Beşiktaş (futbol takımı) sezonları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Beşiktaş (futbol takımı) sezonları listesi, Beşiktaş (futbol takımı)'nın herhangi bir ligde ilk kez mücadele etmeye başladığı 1928-29 sezonundan günümüze kadarki lig, Avrupa kupaları ve ulusal kupalardaki sezonlarının listesini içermektedir. 1911 Ağustos’unda Valideçeşme futbol takımının başkanı ve kurucusu olan Ahmet Şerafettin Bey (Şeref Bey) futbolcularıyla Beşiktaş Kulübü’ne katılmıştır. Beşiktaşlı gençlerin kurduğu futbol takımlarını tek bir çatı altında toplamayı amaç edinen Şeref Bey’in girişimleri sonucu Futbol Şubesi, resmi olarak Kulüp’te faaliyete başlamıştır.

Aşağıdaki listede kulübün her sezonu için katıldığı turnuvada elde ettiği dereceler ve takımın en golcü oyuncuları belirtilmiştir. Koyu yazılan oyuncular, aynı zamanda ligde de gol kralı olmuştur.

Sezonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Profesyonellik öncesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sezon Lig Gol kralı[1]
Lig O G B M A Y Puan Poz Oyuncu Gol
1928-29 İstanbul Futbol Ligi 10 4 3 3 29 20 21 3. Eşref Bilgiç 9
1929-30 İstanbul Futbol Ligi 10 6 2 2 23 13 24 3. Şükrü Erkuş 6
1930-31 İstanbul Futbol Ligi 14 8 3 3 33 13 31 3. Eşref Bilgiç 9
1931-32 İstanbul Futbol Ligi [2] 10 4 1 5 28 5 14 5. Hakkı Yeten 8
1932-33 İstanbul Futbol Ligi 12 8 2 2 24 7 29 2. Hakkı Yeten 10
1933-34 İstanbul Futbol Ligi 12 8 3 1 29 16 31 1. Hakkı Yeten 10
1934-35 İstanbul Futbol Ligi 12 8 1 3 31 12 29 3. Hakkı Yeten 11
1935-36 İstanbul Futbol Ligi 21 15 2 3 56 20 51 3. Sulhi Garan
Nazım Onar
10
1936-37 İstanbul Futbol Ligi 11 8 1 2 39 12 28 4. Şeref Görkey 13
Millî Küme 14 5 5 4 22 19 29 3. Rıdvan Köksal 9
1937-38 İstanbul Futbol Ligi 9 6 3 0 44 12 24 3. Şeref Görkey 16
Millî Küme 12 9 2 3 37 14 34 2. Şeref Görkey 13
1938-39 İstanbul Futbol Ligi 18 15 3 0 69 15 51 1. Hakkı Yeten 15
Millî Küme 14 8 2 4 37 17 32 4. Hakkı Yeten 13
1939-40 İstanbul Futbol Ligi 18 15 1 2 76 20 49 1. Şeref Görkey 18
Millî Küme 14 5 3 6 37 40 27 5. Hakkı Yeten 14
1940-41 İstanbul Futbol Ligi 18 18 0 0 84 14 54 1. Şeref Görkey 22
Millî Küme 18 14 4 0 51 21 50 1. Hakkı Yeten 18
1941-42 İstanbul Futbol Ligi 18 17 0 1 90 13 51 1. Şükrü Gülesin 18
Millî Küme Düzenlenmedi.[3][4]
1942-43 İstanbul Futbol Ligi 18 18 0 0 81 9 36 1. Hakkı Yeten 21
Millî Küme 14 9 0 5 47 20 18 3. Şeref Görkey 13
1943-44 İstanbul Futbol Ligi 18 14 3 1 87 16 31 2. Şükrü Gülesin 27
Millî Küme 14 12 1 1 52 11 25 1. Hakkı Yeten
Kemal Gülçelik
15
1944-45 İstanbul Futbol Ligi 18 16 2 0 70 10 34 1. Kemal Gülçelik 27
Millî Küme 14 8 4 2 39 20 34 2. Kemal Gülçelik 8
1945-46 İstanbul Futbol Ligi 14 11 3 0 42 12 39 1. Şükrü Gülesin 11
Millî Küme 10 7 1 2 32 15 25 2. Şükrü Gülesin 9
1946-47 İstanbul Futbol Ligi 14 9 2 3 38 14 34 3. Şükrü Gülesin[5] 9
Millî Küme 14 10 3 1 39 12 40 1. Şükrü Gülesin 11
1947-48 İstanbul Futbol Ligi 14 11 0 3 37 15 36 2. Şükrü Gülesin 9
Millî Küme 1948 Yaz Olimpiyatları sebebiyle lig düzenlenmedi.
