Vikipedi:Köy çeşmesi/2007/Nisan

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İstekler[kaynağı değiştir]

İçerik Eksikliği[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar artık sizlerin de bildiği gibi Türkçe vikipedi madde sayısı bakımından belli bir seviyeye ulaştı.Bundan sonra bizim daha fazla çalışmamız ve içerik geliştirmemiz gerekir.Önemli olanın da bir ansiklopedi için bu olduğunu düşünüyorum, yoksa madde sayısı fazla olmuş neye yarar sadece Türkçe'nin üst sıralara çıktığını görürüz.Halbuki bizim amacımız gelecek kuşakların her yönüyle yararlanabilecekleri bir internet ansiklopedisi yaratmak değil mi?Yorumlarınızı eksik etmeyiniz...distinct

Arama ve türkce karakter sorunu[kaynağı değiştir]

Arama kutusunun altina türkce harflerin (ı ş ğ ç ü ) olmasi gerekiyor, aksi taktirde, (benim gibi) türkce klavyeye sahip olmayan kullanicilar dogru yazarak arama yapamiyorlar. nicksiz 12:23, 5 Nisan 2007 (UTC)

ht hem intel'in hyper threading teknolojisinin kısaltması hem de amd'nin hypertransport teknolojisinin.ht başlığını buna göre nasıl düzenlememi önerirsiniz?

halilinasyon 17:34, 1 Mart 2007

Her ikisinin de Türkçe adları sonuçta farklı. Türkçe adları ile açma imkânınız yok mu acaba? XeNo 21:34, 3 Mart 2007 (UTC)

Merhaba arkadaşlar sizlere bazı sorularım olacak, yardımcı olursanız sevinirim.

  • Wikipedia'ya veya Commons'a "Public Domain" lisansı altında yüklenen resimlerin kamu malı olduğunu kim nereden biliyor, yani oraya o lisans altında resim yüklersem lisansın geçerli olduğunu nereden anlayacaklar?Türkiye de de böyle devlet tarafından kamuya mal edilmiş fotoğraf veya resimler var mı?
  • İyi niyetli de olsalar Vandallar kopyala/yapıştır'ı seviyorlar.Maddeyi önceki sürümüne almak ve yapılan değişiklikleri geçersiz kılmak için ne yapmam gerekir?
  • Bazı kullanıcıların sayfalarındaki Kullanıcı:X/Yapılacaklar türünden sayfalar açabilmek için sadece yazdığım sayfa adını yeni bir maddeymiş gibi açmak mı gerekiyor?
  • Bu aslında genel durumla ilgili bir şey değil ama birileri görüp de yardım edebilir diye düşündüm.Tarih portalı ölü gibi.Bu portala gerekli altyapıyı sağlayabilecek olanlar var mı?Şablon oluşturmayı bilmiyorum, gönüllü listesinde olup bu işlerden anlayanlar şuradaki gibi şablonlar oluşturabilir miyiz?--Çağatay 21:17, 2 Mart 2007 (UTC)
  • Ayrıca Wowturkey'de sahiplerinden kullanmak için izin aldığım fotoğrafları buraya nasıl yükleyeceğim?İzin aldığımı nasıl göstereceğim?--Çağatay 13:06, 5 Mart 2007 (UTC)
  • Commons'a ve tüm viki'lere resim yüklerken kaynak belirtmen gerekli. O kaynaklar daha sonra Vito Genovese gibi şanssızlar tarafından kontrol ediliyor.
  • Yapabileceğin pek bir şey yok. Eğer belirli maddelerde vandalizm çok yoğunsa yöneticiler geçici olarak korumaya alabiliyorlar.
  • Yapman gereken Kullanıcı:Çağatay67/Yapılacaklar şeklinde link yaratıp içini doldurman. Buraya bir şey yazarsan link mavi olacaktır.
  • Şablonlardan pek anlamıyorum, son değişiklikler listesinden göz aşinalığın olan birisine özel mesajla sorabilirsin veya buraya gelecek cevapları bekleyebilirsin.
  • Wowturkey'den aldığın izin metnini dosya açıklamasında kaynağının yanına eklersen yeterli olur diye umuyorum.
Umarım yardımcı olmuşumdur, bana bişi sormak istediğin zaman mesaj atabilirsin ;) Khutuck msj 13:21, 5 Mart 2007 (UTC)

Değerli viki[kaynağı değiştir]

öncelikle bir dünya bilgi için teşekkürler. yalnız bir ricam var, ingilizcem cok iyi değil ve aradığım her seyi bulsam bile anlamıyorum. sizden ricam, biraz daha çeviri. olmaz mı?

