Fâtımî halifeler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Fatımi halifeler listesi sayfasından yönlendirildi)
Şuraya atla: kullan, ara

Fatımi halifeler listesi, Fatımi Devleti yöneticisi ve halife konumunda bulunan hükümdarların bir listesi.

Liste[değiştir | kaynağı değiştir]

# Para Aile ismi İsim Lakap (Bilinen ismi) Doğum tarihi Ölüm tarihi
1 Gold coin of Caliph al-Mahdi, Mahdiyya, 926 Ebu Muhammed
Arapça: أبو محمد
Ubeydullah
Arapça: عبيد الله
Mehdi
Arapça: المهدي
909-934
873 934
2 Ebul-Kasım
Arapça: ابو القاسم
Muhammed
Arapça: محمد
Kaim
Arapça: القائم بأمر الله
934-946
893
Selamiye, Suriye
17 Mayıs 946
3 Ebu Tahir
Arapça: أبو طاهر
İsmail
Arapça: اسماعیل
Mansur
Arapça: المنصور بالله
946-953
913
Raqqada
953
4 Gold coin of Caliph al-Mu'izz, Cairo, 969 Ebu Tamim
Arapça: أبو تميم
Ma'ad
Arapça: معد
Muizz
Arapça: المعز لدين الله
953-975
932 975
5 Ebu Mansur
Arapça: أبو منصور
Nizar
Arapça: نزار
Aziz
Arapça: العزيز بالله
975–996
10 Mayıs 955[1] 14 Ekim 996[1]
6 Gold coin of Caliph al-Hakim, Sicily, 1010 Ebu Ali
Arapça: أبو علي
Mansur
Arapça: منصور
Hakim
Arapça: الحاكم بأمر الله
996-1021
985 1021
7 Ebul-Hasan
Arapça: ابو الحسن
Ali
Arapça: علي
Zahir
Arapça: الظاهر لإعزاز دين الله
1021-1036
20 Haziran 1005 13 Haziran 1036
8 Gold coin of Caliph al-Mustansir, Egypt, 1055 Ebu Tamim
Arapça: أبو تميم
Ma'ad
Arapça: معد
Mûstensir
Arapça: المستنصر بالله
1036-1094
2 Temmuz 1029[2]
Kahire
10 Ocak 1094[2]

Mustali ile birlikte devlet politikasında bir değişme olmuştur. Geleneksel Fatımi politikası olan Nizarîlik Mustali dönemiyle terk edilmiş ve Mustalilik politikası güdülmeye başlanmıştır.

# Para Aile ismi İsim Lakap (Bilinen ismi) Doğum tarihi Ölüm tarihi
9 Gold coin of Caliph al-Musta'li, Tripoli, 1101 Ebul-Kasım
Arapça: ابو القاسم
Ahmed
Arapça: أحمد
Mustali
Arapça: المستعلي بالله
1094-1101
Eylül 1074
Kahire
1101
10 Gold coin of Caliph al-Amir, Tyre, 1118 Ebu Ali
Arapça: أبو علي
Mansur
Arapça: منصور
Amir
Arapça: الآمر بأحكام الله
1101-1130
1096 1130
11 Ebul-Meymun
Arapça: أبو الميمون
Abdül Macid
Arapça: عبد المجيد
Hâfız
Arapça: الحافظ لدين الله
1130-1149
1149
12 Ebu Mansur
Arapça: أبو منصور
Ismail
Arapça: اسماعیل
Zafir
Arapça: الظافر بدين الله
1149-1154
13 Ebul-Kasım
Arapça: ابو القاسم
İsa
Arapça: عيسى
Faiz
Arapça: الفائز بدين الله
1154–1160
1149 1160
14 Ebu Muhammed
Arapça: أبو محمد
Abdullah
Arapça: عبدالله
Âzıd
Arapça: العاضد لدين الله
1160–1171
1149 1171

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. 1,0 1,1 al-ʿAzīz Encyclopædia Britannica
  2. 2,0 2,1 al-Mustanṣir Encyclopædia Britannica