Güney Slav dilleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Güney Slav dilleri
Coğrafi dağılımBalkanlar; ayrıca, Balkanlar'ın yakın çevresinde küçük kümeler
SınıflandırmaHint-Avrupa dil ailesi
Alt bölümler
  • Doğu grubu
  • Batı grubu
ISO 639-5zls
Güney Slav dillerinin dağılımı

Güney Slav dilleri, Doğu ve Batı Slav dilleri ile birlikte Slav dillerinin 3 alt kolundan biridir. Dil grubu Balkanlar’da yaklaşık 30 milyon konuşura sahiptir. Güney Slav dilleri kendi aralarında bir lehçe sürekliliği oluşturur,[1][2] grubun Batı koluna ait Sırpça, Hırvatça, Boşnakça ve Karadağlıca ise bu süreklilikte tek bir lehçe (Ştokavyan) olarak sınıflandırılır.[3]

Yazıya geçirilmiş ilk Güney Slav dili (ve aynı zamanda ilk Slav dili), 9. yüzyılda Selanik'te konuşulmuş, günümüzde Eski Kilise Slavcası olarak adlandırılan dildir. Günümüzde bu dil hâlâ bir dinî dil olarak Kilise Slavcası formunda kullanılmaktadır.

Sınıflandırma[değiştir | kaynağı değiştir]

Doğu grubu[değiştir | kaynağı değiştir]

Batı grubu[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Friedman, Victor (1999). Linguistic emblems and emblematic languages: on language as flag in the Balkans. Kenneth E. Naylor memorial lecture series in South Slavic linguistics ; vol. 1. Columbus, Ohio: Ohio State University, Dept. of Slavic and East European Languages and Literatures. s. 8. OCLC 46734277. 
  2. ^ Alexander, Ronelle (2000). In honor of diversity: the linguistic resources of the Balkans. Kenneth E. Naylor memorial lecture series in South Slavic linguistics ; vol. 2. Columbus, Ohio: Ohio State University, Dept. of Slavic and East European Languages and Literatures. s. 4. OCLC 47186443. 
  3. ^ Roland Sussex (2006). The Slavic languages. Cambridge: Cambridge University Press. ss. 43-44. ISBN 978-0-521-22315-7. 

Okuma listesi[değiştir | kaynağı değiştir]