Atletizmde Olimpiyat madalyası kazananlar listesi (kadınlar)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Athletics pictogram.svg

Bu tablo 1896'dan 2004 yılına kadar olan Olimpiyat Oyunları'nı kapsar.

100 metre[değiştir | kaynağı değiştir]

Branş Altın Gümüş Bronz
1928 Amsterdam  Betty Robinson (USA)  Fanny Rosenfeld (CAN)  Ethel Smith (CAN)
1932 Los Angeles  Stanisława Walasiewicz (POL)  Hilda Strike (CAN)  Wilhelmina von Bremen (USA)
1936 Berlin  Helen Stephens (USA)  Stanisława Walasiewicz (POL)  Käthe Krauss (GER)
1948 Londra  Fanny Blankers-Koen (NED)  Dorothy Manley (GBR)  Shirley Strickland (AUS)
1952 Helsinki  Marjorie Jackson (AUS)  Daphne Hasenjager (RSA)  Shirley Strickland de la Hunty (AUS)
1956 Melbourne  Betty Cuthbert (AUS)  Christa Stubnick (EUA)  Marlene Matthews (AUS)
1960 Roma  Wilma Rudolph (USA)  Dorothy Hyman (GBR)  Giuseppina Leone (ITA)
1964 Tokyo  Wyomia Tyus (USA)  Edith McGuire (USA)  Ewa Kłobukowska (POL)
1968 Mexico City  Wyomia Tyus (USA)  Barbara Ferrell (USA)  Irena Szewińska (POL)
1972 Münih  Renate Stecher (GDR)  Raelene Boyle (AUS)  Silvia Chibás (CUB)
1976 Montreal  Annegret Richter (FRG)  Renate Stecher (GDR)  Inge Helten (FRG)
1980 Moskova  Lyudmila Kondratyeva (URS)  Marlies Göhr (GDR)  Ingrid Auerswald (GDR)
1984 Los Angeles  Evelyn Ashford (USA)  Alice Brown (USA)  Merlene Ottey (JAM)
1988 Seul  Florence Griffith Joyner (USA)  Evelyn Ashford (USA)  Heike Drechsler (GDR)
1992 Barselona  Gail Devers (USA)  Juliet Cuthbert (JAM)  Irina Privalova (EUN)
1996 Atlanta  Gail Devers (USA)  Merlene Ottey (JAM)  Gwen Torrence (USA)
2000 Sidney  Marion Jones (USA)  Ekaterini Thanou (GRE)  Tayna Lawrence (JAM)
2004 Atina  Yulia Nestsiarenka (BLR)  Lauryn Williams (USA)  Veronica Campbell (JAM)
2008 Pekin  Shelly-Ann Fraser (JAM)  Sherone Simpson (JAM) madalya verilmedi
 Kerron Stewart (JAM)
2012 Londra  Shelly-Ann Fraser-Pryce (JAM)  Carmelita Jeter (USA)  Veronica Campbell-Brown (JAM)
2016 Rio  Elaine Thompson (JAM)  Tori Bowie (USA)  Shelly-Ann Fraser-Pryce (JAM)

200 metre[değiştir | kaynağı değiştir]

Branş Altın Gümüş Bronz
1948 Londra  Fanny Blankers-Koen (NED)  Audrey Williamson (GBR)  Audrey Patterson (USA)
1952 Helsinki  Marjorie Jackson (AUS)  Puck Brouwer (NED)  Nadezhda Khnykina (URS)
1956 Melbourne  Betty Cuthbert (AUS)  Christa Stubnick (EUA)  Marlene Mathews (AUS)
1960 Roma  Wilma Rudolph (USA)  Jutta Heine (EUA)  Dorothy Hyman (GBR)
1964 Tokyo  Edith McGuire (USA)  Irena Kirszenstein (POL)  Marilyn Black (AUS)
1968 Mexico City  Irena Szewińska (POL)  Raelene Boyle (AUS)  Jenny Lamy (AUS)
1972 Münih  Renate Stecher (GDR)  Raelene Boyle (AUS)  Irena Szewińska (POL)
1976 Montreal  Bärbel Eckert (GDR)  Annegret Richter (FRG)  Renate Stecher (GDR)
1980 Moskova  Bärbel Wöckel (GDR)  Natalya Bochina (URS)  Merlene Ottey (JAM)
1984 Los Angeles  Valerie Brisco-Hooks (USA)  Florence Griffith (USA)  Merlene Ottey (JAM)
1988 Seul  Florence Griffith Joyner (USA)  Grace Jackson (JAM)  Heike Drechsler (GDR)
1992 Barselona  Gwen Torrence (USA)  Juliet Cuthbert (JAM)  Merlene Ottey (JAM)
1996 Atlanta  Marie-José Perec (FRA)  Merlene Ottey (JAM)  Mary Onyali (NGR)
2000 Sidney  Marion Jones (USA)  Pauline Davis (BAH)  Susanthika Jayasinghe (SRI)
2004 Atina  Veronica Campbell (JAM)  Allyson Felix (USA)  Debbie Ferguson (BAH)
2008 Pekin  Veronica Campbell-Brown (JAM)  Allyson Felix (USA)  Kerron Stewart (JAM)
2012 Londra  Allyson Felix (USA)  Shelly-Ann Fraser-Pryce (JAM)  Carmelita Jeter (USA)
2016 Rio  Elaine Thompson (JAM)  Dafne Schippers (NED)  Tori Bowie (USA)

400 metre[değiştir | kaynağı değiştir]