Teşekkürler
Çağatay güven

lütfen biri bana, bir kullanıcıya nasıl mesaj yazılacağını anlatabilir mi?

Burayı tekrar okur musunuz bilmiyorum ama, kullanıcı sayfalarının sol üst köşesindeki tartışma kısmını tıklıyorsunuz. Daha sonra + tuşuna basıyorsunuz. Ve mesajınızı başlığıyla birlikte yazıyorsunuz. Mesajınızın sonuna da üst menüdeki seçeneklerden imzanız ve tarih seçeneğine de tıklarsanız diğerleri de size ulaşır. Hoşçakalın.--TOBB ETÜ 21:51, 10 Mart 2007 (UTC)

Piyemonte devleti[kaynağı değiştir]

burda piyemonte devleti ile ilgili bilgiler olsaydı keşke

Osmanlı Devleti Portalı[kaynağı değiştir]

Osmalı Devleti portalını açmayı düşünüyorum. Tarihçi değilim, mühendisim fakat tarihte ilgi alanlarım arasında. Tarih ile ilgilenmeyi seven, ve bu konuda destek olacak olan arkadaşları bekliyorum. İsterseniz bir planlama yapalım. Destek olan olmazsa ben başlıyorum:) Ayrıca sadrazamlarından tutun da padişahlarına kadar bir çok kişi hakkında biyografi var. Bir sürü ansiklopedi de var Osmanlı hakkında yazılmış. Yani kaynak bulamayız diye bir sıkıntı yok. Hammadde bol.. --ddenkel 18:42, 14 Mart 2007 (UTC)

ya madem yaptınız tamyapın...[kaynağı değiştir]

açıkçası hayal kırıklığına uğradım.sözlük faln diyince daha geniş bilgilere ulaşabilcağini sanıyo insan.bi polimerle ilgili bi şeyler arayım dedim ama ne termoset war nede termoplastik. çok çalışmanızı tavsiye ederim.

(((

tübitak nedir

Arkadaşlar "Redirect" yerine "Yönlendir" kullanabilsek hoş olmaz mı? Bunu gerçekleştirmek mümkün mü? Khutuck msj 18:21, 17 Mart 2007 (UTC)

Merhabalar VİKİPEDİ kullanıcılarından biri olarak CMTS(cable modem termination system) ile ilgili bilgilerin de bu siteye dahil edilmesini istiyorum. Kablo Tv ile ilgili dökümanları eklemeniz DİLEĞİYLE. DİLEK

Savaş-Muharebe[kaynağı değiştir]

Bence bu ikleme bir son verilmesi gerekir diye düşünüyorum. Bu hata hem yabancı bir dilden Türkçeye tercümelerde hemde Türkçe içerikli bir çok madde de karşımıza çıkıyor. Örneğin; Kurtuluş Savaşının Bir bölümü olan Dumlupınar Muharebesi, Dumlupınar Savaşı olarak girilmiş, ve böyle daha bir çok madde. Bu durumun düzeltilmesi gerektiği görüşündeyim. y.erdem 17:27, 19 Mart 2007 (UTC)

Battle: Muharebe

War: Savaş

--Ruzgarmesaj 19:42, 3 Nisan 2007 (UTC)

Sunum ve Özellikleri[kaynağı değiştir]

Merhaba benim adım utku ve bir dönem ödevi arıyorum.Umarım yardımcı olabilirsiniz!!!Ödevim Dil ve anlatım dersinden sunum ve özellikleri!!! Yardımcı olabilirmisiniz acaba? mail:utkusko@gmail.com msn:utkusko@hotmail.com Teşekkürler Utkusko

goodman diyagramı ve gelber parabolü[kaynağı değiştir]

nedir?

