Parotis bezi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Parotis bezi birçok hayvanda bulunan önemli bir tükürük bezidir . İnsanlarda iki parotis bezi ağzın her iki yanında ve her iki kulağın önünde bulunur. Tükürük bezlerinin en büyüğüdür. Her parotis, mandibular ramusun etrafına sarılır ve çiğnemeyi ve yutmayı kolaylaştırmak ve nişasta sindirimini başlatmak için parotis kanalı yoluyla ağıza seröz tipte tükürük salgılar. Ayrıca iki tür tükürük bezi daha vardır; bunlar submandibular ve dil altı bezlerdir.[1] Bazen aksesuar parotis bezleri ana parotis bezlerinin yakınında bulunur.[2]

Etimoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Parotis kelimesi tam olarak "kulağın yanında" anlamına gelir. Yunanca παρωτίς'dan (kök παρωτιδ-) : (bez) kulağın arkası < παρά - pará : önde ve οὖς - ous (kök ὠτ-, ōt-) : kulak.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Submandibular Gland: Location, Function and Complications". 18 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2024. 
  2. ^ Ibrahim, Dalia. "Accessory parotid gland | Radiology Reference Article". Radiopaedia. 14 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2024.