Wochenspruch der NSDAP

Vikipedi, özgür ansiklopedi
11 Ocak 1943 tarihli sayı, Hermann Göring'in bir sözünü içeriyor: "Kendi yapabileceklerimizi çocuklarımıza ve torunlarımıza bırakmak istemiyoruz."

Wochenspruch der NSDAP, 1937 ve 1944 yılları arasında Nazi Partisi tarafından yayınlanan ve çoğunlukla Nazi liderlerinden alıntılar içeren bir duvar gazetesiydi. Yaklaşık 1.100 sayı yayınlandı. Bazıları Reichspropagandaleitung tarafından, diğerleri ise yerel parti örgütleri tarafından yayınlandı. Posterlerde Nazi liderlerinin yanı sıra Ludwig van Beethoven, Carl von Clausewitz, Otto von Bismarck ve Friedrich Schiller de dahil olmak üzere tarihten ünlü Almanlardan alıntılar yapıldı. Posterler, belediye binaları, restoranlar, doktor muayenehaneleri, ofisler, okullar veya şirketler dahil olmak üzere birçok halka açık yerde sergilendi. Tarihçi Jeffrey Herf, Eylül 1939'dan derginin yayından kaldırıldığı zamana kadar toplam 32,5 milyon kopya basıldığını tahmin ediyor.[1]

Yayının amacı, Almanları, özellikle partinin beyin yıkama oturumlarından yararlanmayanları Nazi idealleri ve değerleri konusunda eğitmekti. Başlangıçta, genellikle Fraktur tipinde basıldılar, ancak bu daha sonraki baskılarda değişti. Nazi karşıtı günlük yazarı Friedrich Kellner, karneye ihtiyaç duyan kıtlıklara rağmen yüksek kaliteli kağıda basıldığını kaydetti.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Bibliyografya[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Herf, Jeffrey (2006). The Jewish Enemy: Nazi Propaganda during the World War II and the Holocaust. Harvard University Press. ISBN 978-0-674038-59-2. 

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Arnold, Rolf; Dobischat, Rolf; Ott, Bernd (1997). Weiterungen der Berufspädagogik: von der Berufsbildungstheorie zur internationalen Berufsbildung ; Festschrift für Antonius Lipsmeier zum 60. Geburtstag (Almanca). Franz Steiner Verlag. ISBN 978-3-515-07107-9. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]