Walther Funk

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Walther Funk (1943)

Walther Funk (tam adı: Walther Emanuel Funk; 18 Ağustos 1890; Trakehnen, Doğu Prusya - 31 Mayıs 1960; Düsseldorf), Alman siyasetçi. Nazi Almanyası döneminde Ekonomi Bakanı ve Reichsbank Başkanı.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Berlin Humboldt Üniversitesi ve Leipzig Üniversitesi'nde hukuk, ekonomi ve felsefe okudu. I. Dünya Savaşı'na piyade olarak katıldı fakat 1916 yılında askerlik hizmeti için uygun bulunmayarak terhis edildi. 1920 yılında Schmidt-Sieben Luise ile evlendi. Savaşın ardından, bir gazeteci olarak çalıştı ve 1924 yılında merkez sağ finans gazetesi Berliner Börsenzeitung dergisinin editörü oldu.

Siyasi kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Birinci sıra, soldan sağa: Göring, Heß, Ribbentrop, Keitel, Kaltenbrunner, Rosenberg, Frank, Frick, Streicher, Funk, Schacht, İkinci sıra, soldan sağa: Dönitz, Raeder, Schirach, Sauckel, Jodl, Papen, Seyß-Inquart, Speer, Neurath, Fritzsche, Üçüncü sıra MP'ler.

1931'de NSDAP'a üye olmuş ve Nazilerin iktidara geçtikten sonra Propaganda Bakanlığı (Reichsministerium für Volksaufklärung und Propaganda) müsteşarlığına getirilmiştir. Kısmen ekonomik politikalara duyduğu ilgi nedeniyle, Temmuz 1932 yılında Reichstag milletvekili seçildi. Aralık 1932 yılında Ekonomik Politika Komitesi Başkanı yapıldı. Sonra Üçüncü Reich Basın Sorumlusu yapıldı.

Mart 1933'te Halk Aydınlanması ve Propaganda Bakanlığı (Reichsministerium für Volksaufklärung und Propaganda) Devlet Sekreteri (Staatssekretär) olarak atandı. 1938 yılında, İktisat (Wirtschaftsbeauftragter) Baş Tam Yetkili unvanını devraldı. Şubat 1938'de Hjalmar Schacht'ın ardından Ekonomi Bakanı, Ocak 1939'da Reichsbank Başkanı olmuştur.

Eylül 1943 yılında Merkezi Planlama Kuruluna atandı. Daha sonra, Martin Bormann'ın Hitler üzerindeki etkisine karşı mücadelede Robert Ley, Speer ve Goebbels'e katıldı.[1] Funk ve Milch, Goering'in 12 Ocak 1944'teki doğum günü partisinde, Funk her yıl olduğu gibi ziyafette doğum günü konuşmasını yaptığında yeniden bir araya geldi.[2]

Funk, Nazi rejiminin neredeyse sonuna kadar görevde kaldı ve siyasi vasiyetinde Hitler tarafından Joseph Goebbels kabinesinde Ekonomiden Sorumlu Reichsminister olarak devam etmesi için seçildi. Ancak Goebbels'in 1 Mayıs 1945'te intihar etmesinden sonra Funk, Lutz Graf Schwerin von Krosigk'in kurduğu kabinede yer almadı.[3] 11 Mayıs'ta Amerikan güçleri tarafından tutuklandı ve yargılanmak üzere Ashcan Kampına gönderildi.

Savaştan sonra[değiştir | kaynağı değiştir]

Walther Funk (Nürnberg Uluslararası Askerî Ceza Mahkemesi)

II. Dünya Savaşı'nın sonunda, sağlığının kötü olmasına rağmen Funk, Nürnberg Uluslararası Askerî Ceza Mahkemesi tarafından diğer Nazi liderleri ile yargılanarak ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştır. Ancak 16 Mayıs 1957'de hastalığından dolayı tahliye edilmiştir. Hapishaneden çıkmadan önce Rudolf Hess, Albert Speer ve Baldur von Schirach'a son dakika ziyaretleri yaptı.[4] Diyabetten dolayı Düsseldorf'ta üç yıl sonra ölmüştür.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Speer, 1970, p. 263.
  2. ^ Speer, 1970, p. 322.
  3. ^ "After the Battle: The Flensburg Government" (PDF). Battle of Britain International Ltd. 2005. s. 8. 2 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 3 Mayıs 2021. 
  4. ^ Bird, Eugene (1974). The Loneliest Man in the World. Londra: Secker & Warburg. s. 121. ISBN 0-436-04290-8. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]