Dr. Slump

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dr. Slump
Dr. Slump logosu
Dr.スランプ
(Dokutā Suranpu)
TürBilimkurgu, komedi[1]
Manga
YazarAkira Toriyama
YayımcıShueisha
Diğer yayımcı
BaskıJump Comics
DergiWeekly Shōnen Jump
DemografikShōnen
Yayın tarihi4 Şubat 198010 Eylül 1984
Cilt sayısı18
Anime televizyon dizisi
Dr. Slump & Arale-chan
YönetmenMinoru Okazaki
Yapımcı
  • Tokizō Tsuchiya
  • Kenji Shimizu
SenaristMasaki Tsuji
MüzikShunsuke Kikuchi
StüdyoToei Animation
Lisans
KanalFuji TV
Yayın tarihi 8 Nisan 1981 19 Şubat 1986
Bölüm sayısı243
Anime televizyon dizisi
Doctor Slump
YönetmenShigeyasu Yamauchi
Yapımcı
  • Daisuke Kawakami
  • Tatsuya Yoshida
  • Yōko Matsuzaki
SenaristSatoru Nishizono
MüzikFunta
StüdyoToei Animation
Lisans
KanalFuji TV
Diğer kanallar
Yayın tarihi 26 Kasım 1997 22 Eylül 1999
Bölüm sayısı74
Manga
Dr. Mashirito - Abale-chan
YazarAkira Toriyama
YayımcıShueisha
DergiMonthly Shōnen Jump
DemografikShōnen
Yayın tarihiNisan 2007
Cilt sayısı1

Dr. Slump (Japonca: Dr. スランプ): Japon yapımı manga ve anime serisi. Akira Toriyama tarafından hazırlanmıştır. Manga serisi Shonen Jump dergisinde 1980-1984 yılları arası yayımlanmış ve anime versiyonu ise Fuji TV'de 1981-1986 arasında ve 1997-1999 arasında iki ayrı seri olarak yayınlanmıştır. En tanınmış Manga serilerinden biridir.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Penguen Köyü diye bir köyde yaşayan başarısız mucit Senbei Norimaki ve icad ettiği çocuk robot Arale'nin komik maceralarıdır. Daha çok Senbei'in icatlarının ve karakterinin başına sardırdığı dertler ve Arale'nin dünyayı anlayışı üzerinde durulur. Seks içerikli espriler, kelime oyunları ve popüler kültürün parodisinin sıkça görüldüğü mizahi bir mangadır.

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Senbei Norimaki (則巻千兵衛 Norimaki Senbei-Yosuna sarılı pirinç krakeri): Mucit. İcatları genellikle başarısız, fakat eksantriktir. Şehvet düşkünü bir karakteri vardır.

Arale Norimaki (則巻アラレ Norimaki Arare-Yosuna sarılmış küçük pirinç krakeri): Senbei Norimaki'nin yanlışlıkla icad ettiği küçük bir kız şeklindeki robot (kendisi aslında yetişkin bir kadın robot yapmak istemişti). Son derece saf, fakat çok güçlüdür. Gözleri bozuk olduğu için gözlüğe ihtiyaç duyar. Gücü; bir arabaya çarpınca onu devirmeye, dünyayı bir yumrukta ikiye ayırmaya veya mach ile ölçülen hızlara çıkacak kadar çoktur. Köy halkına Senbei'in kızkardeşi olarak tanıtılır.

Gajira (ガジラ) veya Gatchan (がっちゃん): İsmi Godzilla'nın Japonca adı olan Gajira ve diğer bir Japon hayali film canavarı olan Gamera'nın karışımıdır. Arale'nin Senbei'in icad ettiği zaman makinası ile geçmişe gidip, oradan bulduğu bir yumurtanın içinden çıkmış kanatlı ve antenli bir yaratıktır. Kauçuk dışında her şeyi-metal dahil-yiyebilir. Çıkarttığı sesler sadece Arale tarafından anlaşılabilir. Bölünerek çoğalır ve serinin ortalarına doğru da ikinci Gajira oluşmuştur.

Midori Yamabuki (山吹みどり-Yamabuki Midori) Arale'nin gittiği ortaokulun öğretmeni. Senbei, kendisine âşık olmuş ve uzun uğraşlar sonunda kendisi ile evlenebilmiştir.

Turbo Norimaki (則巻ターボ): Senbei ve Midori'nin oğlu. Uzaylılar tarafından kazara öldürülmüş, fakat daha bebek denecek yaştaki bu çocuğun ölümüne razı olamayan uzaylılar onu hayata döndürmüş ve bu arada çok büyük yetenekler de vermişlerdir. Babasından daha iyi bir mucittir.

Kimidori'ler:

Akane Kimidori (黄緑あかね-Kimidori Akane-Ağaç yeşili Kırmızı): Arale'nin okulundan en yakın arkadaşı. Sert mizaçlı ve erkeksi tavırlı bir kızdır. Motosikletiyle dolaşır.

Aoi Kimidori (木緑葵-Kimidori Aoi-Ağaç Yeşili Mavi): Akane'nin ablası. Köyün kafesi "Coffee Pot"u işletmektedir.

Kon Kimidori (木緑紺-Kimidori Kon-Ağaç Yeşili Lacivert): Akane ve Aoi'nin babası. Pek görünmez.