Madde istekleriniz için lütfen vikipedi;madde istekleri bölümüne giriniz

Tüm Yöneticilerin Dikkatine[kaynağı değiştir]

Şu anda aktif bir tane bile yönetici yok ve gecemizi gündüzümüze katarak oluşturduğumuz köy maddelerini vandallar ne hale getiriyolar. Lütfen engelleme yetkisi olan yöneticilerimiz. Şu kullanıcıları engelleyin. Ve lütfen bu şekilde hepiniz birden kaybolmayın. Bir sabah bilgisayarı açtığınızda Vikipedi'yi bulamayabilirsiniz.Kullanıcı:007oguz başta olmak üzere çok sayıda kayıtsız kullanıcı. --Maderibeyza 14:23, 27 Mart 2007 (UTC)

85.107.87.202 devamlı Çanakkale Savaşları maddesine saldırıyor.--Çağatay 19:23, 9 Nisan 2007 (UTC)
Kullanıcı:Suat Poyraz yeni kaydolmuş bir Vandal'dır. Kendi sülalesini yazıyor her yere... Bilginiz olsun

Yazdığım yazı neden silinmiş olabilir?[kaynağı değiştir]

Merhaba. Ben büyük bir hevesle üç gün önce üye oldum. İlk gün Vikipedi'de dolaştım ve iki gün önce de, daha önce yazılmamış iki başlık hakkında bilgi yazdım ve kaydettim. Aynı gün içerisinde 3-4 kez baktım, kaydettiklerim duruyordu. Bugün aynı başlıklara baktığımda yazdıklarım çıkmıyor. Neden olabilir--88.249.5.219 07:15, 29 Mart 2007 (UTC)

Vikipedi:Silme politikası sayfasında ve ona bağlı olan Vikipedi:Hızlı silme sayfasında belirtilen nedenlerden dolayı silinmiş olması muhtemeldir. --İnfoCan 09:32, 29 Mart 2007 (UTC)

anlamını öğrenmek istiyorum[kaynağı değiştir]

ninimusha ne demek?

Resim sorunu[kaynağı değiştir]

[1] pendik maddesindeki resim sorununu çözemedim.Yardım ediniz. 85.105.174.26 18:03, 29 Mart 2007 (UTC)

Resimleri aldığınız internet sitesinin URL şeklinde kaynağını gösteriniz ve kaynakta belirtilen veya uygun oloan telif etiketini Vikipedi:Resim telif etiketleri sayfasından seçip yerleştiriniz.Ancak resimlerin telif hakkı saklıysa gene silineceklerdir.İyi çalışmalar--Machiavelli' msj 10:53, 30 Mart 2007 (UTC)

Benim Zonguldak maddelerine yüklediğim resimler silinmiş, neden silindiği de bana belirtilmemiş.Wowturkey'den aldığım fotoğraflar için Koşuulu serbest kullanım etiketini seçtim, o etiket de hatalıymış.Diğer resim ise Kamu Malı kaynaktan(http://www.lib.utexas.edu/maps/index.html) alınmıştı.Bu resimleri nasıl yükleyeceğim konusunda biraz yardım edilse çok iyi olacak.--Çağatay 20:43, 30 Mart 2007 (UTC)

Üstteki resim sorunu konusundaki problemime dikkat çekmekle birlikte Tarihforum maddesinin neden silindiğini sormak istiyorum.Yani ne sakıncası vardı bunu merak ediyorum--Çağatay 21:29, 30 Mart 2007 (UTC)

kosralikoyù[kaynağı değiştir]

slm millet silopi ya yakin bi de kosrali koyù vardi onu neden untulmus onu sitnize eklarsenis çok sevinerim saygilarimla ferdi


kosralikoyù

yeni eski adi HASSANA mis ddd

Sayın anonim kullanıcı eğer bu sayfaya tekrar bakma olanağınız olursa; adı geçen köyün resmi olarak adı Kösreli, Silopi olup eğer yazacaklarınız varsa eklemek isterseniz bu maddeye ekleyiniz. iyi çalışmalar.--Etrüskileti 16:45, 5 Nisan 2007 (UTC)

Yardım talebi...[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar, cümleten kolay gelsin; danışmak istediğim bir şey vardır...

