Yu-Gi-Oh!

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yu-Gi-Oh!
Yu-Gi-Oh! logosu
遊☆戯☆王
(Yū-Gi-Ō!)
TürMacera, bilimsel fantezi[1]
Manga
YazarKazuki Takahashi
YayımcıShueisha
Diğer yayımcı
BaskıJump Comics
DergiWeekly Shōnen Jump
Diğer dergi
DemografikShōnen
Yayın tarihi30 Eylül 19968 Mart 2004
Cilt sayısı38
Anime televizyon dizisi
YönetmenHiroyuki Kakudō
SenaristToshiki Inoue
MüzikBMF
StüdyoToei Animation
KanalTV Asahi
Yayın tarihi 4 Nisan 1998 10 Ekim 1998
Bölüm sayısı27
Anime filmi
YönetmenJunji Shimizu
SenaristYasuko Kobayashi
MüzikBMF
StüdyoToei Animation
Yayın tarihi6 Mart 1999
Yayın süresi30 dakika
Roman
YazarKatsuhiko Chiba
ÇizerKazuki Takahashi
YayımcıShueisha
BaskıJump J-Books
DemografikShōnen
Yayın tarihi3 Eylül 1999
Anime televizyon dizisi
Yu-Gi-Oh! Duel Monsters
YönetmenKunihisa Sugishima
Yapımcı
  • Hidetaka Ikuta
  • Naoki Sasada
  • Noriko Kobayashi
Senarist
  • Junki Takegami (#1-121)
  • Atsushi Maekawa (#122-144)
  • Shin Yoshida (#145-184, #199-224)
  • Akemi Omode (#185-198)
MüzikShinkichi Mitsumune
StüdyoGallop
Lisans
KanalTXN (TV Tokyo)
Diğer kanallar
Yayın tarihi 18 Nisan 2000 29 Eylül 2004
Bölüm sayısı224
Manga
Yu-Gi-Oh! R
YazarAkira Itō
YayımcıShueisha
Diğer yayımcı
DergiV Jump
DemografikShōnen
Yayın tarihi21 Nisan 200421 Aralık 2007
Cilt sayısı5
Anime televizyon dizisi
Yu-Gi-Oh! Capsule Monsters
StüdyoGallop
Lisans
KanalTXN (TV Tokyo)
Diğer kanallar
Yayın tarihi 9 Eylül 2006 25 Kasım 2006
Bölüm sayısı12
Filmler
Yan seriler
Yu-Gi-Oh! kartları

Yu-Gi-Oh! (Japonca遊☆戯☆王, romanizeYū-Gi-Ō!), Kazuki Takahashi tarafından yazılan bir manga serisidir. Güncel Yu-Gi-Oh! evreni 6 manga serisi, 6 anime dizisi ve 3 film içermektedir. Ayrıca dünya çapında popüler bir ticari kart oyunudur.

Manga serisi ve ilk anime dizisi, Düello Canavarları adlı bir oyunu oynayan Yugi Mutou adında bir liselinin maceralarını konu alır. "Yu-Gi-Oh kartları", Yugi'nin ve şovdaki diğer karakterlerin kullandığı canavarları kullanan bir kart değiştirme oyunudur.

Yu-Gi-Oh resmi oyun kartları ilk olarak 1998 yılında Japonya'da satışa sunuldu. Kısa sürede çok popüler olan oyun Kuzey Amerika ve Avrupa'ya yayıldı. Konami firması tarafından oyun kartlarının satışı devam etmektedir.

Orijinal oyun kartlarının "Yu-Gi-Oh! Official Card Game: Duel Monsters (Yu-Gi-Oh! OCG)" adıyla Asya kıtası sınırları içinde (çoğunlukla Japonya, Güney Kore, Hong Kong, Malezya ve Tayvan) satışı devam etmektedir. Bu bölgede kartlar Japonca, Korece, Çince ve Asya-İngilizcesi dillerinde basılmaktadır. Bu bölgede dağıtılan kartlar oyunun oynandığı diğer kıtalarda resmi turnuvalarda yasal değildir.

"Yu-Gi-Oh! Trading Card Game (Yu-Gi-Oh! TCG)" ise Kuzey Amerika, Güney Amerika, Avrupa, Afrika (Güney Afrika Cumhuriyeti, Kıbrıs) ve Okyanusya kıtalarında İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca, İspanyolca ve Portekizce dillerinde basılan ve Konami tarafından dağıtımı devam ettirilen ticari kart oyunudur. Bu bölgede dağıtılan Yu-Gi-Oh! TCG oyun kartları da Asya kıtasında düzenlenen resmi turnuvalarda yasal değildir.