Murasaki Kimidori (黄緑紫-Kimidori Murasaki-Ağaç Yeşili Mor): Akane ve Aoi'nin annesi. Flörtçü bir karakter olarak çizilmiştir, pek görünmez.

Soramame'ler:

Piisuke Soramame (空豆ピースケ-Soramame Piisuke): Arale'nin sınıf arkadaşı. Ufak tefek, utangaç ve korkaktır. Tavşan kulaklı bir şapka giyerek dolaşır.

Taro Soramame (空豆タロウ-Soramame Taro): Piisuke'nin ağabeyi. Arale (iddia edilen yaşı) ve diğerlerinden biraz daha büyüktür. Serseri genç profili çizer.

Kurikinton Soramame (空豆クリキントン-Soramame Kurikinton): Piisuke ve Taro'nun babası. Berber. Clint Eastwood model alınarak çizilmiştir.

Mame Soramame (空豆まめ-Soramame Mame): Piisuke ve Taro'nun annesi. Fare kulaklı bir şapka takar. Pek görünmez.

Not: Soramame, bir tür fasulyeye verilen ad olup mame de kelime anlamı ile fasulye ve geniş anlamıyla bakliyat demektir.

Tsun'lar:

Tsun'lar Çinli bir ailedir. Ay'a gitmeye çalışırken gemileri Arale tarafından düşürülmüştür ve aile köyde kalmak zorunda kalmıştır.

Tsun Tsukutsun (摘突詰): Ailenin oğlu. Arale'lerin sınıfına kaydolur. Savunma sanatlarında iyi bir seviyededir. Herhangi bir kadın kendisine dokunursa kaplana dönüşür.

Tsun Tsururin (摘鶴燐): Ailenin kızı. Taro ile aynı sınıfa kaydolmuştur. Doğaüstü güçleri vardır.

Tsun Tsuruten (摘鶴天): Yaşlı Çinli mucit. Aynen Senbei gibi başarısız icatlara ve şehvet düşkünü bir karaktere sahiptir, fakat karısı onu yola getirmesini bilir.

Tsun Tsunodanoteiyuugo (摘詰角田野廷遊豪): Tsukutsun ve tsururin'in annesi, Tsuruten'in eşi. Savunma sanatlarında uzmandır ve bunu kocasını kıskandığı zamanlar bizzat üzerinde uygular.

Diğer karakterler:

Dr. Mashirito (マシリト): Senbei'in ezeli düşmanı. "Karamelman" adını taşıyan birçok robot üretip Arale'yi yok etmeye çalışmış ama muvaffak olamamıştır. Obotchaman da onun icadıdır. İsmi, çizer Akira Toriyama'nın patronu Torishima'nın adının ters yazılışıdır.

Obotchaman (オボtチャマン-görgülü, terbiyeli çocuk+Man): Mashirito'nun ürünü olan erkek çocuk şeklinde robot, diğer bir deyimle Karamelman-4. Arale ile birebir aynı özelliklere sahiptir, fakat Arale'nin teklifsiz tavrının aksine son derece saygılı konuşur. Arale'ye aşık olup onun tarafına geçmiştir.

Suppaman (スッパマン-Ekşi+Man): Superman parodisi karakter. Gücünü ekşi erik turşusundan aldığını söyler, fakat pek bir gücü de yoktur.

Kral Nikochan ve yardımcısı (ニコチャン大王-Nikochan Dai oo): Nikochan adlı bir gezegenin kralı ve yardımcısının oluşturduğu iki uzaylı. Gemileri bozulduğu için Dünya'da mahzur kalmışlardır. Yeni bir uzay gemisi alabilmek amaçlı olarak para biriktirmeye çalıştıklarından birçok işe girer çıkarlar. Arale'den hazzetmezler. Nagoya şivesi ile konuşurlar.

Kinoko Sarada (皿田きのこ-Sarada Kinoko-Mantar Salata): ailesinden ayrı yaşayan küçük kız. Üç tekerlekli bisikletiyle dolaşır. Taşradan nefret eder. ailesinden istediği oyuncağı almadıkları için ayrılmıştır.

Daigoro Kurigashira (栗頭大五郎-Kurigashira Daigoro-Kestanekafa Daigoro): Midori evlenince yerine gelen öğretmen. Bir metre çapında, kestane şeklinde büyük bir kafası vardır.

Mekanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Penguen Köyü (ペンギン村-Pengin Mura): Kahramanlarımızın yaşadığı köy. Burada insanlar ve konuşabilen hayvanlar (domuz, inek, tilki vs.) bir arada yaşarlar, kargalar uçarken "Aptal aptal" diyerek bağırırlar. Anormal olanın normal olduğu çılgın bir köydür.

Büyük Şehir Adası (大都会島-Daitokai jima): Büyük şehrin, biraz da Amerika'nın parodisi olan büyük şehir. Zaman zaman kahramanlardan oraya gidenler ve oradan Penguen Köyü'ne gidenler bulunur.

Türkiye'deki yayını[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye'de 2000'lerin başlarında bir dönem şimdi kapanmış olan BRT kanalında yayınlandı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The Official Website for Dr. Slump". Viz Media. 23 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]