Bilimsel komünizm

Vikipedi, özgür ansiklopedi


Bilimsel komünizm, Marksizm-Leninizm 'in üç ana unsurundan biridir. (rusça:Nauchny kommunizm') "proleter sınıfın "(sosyalist sınıfın (sosyalist devrim) başka bir deyişle, işçi sınıfı mücadelesi ve sosyalist devrim, "sosyalizm ve komünizmin inşasının arkasındaki yasalar ve bir bütün olarak dünya devrimci süreci hakkında bilimdir.[1] Daha geniş anlamda, bilimsel komünizm, Marksizm-Leninizmden bir bütün olarak söz edebilir; "işçi sınıfının mücadelesine dahil olan radikal çıkarların ve hedeflerin bilimsel ifadesi."[1]

Sovyetler Birliği 'nde yüksek öğrenim' in tüm kurumlarında öğretildi ve ilgili araştırma kurumlarında ve departmanlarında takip edildi.[2] Bu terim, Sovyet yetkilileri tarafından Karl Marx ve Friedrich Engels 'in bilimsel sosyalizmi ile eşanlamlı olarak değerlendirildi ve teoriler dahil edildi. Vladimir Lenin, Komünist Parti ve diğer Marksist-Leninist teorisyenler ve SBKP'nin uluslararası çizgisiyle ilişkili partiler. Disiplin, sınıf mücadelesi, sosyalist devrim yasalarının, kalıplarının, yollarının ve biçimlerinin araştırılmasının yanı sıra sosyalizmin gelişmesini ve komünizmin inşasını içeriyordu.

Genel bakış[değiştir | kaynağı değiştir]

Bilimsel komünizmde sınavları geçmek, Sovyetler Birliği'nde herhangi bir lisansüstü bilimsel derece, yani Bilim Adayı almanın zorunlu bir ön koşuluydu. Tipik çalışma kursları diğerlerinin yanı sıra aşağıdaki konuları içerir:

Marksizm-Leninizmin diğer bileşenleri;

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Bir Bilimsel Komünizm Sözlüğü . Moskova: İlerleme Yayıncıları (1984). s. 212.
  2. ^ Oznobkina, Elena (28 Ekim 2013). "Bilimsel Komünizm (Nauchnyi kommunizm)". Çağdaş Rusça Ansiklopedisi. Routledge. s. 548. ISBN 9781136787867. 22 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2022. 

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]