Tam olarak hangisi olduğunu hatırlayamadığım için net kaynak veremeyeceğim bir ya da birkaç İngilizce Wikipedia'da maddesinde, kaynaklar arasında ya da dış bağlantı olarak bulunan bir internet sayfasının doğrudan kendisine değil de kaynak gösterildiği andaki görünümünün sanki bir Google sayfası bünyesinde arşivlenmiş haline bağlantı veriliyordu.

Yani, örneğin Wikipedia sistemindeki bir maddenin geçmişi nasıl her bir değişiklik için kaydediliyor ve istediğimizde de onlara ulaşabiliyorsak, sanki internetteki herhangi bir sitenin herhangi bir sayfasının başvurduğumuz andaki görünümünün de bir yerlerde arşivleniyor oluşu ya da isteğe bağlı olarak arşivlenebilmesi (örn., Google bünyesindeki bir arşiv sayfasına gömülmesi) ve sonra da doğrudan ilgili internet sitesine ve sayfasına bağlantı vermek yerine, o arşiv sayfasına bağlantı vermek gibi.

Bu mesajı yazarken bir an durup, Google'da kafadan (ya da bir yerlerden hatırladığım için) "internet archive" diye aratarak Internet Archive sitesine ulaştım ama sanki Google'da da buna benzer bir fonksiyon vardı, değil mi?

--Doruk Salancıileti 18:42, 3 Nisan 2007 (UTC)

  • Google aramasında bulunan site o an çalışmıyorsa "Cached" bağlantısına giderek Google sunucularında saklı olan kopyasını görmek mümkün. Ama bu bağlantı ilelebet kalmıyor. Onun dışında senin bahsettiğin http://www.archive.org/ sitesindeki "advanced search" sayfasından [2] bildiğin bir URL'nin belli bir tarihteki hali bulunabiliyor. --İnfoCan 19:00, 3 Nisan 2007 (UTC)
  • Eğer Firefox kullanıyorsanız ve CustomizeGoogle eklentisini kurduysanız, Google aramalarında sonuçların yanında hem Google Cache, hem de archive.org bağlantıları görülüyor. Ben archive.org sadece sitelerin ana sayfalarını ve belki bir iki kademe altını saklıyor sanıyordum, ama bir denedim ki benim kullanıcı sayfamın bile 6 farklı zamandaki sürümünü saklamış. Muhtemelen aradığın odur. denisutku *:!? 20:40, 3 Nisan 2007

Evet, ben kesinlikle Google aramalarında listelenen seçeneklerde gözüken cache/önbellek sayfalarından bahsediyomuşum ama bu şekilde ulaşıldığından haberim yokmuş; teşekkür ederim. Yalnız, sanki Google'daki o önbellek sayfaları da bir kenarda saklanıyor gibi duruyor çünkü bunun aksini söyleyen ifade, bir önbellek sayfasında o sayfayla ilgili olarak yer alan Google uyarısında yer almıyor. Bir de istenirse, o önbellek sayfasını sık kullanılanlara atmak için "şu adresi kullanın" diye bir ifade var.

Bunları sormamın nedeni, maddelerde kaynak gösterirken maddenin yazıldığı tarihe en yakın tarihli arşiv sayfalarını kullanmanın daha iyi olacağını düşünmemdi ama o adreslerin çok uzun ve külfetli oluşu, kullanılmalarını da zorlaştırıyor.

--Doruk Salancıileti 06:03, 4 Nisan 2007 (UTC)

Günün sözü anasayfada yer alsa hoş olur...Bu imzasız yazı Kerematam (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

merhabalar...

ben sitede otomobillerin soğutma sistemi hakkında detaylı bilgi konmasını istiyorum...


bir ödevim var ve öğretmenim en az kırk sayfa yazı istiyor..


