Cymric kedisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Cymric
Diğer adlarManx Longhair,
Longhair Manx,
Semi-longhair Manx Variant,
long-haired Manx
ÜlkeKanada (breeding programme),
Man Adası (Manx stock)
Irk standartları
CFAstandardı
FIFestandardı
TICAstandardı
WCFstandardı
AACEstandardı
ACFstandardı
ACFA/CAAstandardı
CCA-AFCstandardı
CCC of Astandardı
CFFstandardı
GCCFstandardı
LOOFstandardı
NZCFstandardı
SACCstandardı

Cymric kedisi (/ˈkɪmrɪk/ KIM-rik, /ˈkʌmrɪk/ KUM-rik) bir kedi ırkıdır. Bazı kedi dernekleri, Cymric'i ayrı bir cins yerine sadece yarı uzun tüylü bir Manx cinsi olarak kabul eder. Kürk uzunluğu dışında, diğer tüm açılardan bu iki tür aynıdır ve her iki türden yavru kedi aynı yavruda görünebilir. Man Adası kökenli olmasından dolayı bazı kayıtlarda Longhair Manx olarak adlandırılır.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Man adası kayıtlarına göre, Manx'in (ve nihayetinde Cymric'in) kuyruksuz olma özelliği, adanın evcil kedi popülasyonu arasında bir mutasyon olarak başladı. Adanın kapalı ortamı ve küçük gen havuzu göz önüne alındığında, kedilerin kuyruksuzluğuna karar veren baskın gen, uzun saç geni ile birlikte bir nesilden diğerine kolayca aktarıldı. Uzun tüylü kedi yavruları Manx kedilerinden Man Adası'nda doğmuştu, ancak yetiştiriciler tarafından her zaman "mutant" olarak adlandırıldılar. Daha sonra, 1960'larda, benzer yavru kediler Kanada'da doğdu ve yetiştirildi. Bu Cymric popülaritesinin artmasının başlangıcıydı. Cymric'in kedi dernekleri tarafından kendi başına bir cins olarak tanınması uzun yıllar aldı. Manx 1920'lerde tanındı, ancak Cymric 1960'lara kadar tanınmadı ve 1970'lerin ortalarına kadar popülerlik kazanamadı.

Büyük bir dişi Cymric

Fédération Internationale Féline (FIFe, 2006'dan beri),[1] Dünya Kedi Federasyonu (WCF),[2] Amerikan Kedi Meraklıları Derneği (AACE),[3] Kanada Kedi Derneği (CCA-AFC),[4] ve Avustralya Cat Federation (ACF),[5] Yeni Zelanda Cat Fancy (NZCF),[6] Southern Africa Cat Council (SACC),[7] American Cat Fanciers Association (ACFA, of the US East Coast),[8] ve Cat Fanciers 'Federation (CFF, ABD Kuzeydoğu)[9] Cymric'i ayrı bir cins olarak kabul eder. Çin Cat Aficionado Derneği (CAA), CAA'nın Batılı ortağı ACFA'nın tüm cins standartlarını benimsemesi sayesinde; Herhangi bir Cymric yetiştiricisinin Çin'de olup olmadığı bilinmemektedir.

Uluslararası Kedi Derneği (TICA),[10] Cymric'i bu adla tanır, ancak kendi standardına sahip ayrı bir cins değil, bir çeşit Manx olarak tanır. Ayrıca, Manx cinsi standartlarında, ABD merkezli Cat Fanciers 'Association (CFA),[11] Avustralya Kedi Konseyi Koordinasyon Konseyi (CCCA),[12] ve İngiltere'nin Kedi Fantezi Yönetim Konseyi (GCCF),[13] çeşidi Cymric'ten ziyade uzun saçlı Manx olarak kabul eder (CFA ve CCCA ona Manx Longhair, GCCF ise Semi-longhair Manx Variant terimini kullanır).[5]

Görünüm[değiştir | kaynağı değiştir]

Cymric, üç ila altı kilogram ağırlığında, sağlam bir kemik yapısına sahip, kaslı, kompakt, orta - büyük gövdeye sahip bir kedidir. Tıknaz bir gövdeye ve alışılmadık şekilde yuvarlak bir görünüme sahiptirler. Cymricler büyük ve dolgun gözlere ve geniş aralıklı kulaklara sahiptir. Ana Manx ırkından farklı olarak, bir Cymric'in tüyleri orta uzunlukta, yoğun ve ana gövdeyi iyi doldurarak yuvarlak görünüme daha da katkıda bulunur.

