Dragon Ball Super

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dragon Ball Super
Dragon Ball Super logosu
ドラゴンボール超
(Doragon Bōru Sūpā)
TürMacera, fantezi, dövüş[1]
Manga
YazarAkira Toriyama
ÇizerToyotarou
YayımcıShueisha
Diğer yayımcı
BaskıJump Comics
DergiV Jump
DemografikShōnen
Yayın tarihi20 Haziran 2015 – güncel
Cilt sayısı22
Anime televizyon dizisi
Yönetmen
  • Kimitoshi Chioka (#1-46)
  • Morio Hatano (#28-76)
  • Kōhei Hatano (#47-76)
  • Tatsuya Nagamine (#77-131)
  • Ryōta Nakamura (#77-131)
Yapımcı
  • Atsushi Kido (#1-76)
  • Osamu Nozaki (#1-46)
  • Naoko Sagawa (#1-27)
  • Tomosuke Teramoto (#28-76)
  • Satoru Takami (#47-131)
  • Shunki Hashizume (#77-131)
  • Hiroyuki Sakurada (#77-131)
Senarist
  • Akira Toriyama
  • Yoshifumi Fukushima
  • King Ryu
  • Yoshitaka Toshio
  • Makoto Koyama
  • Atsuhiro Tomioka
MüzikNorihito Sumitomo
StüdyoToei Animation
LisansFunimation
KanalFNS (Fuji TV)
Diğer kanallar
Yayın tarihi 5 Temmuz 2015 25 Mart 2018
Bölüm sayısı131
Filmler

Dragon Ball Super (Japoncaドラゴンボール超, romanizeDoragon Bōru Sūpā) veya kısaca DBS, Akira Toriyama tarafından yazılan bir manga serisidir. Seri orijinal Dragon Ball serisinin devamı olup Majin Buu'nun yenilgisinden sonraki 10 yıllık zaman atlaması sırasında Goku ve arkadaşlarının maceralarını takip etmektedir. Haziran 2015'te Shueisha'nın shōnen manga dergisi V Jump'ta seri hale getirilmeye başlandı. Manga, Viz Media tarafından İngilizce olarak yayınlandı ve Shueisha tarafından Manga Plus platformunda simulyayınlandı.[2]

Toei Animation tarafından üretilen 131 bölümlük bir anime televizyon dizisi uyarlaması, Temmuz 2015'ten Mart 2018'e kadar Japonya'da yayınlandı. Bir devam filmi olan Dragon Ball Super: Broly, Aralık 2018'de gösterime girdi ve serinin en yüksek hasılat yapan anime filmi oldu. İkinci bir film olan Super Hero, Nisan 2022'de vizyona girecek.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Dragon Ball Z serisindeki olaylardan 10 yıl sonrasında geçmektedir. Majin Buu'nun yenilgisinden birkaç ay sonra, Goku bir çiftçi olarak çalışıyor ve ailesi ve arkadaşları barış içinde yaşıyor. Ancak, Yıkım Tanrısı Beerus, onlarca yıllık uykunun ardından uyanır. Beerus, Melek yardımcısı ve öğretmeni Whis ile birlikte Süper Saiyan Tanrı olarak bilinen bir savaşçıyı arar ve ona kaybederse Dünya'yı yok etmekle tehdit eder. Goku, arkadaşlarının yardımıyla Süper Saiyan Tanrı'ya dönüşür, Beerus ile savaşır ve kaybeder, ancak çabaları gezegeni kurtaran Beerus'u yatıştırır.

Daha sonra, Goku ve Vegeta öğretmenleri Whis ile antrenman yaparken, Frieza'nın ordusunun kalıntıları Dragon Balls'u toplar ve Frieza'yı canlandırır. Eğitimden sonra Frieza intikam almak için Dünya'ya döner. Altın Frieza dönüşümünü elde etmesine rağmen, Süper Saiyan Mavisi dönüşümünde ustalaşan Goku ve Vegeta tarafından yenilir. Buna rağmen, Frieza Dünya'yı yok eder, ancak Whis zamanı tersine çevirerek Goku'nun Frieza'yı öldürmesine izin verir.