Branş Altın Gümüş Bronz
1964 Tokyo  Betty Cuthbert (AUS)  Ann Packer (GBR)  Judy Amoore (AUS)
1968 Mexico City  Colette Besson (FRA)  Lillian Board (GBR)  Natalya Pechonkina (URS)
1972 Münih  Monika Zehrt (GDR)  Rita Wilden (FRG)  Kathy Hammond (USA)
1976 Montreal  Irena Szewińska (POL)  Christina Brehmer (GDR)  Ellen Streidt (GDR)
1980 Moskova  Marita Koch (GDR)  Jarmila Kratochvílová (TCH)  Christina Lathan (GDR)
1984 Los Angeles  Valerie Brisco-Hooks (USA)  Chandra Cheeseborough (USA)  Kathy Cook (GBR)
1988 Seul  Olga Bryzgina (URS)  Petra Müller (GDR)  Olga Nazarova (URS)
1992 Barselona  Marie-José Perec (FRA)  Olga Bryzgina (EUN)  Ximena Restrepo (COL)
1996 Atlanta  Marie-José Perec (FRA)  Cathy Freeman (AUS)  Falilat Ogunkoya (NGR)
2000 Sidney  Cathy Freeman (AUS)  Lorraine Graham (JAM)  Katharine Merry (GBR)
2004 Atina  Tonique Williams-Darling (BAH)  Ana Guevara (MEX)  Natalya Antyukh (RUS)
2008 Pekin  Christine Ohuruogu (GBR)  Shericka Williams (JAM)  Sanya Richards (USA)
2012 Londra  Sanya Richards-Ross (USA)  Christine Ohuruogu (GBR)  DeeDee Trotter (USA)
2016 Rio  Shaunae Miller (BAH)  Allyson Felix (USA)  Shericka Jackson (JAM)

800 metre[değiştir | kaynağı değiştir]

Branş Altın Gümüş Bronz
1928 Amsterdam  Lina Radke (GER)  Kinuye Hitomi (JPN)  Inga Gentzel (SWE)
1960 Roma  Lyudmila Shevtsova (URS)  Brenda Jones (AUS)  Ursula Donath (EUA)
1964 Tokyo  Ann Packer (GBR)  Maryvonne Dupureur (FRA)  Marise Chamberlain (NZL)
1968 Mexico City  Madeline Manning (USA)  Ilona Silai (ROM)  Mia Gommers (NED)
1972 Münih  Hildegard Falck (FRG)  Nijole Sabaite (URS)  Gunhild Hoffmeister (GDR)
1976 Montreal  Tatyana Kazankina (URS)  Nikolina Shtereva (BUL)  Elfi Zinn (GDR)
1980 Moskova  Nadejda Olizarenko (URS)  Olga Mineyeva (URS)  Tatyana Providokhina (URS)
1984 Los Angeles  Doina Melinte (ROM)  Kim Gallagher (USA)  Fita Lovin (ROM)
1988 Seul  Sigrun Wodars (GDR)  Christine Wachtel (GDR)  Kim Gallagher (USA)
1992 Barselona  Ellen van Langen (NED)  Lilia Nurutdinova (EUN)  Ana Fidelia Quirot (CUB)
1996 Atlanta  Svetlana Masterkova (RUS)  Ana Fidelia Quirot (CUB)  Maria Mutola (MOZ)
2000 Sidney  Maria Mutola (MOZ)  Stephanie Graf (AUT)  Kelly Holmes (GBR)
2004 Atina  Kelly Holmes (GBR)  Hasna Benhassi (MAR)  Jolanda Čeplak (SLO)
2008 Pekin  Pamela Jelimo (KEN)  Janeth Jepkosgei (KEN)  Hasna Benhassi (MAR)
2012 Londra  Mariya Savinova (RUS)  Caster Semenya (RSA)  Ekaterina Poistogova (RUS)

1500 metre[değiştir | kaynağı değiştir]

Branş Altın Gümüş Bronz
1972 Münih  Lyudmila Bragina (URS)  Gunhild Hoffmeister (GDR)  Paola Cacchi (ITA)
1976 Montreal  Tatyana Kazankina (URS)  Gunhild Hoffmeister (GDR)  Ulrike Klapezynski (GDR)
1980 Moskova  Tatyana Kazankina (URS)  Christiane Wartenberg (GDR)  Nadezhda Olizarenko (URS)
1984 Los Angeles  Gabriella Dorio (ITA)  Doina Melinte (ROM)  Maricica Puica (ROM)
1988 Seul  Paula Ivan (ROM)  Laimute Baikauskaite (URS)  Tatyana Samolenko (URS)
1992 Barselona  Hassiba Boulmerka (ALG)  Lyudmila Rogachova (EUN)  Qu Yunxia (CHN)
1996 Atlanta  Svetlana Masterkova (RUS)  Gabriela Szabo (ROM)  Theresia Kiesl (AUT)
2000 Sidney  Nouria Mérah-Benida (ALG)  Violeta Szekely (ROM)  Gabriela Szabo (ROM)
2004 Atina  Kelly Holmes (GBR)  Tatyana Tomashova (RUS)  Maria Cioncan (ROM)
2008 Pekin  Nancy Langat (KEN)  Iryna Lishchynska (UKR)  Nataliya Tobias (UKR)
2012 Londra  Aslı Çakır Alptekin (TUR)  Gamze Bulut (TUR)  Maryam Yusuf Jamal (BRN)

3000 metre[değiştir | kaynağı değiştir]

Branş Altın Gümüş Bronz
1984 Los Angeles  Maricica Puica (ROM)  Wendy Sly (GBR)  Lynn Williams (CAN)
1988 Seul  Tatyana Samolenko (URS)  Paula Ivan (ROM)  Yvonne Murray (GBR)
1992 Barselona  Yelena Romanova (EUN)  Tatyana Dorovskikh (EUN)  Angela Chalmers (CAN)

5000 metre[değiştir | kaynağı değiştir]

Branş Altın Gümüş Bronz
1996 Atlanta  Wang Junxia (CHN)  Pauline Konga (KEN)  Roberta Brunet (ITA)
2000 Sidney  Gabriela Szabo (ROM)  Sonia O'Sullivan (IRL)  Gete Wami (ETH)
2004 Atina  Meseret Defar (ETH)  Isabella Ochichi (KEN)  Tirunesh Dibaba (ETH)
2008 Pekin  Tirunesh Dibaba (ETH)  Elvan Abeylegesse (TUR)  Meseret Defar (ETH)
2012 Londra  Meseret Defar (ETH)  Vivian Cheruiyot (KEN)  Tirunesh Dibaba (ETH)

10.000 metre[değiştir | kaynağı değiştir]

