Kim Carnes

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kim Carnes (/kɑːrnz/; 20 Temmuz 1945) Amerikalı şarkıcı ve söz yazarı. Los Angeles, Kaliforniya'da doğup büyüdü, kariyerine 1960'larda söz yazarı olarak başladı, yerel kulüplerde performans sergilerken diğer sanatçılar için yazdı ve ünlü Waters kardeşlerle oturum arka plan şarkıcısı olarak çalıştı (20 Feet from Stardom belgeselinde yer aldı). Jimmy Bowen ile ilk yayıncılık anlaşmasını imzaladıktan sonra, ilk albümü Rest on Me'yi 1971'de çıkardı. Carnes'ın kendi adını taşıyan ikinci albümü 1975'te Billboard Adult Contemporary listesinde 35. sıraya yükselen ilk liste single'ı "You're a Part of Me" de dahil olmak üzere öncelikle kendi kaleme aldığı şarkılar içeriyordu. Ertesi yıl Carnes, "Love Comes from Unexpected Places" un yer aldığı Sailin''i yayınladı. Şarkı, 1976'da Amerikan Şarkı Festivali'ni ve Tokyo Şarkı Festivali'nde En İyi Beste ödülünü kazandı.

Carnes, çığır açtığı 1980 yılında, Kenny Rogers tarafından konsept albümü Gideon (1980) için şarkıların ortak yazarlığını yapması için görevlendirildi ve "Don't Fall in Love with a Dreamer" düeti Billboard Hot 100'de 4 numaraya yükseldi ve ikiliye Grammy Ödülü adaylığı kazandırdı. Aynı yılın ilerleyen saatlerinde, Smokey Robinson'ın beşinci albümü Romance Dance'den (1980) "More Love" şarkısının cover'ı 10 numaraya ulaştı. Ertesi yıl Carnes, dünya çapında hit olan "Bette Davis Eyes" ile Mistaken Identity'yi çıkardı. Bu, Amerika Birleşik Devletleri'nde yılın en çok satan single'ı oldu, dokuz hafta Billboard Hot 100'de 1 numarada kalarak Altın oldu ve Yılın Rekoru ve Yılın Şarkısı dallarında Grammy Ödülü kazandı. Yanlış Identity, Billboard 200'de 1 numaraya yükseldi, Platin sertifika aldı ve Yılın Albümü dalında Grammy Ödülü'ne aday gösterildi.

Carnes ayrıca "Draw of the Cards" (No. 28), "Does It Make You Remember" (No. 36), "Crazy in the Night (Barking at Airplanes)" (No. 15), single'larıyla da başarı gördü. "Make No Mistake, He's Mine" (No. 51), Barbra Streisand ile birlikte, "What About Me?" (No. 15), Kenny Rogers ve James Ingram ile birlikte, "I'll Be Here Where the Heart Is", Flashdance film müziği ve Grammy Ödülü adayı single'lar "Voyeur" (No. 29) ve "Invisible Hands" (No. 40). Bir şarkı yazarı olarak diğer başarıları arasında 1 numaralı düeti birlikte yazmak yer alıyor "Vince Gill ve Reba McEntire tarafından kaydedilen ve McEntire'ın 1993 tarihli It's Your Call albümünde çıkan Donna Weiss ("Bette Davis Eyes"ı Jackie DeShannon ile birlikte yazmıştı).

Kendine özgü, gıcırtılı vokal tarzı, Rod Stewart ile karşılaştırmalar yaptı.[1][2] En son stüdyo albümü Chasin' Wild Trains (2004). 2017 itibarıyla Carnes, müzik yazmaya devam ettiği Nashville, Tennessee'de ikamet ediyordu.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Rockwell, John (26 Temmuz 1981). "Kim Carnes Lifts 'Bette Davis' To The Top". The New York Times. 28 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2012. 
  2. ^ Holden, Stephen (26 Ağustos 1981). "Kim Carnes Sings At Savoy". The New York Times. 5 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2017.