Aslında söyledim 10 sayfa da açıklanabiliyor ise nasıl kırk sayfalık yazı bulabilirim diye ancak anlatamadım..


Lütfen yardım ediniz.. Şimdiden teşekkürler...

Efwajenza Portalı[kaynağı değiştir]

Efwajenza dilini bilen ve yapan kişiyim.Bu dilde Wikipedia'nın açılmasında destek vermenizi ve yardımcı olmanızı istiyorum.Nasıl Esperanto gibi bir portal varsa, Efwajenza portalının da açılmasını istiyorum yardımcı olursanız sevinirim. --Kullanıcı:Efwajenza 18:38, 7 Nisan 2007 (UTC)

dönem ödevim[kaynağı değiştir]

Öncelikle yardımlarınız için şimdiden teşşerkür ederim .Felsefeden ödev aldım bir ay önce şimdi nsanın 2 ci haftası 13.nisan.2007 ye kadar sunumu gerçekleştirmem gerekeyor. Edinebildiğim kaynaklar çok dar bu yüzden sizlere soruyorum: UZAKDOĞU FELSEFESİ İLE İLGİLİ HERTÜRLÜ BİLGİ çok teşşekkür ederim zoom.down

arkadaşlar şeker ile ilgili bilgi bulursanız sevinirim ödev de

Protein listesi ile ilgili bir soru[kaynağı değiştir]

Bu soruyu burada mı sormam gerekir bilmiyorum ancak yöneticilere bir sorum var. Protein listesi başlıklı bir sayfanın içeriğinde hiçbir şey olmadığı için silinmeye aday gösterilmiş. Ben sayfanın içeriğini düzelttim. {{Sil}} panosunu da sildim. Sayfanın yine de silinme tehlikesi var mı?

Protein listesi maddesi yanlış adlandırılmış, "amino asitler listesi" gibi bir başlığı olmalıydı. Ancak, Amino asit maddesi mevcut ve bu listedekiler hakkında ayrıntılı bilgi orada zaten var. Bu yüzden listenizin silinmesi gerekiyor. Eğer maddesi olmayan amino asitler hakkında maddeler açarsanız çok faydalı bir iş yapmış olursunuz. --İnfoCan 18:53, 10 Nisan 2007 (UTC)

balikesire merkeze baglidir.15 km mesfededir merkeze.halkin tamamina yakini biri birine akrabadir.tarim ve hayvancilikla ugrasilir

Şenyurt - Mardin ili, Kızıltepe ilçesine bağlı; eski adı Derbesiye olan, 2960 nüfuslu (1997 yılında), Suriye sınırındaki bir belde. Kızıltepe' ye 15 km, Mardin' e 45 km. uzaklıktadır.

Vikisözlüğe iç bağlantı[kaynağı değiştir]

Merhabalar,

İngilizce wikipedia'daki makalelerde örneğin [[Wiktionary:probability|probability]] şeklinde verilen bir içbağlantı ile doğrudan onların vikisözlüğüne geçiş yapılabiliyor. bizde de [[Vikisözlük:olasılık|olasılık]] şeklinde bir içbağlantı ile vikisözlüğümüze geçiş olsa çok hoş olurdu, ayrıca sözlüğümüzün gelişimi de hızlanırdı. Eminim düşünülmüştür, ben tekrar bi vurgulayayım dedim :) --delikedi 12:49, 19 Nisan 2007 (UTC)

{{Vikisözlük|kar}}, {{Commons|kar}}, {{Vikikaynak|kar}}, {{Vikikitap|kar}}, {{Wikinews|kar}}, {{Wikispecies|kar}} Bu bağlantıları kullanabilirsiniz.--Machiavelli' msj 12:53, 19 Nisan 2007 (UTC)