Branş Altın Gümüş Bronz
1988 Seul  Olga Bondarenko (URS)  Liz McColgan (GBR)  Yelena Zhupiyova (URS)
1992 Barselona  Derartu Tulu (ETH)  Elana Meyer (RSA)  Lynn Jennings (USA)
1996 Atlanta  Fernanda Ribeiro (POR)  Wang Junxia (CHN)  Gete Wami (ETH)
2000 Sidney  Derartu Tulu (ETH)  Gete Wami (ETH)  Fernanda Ribeiro (POR)
2004 Atina  Huina Xing (CHN)  Ejagayehu Dibaba (ETH)  Derartu Tulu (ETH)
2008 Pekin  Tirunesh Dibaba (ETH)  Elvan Abeylegesse (TUR)  Shalane Flanagan (USA)
2012 Londra  Tirunesh Dibaba (ETH)  Sally Kipyego (KEN)  Vivian Cheruiyot (KEN)

Maraton[değiştir | kaynağı değiştir]

Branş Altın Gümüş Bronz
1984 Los Angeles  Joan Benoit (USA)  Grete Waitz (NOR)  Rosa Mota (POR)
1988 Seul  Rosa Mota (POR)  Lisa Martin (AUS)  Katrin Dörre (GDR)
1992 Barselona  Valentina Yegorova (EUN)  Yuko Arimori (JPN)  Lorraine Moller (NZL)
1996 Atlanta  Fatuma Roba (ETH)  Valentina Yegorova (RUS)  Yuko Arimori (JPN)
2000 Sidney  Naoko Takahashi (JPN)  Lidia Simon (ROM)  Joyce Chepchumba (KEN)
2004 Atina  Mizuki Noguchi (JPN)  Catherine Ndereba (KEN)  Deena Kastor (USA)
2008 Pekin  Constantina Tomescu (ROU)  Catherine Ndereba (KEN)  Zhou Chunxiu (CHN)
2012 Londra  Tiki Gelana (ETH)  Priscah Jeptoo (KEN)  Tatyana Petrova Arkhipova (RUS)

80 m engelli[değiştir | kaynağı değiştir]

Branş Altın Gümüş Bronz
1932 Los Angeles  Babe Didrikson (USA)  Evelyne Hall (USA)  Marjorie Clark (RSA)
1936 Berlin  Trebisonda Valla (ITA)  Anni Steuer (GER)  Elizabeth Taylor (CAN)
1948 Londra  Fanny Blankers-Koen (NED)  Maureen Gardner (GBR)  Shirley Strickland (AUS)
1952 Helsinki  Shirley Strickland de la Hunty (AUS)  Maria Golubnichaya (URS)  Maria Sander (FRG)
1956 Melbourne  Shirley Strickland de la Hunty (AUS)  Gisela Köhler (EUA)  Norma Thrower (AUS)
1960 Roma  Irina Press (URS)  Carole Quinton (GBR)  Gisela Birkemeyer (EUA)
1964 Tokyo  Karin Balzer (EUA)  Teresa Ciepły (POL)  Pam Kilborn (AUS)
1968 Mexico City  Maureen Caird (AUS)  Pam Kilborn (AUS)  Chi Cheng (ROC)

100 m engelli[değiştir | kaynağı değiştir]

Branş Altın Gümüş Bronz
1972 Münih  Annelie Ehrhardt (GDR)  Valeria Bufanu (ROM)  Karin Balzer (GDR)
1976 Montreal  Johanna Schaller (GDR)  Tatyana Anisimova (URS)  Natalya Lebedyeva (URS)
1980 Moskova  Vera Komisova (URS)  Johanna Klier (GDR)  Lucyna Langer (POL)
1984 Los Angeles  Benita Fitzgerald-Brown (USA)  Shirley Strong (GBR)  Michèle Chardonnet (FRA)
 Kim Turner (USA)
1988 Seul  Yordanka Donkova (BUL)  Gloria Siebert (GDR)  Claudia Zackiewicz (FRG)
1992 Barselona  Voula Patoulidou (GRE)  LaVonna Martin (USA)  Yordanka Donkova (BUL)
1996 Atlanta  Ludmila Engquist (SWE)  Brigita Bukovec (SLO)  Patricia Girard-Léno (FRA)
2000 Sidney  Olga Shishigina (KAZ)  Glory Alozie (NGR)  Melissa Morrison (USA)
2004 Atina  Joanna Hayes (USA)  Olena Krasovska (UKR)  Melissa Morrison (USA)
2008 Pekin  Dawn Harper (USA)  Sally McLellan (AUS)  Priscilla Lopes-Schliep (CAN)
2012 Londra  Sally Pearson (AUS)  Dawn Harper (USA)  Kellie Wells (USA)

400 m engelli[değiştir | kaynağı değiştir]

Branş Altın Gümüş Bronz
1984 Los Angeles  Nawal El Moutawakel (MAR)  Judi Brown (USA)  Cristeana Cojocaru (ROM)
1988 Seul  Debbie Flintoff-King (AUS)  Tatyana Ledovskaya (URS)  Ellen Fiedler (GDR)
1992 Barselona  Sally Gunnell (GBR)  Sandra Farmer-Patrick (USA)  Janeene Vickers (USA)
1996 Atlanta  Deon Hemmings (JAM)  Kim Batten (USA)  Tonja Buford-Bailey (USA)
2000 Sidney  Irina Privalova (RUS)  Deon Hemmings (JAM)  Nezha Bidouane (MAR)
2004 Atina  Faní Halkiá (GRE)  Ionela Tirlea-Manolache (ROM)  Tetiana Tereshchuk-Antipova (UKR)
2008 Pekin  Melaine Walker (JAM)  Sheena Tosta (USA)  Tasha Danvers (GBR)
2012 Londra  Natalya Antyukh (RUS)  Lashinda Demus (USA)  Zuzana Hejnová (CZE)

4x100 m bayrak[değiştir | kaynağı değiştir]

