Hotel California (şarkı)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Hotel California"
1977 tarihli tekli plağın kapağında Kaliforniya'daki "Beverly Hills Oteli"nin fotoğrafı kullanılmış.
Hotel California albümünden
Eagles single
A yüzüHotel California
B yüzü"Pretty Maids All in a Row" ve "The Sad Cafe"
YayımlanmaŞubat 1977
Format7" single (45'lik vinil)
Kaydedilme1976
Tarzrock
Süre6:08 (teklideki süre)
6:30 (albümdeki süre)
ŞirketAsylum
YazarDon Felder, Glenn Frey ve Don Henley
YapımcıBill Szymczyk
SertifikalarAltın (RIAA sertifikası
Eagles single kronolojisi
"New Kid in Town"
(1976)
"Hotel California"
(1977)
"Life in the Fast Lane"
(1977)

Hotel California, Amerikalı rock müzik grubu Eagles'ın 1976 tarihli aynı adlı beşinci stüdyo albümlerinde yer alan ilk şarkıdır. Şarkı albümden ayrı olarak 1977 Şubatında 45 devirlik tekli olarak da çıkmıştır. "Eagles"ın dünyada en çok tanınan şarkısıdır.

Topluluğun elemanlarından Don Felder, Glenn Frey ve Don Henley'in birlikte yazıp besteledikleri rock tarzındaki bu şarkıyı Henley seslendirmiş ve parçanın sonundaki uzun solo elektro gitar bölümünü de topluluğa yeni katılan gitarist Joe Walsh'la birlikte çalmışlardır. Asylum etiketi taşıyan oldukça uzun bu şarkının (6:08 dakika) bulunduğu vinil plağın B yüzünde ise yine aynı albümden "Pretty Maids All in a Row" şarkısı ile "The Sad Cafe" adlı başka bir parça yer almaktaydı.

Üç ay içerisinde ABD'de 1.000.000'un üzerinde tekli plâk satışı gerçekleşince şarkı, Billboard Hot 100 listesine girdi ve Eagles'a "Altın Plak" ödülü kazandırdı. Aynı yıl şarkıya Yılın Plağı Grammy Ödülü verildi.[1] Dünya çapında 11 milyondan fazla sattı.[2] 2009 yılında dijital satışlarda da milyonu aşınca bu kez RIAA (Amerikan Kayıt Endüstrisi Birliği) tarafından "Platin Plâk" sertifikası ile ödüllendirildi. "Hotel California", ABD'de yayımlanan Rolling Stone dergisinin "Tüm Zamanların En İyi 500 Şarkısı" listesinde 49. sıradadır.[3]

Bu şarkı 1976 tarihinden sonra da Eagles'ın çıkarttığı birçok albümde tekrar tekrar yer aldı. Popüler kültürde de önemli bir yer edinen parça defalarca coverlandı, hatta birçok kez parodisi bile yapıldı.

Teması[değiştir | kaynağı değiştir]

Tema olarak bir dönemin Kaliforniya kültürüne ve hızlı yaşam tarzına odaklanan şarkının şiirsel sözlerinden müzik yorumcuları, topluluğun hayranları ve sıradan dinleyiciler birçok farklı anlamlar çıkarttılar. Bazıları sözleri harfi harfine yorumlarken, diğerleri mısralara farklı soyut anlamlar yüklediler. "Eagles" grubu üyeleri ise şarkıda, şöhretler dünyasının acımasız gerçeklerini ve Los Angeles lüks yaşam tarzını kendilerine göre yorumladıklarını belirtmişlerdir. Şarkıda geçen "Kaliforniya Oteli", Don Felder hariç hiçbirisi Kaliforniyalı olmayan grup elemanlarının büyüleyici olduğu kadar aynı zamanda tehlikeli de buldukları Kaliforniya yaşam tarzının bir metaforudur.[4] Şarkı, mutlu olmak için sürekli olarak bedensel haz peşinde koşmanın felsefesi olan "Hedonizm" (hazcılık)'in bir alegorisidir. Şarkı Amerikan yaşam tarzının aşırılıklarını, Amerikan rüyasının görünmeyen karanlık yüzünü anlatmaktadır.[5]