Manga Serileri[değiştir | kaynağı değiştir]

-Yu-Gi-Oh! (Orijinal Manga): Ekim 1996'dan Mart 2004'e kadar devam etti. 38 bölümden oluşmaktadır.

-Yu-Gi-Oh! R: Orijinal manganın spin-off serisidir. Haziran 2004'ten Ocak 2008'e kadar devam etti. 5 bölümden oluşur.

-Yu-Gi-Oh! GX (manga): Aralık 2005 ile Mart 2011 yılları arasında devam etti. 9 bölümden oluşur.

-Yu-Gi-Oh! 5D's (manga): Ağustos 2009'da başlayan bu seri Ocak 2015'e kadar devam etti. 9 bölümden oluşur.

-Yu-Gi-Oh! Zexal (manga): Aralık 2010'da başladı. Haziran 2015'te son bölümüyle final yaptı. 9 bölümden oluşur. Önceki iki mangadan farklı olarak animesinden önce çıkmıştır.

-Yu-Gi-Oh! ARC-V (manga): Ağustos 2015'te ilk bölümü çıktı. Halen devam etmekte olup mevcut 6 bölümü vardır.

Yu-Gi-Oh! (2000-2004)[değiştir | kaynağı değiştir]

Yu-Gi-Oh!'un yayınlanmış ilk anime serisidir. Dünya çapında 20'den fazla dile çevrilmiş ve 60'tan fazla ülkede yayınlanmıştır. 224 bölümden oluşur. 29 Eylül 2004'te son bölümü yayınlandı.

Yu-Gi-Oh! sadece Düello Canavarı hakkında değildir. Sadece kartınızda değil, yaptığınız her şeyde umut ve inanç sahibi olmakla ilgili. Yugi'nin büyükbabası Sugoroku Mutou'nun (Solomon Muto) bir oyun mağazası var. Bir gün, Yugi dükkânın arkasındaki garip bir bulmacayı bulur ve onu çözmeye çalışır. Bulmacayı 8 yıldır çözmeye çalışıyor. 16 yaşındayken çözüyor. Bulmacayı bitirdiğinde, ekstra bir ruh alır. Bu ruh Mısırlı bir firavun olan Karanlık Yugi (Yami Yugi). Yami Yugi hafızasını kaybetti. Birlikte, geri almaları gerekiyor. Bundan sonra, Yugi dünyayı Karanlık Yugi'nin en büyük düşmanı olan Karanlık Bakura'dan (Yami Bakura) kurtarmalı.

Yu-Gi-Oh! GX (2004-2008)[değiştir | kaynağı değiştir]

İkinci anime serisidir, ilk animenin devamı olmasa da ilk animede yer alan bazı konu ve karakterlerin bahsi geçer.180 bölümden oluşur. Bknz. Yu-Gi-Oh! GX

Yu-Gi-Oh! 5D's (2008-2011)[değiştir | kaynağı değiştir]

Üçüncü anime serisidir. Tuner canavarları ilk kez ortaya çıkar, oyuna yeni mekanikler gelir. Synchro canavarları oyuna tanıtılır

Yu-Gi-Oh! Zexal (2011-2014)[değiştir | kaynağı değiştir]

Dördüncü anime serisidir. 148 bölümden oluşur. XYZ canavarları oyuna tanıtılır. Bknz. Yu-Gi-Oh! Zexal

Yu-Gi-Oh! Arc-V (2014-2018)[değiştir | kaynağı değiştir]

Beşinci anime serisidir. 220 bölümden oluşur. Pendulum canavarları ve pendulum kartı bölgelerini oyuna tanıtır. Bknz. Yu-Gi-Oh! Arc-V

Yu-Gi-Oh! Vrains (2017-2019)[değiştir | kaynağı değiştir]

Altıncı anime serisidir. Link canavarlarını, ekstra deste canavarları bölgesini oyuna tanıtırken pendulum kart bölgeleri kaldırılarak en sağ ve en soldaki sihir/tuzak alanlarına çekilir. Yeni oyun mekanikleri ve birçok yeni archetype oyuna eklenir. Bknz. Yu-Gi-Oh! Vrains

Filmleri[değiştir | kaynağı değiştir]

-Yu-Gi-Oh! The Movie (1999)

-Yu-Gi-Oh! The Movie: Pyramid of Light (2004)

-Yu-Gi-Oh!: Bonds Beyond Time (2010)

-Yu-Gi-Oh!: The Dark Side of Dimensions (2016)

Oynanışı[değiştir | kaynağı değiştir]

Yu-Gi-Oh! OCG ve Yu-Gi-Oh! TCG kart oyunlarında kurallar birbirine oldukça benzer olmakla birlikte arada küçük farklar bulunmaktadır. Bunun yanında Yu-Gi-Oh! OCG kartları sadece Japonya bölgesine geçerliyken Yu-Gi-Oh! TCG kartları Japonya harici bölgelerde geçerlidir. Buna rağmen Yu-Gi-Oh! Dünya Şampiyonası'nda her iki kart oyununun kartları da yasaldır ve kullanılabilir. Fakat kıta organizasyonlarında yalnızca o kıtada Konami tarafından distribütörlüğü yapılan kartlar yasaldır.