Branş Altın Gümüş Bronz
1928 Amsterdam  Kanada (CAN)
Fanny Rosenfeld
Ethel Smith
Jane Bell
Myrtle Cook
 Amerika Birleşik Devletleri (USA)
Mary Washburn
Jessie Cross
Loretta McNeil
Betty Robinson
 Almanya (GER)
Rosa Kellner
Helene Schmidt
Anni Holdmann
Helene Junker
1932 Los Angeles  Amerika Birleşik Devletleri (USA)
Mary Carew
Evelyn Furtsch
Annette Rogers
Wilhelmina von Bremen
 Kanada (CAN)
Mildred Frizzel
Lilian Palmer
Mary Frizzel
Hilda Strike
 Büyük Britanya (GBR)
Eileen Hiscock
Gwendoline Porter
Violet Webb
Nellie Halstead
1936 Berlin  Amerika Birleşik Devletleri (USA)
Harriet Bland
Annette Rogers
Betty Robinson
Helen Stephens
 Büyük Britanya (GBR)
Eileen Hiscock
Violet Olney
Audrey Brown
Barbara Burke
 Kanada (CAN)
Dorothy Brookshaw
Mildred Dolson
Hilda Cameron
Aileen Meagher
1948 Londra  Hollanda (NED)
Xenia Stad-de Jong
Netty Witziers-Timmer
Gerda van der Kade-Koudijs
Fanny Blankers-Koen
 Avustralya (AUS)
Shirley Strickland
June Maston
Elizabeth McKinnon
Joyce King
 Kanada (CAN)
Viola Myers
Nancy MacKay
Diane Foster
Patricia Jones
1952 Helsinki  Amerika Birleşik Devletleri (USA)
Mae Faggs
Barbara Jones
Janet Moreau
Catherine Hardy
 Batı Almanya (FRG)
Ursula Knab
Maria Sander
Helga Klein
Marga Petersen
 Büyük Britanya (GBR)
Sylvia Cheeseman
June Foulds
Jean Desforges
Heather Armitage
1956 Melbourne  Avustralya (AUS)
Shirley Strickland
Norma Croker
Fleur Mellor
Betty Cuthbert
 Büyük Britanya (GBR)
Anne Pashley
Jean Scrivens
June Foulds
Heather Armitage
 Amerika Birleşik Devletleri (USA)
Mae Faggs
Margaret Matthews
Wilma Rudolph
Isabelle Daniels
1960 Roma  Amerika Birleşik Devletleri (USA)
Martha Hudson
Lucinda Williams
Barbara Jones
Wilma Rudolph
 Almanya Birleşmiş Takımı (EUA)
Martha Langbein
Annie Biechl
Brunhilde Hendrix
Jutta Heine
 Polonya (POL)
Teresa Wieczorek
Barbara Janiszewska
Celina Jesionowska
Halina Richter
1964 Tokyo  Polonya (POL)
Teresa Ciepły
Irena Kirszenstein
Halina Górecka
Ewa Kłobukowska
 Amerika Birleşik Devletleri (USA)
Willye White
Wyomia Tyus
Marilyn White
Edith McGuire
 Büyük Britanya (GBR)
Janet Simpson
Mary Rand
Daphne Arden
Dorothy Hyman
1968 Mexico City  Amerika Birleşik Devletleri (USA)
Barbara Ferrell
Margaret Bailes
Mildrette Netter
Wyomia Tyus
 Küba (CUB)
Marlene Elejarde
Fulgencia Romay
Violetta Quesada
Miguelina Cobián
 Sovyetler Birliği (URS)
Liudmila Zharkova-Maslakova
Galina Bukharina
Vera Popkova
Lyudmila Samotysova
1972 Münih  Batı Almanya (FRG)
Christiane Krause
Ingrid Mickler-Becker
Annegret Richter
Heide Rosendahl
 Doğu Almanya (GDR)
Evelyn Kaufer
Christina Heinich
Barbel Struppert
Renate Stecher
 Küba (CUB)
Marlene Elejarde
Carmen Valdes
Fulgencia Romay
Silvia Chibás
1976 Montreal  Doğu Almanya (GDR)
Marlies Oelsner
Renate Stecher
Carla Bodendorf
Bärbel Eckert
 Batı Almanya (FRG)
Elvira Possekel
Inge Helten
Annegret Richter
Annegret Kroniger
 Sovyetler Birliği (URS)
Tatyana Prorochenko
Liudmila Zharkova-Maslakova
Nadezhda Besfamilnaya
Vera Anisimova
1980 Moskova  Doğu Almanya (GDR)
Romy Müller
Bärbel Wöckel
Ingrid Auerswald
Marlies Göhr
 Sovyetler Birliği (URS)
Vera Komisova
Liudmila Zharkova-Maslakova
Vera Anisimova
Natalya Bochina
 Büyük Britanya (GBR)
Heather Hunte
Kathy Cook
Beverley Goddard
Sonia Lannaman
1984 Los Angeles  Amerika Birleşik Devletleri (USA)
Alice Brown
Jeanette Bolden
Chandra Cheeseborough
Evelyn Ashford
 Kanada (CAN)
Angela Bailey
Marita Payne
Angella Taylor
France Gareau
 Büyük Britanya (GBR)
Simone Jacobs
Kathy Cook
Beverley Callander
Heather Oakes
1988 Seul  Amerika Birleşik Devletleri (USA)
Alice Brown
Sheila Echols
Florence Griffith Joyner
Evelyn Ashford
 Doğu Almanya (GDR)
Silke Möller
Kerstin Behrendt
Ingrid Auerswald
Marlies Göhr
 Sovyetler Birliği (URS)
Lyudmila Kondratyeva
Galina Malchugina
Marina Zhirova
Natalya Pomoschnikova
1992 Barselona  Amerika Birleşik Devletleri (USA)
Evelyn Ashford
Esther Jones
Carlette Guidry
Gwen Torrence
 Birleşik Takım (EUN)
Olga Bogoslovskaya
Galina Malchugina
Marina Trandenkova
Irina Privalova
 Nijerya (NGR)
Beatrice Utondu
Faith Idehen
Christy Opara Thompson
Mary Onyali
1996 Atlanta  Amerika Birleşik Devletleri (USA)
Gail Devers
Inger Miller
Chryste Gaines
Gwen Torrence
 Bahamalar (BAH)
Eldece Clarke
Chandra Sturrup
Sevatheda Fynes
Pauline Davis
 Jamaika (JAM)
Michelle Freeman
Juliet Cuthbert
Nikole Mitchell
Merlene Ottey
2000 Sidney  Bahamalar (BAH)
Sevatheda Fynes
Chandra Sturrup
Pauline Davis
Debbie Ferguson
 Jamaika (JAM)
Tayna Lawrence
Veronica Campbell
Beverly McDonald
Merlene Ottey
 Amerika Birleşik Devletleri (USA)
Chryste Gaines
Torri Edwards
Nanceen Perry
Marion Jones
2004 Atina  Jamaika (JAM)
Tayna Lawrence
Sherone Simpson
Aleen Bailey
Veronica Campbell
 Rusya (RUS)
Olga Fyodorova
Yuliya Tabakova
Irina Khabarova
Larisa Kruglova
 Fransa (FRA)
Veronique Mang
Muriel Hurtis
Sylviane Felix
Christine Arron
2008 Pekin  Rusya (RUS)
Yuliya Chermoshanskaya
Yuliya Gushchina
Aleksandra Fedoriva
Yevgeniya Polyakova
 Belçika (BEL)
Kim Gevaert
Élodie Ouédraogo
Hanna Mariën
Olivia Borlée
 Nijerya (NGR)
Halimat Ismaila
Oludamola Osayomi
Agnes Osazuwa
Gloria Kemasuode
Franca Idoko
2012 Londra  Amerika Birleşik Devletleri (USA)
Tianna Madison
Allyson Felix
Bianca Knight
Carmelita Jeter
Jeneba Tarmoh
Lauryn Williams
 Jamaika (JAM)
Shelly-Ann Fraser-Pryce
Sherone Simpson
Veronica Campbell-Brown
Kerron Stewart
Samantha Henry-Robinson
Schillonie Calvert
 Ukrayna (UKR)
Olesya Povh
Hrystyna Stuy
Mariya Ryemyen
Elyzaveta Bryzgina

