İçeriğe atla

Üç yörüngeli gezegen

Vikipedi, özgür ansiklopedi
GW Orionis yıldız sisteminin öngörülen şematik diyagramı.Bilim insanları, üç yıldızın davranış biçiminde anormallikler gözlemlemiştir ve görülmeyen bir gezegenin aynı anda üç yıldızın yörüngesinde döndüğüne dair tahminde bulunmuşlardır.

Üç yörüngeli gezegen (circumtriple planet) sadece tek bir yıldız değil aynı anda üç yıldızın yörüngesinde döndüğü varsayıldığı göksel bir yığındır.

Bilim insanları, Dünya'dan 1.300 ışık yılı uzaklıkta bulunan ve büyük bir toz ve gaz diski olan GW Ori yıldız sistemini gözlemlemiştir. Burada, üç yıldızın yörüngesinde dönen üç-yörüngeli bir gezegen olduğundan şüphelenmiştir. Bilim insanları, büyük toz bulutunda bir boşluk gözlemlediler ve bu boşlukta bir gezegen olabileceği hipotezinde bulundular. Gezegenin kendisi görülmemiştir ancak gezegenin etkisi, yıldız sistemindeki kütleçekimsel gariplikleri açıklayabilir. Eğer öyleyse, evrende üçyörüngeli bir gezegenin bilinen ilk örneği olabilir.

Bilgisayar modellemesi kullanılarak yapılan bir hesaplamaya göre bazı bilim insanları Jüpiter-boyutlu bir gezegenin, yıldız sistemindeki halkaları ve tuhaf davranışları açıklayabileceğine inanmaktadır. Eğer üç yörüngeli bir gezegen var ise evrendeki aşırı nadir bir fenomen olacaktır. İnsanların, gezegenlerin nasıl oluştuğuna ilişkin anlayışına katkıda bulunabilir.

Kurgu[değiştir | kaynağı değiştir]

Üç yörüngeli bir gezegen belirgin bir şekilde Dünyanın Geçmişi kitap serisinde mevcuttur. Kitap serisinde, Trisolaris gezegeni üç yıldızlı bir sistemde yörüngede bulunmaktadır ve sistemin kaotik doğası, gezegenin doğal türlerini nispeten daha "stabil" bir tek-yıldızlı sistem olan Dünya'ya göç etmesine neden olmuştur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]


İleri okumalar[değiştir | kaynağı değiştir]