İçeriğe atla

Diler, Şebinkarahisar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
05.43, 19 Ekim 2020 tarihinde InternetArchiveBot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 23845161 numaralı sürüm (2 kaynak kurtarıldı ve 0 kaynak ölü olarak işaretlendi.) #IABot (v2.0.7)
Diler
Harita
Giresun
Giresun
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlGiresun
İlçeŞebinkarahisar
Coğrafi bölgeKaradeniz Bölgesi
Nüfus
 (2000)
 • Toplam541
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0454
Posta kodu28400

Diler, Giresun ilinin Şebinkarahisar ilçesine bağlı bir köydür.

Kültür

Diler köyü kültür olarak köklü olup bu gelenekleri devam ettirmektedir.Köyde düğünlerde gelin arabasına binerken, gelin sandığına oturulurken, damatlık taşınırken bahşiş istenir.Düğünlerde davul zurna eşliğinde Şebinkarahisar Diki, Efeler gibi yöresel horonlar oynanır.geçmişten olarak Çelik- Çomak, Güvercin taklası, Yağlı kayış, Birdirbir gibi oyunlar oynanır.Meşhur yemekleri katıklı çorba, kavurmalı haşıl, yahni, bulgur çorbası, keşkek madımak ve bulgur pilav, çökelik sündürmesi, peynirli helva ve kar ballamasıdır.

Coğrafya

Giresun il merkezine 110 km, Şebinkarahisar’a 9 Km mesafede Dikmen’in güneyinde Yaycı, Karacaören, Kınık, Erentepe ve Bayramköy arasında kurulmuştur.Dikmen tepesinin yamaçlarında bir çukurda kurulan köy Şebinkarahisar'ın en büyük arazileri ve en verimli arazileri bu bölgede bulunmaktadır.Dilerin Kılıçkaya barajına kıyısı olup buralarda tütün yetiştirilmektedir.En önemliside bu yörede istisna olarak Antep fıstığı yetiştirilp bölgenin tek antep fıstığıda burada yetiştirilmektedir. Ağcağaç deresi, Tüylütepe, Ayıgözesi, Bıdığın korusu, Karaçakıl, dikmen, Kirazpınarı, Çukuryurdu ve Yeşilkapı Türbesi, Hacı Pınarı önemli yöreleridir. Köy halkı genellikle tarım, hayvancılık ve küçük çapta sebze üretimi yapmaktadır. Buğday, arpa, fiğ, nohut, fasulye, hayvansal ürünler köy ekonomisinde önemli yer tutar. Hayvancılık yapan üreticilerin bazıları Karagöl yaylasının Düzoba, Yalakdere, Yarımca ve Çakılönü obalarında yaylak yapmaktadırlar. Buralarda büyükbaş hayvan beslemektedirler. Köyün tarıma elverişli olmayan arazisinde fundalıklar, meşelikler, pelitlikler, sakızlık ağaçları, kavak, söğüt, aluç, ardıç ahlat, armut, dut, ceviz gibi meyveli ve meyvesiz ağaçlar yetişmektedir. Son yıllarda sakızlık ağaçlarına fıstık aşısı, ahlat ağaçlarına da armut aşısı yapılmaktadır.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 459
2000 541
1997 584

Dış bağlantılar

Şablon:Portal