4x400 m bayrak[değiştir | kaynağı değiştir]

Branş Altın Gümüş Bronz
1972 Münih  Doğu Almanya (GDR)
Dagmar Käsling
Rita Kühne
Helga Seidler
Monika Zehrt
 Amerika Birleşik Devletleri (USA)
Mable Fergerson
Madeline Manning
Cheryl Toussaint
Kathy Hammond
 Batı Almanya (FRG)
Anette Rückes
Inge Bödding
Hildegard Falck
Rita Wilden
1976 Montreal  Doğu Almanya (GDR)
Doris Maletzki
Brigitte Rohde
Ellen Streidt
Christina Brehmer
 Amerika Birleşik Devletleri (USA)
Debra Sapenter
Sheila Ingram
Pamela Giles
Rosalyn Bryant
 Sovyetler Birliği (URS)
Inta Klimovica
Lyudmila Aksenova
Natalya Sokolova
Nadezhda Ilyina
1980 Moskova  Sovyetler Birliği (URS)
Tatyana Prorochenko
Tatyana Goistchik
Nina Zyuskova
Irina Nazarova
 Doğu Almanya (GDR)
Gabriele Löwe
Barbara Krug
Christina Brehmer
Marita Koch
 Büyük Britanya (GBR)
Linsey MacDonald
Michelle Probert
Joslyn Hoyte-Smith
Janine Macgregor
1984 Los Angeles  Amerika Birleşik Devletleri (USA)
Lillie Leatherwood
Sherri Howard
Valerie Brisco-Hooks
Chandra Cheeseborough
 Kanada (CAN)
Charmaine Crooks
Jillian Richardson
Molly Killingbeck
Marita Payne
 Batı Almanya (FRG)
Heike Schulte-Mattler
Ute Thimm
Heide-Elke Gaugel
Gaby Bussmann
1988 Seul  Sovyetler Birliği (URS)
Tatyana Ledovskaya
Olga Nazarova
Mariya Pinigina
Olga Bryzgina
 Amerika Birleşik Devletleri (USA)
Denean Howard
Diane Dixon
Valerie Brisco-Hooks
Florence Griffith Joyner
 Doğu Almanya (GDR)
Dagmar Neubauer-Rübsam
Kirsten Emmelmann
Sabine Busch
Petra Müller
1992 Barselona  Birleşik Takım (EUN)
Yelena Ruzina
Lyudmila Dzhigalova
Olga Nazarova
Olga Bryzgina
 Amerika Birleşik Devletleri (USA)
Natasha Kaiser
Gwen Torrence
Jearl Miles
Rochelle Stevens
 Büyük Britanya (GBR)
Phylis Smith
Sandra Douglas
Jennifer Stoute
Sally Gunnell
1996 Atlanta  Amerika Birleşik Devletleri (USA)
Rochelle Stevens
Maicel Malone
Kim Graham
Jearl Miles
 Nijerya (NGR)
Bisi Afolabi
Fatima Yusuf
Charity Opara
Falilat Ogunkoya
 Almanya (GER)
Uta Rohländer
Linda Kisabaka
Anja Rücker
Grit Breuer
2000 Sidney  Amerika Birleşik Devletleri (USA)
Jearl Miles
Monique Hennagan
Marion Jones
La Tasha Colander-Richardson
 Jamaika (JAM)
Sandie Richards
Catherine Scott-Polmales
Deon Hemmings
Lorraine Graham
 Rusya (RUS)
Yulia Sotnikova
Svetlana Gontcharenko
Olga Kotlyarova
Irina Privalova
2004 Atina  Amerika Birleşik Devletleri (USA)
DeeDee Trotter
Monique Henderson
Sanya Richards
Monique Hennagan
 Rusya (RUS)
Olesya Krasnomovets
Natalya Nazarova
Olesya Zykina
Natalya Antyukh
 Jamaika (JAM)
Novlene Williams
Michelle Burgher
Nadia Davy
Sandie Richards
2008 Pekin  Amerika Birleşik Devletleri (USA)
Mary Wineberg
Allyson Felix
Monique Henderson
Sanya Richards
 Rusya (RUS)
Yuliya Gushchina
Lyudmila Litvinova
Tatyana Firova
Anastasiya Kapachinskaya
 Jamaika (JAM)
Shericka Williams
Shereefa Lloyd
Rosemarie Whyte
Novlene Williams
2012 Londra  Amerika Birleşik Devletleri (USA)
DeeDee Trotter
Allyson Felix
Francena McCorory
Sanya Richards-Ross
Keshia Baker
Diamond Dixon
 Rusya (RUS)
Yulia Gushchina
Antonina Krivoshapka
Tatyana Firova
Natalya Antyukh
 Jamaika (JAM)
Christine Day
Rosemarie Whyte
Shericka Williams
Novlene Williams-Mills

