İZBAN istasyonları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
İzmir raylı sistemler şematik haritası

Türkiye'nin İzmir şehrinde hizmet veren İZBAN'ın kırk bir istasyonu vardır.[1] İstasyonların tamamı engelli erişimine sahiptir. Alaybey, Karşıyaka, Nergiz ve Şirinyer istasyonları yer altında, diğer istasyonlar yer üstündedir.[2] Halkapınar ve Hilal istasyonlarından İzmir metrosuna; Alsancak, Biçerova, Cumaovası, Çiğli, Egekent, Esbaş, Halkapınar, Hatundere, Kemer, Mavişehir, Menemen, Salhane, Sarnıç, Semt Garajı, Şirinyer, Turan ve Ulukent istasyonlarından otobüslere aktarma yapılabilmektedir. Adnan Menderes Havalimanı'na hattın güneyindeki aynı adlı istasyondan ulaşılabilmektedir. Alaybey, Alsancak, Halkapınar ve Mavişehir istasyonlarından ise tramvay hatlarına aktarma yapılabilmektedir.[1]

Aliağa-Menemen arası kuzey, Menemen-Cumaovası arası merkez, Cumaovası-Selçuk arası ise güney aksı olarak nitelendirilmektedir.[2] Cumaovası ve Menemen istasyonları akslar arasındaki aktarma merkezleridir.[3] Cumaovası-Aliağa ve Menemen-Tepeköy istasyonları arasında aktarmasız seferler her 20 dakikada bir gerçekleştirilmektedir.

2014 verilerine göre İZBAN'ın en yoğun istasyonları sırasıyla Halkapınar (9,5 milyon), Şirinyer (8,1 milyon), Karşıyaka (5,6 milyon), Çiğli (4,3 milyon) ve Hilal (4,2 milyon) oldu.[4]

İstasyonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

İstasyon Fotoğraf Hat(lar) Konum Seviye Açılış Aktarma
Adnan Menderes Havalimanı IZBAN airport.jpg Merkez Gaziemir Hemzemin 02010-8-30 30 Ağustos 2010 Havalimanı, Otobüs, Tren
Alaybey Alaybey station entrance.jpg Merkez Karşıyaka Yer altı 02010-12-05 5 Aralık 2010 Tramvay
Aliağa Aliağa Station.jpg Kuzey Aliağa Hemzemin 02011-1-30 30 Ocak 2011 -
Alsancak İZBAN trains at Alsancak Station.JPG Merkez Konak Hemzemin 02010-8-30 30 Ağustos 2010 Otobüs, Tramvay
Ata Sanayi Merkez Çiğli Hemzemin 02011-1-30 30 Ocak 2011 -
Bayraklı Merkez Bayraklı Hemzemin 02010-12-05 5 Aralık 2010 Otobüs
Belevi Güney Selçuk Hemzemin 02019-4-08 8 Nisan 2019 -
Biçerova Biçerova station.jpg Kuzey Aliağa Hemzemin 02011-1-30 30 Ocak 2011 Otobüs
Cumaovası Cumaovasi railway station.jpg Güney
Merkez
Menderes Hemzemin 02010-8-30 30 Ağustos 2010 Otobüs
Çiğli Çiğli station.JPG Merkez Çiğli Hemzemin 02010-12-05 5 Aralık 2010 Otobüs, Tren
Demirköprü Demirköprü station.jpg Merkez Karşıyaka Hemzemin 02010-12-05 5 Aralık 2010 -
Develi Develi railway station.jpg Güney Menderes Hemzemin 02016-2-06 6 Şubat 2016 -
Egekent Merkez Çiğli Hemzemin 02011-1-30 30 Ocak 2011 Otobüs
Egekent 2 Merkez Menemen Hemzemin 02011-1-30 30 Ocak 2011 Otobüs
Esbaş ESBAS IZBAN.jpg Merkez Gaziemir Hemzemin 02010-8-30 30 Ağustos 2010 Otobüs
Gaziemir Gaziemir IZBAN.jpg Merkez Gaziemir Hemzemin 02010-8-30 30 Ağustos 2010 Otobüs, Tren
Halkapınar Halkapinar snow.jpg Merkez Konak Hemzemin 02010-8-30 30 Ağustos 2010 Metro, Otobüs, Tramvay, Tren
Hatundere Hatundere station.jpg Kuzey Menemen Hemzemin 02011-1-30 30 Ocak 2011 Otobüs
Hilal Hilal station.jpg Merkez Konak Hemzemin 02013-8-04 4 Ağustos 2013 Metro
İnkılap Merkez Buca Hemzemin 02010-8-30 30 Ağustos 2010 Otobüs
Karşıyaka Karsiyaka platforms.JPG Merkez Karşıyaka Yer altı 02010-12-05 5 Aralık 2010 Tramvay, Vapur
Kemer Kemer station.jpg Merkez Konak Hemzemin 02010-8-30 30 Ağustos 2010 Otobüs
Koşu Merkez Buca Hemzemin 02010-8-30 30 Ağustos 2010 Otobüs
Kuşçuburun Kuscuburun railway station.jpg Güney Torbalı Hemzemin 02016-2-06 6 Şubat 2016 Otobüs
Mavişehir Mavisehir IZBAN.jpg Merkez Karşıyaka Hemzemin 02010-12-05 5 Aralık 2010 Otobüs
Menemen Menemen Railway Station Front.jpg Kuzey
Merkez
Menemen Hemzemin 02011-1-30 30 Ocak 2011 Otobüs, Tren
Naldöken Naldöken IZBAN.jpg Merkez Karşıyaka Hemzemin 02010-12-05 5 Aralık 2010 -
Nergiz Nergiz station.jpg Merkez Karşıyaka Yer altı 02010-12-05 5 Aralık 2010 Otobüs
Pancar Old Pancar station.jpg Güney Torbalı Hemzemin 02016-2-06 6 Şubat 2016 Otobüs, Tren
Sağlık Güney Torbalı Hemzemin 02017-9-08 8 Eylül 2017 -
Salhane Salhane Station.jpg Merkez Bayraklı Hemzemin 02010-12-05 5 Aralık 2010 Otobüs
Sarnıç Sarnic IZBAN.jpg Merkez Gaziemir Hemzemin 02010-8-30 30 Ağustos 2010 Otobüs
Selçuk Selcuk station 3.jpg Güney Selçuk Hemzemin 02017-9-08 8 Eylül 2017 -
Semt Garajı Merkez Gaziemir Hemzemin 02010-8-30 30 Ağustos 2010 Otobüs
Şemikler Usak Express Semikler.jpg Merkez Karşıyaka Hemzemin 02010-12-05 5 Aralık 2010 -
Şirinyer Sirinyer IZBAN.jpg Merkez Buca Yer altı 02010-8-30 30 Ağustos 2010 Otobüs
Tekeli Tekeli railway station.jpg Güney Menderes Hemzemin 02016-2-06 6 Şubat 2016 Otobüs
Tepeköy TCDD regional at Tepekoy.jpg Güney Torbalı Hemzemin 02016-2-06 6 Şubat 2016 Otobüs
Torbalı IZBAN at Torbali 2.jpg Güney Torbalı Hemzemin 02016-2-06 6 Şubat 2016 Otobüs, Tren
Turan Turan IZBAN.jpg Merkez Bayraklı Hemzemin 02010-12-05 5 Aralık 2010 Otobüs
Ulukent Ulukent Station.JPG Merkez Çiğli Hemzemin 02011-1-30 30 Ocak 2011 Otobüs

Gelecekteki istasyonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

İstasyon Hat(lar) Konum Seviye Aktarma
Aliağa OSB Kuzey Aliağa Hemzemin -
Bergama Kuzey Bergama Hemzemin -
Bergama Otogar Kuzey Bergama Hemzemin -
Bozköy Kuzey Bergama Hemzemin -
Yenikent Kuzey Bergama Hemzemin -
Yenişakran Kuzey Aliağa Hemzemin -
Zeytindağ Kuzey Bergama Hemzemin -

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Ağ Haritası". izban.com.tr. 12 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2016. 
  2. ^ a b "İstasyonlar". izban.com.tr. 8 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2015. 
  3. ^ "İZBAN Torbalı seferleri yarın başlıyor". izmir.bel.tr. 5 Şubat 2016. 7 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2016. 
  4. ^ "Dünya'nın çevresini 500 kez dolaştılar". Hürriyet. 29 Ocak 2015. Erişim tarihi: 7 Şubat 2016.