II. Vâsik

Vikipedi, özgür ansiklopedi
II. Vâsik
الواثق بالله
9. Kahire Halifesi
Hüküm süresiEylül 1383 – 13 Kasım 1386
Önce gelenI. Mütevekkil
Sonra gelenMüstasım (Abbâsî-Memlûk halifesi) (İkinci Saltanatı)
DoğumKahire, Memluk Devleti
Ölüm13 Kasım 1386
Kahire, Memluk Devleti
BabasıI. Vâsik
Diniİslam

II. Vasık Tam Adı: Ebû Hafs `Umar "el-Vâsık bi’l-Lâh es-Sânî" (d. ? - ö. 1386) 65. İslam Halifesi.[1]

Abbasi hanedanına mensuptur. 1383-1386 yılları arasında Memlük Devleti'nin koruması altında Kahire'de halifelik yapmıştır.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

1362'de son Kıpçak Türk asıllı Bahri Hanedanından olan Memluk sultanı Zeyneddin Hacı 1381-1382 döneminde kısa bir ismî saltanattan sonra naibi olan Çerkes asıllı memluk emiri olan Berkuk tarafından tahttan indirilmiştir. Yerine hükümdarlığa geçen Sultan Berkuk ile Çerkes kökenli Burci Hanedanı başlamıştır.

1382'de Sultan Berkuk Memluk Devleti tahtına yeni olarak geçtiği zaman onu tahttan indirmek amacıyla Kahire'de Abbasi halifesi olan I. Mütevekkil'in başında olduğu bir komplo hazırlandığı gerçeği ortaya çıktı. Sultan Berkuk bu komplonun başında olan Kahire'deki Abbasi halifesi I. Mütevekkil'i tutuklattı ve idam isteği ile yargılatmaya başladı. Fakat Memluklu hukuk sistemi bu komplo için idam cezası vermenin adil olmadığı yargısına vardı. Bunun üzerine Sultan Berkuk I. Mütevekkil'i Abbasi halifeliğinden feragat etmeye zorladı ve I. Mütevekkil Abbasi Halifeliği'nden atıldı. Yerine daha önce Abbasi halifeliği yapmış olan İbrahim I. Vasık'ın oğlu olan Ömer II. Vasık'ı Abbasi Halifesi olarak atadı.

Ömer II. Vasık 4 yıl Memluklüler koruması arasında 4 yıl süre ile halifelik yaptı. 1386'da Ömer II. Vaşık hayat gözlerini kapattı. Yerine küçük kardeşi olan Mustasım geçti.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Bu madde tümüyle veya kısmen Fransızca Wikipedia "Al-Wathiq II" maddesi kaynaklıdır: [1] 19 Kasım 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Fransızca)(Erişme:17.7.2010)
  1. ^ II. Vasık Kahire'de Memluklar idaresi altında halifelik yapan Abbasiler için ikinci Vasık ismini taşıyan Abbasi Halifesidir. Fakat bazen Bağdat'ta 842-847 döneminde halifelik ve hükümdarlık yapan Abbasi halifesi Vasık isimli Abbasi halifesi de göz önüne getirilince III. Vasık olarak isimlendirilmenin daha uygun olabileceği düşünülmektedir.
II. Vâsik
Doğumu:  ? Ölümü: 1386
Sünni İslam unvanları
Önce gelen
I. Mütevekkil
Ebû `Abd Allâh Muhammed "el-Mûtevekkil ʿalâ ʾl-Lâh"
İslam Halifesi
1383 - 1386
Sonra gelen
Mutasım
Ebû Yahya Zekerîyâ' "el-Musta`sım bi’l-Lâh"