Temmuz 2015 sonu itibari ile madde sayısı
İngilizce ve diğer Vikipedilerin gelişim grafiği


Vikipedi'nin 50.000 maddeye ulaştığı Mart 2007'ye kadar, 10k-100k arasındaki diğer Vikipedilerin aylık madde sayısı değişimlerinin çizelgesi.

Aşağıda Türkçe Vikipedi'deki madde sayısındaki tarihsel gelişmeyi görebilirsiniz:

Katlanarak artan bir grafik izleyen Türkçe Vikipedi, Temmuz 2004 (∆≈ 1000 başlık) ve Ekim 2005 başında (∆≈1200) yoğun tarih başlıklarının girilmesiyle, makale sayısında kısa süreli sıçramalar yaşadı.

Türkçe Vikipedi için daha fazla istatistiği "istatistik" sayfasında bulabilirsiniz. Vikipedi:Toplam makale sayılarına göre vikipediler sayfasında Türkçeyi diğer dillerle karşılaştırabilirsiniz.

Ayrıca bakınız[kaynağı değiştir]