Beerus'un kardeşi ve Evren Altı'nın Yıkım Tanrısı Champa, Beerus'u kendi evrenlerindeki en iyi dövüşçüler arasında bir turnuva düzenlemeye ikna eder. Kazananın ödülü, neredeyse sınırsız dilek gerçekleştirme yeteneklerine sahip, gezegen boyutunda Dragon Balls olan Süper Ejder Topları. Champa, Evren Altı'nın çorak Dünyasını, kendi mutfağı için Evren Yedi'ninkiyle değiştirmeyi planlıyor. Goku ve arkadaşları turnuvaya katılır. Turnuva, Goku ve Hit arasındaki bir maçta doruğa ulaşır. Hit ile tam güçte savaşamayan Goku maçı kaybeder. Hit son maçı kaybeder ve Evren Yedi kazanır. Beerus gizlice Süper Ejderha Toplarının Evren Altı'nın Dünyasını restore etmesini istiyor.

Goku, tüm evrenlerin Omni-Kralı Lord Zenō ile tanışır ve onunla arkadaş olur ve ona bir arkadaş getirme sözü verir. Daha sonra Future Trunks, Goku Black olarak bilinen Goku'ya benzeyen bir düşman haberiyle yeniden ortaya çıkar. Goku Black'in, her ölümlüyü yok etme planının bir parçası olarak Goku'nun vücudunu farklı bir zaman çizgisinden çalmak için Süper Ejder Toplarını kullanan Evren Ten'den bir Yüce Kai çırağı olan Zamasu olduğunu keşfederler. Nihayetinde, Zamasu ve gelecekteki zaman çizelgesi, Goku'ya şimdiye kadar eşlik eden Future Zenō tarafından varoluştan silinir ve burada Present Zenō'nin arkadaşı olur. Future Trunks, alternatif bir zaman çizelgesi için ayrılıyor.

Daha sonra, her iki Zenō, on iki evrenin sekizinden savaşçı ekiplerinin savaştığı, mağlup evrenlerin silindiği Güç Turnuvasını düzenler. Goku, arkadaşları, Android 17 ve geçici olarak canlandırılan Frieza turnuvaya katılır. Universe Eleven'dan Jiren gibi zorlu savaşçılarla savaşırlar. Goku, Ultra Instinct olarak bilinen ve bilinçsizce savaşmasına izin veren yeni bir forma kavuşur. Turnuva, Goku ve Frieza'nın Jiren'i kendileriyle birlikte ortadan kaldırmasıyla sona erer ve Android 17'yi Evren 7'nin kazananı olarak bırakır. Super Dragon Balls'tan bir dilek hakkı kazanır ve silinen evrenleri geri yükler. Frieza kalıcı olarak canlanır.

Frieza ve yeniden inşa edilen ordusu Ejder Topları'nı arar. Araması sırasında Frieza, sürgündeki iki Saiyan kurtulanı Broly ve babası Paragus ile tanışır. Broly, "Gogeta" ile birleşinceye kadar hem Goku'ya hem de Vegeta'ya üstün gelir. Ancak, Gogeta Broly'yi öldürmeden önce, Frieza'nın uşakları Cheelai ve Lemo tarafından kurtarılır. Frieza intikam yemini ederek Dünya'dan kaçar.