  • Hmm bu şablonu da öğrenmiş oldum, teşekkür ederim. Ancak benim kastettiğim bağlantı türünde vikisözlük'e vermek istediğim bağlantı sayfanın kenarındaki bir bilgi kutusu olarak değil de yazının içeriğindeki iç bağlantılardan biriymiş gibi duruyor. Örneğin şu sayfadaki "method of experiment" bölümünün 7. satırında "confederate" kelimesi doğrudan ingilizce wiktionary'ye açılıyor.
Aslında "confederate" e wikipedia bağlantısı verilebilirdi Anlam ayrımı çıkıyor.Ya da direk Confederation'a bağlantı verilebilirdi.Bence çok daha yararlı olurdu.Sadece sözlük anlamının dışında birçok bilgi var çünkü.Çok da gerekli değil zaten içbağlantının aşırı kullanmasıyla bir sorun yaşıyoruz.bu da olursa madde de bağlantısı olmayan kelime kalmaz.--Machiavelli' msj 14:55, 19 Nisan 2007 (UTC)

"Selam" ([[wiktionary:tr:Selam|Selam]]) kullanıyorduk eskiden, hâlâ çalışıyor... Sorduğunuz başka bir şeyse, veya doğrudan bağlantı gelmişse bilmiyorum. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 15:58, 19 Nisan 2007 (UTC)

  • evet bunu soruyordum. teşekkürler :) --delikedi 19:25, 19 Nisan 2007 (UTC)

Kullanıcı ve mesaj sayfalarının silinememesi sorunu[kaynağı değiştir]

Selamlar,

İngilizce Wikipedia'da db-userreq şeklinde bir şablon mevcut ancak bunun karşılığını Vikipedi'de bulamadım.

Yardımcı olabilecek kimse var mı?

Arne Saknussemm 17:02, 24 Nisan 2007 (UTC)

  • {{sil|[[VP:HS]] G6}} şablonunu koyarsanız silinir kullanıcı sayfanız. denisutku *:!? 07:52, 26 Nisan 2007

8.sınıf türkçe kitabından ahlak konusunu bulamadım ve ingilizce'ye çeviremedim.

başkanlar ne iş yaparlar?[kaynağı değiştir]

başkanlar ne iş yaparlar?

teknolojik aletler[kaynağı değiştir]

teknolojik aletler ile ilgili daha çok bilgi istiyorum... ayrıca bütün teknolojik aletlerin türkçelerini....

29 nisan caglayan protestolari[kaynağı değiştir]

Vikipedistler! Kamerasi olanlar lutfen bu olayin resimlerini ceksinler ki cabucak wikinewsa vs konabilsin. -- Cat chi? 08:43, 28 Nisan 2007 (UTC)

Giderken bir kamera bulmaya çalışırım. Khutuck msj 13:53, 28 Nisan 2007 (UTC)

İlginize[kaynağı değiştir]

Muhammed bin Abdullah - Hatalı isim değişikliği[kaynağı değiştir]

  • Özellikle ana sayfadayken böyle önemli isim değişikliği niçin yapıldı? Ana sayfadaki link, anlam ayrım sayfasına çıkıyor. Sanıyorum kimseye danışmadan bu isim değişikliğini yapan kullanıcı geçmişte yaşadığımız tartışmalara ve oylamaya da bakmamış. Bence ismin bu şekilde kullanımı yanlıştır. Önceki haline geri çevrilmelidir.--Ahmetanmsj 22:48, 31 Mart 2007 (UTC)
Bu tip konuları önce maddenin tartışma sayfasında tartışmaya açsak, orada hiç tepki vuku bulmazsa Köy Çeşmesine geçirsek daha iyi olur. Konu orada tartışmaya açılmıştır, maddeye özel bir şey olduğundan Köy Çeşmesi'nde tartışılabilecek genel bir husus değildir. Bununla birlikte hususu bildirdiğiniz için çok teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 14:57, 2 Nisan 2007 (UTC)

Terörist kategorisi[kaynağı değiştir]

Terörist kategorisinin yeniden tartışılmasını ve Pkk'lı teröristler kategorisinin açılmasının teröristler kategorisinden daha akıllıca olacağını düşünüyorum. Bu konunun tekrar tartışılmasını istiyorum.----Ddenkelmesaj 17:44, 1 Nisan 2007 (UTC)

  • Aslında ben de mevcut durumdan rahatsızdım, ama tartışmalara katılmadığım için sonradan sesimi çıkarmamıştım. Ben doğrudan "Teröristler" diye bir kategorinin kullanılması gerektiğini düşünüyorum. Yine de tartışmanın yeri burası değil, Kategori_tartışma:Teröristler denisutku *:!? 17:53, 1 Nisan 2007

Toplu SAM oylamasına çağrı[kaynağı değiştir]

"Katılımcı sözlüğü kavramı, üyelerin katkısıyla sürekli değişen ve artan bilgi birlikteliğini amaçlayan, internet siteleri için kullanılır."

