Amatör telsiz afet iletişimi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Çadırlarda güneş enerjisiyle çalışan Amatör Radyo İstasyonu.

Afet veya acil durumlarda amatör telsiz; kablolu hatların, cep telefonlarının ve diğer geleneksel iletişim araçlarının başarısız olduğu durumlarda acil durum iletişim aracı olarak sıklıkla kullanılır.

Ticari sistemlerin aksine, amatör telsiz sistemleri genellikle arıza yapabilecek karasal tesislerden ayrıdır. Aşırı yüklenebilecek baz istasyonlarından veya zarar görebilecek kablolu iletişim sistemlerinden bağımsız çalışmaktadır. Bu sebeple afet durumlarında iletişim için önemli bir alternatif sistem oluşturmaktadır.

Radyo amatörleri, anten ve güç kaynakları konusunda yaratıcı çözümler üretebilirler ve günümüzdeki birçok ekipmanı, basit bir araba aküsü ile çalıştırabilirler. Birçok ülkede yıllık "Field Days" etkinlikleri düzenlenir, bu acil durumda uygulanan yaratıcı becerileri simüle etme imkanı sağlamaya yardımcı olur. Amatör telsizciler yüzlerce frekansı kullanabilir ve farklı kurum kuruluşları bir araya getirerek geniş ağlar kurup iletişim kapasitelerini arttırabilirler.

Son örnekler arasında, 2001'de Manhattan'daki Dünya Ticaret Merkezi'ne düzenlenen 11 Eylül saldırıları, 2003'te Kuzey Amerika'daki elektrik kesintisi ve Eylül 2005'te meydana gelen Katrina Kasırgası bulunmaktadır; bu olaylarda, diğer sistemler başarısız olduğunda amatör radyo, felaket yardım faaliyetlerini koordine etmek için kullanıldı. 2017'de Kızıl Haç, Maria Kasırgası'nın ardından Porto Riko'ya 50 amatör telsizci gönderilmesini talep etti.[1]

2 Eylül 2004'te, amatör telsiz, Bahamalar'dan canlı olarak Francses Kasırgası hakkında hava tahmincilerini bilgilendirmek için kullanıldı. 26 Aralık 2004 Hint Okyanusu'ndaki deprem ve sonucunda oluşan tsunami, Andaman Adaları'ndaki tüm iletişimi yok etti, ancak yardım çabalarını koordine etmek için bir DX-seferi kullanıldı.[2]

Çin Halk Cumhuriyeti'nde amatör telsiz operatörleri, 2008 Siçuan depremi sonrasında acil iletişim sağladı.[3] ABD'deki amatör radyo operatörleri de Ike Kasırgası ve Boston Maratonu bombalı saldırısı ardından benzer çalışmalar yürüttü.[4][5]

Amerikalı amatör telsizcilerin en büyük sınavı, ilk olarak 25 Ağustos 2005'te Miami, Florida'yı geçen ve sonunda Saffir-Simpson Kasırga Ölçeği'ne göre kategori 5'e olarak ifade edilen Katrina Kasırgası sırasında gerçekleşti. ABD'nin dört bir yanından binlerce amatör telsiz operatörü, acil iletişim yardımı sağlamak amacıyla Körfez Kıyısı'na hareket etti. Kongre'nin sonraki oturumlarında Afet yönetiminde başarılı olunmuş ender örneklerden biri olarak amatör telsiz sistemleri gösterildi.[6]

Organizasyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Tüm amatörlerin eser miktarda acil durum iletişim yeteneği olmasına rağmen, hobinin kamu hizmeti yönleriyle özellikle ilgilenenler genellikle afete özel eğitim, hızlı harekete geçme ve acil durum becerilerini kapsamlı ve organize uygulamak için organize bir ekibe üye olurlar.

Uluslararası[değiştir | kaynağı değiştir]

Küresel Amatör Telsiz Acil Durum İletişim Konferansı (GAREC), Uluslararası Radyo Amatörleri Birliği (IARU) tarafından her yıl yeni bir yerde düzenleniyor; büyük ölçekli ve sınır ötesi amatör radyo acil durum müdahalesinin tartışılmasına ve koordinasyonuna ev sahipliği yapıyor.

Türkiye[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Murphy, Paul P.; Krupa, Michelle. "Ham radio operators are saving Puerto Rico one transmission at a time". CNN.com. CNN. 9 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2017. 
  2. ^ Pasricha, Anjana. "Ham Radio Operators Become Lifeline for Tsunami-Stricken Indian Islands". VOA News. Voice of America. 3 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2017. 
  3. ^ "Chinese Officials Give Kudos to Amateur Radio Operators". American Radio Relay League. 27 Mayıs 2008. 18 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2023. 
  4. ^ "Texas Hams Braced for Ike". arrl.org. ARRL. 3 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2017. 
  5. ^ Solomon, Dave. "Marathon 'hams' took on vital role after Marathon bombings". Union Leader. New Hampshire Union Leader. 3 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2017. 
  6. ^ "ARRL COO Testifies on Capitol Hill to Amateur Radio's Value in Disasters". ARRLWeb. American Radio Relay League, Inc. 3 Ekim 2005. 21 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2010.