Sağlık[değiştir | kaynağı değiştir]

Cymric ve Manx'e sıra dışı kuyruklarını veren gen ölümcül de olabilir. Kuyruksuz genin iki kopyasını miras alan yavru kediler doğumdan önce ölür ve rahimde yeniden emilir. Bu yavru kediler tüm yavru kedilerin yaklaşık yüzde 25'ini oluşturduğundan, yavrular genellikle küçüktür. Genin yalnızca bir kopyasını miras alan kediler bile Manx sendromu rahatsızlığna sahip olabilir. Bu, spina bifidaya, omurlarda boşluklara, kaynaşmış omurlara ve bağırsak veya mesane disfonksiyonlarına neden olabilir. Ayrıca, omurga deformasyonu nedeniyle Cymric kedilerinde bazen tavşan benzeri bir sıçrama görülebilir.

Kısa omurgası olan her Cymric'in sorunları veya Manx sendromu yoktur. Bu sadece Manx geninin bir özelliğidir ve ekspresyonu tamamen engellenemez. Sorunlar genellikle yaşın ilk altı ayında belirgin hale geldiğinden, Cymric ve Manx yavruları genellikle yetiştiriciler tarafından kullanıma sunulmadan önce yaşlanana kadar tutulur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Category III: Cymric/Manx" (PDF). FIFeWeb.org. Luxembourg: Fédération Internationale Féline (FIFe). 1 Ocak 2013. 14 Ocak 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2013. 
  2. ^ "Breed Standards: Cymric" (PDF). WCF-Online.de. Essen, Germany: World Cat Federation (WCF). 1 Ocak 2010. 9 Aralık 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2013. 
  3. ^ "Cymric Breed Standard". AACEInc.com. Montville, New Jersey, US: American Association of Cat Enthusiasts (AACE). 2011. 12 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2013. A PDF version is available
  4. ^ "Breed Standards: Cymric" (PDF). CCA-AFC.com. Mississauga, Ontario, Canada: Canadian Cat Association (CCA). 4 Ağustos 2005. 7 Aralık 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2013. 
  5. ^ a b "ACF Standards: Cymric [CYM]" (PDF). ACF.asn.au. Port Adelaide, South Au.: Australian Cat Federation (ACF). 1 Ocak 2015. 1 Mart 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2015.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "ACF std" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  6. ^ "Breed Code CYM – Cymric" (PDF). NZCF.com. Katikati, New Zealand: New Zealand Cat Fancy (NZCF). January 2007. 5 Mart 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2013. 
  7. ^ "Cymric" (PDF). tSACC.org. Kensington, Gauteng, South Africa: Southern Africa Cat Council (SACC). January 2001. 7 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2013. 
  8. ^ "Breed Standards: Cymric" (PDF). ACFACat.com. Nixa, Missouri, US: American Cat Fanciers Association (ACFA). May 2007. 1 Haziran 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2013. 
  9. ^ "Cymric: Scale of Points" (PDF). CFFInc.org. Gratis, Ohio, US: Cat Fanciers' Federation (CFF). May 2002. 8 Aralık 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2013. 
  10. ^ "Manx Breed Group (MX/CY) Standard" (PDF). TICA.org. Harlingen, Texas, US: The International Cat Association (TICA). 1 Mayıs 2004. 15 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2013. 
  11. ^ "Manx Show Standard" (PDF). CFAInc.org. Alliance, Ohio, US: Cat Fanciers' Association (CFA). 28 Nisan 2012. 25 Nisan 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2013. 
  12. ^ "Manx/Manx Longhair: General Standard" (PDF). CCCofA.asn.au. Ferntree Gully, Victoria, Australia: Co-ordinating Cat Council of Australia (CCCA). November 2012. 9 Nisan 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2013. 
  13. ^ "Registration Policy for Manx Cats" (PDF). GCCFCats.org. Bridgwater, Somerset, UK: Governing Council of the Cat Fancy (GCCF). February 1997. 4 Ekim 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2013.