Corvus brachyrhynchos

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Amerikan kargası sayfasından yönlendirildi)
Karga çifti bir kızıl kuyruklu şahini yuvalarından kovalarken

Amerikan kargası (Corvus brachyrhynchos) kargagiller familyasının ötücü kuşlar türlerindendir. Kuzey Amerika'nın çoğunda yaygın olarak görülen bir kuştur. Amerikan kargaları, leş kargalarının ve başlıklı kargaların Yeni Dünya'daki karşılığıdır. Amerikan kargası ve başlıklı karga boyut, yapı ve davranış açısından çok benzer olsalar da ötüşleri farklıdır. Yine de Amerikan kargası, Avrasya'daki başlıklı karganın oynadığı rolü üstlenir.

Taksonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Amerikan kargası 1822'de Christian Ludwig Brehm tarafından tanımlanmıştır.[1] Bilimsel adı "kısa gagalı karga" anlamına gelen Antik Yunanca brachy- (βραχυ-) "kısa" ve rhynchos (ρυνχος) "gagalı" kelimelerinden türemiştir.

Alt türler[değiştir | kaynağı değiştir]

Türün beş alttürü tanınmaktadır. Alt türler gaga boyutunda farklılık gösterirler ve Kuzey Amerika'da boyut olarak kuzeydoğu-güneybatı boyunca değişken bir klinal oluşturur. En küçük kuşlar uzak batıda yer almaktadır. Güneybatıda ise en büyük kuşlar bulunmaktadır.

  • Corvus brachyrhynchos brachyrhynchos - doğu kargası: ABD'nin kuzeydoğu eyaletlerinde, doğu Kanada ve çevresinde görülür. En büyük alttürdür.
  • Corvus brachyrhynchos caurinus - kuzeybatı kargası: ABD'nin kuzeybatısında görülen bir alttürdür.
  • Corvus brachyrhynchos hesperis - batı kargası: Kuzey Kutbu hariç batı Kuzey Amerika, Kuzeybatı Pasifik'de görülür. Orantılı olarak daha ince bir gaga ve alçak sese sahiptir.[2]
  • Corvus brachyrhynchos pascuus - Florida kargası: Florida. Orta büyüklükte, kısa kanatlı ama uzun gagalı ve uzun bacaklıdır.
  • Corvus brachyrhynchos paulus - güney kargası: ABD'nin güney eyaletlerinde görülür. Genel olarak daha cüssesi ve gagaları küçüktür.[3]

Açıklama[değiştir | kaynağı değiştir]

Amerikan kargası - Brooklyn, NY
Amerikan kargasının kafatası

Amerikan kargası, her yerinde ayırt edici yanardöner siyah tüyleri olan büyük bir kuştur. Bacakları, ayakları ve gagası siyahtır. Kanat açıklığı 85 ila 100 santimetre arasındadır. Kütlesi ise 316 ile 620 gram arasındadır. Türün erkek bireyleri dişilerinden daha büyük olma eğilimindedir.[4][5]

En yaygın ötüşü, yüksek sesli, kısa ve hızlı bir kaaav-kaaav-kaaav şeklindedir. Genellikle kuşlar bu şekilde öterken başlarını yukarı ve aşağı iterler. Amerikan kargaları ayrıca çok çeşitli sesler üretebilir ve bazen diğer hayvanlar tarafından çıkarılan sesleri taklit edebilir, bunlara çizgili baykuş gibi diğer kuşlar da dahildir.[6]

Balık kargasından (C. ossifragus) görsel olarak ayırt edilmesi son derece zordur ve çoğu zaman yanıltıcı sonuçlar verir. Bununla birlikte, büyüklüklerinde birtakım farklılıklar mevcuttur. Balık kargalarının daha ince gagaları ve ayakları vardır. Gagalarının üst kısmının sonunda küçük, keskin bir çengel olabilir. Balık kargaları da yürürken bacakları daha kısa gibi görünür. Daha ayırt edici bir özellikleri ise balık kargaları öterken boğaz tüylerini kamburlaştırmaya ve kabartmaya meyillidir.

Amerikan kargasının vahşi doğada ortalama ömrü 7-8 yıldır. İnsan gözetimindeki kuşların ise 30 yıla kadar yaşadığı bilinir.

Durumu ve korunma[değiştir | kaynağı değiştir]

Çok sayıda karga, hem eğlence hem de toplu itlaf kampanyaları sebebiyle insanlar tarafından öldürülmüştür. Ancak soyları tükenme tehlikesinde değildir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Corvus brachyrhynchos. Wikispecies
  2. ^ Goodwin & Gillmor (1976): p. 87
  3. ^ Goodwin & Gillmor (1976) p. 88.
  4. ^ Kilham, Lawrence. The American Crow and the Common Raven. p. 52
  5. ^ American Crow, Life History, All About Birds – Cornell Lab of Ornithology 10 Şubat 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Allaboutbirds.org. Retrieved on 2013-03-06.
  6. ^ The American Crow and the Common Raven. Texas A&M University Press. October 1990. ss. 62-. ISBN 978-0-89096-466-8. 

Kaynak hatası: <references> üzerinde tanımlanan "Campbell" adındaki <ref> etiketi önceki metinde kullanılmıyor. (Bkz: Kaynak gösterme)
Kaynak hatası: <references> üzerinde tanımlanan "Caffrey2000" adındaki <ref> etiketi önceki metinde kullanılmıyor. (Bkz: Kaynak gösterme)
Kaynak hatası: <references> üzerinde tanımlanan "Caffrey2005" adındaki <ref> etiketi önceki metinde kullanılmıyor. (Bkz: Kaynak gösterme)
Kaynak hatası: <references> üzerinde tanımlanan "cdep2001" adındaki <ref> etiketi önceki metinde kullanılmıyor. (Bkz: Kaynak gösterme)
Kaynak hatası: <references> üzerinde tanımlanan "CLO" adındaki <ref> etiketi önceki metinde kullanılmıyor. (Bkz: Kaynak gösterme)
Kaynak hatası: <references> üzerinde tanımlanan "Dick" adındaki <ref> etiketi önceki metinde kullanılmıyor. (Bkz: Kaynak gösterme)
Kaynak hatası: <references> üzerinde tanımlanan "Henninger" adındaki <ref> etiketi önceki metinde kullanılmıyor. (Bkz: Kaynak gösterme)
Kaynak hatası: <references> üzerinde tanımlanan "Liddell" adındaki <ref> etiketi önceki metinde kullanılmıyor. (Bkz: Kaynak gösterme)
Kaynak hatası: <references> üzerinde tanımlanan "m&b1994" adındaki <ref> etiketi önceki metinde kullanılmıyor. (Bkz: Kaynak gösterme)

Kaynak hatası: <references> üzerinde tanımlanan "parr2005" adındaki <ref> etiketi önceki metinde kullanılmıyor. (Bkz: Kaynak gösterme)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]