Oyunda 16 Şubat 2019 tarihi itibarıyla Yu-Gi-Oh! TCG adı altında 9160, Yu-Gi-Oh! OCG bölgesinde ise 9544 farklı kart bulunmaktadır. Oyuna yeni eklenen farklı kartlar genellikle ilk önce Yu-Gi-Oh! OCG bölgesinde satışa sunulduğu için bu bölgedeki kart çeşidi sayısı daha fazla olabilir. Bu kartların daha sonra Yu-Gi-Oh! TCG için de dağıtımı yapılır.

Yu-Gi-Oh! kart oyunu iki rakip oyuncu arasında oynanır. Oyuncular oyuna 8000 can puanı ile başlar. Oyunun amacı rakibin can puanını bitirerek, rakibin destesini tüketerek ya da özel bir kart efekti çalıştırarak oyunu kazanmaktır.

Oyun, oyuncuların her birinin sahip olduğu en az 40 en fazla 60 karttan oluşan bir ana deste, isteğe bağlı olarak oluşturulan en fazla 15 karttan oluşan bir extra deste ile yine isteğe bağlı oluşturulan en fazla 15 karttan oluşan bir yan desteyle oynanır. Oyun sırasında altı yüzlü oyun zarı, madeni para, hesap makinesi, oyun sahası gibi araçlar gerekebilir.

Her bir oyuncunun sahasında ana destenin konulduğu 1 ana deste bölgesi, ekstra destenin konulduğu 1 ekstra deste bölgesi, mezarlığa gönderilecek kartların konulacağı 1 mezarlık bölgesi, canavarların konulacağı 5 ana deste canavarları bölgesi, ekstra desteden çağrılan canavarların konulacağı 1 ekstra deste canavarları bölgesi, alan kartının çalıştırılabileceği 1 alan kartı bölgesi ve sihir ve/ya da tuzak kartlarının çalıştırılacağı 5 sihir/tuzak kartı bölgesi bulunur. Oyun sahasındaki bölgeleri tanımak ve bunların düzenini bilmek oyunu öğrenmek açısından oldukça önemlidir.

Oyuncular ana deste, ekstra deste ve yan deste toplamlarında aynı isimdeki kartlardan en fazla üç adet bulundurabilir. Fakat bazı kartların resmi turnuvalarda kullanımı oyunun haklarının sahibi olan Konami tarafından yasaklanabilir, limitlenebilir ya da kısmen limitlenir. Yasaklı kartlar destelerde bulundurulamazken, limitli kartlar en fazla bir adet, kısmen limitli kartlar ise en fazla iki adet bulundurulabilir. Kartların yasaklı-limitli durumları Konami tarafından Yu-Gi-Oh! resmi sitesinde ilan edilir ve senede birkaç kez güncellenir. Böylelikle kimi kartlar yasaklı-limitli listesinden kaldırılarak serbest bırakılır, kimi kartlar ise listeye eklenebilir. Yu-Gi-Oh! OCG ve Yu-Gi-Oh! TCG için bu listeler birbirlerinden farklıdır ve Dünya Şampiyonası için iki listenin hibrit bir versiyonu geçerli liste olarak ilan edilir.

Oyuna başlayacak taraf kura ile belirlenir. Oyunda her oyuncunun turu 6 aşamadan oluşur: kart çekme aşaması, bekleme aşaması, ana aşama 1, savaş aşaması, ana aşama 2 ve son aşama. Oyuna başlayan oyuncunun ilk turunda kart çekme aşamasında her iki oyuncu da ana destelerinden beş kart çeker. Bundan sonraki her kart çekme aşamasında ise yalnızca tur oyuncusu bir kart çeker. Turunu bitiren oyuncu son aşamasının sonunda turunu rakibe devreder ve oyun bu şekilde devam eder.

Oyun üç düellodan oluşan bir maç şeklinde oynanır. Üç düellodan ikisini kazanan maçı da kazanmış olur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The Official Website for Yu-Gi-Oh!". Viz Media. 21 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2022.