Kongo Cumhuriyeti'nde İslam

Vikipedi, özgür ansiklopedi


Kongo Cumhuriyeti, İslam'ın azınlık dini olduğu, ağırlıklı olarak Hristiyan bir ülkedir. Laikliği benimseyene ülke anayasası çerçevesinde Müslümanlar ülkede kendi dinlerini yaymakta ve ibadet yerleri inşa etmekte özgürdür.

İslam, Kongo Cumhuriyeti'ne 19. yüzyıl ortalarında Kuzey Afrika'dan yayıldı.[1] GünümüzdekiMüslüman cemaatinin nüfusun yüzde 1,3'ü olduğu tahmin edilmektedir. 2005 yılında Brazzaville'de yeni ve büyük bir cami inşa edildi. Kent merkezlerindeki işçilerin çoğu Batı Afrika ve Lübnan'dan, bazıları da Kuzey Afrika'dan gelen göçmenlerdi. Batı Afrikalı göçmenler çoğunlukla Mali, Benin, Togo, Moritanya ve Senegal'den gelmiştirler. Lübnanlılar çoğunlukla Sünni Müslümanlardan oluşmaktadırlar. Ayrıca ülkede büyük bir Çadlı Müslüman nüfus da mevcuttur.

Bir dizi yerli Kongolu da yıllar içinde İslamiyeti seçerek kendi İslami derneklerini kurdular ve Ouenze'nin Brazzaville semtindeki Kral Faysal camisini merkezi cami olarak kullanmaktalar.[2]

Müslümanların kutsal günleri ulusal olarak kutlanmasa da bu günlere diğer dinlere sahip halk tarafından saygı duyulur ve bu saygı çerçevesinde ulusal takvimde olmayan kutsal günleri kutlamak isteyen müslümanlara işverenler tarafından izin vermektedir.[3]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Kongo Cumhuriyeti'nde Din

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Congo - Spirituality". www.cp-pc.ca. 1 Ekim 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Whitehouse, Bruce (2012). Migrants and Strangers in an African City: Exile, Dignity, Belonging. Bloomington, Indiana: Indiana University Press. s. 111. ISBN 9780253000811. 
  3. ^ "Uluslararası dinlerde özgürlük raporu - 2006". 2001-2009.state.gov. 16 Eylül 2006. 21 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2023.