İçeriğe atla

Myrmarachne

Vikipedi, özgür ansiklopedi
15.03, 5 Aralık 2020 tarihinde Khutuck Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24277159 numaralı sürüm (Bot v3: Kaynak ve içerik düzenleme (hata bildir))
Myrmarachne
Myrmarachne plataleoides
Biyolojik sınıflandırma
Üst âlem: Eukaryota
Âlem: Animalia
Alt âlem: Eumetazoa
Şube: Arthropoda
Alt şube: Chelicerata
Sınıf: Arachnida
Takım: Araneida
Alt takım: Araneomorphae
Üst familya: Salticoidea
Familya: Salticidae
Alt familya: Myrmarachninae
Oymak: Myrmarachnini
Cins: Myrmarachne
Macleay, 1839

Metne bakınız.

Şaşırtıcı biçimde karıncayı taklit eden örümcek, Bangalore, Hindistan. Sekiz bacaklı örümcekleri altı bacaklı karıncalardan ayırt etmenin en etkili yolu bacak sayısına bakmaktır
Myrmarachne inermichelis
Dişi Myrmarachne japonica
Erkek Myrmarachne formicaria

Myrmarachne, Salticidae familyasından 205 türü [1] olan bir örümcek cinsidir. Mimikri yoluyla karıncaları şaşırtıcı biçimde taklit etmeleri en belirgin özellikleridir. Basit biçimde, altı bacaklı karıncalardan sekiz bacaklı olmalarıyla ayırt edilebilir. Latince bilim adı da "karınca örümceği" anlamına gelen Yunanca kelimelerden kuruludur.

Morfoloji

Başlıgöğüs (cephalothorax) uzuncadır. Erkeklerde keliserler ileri doğru uzanmış vaziyettedir. Başlıgöğüs üzerinde karıncalara benzemek uğruna bir bel oluşmuştur. Renkleri, taklit edilen karınca türüne göre sarıdan siyaha kadar değişkenlik gösterir. Bocus cinsi dış görünüş olarak Myrmarachne cinsine çok benzer ve ancak mikroskop yardımıyla ayırt edilebilir.

Cins teşhis karakteri : Hareketi ve görünüşü itibarıyla karınca benzeri. Baş bölgesi karapaksın torasik kısmından yükselir, erkek birey güçlü geniş keliserli.[2]

Yayılımı

Esas olarak Afrika'dan Avustralya'ya kadar tropiklerde yayılım gösterir. Bazı türleri Yeni dünya'da bulunur. M. formicaria türü ise Palearktik bölgede yaygındır.

Türkiye'deki durumu

Türkiye'de 2 türü bulunur:

Türleri

Kaynakça

  1. ^ "The World Spider Catalog, Version 11.5 by Norman I. Platnick". 30 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2011. 
  2. ^ Zafer Sancak, Doğu Karadeniz Bölgesi örümceklerinin (Araneae) sistematik ve faunistik açıdan incelenmesi, Kırıkkale Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, yüksek lisans tezi, Aralık 2007