Random Harvest (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Random Harvest
YönetmenMervyn LeRoy
YapımcıSidney Franklin
SenaristArthur Wimperis
George Froeschel
Claudine West
UyarlamaRandom Harvest
1941 tarihli roman
James Hilton
OyuncularRonald Colman
Greer Garson
Philip Dorn
Susan Peters
MüzikHerbert Stothart
Görüntü yönetmeniJoseph Ruttenberg
KurguHarold F. Kress
StüdyoMetro-Goldwyn-Mayer
DağıtıcıLoew's Inc.
Çıkış tarih(ler)iAralık 17, 1942
Süre125 dakika
Dilİngilizce
Bütçe$1,210,000[1]
Hasılat$8,147,000[1]

Random Harvest , Mervyn LeRoy'un yönettiği 1941 tarihli James Hilton romanından uyarlanan aynı adlı 1942 yapımı bir filmdir. Claudine West, George Froeschel ve Arthur Wimperis romanı beyazperdeye uyarladılar ve bir Akademi Ödülü adaylığı aldılar. Roman, Paula/Margaret'in gerçek kimliğini sonuna kadar bir sır olarak saklar; bu durum, karakterlerin yüzlerinin görülmesi gereken bir filmde ise imkansız olan bir şeydir. Bu, filmin hikâyeye çok farklı bir yaklaşım benimsemesi gerektiği anlamına geliyordu. Filmde Ronald Colman'ı mermi şoku geçirmiş, hafızasını kaybetmiş bir Birinci Dünya Savaşı askerini ve Greer Garson'ı ise onun sevgilisini canlandırıyor.

Film ticari bir başarı elde etti ve Colman için En İyi Erkek Oyuncu, Susan Peters için En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, Mervyn LeRoy için En İyi Yönetmen ve En İyi Film dahil olmak üzere yedi Akademi Ödülü'ne aday gösterildi. Garson’un performansı da çokça övgü almıştı ancak Garson, Bayan Miniver filmiyle En İyi Kadın Oyuncu Akademi Ödülü’ne o sene zaten aday olmuştu. Bu nedenle bu filmiyle aynı kategoride aday olması mümkün değildi.

Film, Amerikan Film Enstitüsü tarafından 2002 yılında yayınlanan AFI'nin 100 Years...100 Passions listesinde 36. sırada yer aldı.[2]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b The Eddie Mannix Ledger, Los Angeles: Margaret Herrick Library, Center for Motion Picture Study .
  2. ^ "AFI's 100 Years...100 Passions" (PDF). American Film Institute. 13 Mart 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]