Dev gezegen

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Güneş Sistemi'nin dört dev gezegeni (aşağıdan yukarıya): Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün.

Dev gezegen, Dünya'dan çok daha büyük herhangi bir gezegendir. Dev gezegenler, kayaç veya diğer katı maddelerden ziyade genellikle kaynama noktası düşük malzemelerden (gazlar veya buzlar) oluşurlar, ancak devasa katı gezegenler de olabilir. Güneş Sistemi'nde bilinen dört dev gezegen vardır: Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün. Diğer yıldızların yörüngesinde dönen ötegezegenler arasında da birçok dev gezegen tanımlanmıştır.

Dev gezegenlere bazen Jüpiter'in keşfinden sonra jovian gezegenleri de denir ("Jove" Roma tanrısı "Jüpiter" için kullanılan başka bir isimdir). Bazen gaz devleri olarak da bilinirler. Bununla birlikte bu terim, uzun süre Güneş Sistemi'nin dört dev gezegenini kapsarken, günümüzde birçok gök bilimci gaz devi terimini sadece Jüpiter ve Satürn'e uygulamakta ve farklı bileşimlere sahip olan Uranüs ve Neptün'ü buz devleri olarak sınıflandırmaktadır.[1] İki isim de potansiyel olarak yanıltıcıdır. Jüpiter ve Satürn çoğunlukla hidrojen ve helyumdan oluşurken, Uranüs ve Neptün çoğunlukla su, amonyak ve metandan oluşur. Her iki türden gezegenler, esas olarak sıvı ve gaz evreleri arasında hiçbir ayrımın olmadığı ve bunun yerine sıcak bir süperkritik akışkanın hakim olduğu kritik noktaların üzerindeki bir yüksek basınç ve yüksek sıcaklık durumunda olan maddelerden oluşur.

Çok düşük kütleli bir kahverengi cüce ile bir gaz devi (~13 MJ) arasındaki tanımlayıcı farklılıklar tartışılan bir konudur.[2]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Lunine, Jonathan I. (Eylül 1993). "The Atmospheres of Uranus and Neptune". Annual Review of Astronomy and Astrophysics. Cilt 31. ss. 217-263. Bibcode:1993ARA&A..31..217L. doi:10.1146/annurev.aa.31.090193.001245. 
  2. ^ Burgasser, A. J. (Haziran 2008). "Brown dwarfs: Failed stars, super Jupiters" (PDF). Physics Today. 8 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 11 Ocak 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]