Kuşların uçuşu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Her biri uçuşun farklı evresinde bulunan evcil güvercin sürüsü.

Kuşların uçuşu, kuşların havalanarak uçtuğu çoğu kuş türü tarafından kullanılan ana hareket şeklidir. Uçuş, kuşların beslenmesine, üremesine, avcılardan kaçınmasına ve göç etmesine yardımcı olur .

Kuş uçuşu, hayvanlar alemindeki en karmaşık hareket biçimlerinden biridir. Süzülme, kalkma ve iniş dahil olmak üzere bu hareketin her yönü birçok karmaşık aşama içerir. Farklı kuş türlerinin kanatları milyonlarca yıl boyunca evrim yoluyla belirli ortamlar, avlar, avcılar ve diğer ihtiyaçlar için adapte olarak farklı uzmanlıklar geliştirdiler ve farklı uçuş biçimleri edindiler.

Kuşların nasıl uçmaya evrimleştiğine dair çeşitli teoriler mevcuttur. Düşme ve süzülme hipotezi, koşma ve sıçrama hipotezi, kanat destekli koşma hipotezi gibi çeşitli fikirler öne sürülmüştür.

Kuş uçuşunun temel mekaniği[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaldırma kuvveti[değiştir | kaynağı değiştir]

Kuş uçuşunun temelleri, uçuşu sürdüren aerodinamik kuvvetlerin kaldırma ve sürükleme mekaniği hava araçlarına benzer. Kaldırma kuvveti, kanat profili üzerindeki hava akımının etkisi ile üretilir. Kanat profili, havanın hareketini aşağı doğru yönlendirilirken kanat üzerinde yukarı doğru bir kuvvet sağlayacak şekilde gelişmiştir. Bazı türlerde, özellikle kanatlar katlanmış veya yarı katlanmış durumdadır. Bu kuşlarda aralıklı uçuş sırasında kuşun gövdesi etrafındaki hava akımından ek kaldırma kuvveti gelebilir.[1][2]

Sürtünme ve Sürüklenme[değiştir | kaynağı değiştir]

Uçan bir kea.

Aerodinamik sürükleme, hareket yönünün tersinde oluşan kuvvettir ve dolayısıyla uçuştaki enerji kaybının kaynağıdır. Kanatta üretilen kaldırma işleminin sonucu olarak kaldırma kuvveti kaynaklı bir sürüklenme etkisi oluşur. Sürtünme sebebiyle oluşan bu enerji kaybı kanat ucundaki girdaba kadar devam eder. Havanın kanat derisi ile sürtünmesiyle oluşan parazit sürükleme ve vücut yüzeyleriyle kuşun ön bölgesinde oluşan sürüklenme kuvveti kuşun enerji kaybetmesine neden olur. Kuşun gövdesinin ve kanatlarının düzene sokulması bu kuvvetleri azaltır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Intermittent Flight Studies". 20 Ekim 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2014. 
  2. ^ "The intermittent flight of Zebra Finches: Unfixed gears and body lift". 20 Ekim 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2014. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]