Sözleri ve yorumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Şarkıdaki erkek anlatıcı kendi başından geçenleri sırasıyla aktarmaya başlar ve sözlerinden sanki bir uyuşturucunun etkisinde olduğu hissedilmektedir. Mısralar adeta bir kâbusu andırmaktadır:[4] Bir (yaz) gecesinde, üstü açık arabasıyla çöldeki ıssız karayolunda ilerlerken rüzgârın serinliğini saçlarının arasında hisseder, uzaktan uzağa burnuna uyuşturucu bitkilerin kokusu gelir (kokusunu hissettiği colitas Meksika argosunda esrar yapımında kullanılan kenevir bitkisine verilen addır[6]). Yolun ilerisinde bir konaklama tesisine ait olabilecek yanıp sönen ışıklar görür. Zaten başı ağırlaşmış, görmesi zorlaşmıştır. Geceyi geçirmek üzere burada durmaya karar verir.

Artık bir otel olduğu iyice anlaşılan bu tesise girer. Resepsiyondaki çağrı zilinin sesini işitir işitmez görevli bir kız antrede belirir. Burasının bir cennet mi yoksa bir cehennem mi olduğuna karar vermeye çalışırken, kız elinde bir mumla odasının yolunu göstermek üzere onun önüne düşmüştür bile. Koridorun derinliklerinden kulağına gelen bir takım sesler (belki de hayâl ettiği sesler) ona adeta "Otel Kaliforniya'ya hoş geldiniz, çok güzel bir yerdir burası, boş odası çoktur buranın, hangi mevsim gelirseniz gelin" demektedir (bu sözler aynı zamanda şarkının nakaratıdır ve birkaç yerde daha tekrarlanacaktır). Vücut kıvrımları oldukça güzel olan bu kızın 'kafası da çok iyi'dir (Mercedes bends sözcüğü çok tartışılmış, kıvrımlı vücudu olan yerine, idealleri olmayan, ahlaki değerleri düşük gibi yorumların yanı sıra, bir araba markası olan Mercedes-Benz'in bilerek yanlış telaffuz edilerek uyuşturucu bağımlısı kızın bir de Mersedes arabası olduğu belirtilip materyalizme bir gönderme yapıldığı bile ileri sürülmüştür. Mercedes İspanyolca konuşulan ülkelerde bir kadın ismidir. Aynı zamanda İspanyolca'da Mars gezegeninin de adıdır. Bend ise İngilizce'de kıvrım veya sapma anlamlarına gelir[5]). Kızın 'arkadaşlarım' diye tanıttığı hoş delikanlılar otelin avlusunda, bazısı unutmak için, bazısı da hatırlamak için, 'tatlı bir yaz teri' içinde dans etmektedirler. Ortamın havasından etkilenerek yorgunluğunu unutan yolcu, otelin şefini çağırır ve ondan 'kendi (özel) şarabını' getirmesini ister. Şef cevaben "1969'dan beri o içkiyi bulundurmuyoruz" (veya başka bir anlamıyla "Biz bu ruhu 1969'dan beri yaşamamıştık") der (İngilizcede spirit ruh hali, maneviyat gibi anlamlara gelmekle birlikte, damıtık yüksek alkollü içecekler için da kullanılan bir sözcüktür, oysa şarkıda yolcu fermente bir içki olan şarap ısmarlamıştır. Kendisine bunun bir çelişki olup olmadığını soran bir müzik eleştirmenine cevaben söz yazarı Henley, bunun sosyopolitik bir gönderme, bir metafor olduğunu, içkilerin hiçbirisiyle ilgili olmadığını, şiiri açıklamaya çalışmanın aptalca olacağını söylemiştir[7][8][9]). Uzaktan uzağa işittiği aynı sesler yolcuyu tekrar uykusundan uyandırır: "Otel Kaliforniya'ya hoş geldiniz, ne hoş bir yerdir burası, burada gününüzü gün edersiniz, ne hoş bir sürpriz, mazeretlerinizi de getiriniz."