Goku ve Vegeta'dan Galaktik Devriye tarafından kaçak Moro'yu yeniden yakalamaları istenir. Yeni Namek'te Moro onları yener ve yeteneklerini geri kazanmak ve Devriye'nin gözetimindeki tüm suçluları serbest bırakmak için Namekyalıların Ejderha Toplarını kullanır. Goku ve Vegeta bir rövanş maçına hazırlanırken Moro ve hükümlüler öfkelenir. Vegeta Planet Yardrat'a giderken Goku, Ultra Instinct'i istediği zaman kullanmayı öğrenir. Moro ordusunu Dünya'ya götürür ve Goku'nun müttefikleri, Goku ve Vegeta gelip onu alt edene kadar direnir. Çaresizlik içinde Moro, Dünya ile kaynaşır ve kendini yok etmekle tehdit eder. Vegeta'nın yeni güçleri tarafından kaynaştırılan enerjiyi emdikten sonra Goku, Moro'yu öldürerek Dünya'yı kurtarır.

Goku ve Vegeta eğitime geri döner. Whis, Goku'yu Ultra Instinct'te ustalaşmak için eğitirken, Beerus Vegeta'yı Destruction'da eğitir. Bu arada, Granolah adında bir Cerelian paralı asker, işverenleri Heeters'tan Frieza'nın hayatta olduğunu öğrenir ve onu yok etmeye ve ana gezegeni Cereal'ın intikamını almaya yemin eder. Granolah, ömrü pahasına evrendeki en güçlü savaşçı olmak için gezegeninin Ejder Toplarını kullanır. Heeters, Goku ve Vegeta'yı Granolah ile savaşmaları için manipüle eder. Goku ve Granolah kavga ederken, Vegeta Granolah'ı tanır ve Heeter'ların aldatmacasını anlar. Granolah Goku'yu yener ve Vegeta Granolah ile savaşır ve yeni bir dönüşüm olan Ultra Ego ile üstünlük kazanır. Granolah, Vegeta'yı ezerek savaş yoluyla kendi yeteneklerini geliştirir. Bu arada, Heeter'lar Cerealian Dragon Balls'u arar.

Granolah, Vegeta'yı yener ve öldürmeye hazırlanır, ancak üvey babası Namekian Monaito tarafından durdurulur ve Goku'nun babası Bardock'un kırk yıl önce Frieza'nın Tahıl'a saldırısı sırasında onları kurtardığını ortaya çıkarır. Saldırı sırasında Tahıl'ın yıkımının arkasında olan Heeterler, Granolah'ın annesi Müezli'yi öldürdü. Bardock, en genç Heeter Gas'ı yenerek Monaito ve Granolah'ı kurtardı. Günümüzde, Heeters Oil, Maki ve Gas daha sonra Granolah, Monaito, Goku ve Vegeta'yı bitirmek için gelirler ve Gas, Cerealian Dragon'a yapılan bir dilek aracılığıyla evrendeki en güçlü savaşçı haline gelir. Vegeta bir Senzu fasulyesi almaya giderken Gas, Granolah ve Goku'yu kolayca yener. Vegeta, fasulyeyi Gas ile yüzleşen ve onunla eşit bir şekilde savaşan Granolah'a besler. Granolah, Gas'a kritik bir darbe indirdikten sonra Elec gelir ve Gas'ın güçlerini baskılayan kolyesini kaldırır. Gaz çılgına döner ve Granolah ve Vegeta'yı yenerek kontrolünü kaybeder ve hatta Oil ve Maki'ye çarpar. Elec'in talimatlarıyla Gas, Granolah ve diğerlerinin işini bitirmeye hazır olarak kontrolünü yeniden kazanır.

Medya[değiştir | kaynağı değiştir]

Manga[değiştir | kaynağı değiştir]

Genel Bakış[değiştir | kaynağı değiştir]

Saga Chapters
Itibaren Kadar Toplam
Hakaishin Birusu Hen 1 4 4
Dai Roku Uchū Hen 5 13 9
"Mirai" Torankusu Hen 14 26 13
Chikara no Taikai Hen 27 42 15
Ginga Patorōru Shūjin Hen 42 67 24
Seizansha Guranora Hen 67 87 21

