Fâtımî halifeler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Fatımi halifeler listesi sayfasından yönlendirildi)
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Fatımi halifeler listesi, Fatımi Devleti yöneticisi ve halife konumunda bulunan hükümdarların bir listesi.

Liste[değiştir | kaynağı değiştir]

# Para Aile ismi İsim Lakap (Bilinen ismi) Doğum tarihi Ölüm tarihi
1 Gold coin of Caliph al-Mahdi, Mahdiyya, 926 Ebu Muhammed
Arapça: أبو محمد
Ubeydullah
Arapça: عبيد الله
Mehdi
Arapça: المهدي
909-934
873 934
2 Ebul-Kasım
Arapça: ابو القاسم
Muhammed
Arapça: محمد
Kaim
Arapça: القائم بأمر الله
934-946
893
Selamiye, Suriye
17 Mayıs 946
3 Ebu Tahir
Arapça: أبو طاهر
İsmail
Arapça: اسماعیل
Mansur
Arapça: المنصور بالله
946-953
913
Raqqada
953
4 Gold coin of Caliph al-Mu'izz, Cairo, 969 Ebu Tamim
Arapça: أبو تميم
Ma'ad
Arapça: معد
Muizz
Arapça: المعز لدين الله
953-975
932 975
5 Ebu Mansur
Arapça: أبو منصور
Nizar
Arapça: نزار
Aziz
Arapça: العزيز بالله
975–996
10 Mayıs 955[1] 14 Ekim 996[1]
6 Gold coin of Caliph al-Hakim, Sicily, 1010 Ebu Ali
Arapça: أبو علي
Mansur
Arapça: منصور
Hakim
Arapça: الحاكم بأمر الله
996-1021
985 1021
7 Ebul-Hasan
Arapça: ابو الحسن
Ali
Arapça: علي
Zahir
Arapça: الظاهر لإعزاز دين الله
1021-1036
20 Haziran 1005 13 Haziran 1036
8 Gold coin of Caliph al-Mustansir, Egypt, 1055 Ebu Tamim
Arapça: أبو تميم
Ma'ad
Arapça: معد
Mûstensir
Arapça: المستنصر بالله
1036-1094
2 Temmuz 1029[2]
Kahire
10 Ocak 1094[2]

Mustali ile birlikte devlet politikasında bir değişme olmuştur. Geleneksel Fatımi politikası olan Nizarîlik Mustali dönemiyle terk edilmiş ve Mustalilik politikası güdülmeye başlanmıştır.

# Para Aile ismi İsim Lakap (Bilinen ismi) Doğum tarihi Ölüm tarihi
9 Gold coin of Caliph al-Musta'li, Tripoli, 1101 Ebul-Kasım
Arapça: ابو القاسم
Ahmed
Arapça: أحمد
Mustali
Arapça: المستعلي بالله
1094-1101
Eylül 1074
Kahire
1101
10 Gold coin of Caliph al-Amir, Tyre, 1118 Ebu Ali
Arapça: أبو علي
Mansur
Arapça: منصور
Amir
Arapça: الآمر بأحكام الله
1101-1130
1096 1130
11 Ebul-Meymun
Arapça: أبو الميمون
Abdül Macid
Arapça: عبد المجيد
Hâfız
Arapça: الحافظ لدين الله
1130-1149
1149
12 Ebu Mansur
Arapça: أبو منصور
Ismail
Arapça: اسماعیل
Zafir
Arapça: الظافر بدين الله
1149-1154
13 Ebul-Kasım
Arapça: ابو القاسم
İsa
Arapça: عيسى
Faiz
Arapça: الفائز بدين الله
1154–1160
1149 1160
14 Ebu Muhammed
Arapça: أبو محمد
Abdullah
Arapça: عبدالله
Âzıd
Arapça: العاضد لدين الله
1160–1171
1149 1171

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b al-ʿAzīz Encyclopædia Britannica
  2. ^ a b al-Mustanṣir Encyclopædia Britannica