Ortam gitgide daha gerçeküstü bir görünüme bürünür. Tavanda aynalar, buz kovasında pembe şampanya vardır. Kız ona "Hepimiz burada kendi tutkularımızın, dürtülerimizin esirleriyiz" der. Sonra yemek şöleni için büyük salonda toplanırlar. Çelik bıçaklarını sapladıkları halde 'hayvanı' (yabani içgüdülerini ya da ruhlarını) öldüremezler. Bu noktada biraz kendine gelir gibi olan yolcunun hatırladığı son şey çıkış kapısına doğru koşarak kaçmaya başladığıdır. Kendi kendine, "Daha önce bulunduğum yere tekrar dönebileceğim bir geçit bulmalıyım" derken karşısına çıkan gece görevlisi ona, "Rahat ol, gevşe, biz hepimiz ev sahipliği yapmaya programlandık...İstediğin an otelden çıkış yapabilirsin ama asla burayı terkedemezsin" der.

"Hotel California" sözlerinin anlamı üzerine en fazla yorum yapılmış şarkıların başında gelir.[8][10] Sözlerinin soyut yapısı dolayısıyla şarkı hakkında çok farklı yorumlar da yapılmıştır. 1980'lerde bazı Hristiyan Evanjelistler, şarkıda geçen otelin, Satanizmin kurucusu Anton Szandor LaVey tarafından satın alınıp Şeytan Kilisesi'ne dönüştürülen bir otel olduğunu ileri sürmüşlerdi. Bazıları da bu otelin "Camarillo Devlet Akıl Hastanesi" olduğunu ima etmişlerdi.[11] Kimileri şarkının uyuşturucu bağımlılığına gönderme yaptığını (otelden çıkabilirsin ama asla terkedemezsin), kimileri de "aşkı arayış ve evlilikten, boşanmaya doğru yapılan bir yolculuğu" anlattığını ifade etmişlerdir. Şarkıda üstü kapalı gönderme yapılan uyuşturucuların sentetik uyuşturucular olabileceği gibi, insan beyninden salgılanan ve mutluluk hormonu olarak da bilinen endorfin olabileceği de ileri sürülmüştür.[5]

Kadro[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Don Henley: Baş vokalist, davul (aynı zamanda şarkının yazarı).
  • Glenn Frey: 12 telli akustik gitar, elektro gitar, arka vokal (aynı zamanda şarkının yazarı).
  • Don Felder: Solo gitar, 12 telli elektro gitar, arka vokal (aynı zamanda şarkının yazarı).
  • Joe Walsh: Solo gitar, arka vokal.
  • Randy Meisner: Bas gitar, arka vokal.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "1977- 20th Grammy Awards / Record Of The Year" (İngilizce). grammy.com. 30 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2012. 
  2. ^ Dorsay, Atilla (2003). Ne Şurup-Şeker Şarkılardı Onlar. Remzi Kitabevi. ss. sayfa 256. 
  3. ^ "The RS 500 Greatest Songs of All Time" (İngilizce). rollingstone.com. 21 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2012. 
  4. ^ a b "Hotel California / Song Review" (İngilizce). allmusic.com. 5 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2012. 
  5. ^ a b c "Hotel California by Eagles / Songfacts" (İngilizce). songfacts.com. 9 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2012. 
  6. ^ "Rockin' 'round the round" (İngilizce). sfgate.com. Erişim tarihi: 23 Şubat 2012. 
  7. ^ Soeder, John. "Don Henley gets into the spirit talking about 'Hotel California'" The Plain Dealer March 20, 2009: T14
  8. ^ a b "Eagles: Hotel California Meaning" (İngilizce). lyricinterpretations.com. 9 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2012. 
  9. ^ The Plain Dealer (Cleveland, OH) (20 Mart 2009). "John Soeder". Pop Music Critic. s. 14. 
  10. ^ "Hotel California" (İngilizce). snopes.com. Erişim tarihi: 24 Şubat 2012. 
  11. ^ "Minister links rock, sympathy for the devil" (İngilizce). Milwaukee Sentinel. 11 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2012. 
Önce gelen:
"Southern Nights" Glen Campbell
Billboard Hot 100
ABD 1977 yılı 1 numara şarkıları

7 Mayıs, 1977
Sonra gelen:
"When I Need You" Leo Sayer