10 km yürüyüş[değiştir | kaynağı değiştir]

Branş Altın Gümüş Bronz
1992 Barselona  Chen Yueling (CHN)  Yelena Nikolayeva (EUN)  Li Chunxiu (CHN)
1996 Atlanta  Yelena Nikolayeva (RUS)  Elisabetta Perrone (ITA)  Wang Yan (CHN)

20 km yürüyüş[değiştir | kaynağı değiştir]

Branş Altın Gümüş Bronz
2000 Sidney  Wang Liping (CHN)  Kjersti Tysse Plätzer (NOR)  María Vasco (ESP)
2004 Atina  Athanasia Tsoumeleka (GRE)  Olimpiada Ivanova (RUS)  Jane Saville (AUS)
2008 Pekin  Olga Kaniskina (RUS)  Kjersti Plätzer (NOR)  Elisa Rigaudo (ITA)
2012 Londra  Elena Lashmanova (RUS)  Olga Kaniskina (RUS)  Qieyang Shenjie (CHN)

Yüksek atlama[değiştir | kaynağı değiştir]

Branş Altın Gümüş Bronz
1928 Amsterdam  Ethel Catherwood (CAN)  Lien Gisolf (NED)  Mildred Wiley (USA)
1932 Los Angeles  Jean Shiley (USA)  Babe Didrikson (USA)  Eva Dawes (CAN)
1936 Berlin  Ibolya Csák (HUN)  Dorothy Odam (GBR)  Elfriede Kaun (GER)
1948 Londra  Alice Coachman (USA)  Dorothy Tyler (GBR)  Micheline Ostermeyer (FRA)
1952 Helsinki  Esther Brand (RSA)  Sheile Lerwill (GBR)  Aleksandra Chudina (URS)
1956 Melbourne  Mildred McDaniel (USA)  Thelma Hopkins (GBR)
 Maria Pisareva (AUS)  
1960 Roma  Iolanda Balas (ROM)  Jarosława Jóźwiakowska (POL)
 Dorothy Shirley (GBR)  
1964 Tokyo  Iolanda Balas (ROM)  Michele Brown (AUS)  Taisia Chenchik (URS)
1968 Mexico City  Miloslava Rezková (TCH)  Antonina Okorokova (URS)  Valentina Kozyr (URS)
1972 Münih  Ulrike Meyfarth (FRG)  Yordanka Blagoeva (BUL)  Ilona Gusenbauer (AUT)
1976 Montreal  Rosemarie Ackermann (GDR)  Sara Simeoni (ITA)  Yordanka Blagoeva (BUL)
1980 Moskova  Sara Simeoni (ITA)  Urszula Kielan (POL)  Jutta Kirst (GDR)
1984 Los Angeles  Ulrike Meyfarth (FRG)  Sara Simeoni (ITA)  Joni Huntley (USA)
1988 Seul  Louise Ritter (USA)  Stefka Kostadinova (BUL)  Tamara Bykova (URS)
1992 Barselona  Heike Henkel (GER)  Alina Astafei (ROM)  Ioamnet Quintero (CUB)
1996 Atlanta  Stefka Kostadinova (BUL)  Niki Bakogianni (GRE)  Inga Babakova (UKR)
2000 Sidney  Yelena Yelesina (RUS)  Hestrie Cloete (RSA)  Kajsa Bergqvist (SWE)
 Oana Pantelimon (ROM)
2004 Atina  Yelena Slesarenko (RUS)  Hestrie Cloete (RSA)  Viktoriya Styopina (UKR)
2008 Pekin  Tia Hellebaut (BEL)  Blanka Vlašić (CRO)  Anna Çiçerova (RUS)
2012 Londra  Anna Çiçerova (RUS)  Brigetta Barrett (USA)  Svetlana Shkolina (RUS)
2016 Rio  Ruth Beitia (ESP)  Mirela Demireva (BUL)  Blanka Vlašić (CRO)

Sırıkla atlama[değiştir | kaynağı değiştir]

Branş Altın Gümüş Bronz
2000 Sidney  Stacy Dragila (USA)  Tatiana Grigorieva (AUS)  Vala Flosadóttir (ISL)
2004 Atina  Yelena Isinbayeva (RUS)  Svetlana Feofanova (RUS)  Anna Rogowska (POL)
2008 Pekin  Yelena Isinbayeva (RUS)  Jennifer Stuczynski (USA)  Svetlana Feofanova (RUS)
2012 Londra  Jenn Suhr (USA)  Yarisley Silva (CUB)  Yelena Isinbayeva (RUS)
2016 Rio  Ekaterini Stefanidi (GRE)  Sandi Morris (USA)  Eliza McCartney (NZL)

Uzun atlama[değiştir | kaynağı değiştir]

