Sosyalist yurtseverlik

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sosyalist yurtseverlik (veya sosyalist vatanseverlik), Marksist-Leninist düşünce yapısı içerisinde, çeşitli komünist partilerin yönettiği sosyalist devletlerin bulunduğu topraklara yurtseverlik kapsamında duyulan sevgiye verilen ad.[1] Bir başka tanıma göre ise; sosyalist vatana, toplumun devrimci dönüşümü ve komünizm ideali doğrultusunda sevgi beslemektir.[2] Bu terim, milliyetçilik ve şovenizm kapsamında değerlendirilen vatanseverlik kapsamına girmez.

Hakkında[değiştir | kaynağı değiştir]

Marksist-Leninist teoriye göre milliyetçilik ve onun beraberinde getirdiği tüm fikirler kapitalizm koşullarında egemen sınıf olan burjuva sınıfına ait fikirlerdir ve işçi sınıfını birliğini bozup bölmeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda incelenen vatanseverlik kavramına karşılık olarak "Sosyalist yurtseverlik" kavramı üretilmiş ve proletarya enternasyonalizmi kapsamında tüm sosyalist devletlere ait toprakları savunma ve sevgi duyma anlamında kullanılmıştır.[3] Sovyet yazarlar bu kavramı Karl Marx ve Vladimir Lenin'in görüşlerine dayandırmışlardır.[4]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Robert A. Jones. The Soviet concept of "limited sovereignty" from Lenin to Gorbachev: the Brezhnev Doctrine., (İngilizce) MacMillan, 1990. s. 133.
  2. ^ Stephen White. Russia's new politics: the management of a postcommunist society. (İngilizce) , Cambridge, İngiltere, Birleşik Krallık: Cambridge Universitesi Yayınları, 2004. Dördüncü Baskı, s. 182.
  3. ^ William B. Simons; Stephen White. The Party statutes of the Communist world.: Bölüm: "Advocacy of Socialist Patriotism Alongside Proletarian Unternationalism", (İngilizce) BRILL, Küba, 1984, s. 123.
  4. ^ Robert A. Jones, a.g.e. s. 133.