Dragon Ball Super, daha önce resmi Resurrection 'F' manga uyarlamasından sorumlu olan sanatçı Toyotarou tarafından çizildi, 20 Haziran 2015'te yayınlanan V Jump'ın Ağustos 2015 sayısında serileştirmeye başladı. Toyotarou, film şeridini çizmeden ve kendi aralarındaki ayrıntıları doldurmadan önce Toriyama'dan önemli olay örgüsü noktalarını aldığını açıkladı. Film şeridini incelemesi için, ilk taslağı düzenleyen, diyalog ve sanat değişiklikleri yapan Toriyama'ya gönderir, ardından Toyotarou'ya geri gönderir, o da son taslağı resimler ve yayınlanmak üzere Shueisha'ya gönderir. Kasım 2018'den başlayarak, Super anime serisinin son hikâye yayınını kapsadıktan sonra, manga kendi orijinal hikâye yayınlarına başladı.

Shueisha bölümleri tankōbon ciltlerinde toplamaya başladı. Viz Media, 24 Haziran 2016'da web sitelerinde manga bölümlerinin ücretsiz İngilizce çevirilerini yayınlamaya başladı. Bunu, 2017 baharında ilk cildin basılı bir sürümü izledi. İlk cilt 4 Nisan 2016'da yayınlandı.

Anime[değiştir | kaynağı değiştir]

Saga Bölümler
Başlangıç Bitiş Toplam
Hakaishin Birusu Hen 1 14 14
Dolgu 15 18 4
Gōruden Furīza Hen 19 27 9
Dai Roku Uchū Hen 28 41 14
Dolgu 42 46 5
"Mirai" Torankusu Hen 47 67 21
Dolgu 68 70 3
Goku vs Hit 71 72 2
Dolgu 73 76 4
Chikara no Taikai Hen 77 131 55

Anime televizyon dizisi Toei Animation tarafından üretildi, farklı senaryo yazarları tarafından ayrı bölümler yazılmış ve Temmuz 2015'ten Mart 2018'e kadar Fuji TV'de yayınlandı. İlk 27 bölüm, Battle of Gods ve Resurrection 'F' filmlerinin olaylarını yeniden uyarladı. Seri, 5 Temmuz 2015'ten 25 Mart 2018'e kadar FNS'de (Fuji TV) yayınlanan 131 bölüm için koştu.

Filmler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir animasyon filmi olan Dragon Ball Super: Broly, Dragon Ball serisinde Süper kronoloji altında üretilen ilk filmdi. 14 Aralık 2018'de vizyona giren filmin çoğu, "Evrende Hayatta Kalma" hikâyesinden sonra geçiyor (filmin başlangıcı geçmişte geçiyor). 12 Mart 2018'de filmin yeni sanat tarzını gösteren bir poster yayınlandı. Bir hafta sonra Goku'nun Broly ile karşı karşıya geldiğini gösteren bir teaser yayınlandı. İlk fragman San Diego Comic-Con International 2018'de yayınlandı. İkinci fragman 4 Ekim 2018'de yayınlandı. İkinci fragmanın İngilizce versiyonu 5 Ekim 2018'de yayınlandı.

Toei yöneticisi Akio Iyoku, ikinci bir Dragon Ball Super filminin 4 Haziran 2019 itibarıyla ön yapım aşamasında olduğunu doğruladı. Iyoku, filmin "muhtemelen Broly'den tamamen farklı olacağını" düşünüyor. 8 Mayıs 2021'de Toei Animation, ikinci filmin orijinal bir hikâyeye sahip olacağını ve 2022'de vizyona gireceğini duyurdu. 23 Temmuz 2021'de, devam oyununun resmi adı Dragon Ball Super: Super Hero olarak açıklandı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Read a Free Preview of Dragon Ball Super, Vol. 1". Viz Media. 14 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2022. 
  2. ^ "映画『ドラゴンボールZ』 2013年3月30日(土)超拡大公開!". 19 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]