1948-49 İstanbul Futbol Ligi 14 11 1 2 28 11 37 2. Şükrü Gülesin 13
Millî Küme 1949 Akdeniz Kupası sebebiyle lig düzenlenmedi.
1949-50 İstanbul Futbol Ligi 14 11 2 1 43 8 38 1. Bülent Esel 19
Millî Küme 14 8 4 2 31 16 34 3. Bülent Esel 13
1950-51 İstanbul Futbol Ligi 14 10 3 1 39 8 37 1. Recep Adanır 13

Profesyonellik sonrası[değiştir | kaynağı değiştir]

Sezon Lig Avrupa Gol kralı[6]
Lig O G B M A Y Puan Poz Oyuncu Gol
1951-52 İstanbul Profesyonel Ligi 14 12 2 0 35 10 26 1. Şevket Yorulmaz 19
1952-53 İstanbul Profesyonel Ligi 18 13 3 2 53 18 29 2. Şevket Yorulmaz 17
1953-54 İstanbul Profesyonel Ligi 18 15 2 1 41 13 32 1. Recep Adanır 8
1954-55 İstanbul Profesyonel Ligi 18 13 4 1 46 19 30 2. Ercan Ertuğ 11
1955-56 İstanbul Profesyonel Ligi 18 10 6 2 45 22 26 2. Nazmi Bilge 13
1956-57 İstanbul Profesyonel Ligi 18 8 3 7 33 30 19 5. Recep Adanır 8
Federasyon Kupası 13 11 1 1 29 7 17 1. Nazmi Bilge 8
1957-58 İstanbul Profesyonel Ligi 18 9 4 5 34 18 22 4. Recep Adanır 9
Federasyon Kupası 12 11 0 1 32 10 - 1. Recep Adanır 9
1958-59 İstanbul Profesyonel Ligi 18 8 2 8 28 26 18 5. Şampiyon Kulüpler Kupası - Son 16 Nazmi Bilge 10
Sezon Lig[7] Türkiye
Kupası
[8]
Başbakanlık
Kupası
[9]
Süper Kupa/
Cumhurbaşkanlığı Kupası[10]
Avrupa Gol kralı[1]
Lig O G B M A Y Puan Poz Oyuncu Gol
1959 Millî Lig 14 8 2 4 22 16 26 2. Nazmi Bilge 8
1959-60 Millî Lig 38 29 7 2 68 15 65 1. Arif Özataç 16
1960-61 Millî Lig 38 22 11 5 61 26 55 3. Şampiyon Kulüpler Kupası - Ön Eleme Turu Şenol Birol
Ahmet Özacar
16
1961-62 Millî Lig 38 16 16 6 48 24 48 3. Ahmet Özacar
Şenol Birol
12
1962-63 Millî Lig[11] 20/22 15/14 4/6 1/2 47/45 15/12 34/34 1./2. 3. tur Şenol Birol 38
1963-64 1. Lig 34 22 8 4 57 19 52 2. YF Balkan Kupası - Grup Güven Önüt 24
1964-65 1. Lig 30 16 9 5 46 17 41 2. 3. tur Rahmi Orbay 10
1965-66 1. Lig 30 20 8 2 52 16 48 1. İkinci Balkan Kupası - Grup Ahmet Özacar 18
1966-67 1. Lig 32 16 13 3 44 15 45 1. ÇF Şampiyon Şampiyon Kulüpler Kupası - 1. tur Janos Kuszmann 9
1967-68 1. Lig 32 15 12 5 42 24 42 2. 2. tur Şampiyon Kulüpler Kupası - 1. tur Sanlı Sarıalioğlu 16
1968-69 1. Lig 30 14 10 6 30 20 38 3. 1. tur Faruk Karadoğan 11
1969-70 1. Lig 30 10 10 10 26 26 30 9. 1. tur Nihat Yayöz 13
1970-71 1. Lig 30 10 13 7 31 20 33 6. ÇF Faruk Karadoğan
Nihat Yayöz
8
1971-72 1. Lig 30 12 10 8 28 23 34 4. ÇF Ergün Acuner 6
1972-73 1. Lig 30 9 13 8 14 18 31 6. 2. tur Balkan Kupası - Grup Ergün Acuner
Sanlı Sarıalioğlu
4
1973-74 1. Lig 30 13 14 3 34 19 40 2. YF Şampiyon Ahmet Yılmaz 9
1974-75 1. Lig 30 11 11 8 29 24 33 5. Şampiyon İkinci UEFA Kupası - 1. tur Tezcan Ozan 19
1975-76 1. Lig 30 5 17 8 25 32 27 11. ÇF Tezcan Ozan 11
1976-77 1. Lig 30 13 7 10 35 24 33 4. İkinci Şampiyon İkinci Reşit Kaynak 22
1977-78 1. Lig 30 12 8 10 33 29 32 5. 4. tur UEFA Kupa Galipleri Kupası - 1. tur Sava Paunović 11