Uzun süredir farklı zamanlarda Vikipedi'de yer alan maddelerin dikkate değer olması konusunda farklı kullanıcılar arasında kimi zaman tekrar eden kimi zaman ise "artık bir karara varmalı" sözüyle askıda kalan tartışmalar yapıldı. Şu an önerilen toplu silinmeye aday olarak Kategori:Katılımcı sözlükler kategorisindeki 19 madde bulunmakta. Ancak bu oylama açıldıktan sonra yaratılacak yeni maddeleri de kapsaması için oylamadan çok bir tartışma sonucunda ortaya belirli bir ortak uzlaşı çıkmasını hedeflemek gerekir. Bu nedenle lütfen yalnızca oyunuzun rengini belirtmekle kalmayın, katılımcı sözlükler hakkında bir ansiklopedi maddesi olabilmeleri için ne özelliklere sahip olmaları gerektiğini de belirtin. Belki de yalnızca katılımcı sözlükleri değil, web sitelerini hangi özellikleriyle ansiklopedik kabul edebiliriz diye bir tartışma açmak daha da yapıcı ve yararlı olabilir. Bu tartışmalar ile birlikte ortaya çıkacak olan yönergeyi de ayrıca uygun bir sayfada oylamaya açmak iyi olacaktır.

Bu nedenle tüm kullanıcıları görüşlerini belirtmeleri için Vikipedi:Silinmeye aday maddeler/Katılımcı sözlükler sayfasına çağırıyorum. --Mskyrider ileti 19:32, 2 Nisan 2007 (UTC)

Alexa'ya göre en çok ziyaret edilen ilk 100 sitenin (50 veya 250 de olur, subjektif bir rakam) ansiklopedik olarak sayılabileceğini düşünüyorum. Khutuck msj 17:29, 6 Nisan 2007 (UTC)

Oylamanın sonucu ne zaman belli olacak?--Martianmister 17:28, 17 Nisan 2007 (UTC)

Jimmy Wales ile röportaj (Yeni arama motoru)[kaynağı değiştir]

  • Jimmy Wales'in yeni arama motoru ve Wikipedialarla ilgili röportaji ilgiliniz cekebilir (İngilizce): MP3 dosyasi (40:00 min, 17.8 mb). Proje Wikipedilerle siki baglantili olacak. Citrat 22:33, 3 Nisan 2007 (UTC)
  • NPR'da Jimmy Wales'in 19 Nisan 2007 tarihli soylesisi:[3]. Konusma ingilizce, yaklasik 21dk ve Wikipedi'nin genel duzeni, anlam ayrimi, vandalizm, biyografi ve dogruluguk sorunlari ile ilgili. Citrat 17:01, 24 Nisan 2007 (UTC)

Özellikle "VikiProje Sinema" üyelerine...[kaynağı değiştir]

...ama genel olarak tüm sinema meraklısı vikipedicilere:

--Doruk Salancıileti 07:54, 4 Nisan 2007 (UTC)

Sinema filmlerine yönelik bilgi kutuları...[kaynağı değiştir]

Bu iletiyi de özelde Vikiproje:Sinema üyelerine ama genelde de tüm sinema meraklısı vikipedicileri sunuyorum.

