15. Akademi Ödülleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi

15. Akademi Ödülleri Los Angeles'taki The Ambassador Hotel'deki Cocoanut Grove'da 1942 filmlerine verildi. En İyi Film ödülü Bayan Miniver filmine verildi. Tören, filmin Oscar ödüllü oyuncusu Greer Garson'ın konuşmasıyla ünlüdür. Çünkü Garson'ın En İyi Kadın Oyuncu olarak kabul konuşması yaklaşık 6 dakika sürdü ve genellikle bir Akademi Ödülleri törenindeki en uzun kabul konuşması olarak kabul edilir.[1]

Bayan Miniver (1936'daki My Man Godfrey'den sonra) dört oyunculuk kategorisinin tamamında adaylık alan ikinci film ve beş oyunculuk adaylığı kazanan ilk film oldu.

Törende ayrıca dikkat çeken kısmı Irving Berlin’in , "White Christmas " şarkısı ile kendisinin kazandığı En İyi Şarkı Akademi Ödülü'nü sunmasıdır.

En İyi Belgesel kategorisi için yapılan oylama, bu yıldan daha önce veya daha sonra hiç olmayan bir şekilde dört adayın kazandığı bir beraberlikle sonuçlandı.

Törenin bir bölümü CBS Radyosu tarafından yayınlandı.[2]

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Adaylar 8 Şubat 1943'te açıklandı. Kazananlar ilk olarak listelenir ve kalın harflerle vurgulanır. [3]

Akademi Onur Ödülü[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Charles Boyer - "Hollywood Sinema Filmi Endüstrisi için bir referans kaynağı olan Los Angeles'ta Fransız Araştırma Vakfı'nı kurmadaki ilerici kültürel başarısından dolayı".
  • Noël Coward – "Hizmet Ediyoruz'daki üstün prodüksiyon başarısı için".
  • Metro-Goldwyn-Mayer - "Andy Hardy film serisinin yapımında Amerikan Yaşam Tarzını temsil etme başarısından dolayı".

Irving G. Thalberg Anma Ödülü[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Sidney Franklin

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "And the Oscar for the longest speech goes to ... Greer Garson". Belfast Telegraph. 30 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2020. 
  2. ^ On the Air: The Encyclopedia of Old-Time Radio. Revised. New York, NY: Oxford University Press. 1998. ss. 4-5. ISBN 978-0-19-507678-3. Erişim tarihi: 19 Eylül 2019. The Academy Awards Show. 
  3. ^ "The 15th Academy Awards (1943) Nominees and Winners". oscars.org. 6 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2011.