1978-79 1. Lig 30 10 9 11 33 32 29 9. ÇF Sava Paunović 18
1979-80 1. Lig 30 8 13 9 28 25 27 11. 5. tur Necdet Ergün 9
1980-81 1. Lig 30 12 7 11 27 23 31 5. ÇF Özer Umdu 7
1981-82 1. Lig 32 14 16 2 38 17 44 1. 6. tur İkinci Ziya Doğan
Bora Öztürk
7
1982-83 1. Lig 34 16 7 11 49 30 39 5. ÇF Şampiyon Kulüpler Kupası - 1. tur Necdet Ergün 18
1983-84 1. Lig 34 17 10 7 40 21 44 4. İkinci Ziya Doğan
Dževad Šećerbegović
11
1984-85 1. Lig 34 19 12 3 49 19 50 2. YF Mirsad Kovačevič 20
1985-86 1. Lig 36 22 12 2 65 21 56 1. YF Şampiyon UEFA Kupası - 1. tur Mirsad Kovačevič 17
1986-87 1. Lig 36 23 7 6 67 26 53 2. 5. tur İkinci Şampiyon Kulüpler Kupası - ÇF Feyyaz Uçar 21
1987-88 1. Lig 38 22 12 4 68 29 78 2. ÇF Şampiyon UEFA Kupası - 1. tur Ali Gültiken 30
1988-89 1. Lig 36 25 8 3 81 21 83 2. Şampiyon Şampiyon UEFA Kupası - 1. tur Feyyaz Uçar 26
1989-90 1. Lig 34 23 6 5 77 20 75 1. Şampiyon İkinci UEFA Kupa Galipleri Kupası - 1. tur Feyyaz Uçar 32
1990-91 1. Lig 30 20 9 1 63 24 69 1. ÇF İkinci Şampiyon Kulüpler Kupası - 1. tur Feyyaz Uçar 19
1991-92 1. Lig 30 23 7 0 58 20 76 1. YF Şampiyon Şampiyon Kulüpler Kupası - 1. tur Feyyaz Uçar 26
1992-93 1. Lig 30 19 9 2 68 23 66 2. İkinci İkinci UEFA Şampiyonlar Ligi - 1. tur Feyyaz Uçar 26
1993-94 1. Lig 30 16 6 8 58 30 54 4. Şampiyon Şampiyon UEFA Kupa Galipleri Kupası - 2. tur Feyyaz Uçar 18
1994-95 1. Lig 34 24 7 3 80 26 79 1. 6. tur İkinci UEFA Kupa Galipleri Kupası - 2. tur Ertuğrul Sağlam 25
1995-96 1. Lig 34 22 3 9 74 46 69 3. ÇF İkinci UEFA Şampiyonlar Ligi - ÖE Ertuğrul Sağlam 20
1996-97 1. Lig 34 22 8 4 88 26 74 2. YF Şampiyon UEFA Kupası - 3. tur Oktay Derelioğlu 30
1997-98 1. Lig 34 13 9 12 56 40 48 6. Şampiyon Şampiyon UEFA Şampiyonlar Ligi - Grup Oktay Derelioğlu 20
1998-99 1. Lig 34 23 8 3 58 27 77 2. İkinci UEFA Kupa Galipleri Kupası - 2. tur Oktay Derelioğlu 18
1999-00 1. Lig 34 23 6 5 74 27 75 2. 3. tur UEFA Şampiyonlar Ligi - 2E Ahmet Dursun 21
2000-01 1. Lig 34 19 7 8 68 48 64 4. YF UEFA Şampiyonlar Ligi - Grup Pascal Nouma 22
2001-02 Süper Lig 34 18 8 8 69 39 62 3. İkinci UEFA Şampiyonlar Ligi - 2. grup İlhan Mansız 24
2002-03 Süper Lig 34 26 7 1 63 21 85 1. ÇF UEFA Kupası - ÇF İlhan Mansız 14
2003-04 Süper Lig 34 18 8 8 65 45 62 3. 3. tur UEFA Şampiyonlar Ligi - Grup
UEFA Kupası - 3. tur
Ahmed Hassan 14
2004-05 Süper Lig 34 20 9 5 70 39 69 4. 3. tur UEFA Kupası - Grup John Carew 14
2005-06 Süper Lig 34 15 9 10 52 39 54 3. Şampiyon UEFA Kupası - Grup Gökhan Güleç 11
2006-07 Süper Lig 34 18 7 9 43 32 61 2. Şampiyon UEFA Kupası - Grup Bobô 20
2007-08 Süper Lig 34 23 4 7 58 32 73 3. ÇF UEFA Şampiyonlar Ligi - Grup Bobô 16
2008-09 Süper Lig 34 21 8 5 60 30 71 1. Şampiyon İkinci UEFA Kupası - 1. tur Bobô 19
2009-10 Süper Lig 34 18 10 6 47 25 64 4. Grup UEFA Şampiyonlar Ligi - Grup Bobô 14
2010-11 Süper Lig 34 15 9 10 53 36 54 5. Şampiyon UEFA Avrupa Ligi - 2. tur Bobô 16
