NSDAP Sömürge Politika Bürosu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

NSDAP Sömürge Politika Bürosu
Kolonialpolitisches Amt der NSDAP
Parti kartalı

Ladeburg-Bernau'da sömürgecilik okulunu
Genel bilgiler
Kuruluş tarihi1934
Kapanış tarihi1943
BağlılığıNSDAP
Yönetici(ler)

NSDAP Sömürge Politika Bürosu (Almanca: Kolonialpolitisches Amt der NSDAP, KPA veya KPA), 1934'te kurulmuş bir Nazi Partisi ofisiydi. Belirtilen amacı, eski Alman kolonilerinin yeniden ele geçirilmesine yönelik planlar formüle etmekti. Ofis, II. Dünya Savaşı'nın başlamasından sonra anlamını büyük ölçüde yitirdi ve 1943'te Nazi Almanyası'nın askeri zaferlerinin tersine çevrilmesinin ardından feshedildi.

Nazi Partisi'nde Alman sömürge sorununa yanıt olarak oluşturulan birkaç öncül örgüt vardı. Sonuncusu, SA liderliğinin merkezi komutası altındaki, Nazi Partisi'nin paramiliter kanadının Sömürge Bölümü'ydü. Uzun Bıçaklar Gecesi'nde SA'nın tasfiye edilmesinin ardından, 1934'te Franz Ritter von Epp'in lideri olduğu Sömürge Siyasi Bürosu olarak yeniden düzenlendi. O andan itibaren görevi, sömürgeci, siyasi ve ekonomik her türlü sorunla ilgili olarak partiye ve basınına açık direktifler ve politika yönergeleri sağlamaktı. Ayrıca ofis, eski Alman kolonilerinin yeniden ele geçirilmesine yönelik planlar da hazırladı. Merkezi rejimin sömürge politikalarıyla eşleşmesi gerekiyordu. Ofisin erken gelişimi hakkında çok az kaynak mevcuttur. Genel merkezi NSDAP'nin Münih'teki parti merkezinde bulunuyordu, ancak Planlama Departmanı, Dışişleri Bakanlığı'nın Sömürge Bölümü ile işbirliğini geliştirmek için 1936'da Berlin'e taşındı. O zamanlar kendisine ait herhangi bir bütçe kaynağı yoktu. Uygun bir bütçe oluşturmak için Nazi Partisi'nden birkaç devlet yöneticisi görevlendirildi. Önde gelen uzmanlardan birçoğu bu tür görevleri üstlendi ve geri kalanı bazı üst düzey siyasi yetkililerden oluşuyordu.

1943'ün başında Hitler, savaşın sürdürülmesiyle doğrudan bağlantılı olmayan tüm Parti ofislerinin ve bağlantılarının kapatılması emrini vermişti. Reichskolonialbund ile birlikte nihayet 17 Şubat 1943'te feshedildi.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Townsend, Mary E. (1938). "The German Colonies and the Third Reich". Political Science Quarterly. 53 (2): 186-206. doi:10.2307/2143721. ISSN 0032-3195.