Branş Altın Gümüş Bronz
1948 Londra  Olga Gyarmati (HUN)  Noëmi de Portela (ARG)  Ann-Britt Leyman (SWE)
1952 Helsinki  Yvette Williams (NZL)  Aleksandra Chudina (URS)  Shirley Cawley (GBR)
1956 Melbourne  Elżbieta Krzesińska (POL)  Willye White (USA)  Nadezhda Dvalishvili (URS)
1960 Roma  Vera Krepkina (URS)  Elżbieta Krzesińska (POL)  Hildrun Claus (EUA)
1964 Tokyo  Mary Rand (GBR)  Irena Kirszenstein (POL)  Tatyana Shchelkanova (URS)
1968 Mexico City  Viorica Viscopoleanu (ROM)  Sheila Sherwood (GBR)  Tatyana Talysheva (URS)
1972 Münih  Heide Rosendahl (FRG)  Diana Yorgova (BUL)  Eva Šuranová (TCH)
1976 Montreal  Angela Voigt (GDR)  Kathy McMillan (USA)  Lidia Alfeyeva (URS)
1980 Moskova  Tatyana Kolpakova (URS)  Brigitte Wujak (GDR)  Tatyana Skatchko (URS)
1984 Los Angeles  Anisoara Cusmir-Stanciu (ROM)  Valy Ionescu (ROM)  Sue Hearnshaw (GBR)
1988 Seul  Jackie Joyner-Kersee (USA)  Heike Drechsler (GDR)  Galina Chistyakova (URS)
1992 Barselona  Heike Drechsler (GER)  Inessa Kravets (EUN)  Jackie Joyner-Kersee (USA)
1996 Atlanta  Chioma Ajunwa (NGR)  Fiona May (ITA)  Jackie Joyner-Kersee (USA)
2000 Sidney  Heike Drechsler (GER)  Fiona May (ITA)  Marion Jones (USA)
2004 Atina  Tatyana Lebedeva (RUS)  Irina Simagina (RUS)  Tatyana Kotova (RUS)
2008 Pekin  Maurren Higa Maggi (BRA)  Tatyana Lebedeva (RUS)  Blessing Okagbare (NGR)
2012 Londra  Brittney Reese (USA)  Elena Sokolova (RUS)  Janay DeLoach (USA)
2016 Rio  Tianna Bartoletta (USA)  Britney Reese (RUS)  Ivana Španović (SRB)

Üç adım atlama[değiştir | kaynağı değiştir]

Branş Altın Gümüş Bronz
1996 Atlanta  Inessa Kravets (UKR)  Inna Lasovskaya (RUS)  Šárka Kašpárková (CZE)
2000 Sidney  Tereza Marinova (BUL)  Tatyana Lebedeva (RUS)  Olena Govorova (UKR)
2004 Atina  Françoise Mbango Etone (CMR)  Hrysopiyí Devetzí (GRE)  Tatyana Lebedeva (RUS)
2008 Pekin  Françoise Mbango Etone (CMR)  Tatyana Lebedeva (RUS)  Hrysopiyí Devetzí (GRE)
2012 Londra  Olga Rypakova (KAZ)  Caterine Ibargüen (COL)  Olha Saladukha (UKR)

Gülle atma[değiştir | kaynağı değiştir]

Branş Altın Gümüş Bronz
1948 Londra  Micheline Ostermeyer (FRA)  Amelia Piccinini (ITA)  Ina Schäffer (AUT)
1952 Helsinki  Galina Zybina (URS)  Marianne Werner (FRG)  Klavdia Tochonova (URS)
1956 Melbourne  Tamara Tyshkevich (URS)  Galina Zybina (URS)  Marianne Werner (EUA)
1960 Roma  Tamara Press (URS)  Johanna Lüttge (EUA)  Earlene Brown (USA)
1964 Tokyo  Tamara Press (URS)  Renate Culmberger (EUA)  Galina Zybina (URS)
1968 Mexico City  Margitta Gummel (GDR)  Marita Lange (GDR)  Nadezhda Chizhova (URS)
1972 Münih  Nadezha Chizhova (URS)  Margitta Gummel (GDR)  Ivanka Khristova (BUL)
1976 Montreal  Ivanka Hristova (BUL)  Nadezha Chizhova (URS)  Helena Fibingerová (TCH)
1980 Moskova  Ilona Slupianek (GDR)  Svetlana Krachevskaya (URS)  Margitta Pufe (GDR)
1984 Los Angeles  Claudia Losch (FRG)  Mihaela Loghin (ROM)  Gael Martin (AUS)
1988 Seul  Natalya Lisovskaya (URS)  Kathrin Neimke (GDR)  Li Meisu (CHN)
1992 Barselona  Svetlana Krivelyova (EUN)  Huang Zhihong (CHN)  Kathrin Neimke (GER)
1996 Atlanta  Astrid Kumbernuss (GER)  Sui Xinmei (CHN)  Irina Khudoroshkina (RUS)
2000 Sidney  Yanina Korolchik (BLR)  Larisa Peleshenko (RUS)  Astrid Kumbernuss (GER)
2004 Atina  Yumileidi Cumba (CUB)  Nadine Kleinert (GER)  Svetlana Krivelyova (RUS)
2008 Pekin  Valerie Vili (NZL)  Natallia Mikhnevich (BLR)  Nadzeya Ostapchuk (BLR)
2012 Londra  Valerie Adams (NZL)  Yevgeniya Kolodko (RUS)  Gong Lijiao (CHN)

Disk atma[değiştir | kaynağı değiştir]

Branş Altın Gümüş Bronz
1928 Amsterdam  Halina Konopacka (POL)  Lillian Copeland (USA)  Ruth Svedberg (SWE)
1932 Los Angeles  Lillian Copeland (USA)  Ruth Osborn (USA)  Jadwiga Wajs (POL)
1936 Berlin  Gisela Mauermayer (GER)  Jadwiga Wajs (POL)  Paula Mollenhauer (GER)
1948 Londra  Micheline Ostermeyer (FRA)  Edera Gentile (ITA)  Jacqueline Mazéas (FRA)
1952 Helsinki  Nina Romashkova (URS)  Yelisaveta Bagriantseva (URS)  Nina Dumbadze (URS)
1956 Melbourne  Olga Fikotová (TCH)  Irina Beglyakova (URS)  Nina Ponomaryova(Romashkova) (URS)
1960 Roma  Nina Ponomaryova(Romashkova) (URS)  Tamara Press (URS)  Lia Manoliu (ROM)
1964 Tokyo  Tamara Press (URS)  Ingrid Lotz (EUA)  Lia Manoliu (ROM)
1968 Mexico City  Lia Manoliu (ROM)  Liesel Westermann (FRG)  Jolán Kleiber (HUN)
1972 Münih  Faina Melnik (URS)  Argentina Menis (ROM)  Vasilka Stoeva (BUL)
1976 Montreal  Evelin Schlaak (GDR)  Maria Vergova (BUL)  Gabriele Hinzmann (GDR)
1980 Moskova  Evelin Jahl (GDR)  Maria Petkova (BUL)  Tatyana Lesovaya (URS)
1984 Los Angeles  Ria Stalman (NED)  Leslie Deniz (USA)  Florenta Craciunescu (ROM)
1988 Seul  Martina Hellmann (GDR)  Diana Gansky (GDR)  Tsvetanka Khristova (BUL)
1992 Barselona  Maritza Martén (CUB)  Tsvetanka Khristova (BUL)  Daniela Costian (ROM)
1996 Athens  Ilke Wyludda (ROM)  Natalya Sadova (RUS)  Ellina Zvereva (BLR)
2000 Sidney  Ellina Zvereva (BLR)  Anastasia Kelesidou (GRE)  Irina Yatchenko (BLR)
2004 Atina  Natalya Sadova (RUS)  Anastasia Kelesidou (GRE)  Irina Yatchenko (BLR)
2008 Pekin  Stephanie Brown Trafton (USA)  Yarelis Barrios (CUB)  Olena Antonova (UKR)
2012 Londra  Sandra Perković (CRO)  Darya Pishchalnikova (RUS)  Li Yanfeng (CHN)
2016 Rio  Sandra Perković (CRO)  Mélina Robert-Michon (FRA)  Denia Caballero (CUB)