2011-12 Süper Lig 34+6 15+1 10+2 9+3 50+5 39+8 55+5 4. 4. tur UEFA Avrupa Ligi - 3. tur Hugo Almeida 14
2012-13 Süper Lig 34 16 10 8 63 49 58 3. 5. tur UEFA Avrupa Ligi - Cezalı Filip Hološko 12
2013-14 Süper Lig 34 17 11 6 53 33 62 3. 4. tur UEFA Avrupa Ligi - Cezalı Hugo Almeida 15
2014-15 Süper Lig 34 21 6 7 55 32 69 3. Son 16 UEFA Şampiyonlar Ligi - Play-off
UEFA Avrupa Ligi - Son 16
Demba Ba 27
2015-16 Süper Lig 34 25 4 5 75 35 79 1. ÇF İkinci UEFA Avrupa Ligi - Grup Mario Gómez 28
2016-17 Süper Lig 34 23 8 3 73 30 77 1. Son 16 İkinci UEFA Şampiyonlar Ligi - Grup
UEFA Avrupa Ligi - ÇF
Cenk Tosun 24
2017-18 Süper Lig 34 21 8 5 69 39 71 4. YF UEFA Şampiyonlar Ligi - Son 16 Anderson Talisca 20

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Tüm resmî müsabakalardaki (Lig, Başbakanlık Kupası, Türkiye Kupası, Süper Kupa ve Avrupa kupaları) golleri kapsamaktadır.
  2. ^ İstanbul Ligi 1931-32 sezonu başladıktan hemen sonra Galatasaray ve Fenerbahçe kulüpleri hasılat paylaşımındaki isteklerinin İstanbul Futbol Mıntıkası tarafından kabul edilmemesi üzerine önce lig maçlarını, ardından da şilt maçlarını boykot ettiler ve maçlara çıkmadılar. İlk devre maçlarını oynayan Beşiktaş da aynı nedenden dolayı ikinci devre maçlarına çıkmadı.
  3. ^ İstanbul'daki hava muhalefeti ve çeşitli sebeplerle uzayan lig maçları yüzünden 1941-42 sezonunda Millî Küme maçları oynanmadı.
  4. ^ Erdoğan Arıpınar (Haziran 1992). Türk Futbol Tarihi (1904-1991). Türkiye Futbol Federasyonu Yayınları. ss. sf. 82. 
  5. ^ Galatasaraylı Reha Eken ile birlikte.
  6. ^ Tüm resmî müsabakalardaki (Lig ve Avrupa kupaları) golleri kapsamaktadır.
  7. ^ Türkiye'deki en üst seviye futbol ligi 1959 ile 1962-63 sezonlarında Millî Lig, 1963-64 ile 2000-01 sezonları arasında 1. Lig, 2001-02 sezonundan günümüze kadar ise Süper Lig adını almıştır.
  8. ^ Türkiye Kupası ilk olarak 1962-63 sezonunda düzenlendi.
  9. ^ İlk olarak 1944-45 sezonunda düzenlenen Başbakanlık Kupası, 1949-50 sezonuna kadar düzenlense de 1947-48 ve 1948-49 sezonlarında oynanmadı. 1965-66 sezonuyla beraber yeniden düzenlenmeye başlanan turnuva, 1980-81 sezonuna kadar devam etti. Sonrasındaki üç sezon boyunca düzenlenmeyen ve 1984-85 sezonunda yeniden düzenlenmeye başlanan organizasyona, 1997-98 sezonunun ardından tamamen son verildi
  10. ^ İlk olarak 1966'da Cumhurbaşkanlığı Kupası adıyla düzenlenen turnuvaya 1998'de son verildi. 2006'dan itibaren ise Süper Kupa adıyla düzenlenmeye yeniden başlandı.
  11. ^ 1962-63 sezonunda lig, iki aşamalı olarak düzenlendi. 11'er takımdan oluşan kırmızı ve beyaz olarak iki gruba ayrılan ligin ilk aşamasında beyaz grupta yer alan Beşiktaş, grubu birinci sırada tamamladı. Her iki grubun ilk altı sırada bitiren takımlardan oluşan final grubunu da ikinci olarak tamamladı.