Çekiç atma[değiştir | kaynağı değiştir]

Branş Altın Gümüş Bronz
2000 Sidney  Kamila Skolimowska (POL)  Olga Kuzenkova (RUS)  Kirsten Münchow (GER)
2004 Atina  Olga Kuzenkova (RUS)  Yipsi Moreno (CUB)  Yunaika Crawford (CUB)
2008 Pekin  Aksana Miankova (BLR)  Yipsi Moreno (CUB)  Zhang Wenxiu (CHN)
2012 Londra  Anita Włodarczyk (POL)  Betty Heidler (GER)  Zhang Wenxiu (CHN)
2016 Rio  Anita Włodarczyk (POL)  Zhang Wenxiu (CHN)  Sophie Hitchon (GBR)

Cirit atma[değiştir | kaynağı değiştir]

Branş Altın Gümüş Bronz
1932 Los Angeles  Babe Didrikson (USA)  Ellen Braumüller (GER)  Tilly Fleischer (GER)
1936 Berlin  Tilly Fleischer (GER)  Luise Krüger (GER)  Maria Kwaśniewska (POL)
1948 Londra  Herma Bauma (AUT)  Kaisa Parviainen (FIN)  Lily Carlstedt (DEN)
1952 Helsinki  Dana Zátopková (TCH)  Aleksandra Chudina (URS)  Yelena Gorchakova (URS)
1956 Melbourne  Inese Jaunzeme (URS)  Marlene Ahrens (CHI)  Nadezhda Konyayeva (URS)
1960 Roma  Elvira Ozolina (URS)  Dana Zátopková (TCH)  Birute Kalediene (ROM)
1964 Tokyo  Mihaela Penes (ROM)  Márta Rudas (HUN)  Yelena Gorchakova (URS)
1968 Mexico City  Angéla Németh (HUN)  Mihaela Penes (ROM)  Eva Janko (AUT)
1972 Münih  Ruth Fuchs (GDR)  Jacqueline Todten (GDR)  Kate Schmidt (USA)
1976 Montreal  Ruth Fuchs (GDR)  Marion Becker (FRG)  Kate Schmidt (USA)
1980 Moskova  Maria Colón (CUB)  Saida Gunba (URS)  Ute Hommola (GDR)
1984 Los Angeles  Tessa Sanderson (GBR)  Tiina Lillak (FIN)  Fatima Whitbread (GBR)
1988 Seul  Petra Felke (GDR)  Fatima Whitbread (GBR)  Beate Koch (GDR)
1992 Barselona  Silke Renk (GER)  Natalya Shikolenko (EUN)  Karen Forkel (GER)
1996 Atlanta  Heli Rantanen (FIN)  Louise McPaul (AUS)  Trine Hattestad (NOR)
2000 Sidney  Trine Hattestad (NOR)  Mirela Manjani-Tzelili (GRE)  Osleidys Menéndez (CUB)
2004 Atina  Osleidys Menéndez (CUB)  Steffi Nerius (GER)  Mirela Manjani (GRE)
2008 Pekin  Barbora Špotáková (CZE)  Mariya Abakumova (RUS)  Christina Obergföll (GER)
2012 Londra  Barbora Špotáková (CZE)  Christina Obergföll (GER)  Linda Stahl (GER)

Pentatlon[değiştir | kaynağı değiştir]

Branş Altın Gümüş Bronz
1964 Tokyo  Irina Press (URS)  Mary Rand (GBR)  Galina Bystrova (URS)
1968 Mexico City  Ingrid Becker (FRG)  Liese Prokop (AUT)  Annamária Tóth (HUN)
1972 Münih  Mary Peters (GBR)  Heide Rosendahl (FRG)  Burglinde Pollak (GDR)
1976 Montreal  Siegrun Siegl (GDR)  Christine Laser (GDR)  Burglinde Pollak (GDR)
1980 Moskova  Nadezhda Tkachenko (URS)  Olga Rukavishnikova (URS)  Olga Kuragina (URS)

Not: 1980 sonrasında kadınlarda kombine etkinlik heptatlon olmuştur.

Heptatlon[değiştir | kaynağı değiştir]

Branş Altın Gümüş Bronz
1984 Los Angeles  Glynis Nunn (AUS)  Jackie Joyner (USA)  Sabine Everts (FRG)
1988 Seul  Jackie Joyner-Kersee (USA)  Sabine John (GDR)  Anke Behmer (GDR)
1992 Barselona  Jackie Joyner-Kersee (USA)  Irina Belova (EUN)  Sabine Braun (GER)
1996 Atlanta  Ghada Shouaa (SYR)  Natalya Sazanovich (BLR)  Denise Lewis (GBR)
2000 Sidney  Denise Lewis (GBR)  Yelena Prokhorova (RUS)  Natalya Sazanovich (BLR)
2004 Atina  Carolina Klüft (SWE)  Austra Skujyte (LTU)  Kelly Sotherton (GBR)
2008 Pekin  Nataliya Dobrynska (UKR)  Hyleas Fountain (USA)  Tatyana Chernova (RUS)
2012 Londra  Jessica Ennis (GBR)  Lilli Schwarzkopf (GER)  Tatyana Chernova (RUS)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]