Vikipedi tartışma:VikiProje Sinema#Şablonlar tartışmasında Pınar, Vikipedi bünyesinde sinema filmlerini konu edinen 3 farklı şablon olduğundan ve bunların bire indirilmesinden bahsetmişti ama bu konuda fikir belirten çok az insan olmuştu. Şu an itibarı ve benim görebildiğim kadarıyla, sinema filmleri için Vikipedi bünyesinde 4 farklı bilgi kutusu var. Bu şablonlar hakkında, özellikle içerik ama tabii genel görünüme de yönelik eleştiriler yaparak çabukça bir karar verip, şablonların sayısını 1'e indirip, o şablonu geliştirmeye devam etmeyi öneriyorum.

İlgili tartışmayı şurada açtım.

--Doruk Salancıileti 11:24, 4 Nisan 2007 (UTC)

Sinemasever vikipedicilere...[kaynağı değiştir]

Vikipedi tartışma:VikiProje Sinema#Film maddelerinin adlandırılması (yeniden)...

ve

Vikipedi tartışma:VikiProje Sinema#Sinema filmlerine yönelik bilgi kutuları...

tartışmaları süredursun, bunlardan ikincisiyle ilgili olarak gelen görüşler doğrultusunda, Şablon:Sinema filmi ile Şablon:Film'i kısa bir süre önce Şablon:Film adı altında birleştirdim ve bu konuyla ilgili görüşlerimi de

Vikipedi tartışma:VikiProje Sinema#Şablon:Sinema filmi >>> Şablon:Film

konulu tartışmada yazdım.

Tüm ilgililer görüş belirtirse, iyi olur.

Kolay gelsin...

--Doruk Salancıileti 14:02, 6 Nisan 2007 (UTC)

Arkadaşlar "Redirect" yerine "Yönlendir" kullanabilsek hoş olmaz mı? Bunu gerçekleştirmek mümkün mü? Khutuck msj"" yazmıştım 17 martta isteklere, kimsenin dikkatini çekmemiş. Bir de buraya yazayım dedim. Bazı durumlarda abartılı bir Türkçeleştirmeye girişmişken redirect'in de değişmesi fena olmaz. Khutuck msj 21:21, 6 Nisan 2007 (UTC)

Pek tabi, Türkçe hakkındaysa hep destek tam destek. --BIYIKLI 05:41, 7 Nisan 2007 (UTC)

  • Oylama açıldıysa eğer ben de destek veririm. --Danbury ileti 10:37, 7 Nisan 2007 (UTC)
Oylamaya gerek olduğunu sanmıyorum, "Image" ve "Resim" komutlarının aynı anda kullanılailmesi gibi redirect ve yönlendir'in de aynı anda kullanılabilmesi taraftarıyım. Ancak ö harfinden sorun çıkar mı, onu bilemiyorum. Sorun çıkarsa "# Yolla [[]]" gibi bir şey de uydurabiliriz. Khutuck msj 13:49, 7 Nisan 2007 (UTC)

Teknik olarak mümkünse neden olmasın. --Ruzgarmesaj 13:53, 7 Nisan 2007 (UTC)

Destek Destek Ben oylamayı anımsatan işareti koydum bile. Çünkü ben bir Türkçeciyim. :)--TOBB ETÜ 16:09, 7 Nisan 2007 (UTC)

  • Destek Destek sen oy verirsinde ben vermezmiyim.türkçeci:p--UANnis 16:10, 7 Nisan 2007 (UTC)
  • Bu konu wiki kodlarının türkçeleşmesi ile ilgili teknik olarak mümkünse neden olmasın.--Etrüskileti 16:13, 7 Nisan 2007 (UTC)

Arkadaslar fikir ve oneri guzel ancak bu direk bizim elimizde degil. Kodu yazan takimdan talep edilmesi gerek; daha once yapildigi gibi. Ö harfinin sorun cikaracagini sanmiyorum ancak bu tur seyleri talep etmeden once bir sayfada liste olustursak iyi olur. Tesekkurler, Citrat 17:09, 7 Nisan 2007 (UTC)

Türkçe olmayan komutlar olarak "Media: , < .nowiki ></ nowiki>, <.gallery >< /gallery>, #.REDIRECT [[]], <.del >< /del.>, <.blockquote </ blockquote>, <.code.>< /code.>, <.sub ></.sub >, <.sup>< /sup> var. Bunlar arasından REDIRECT (yönlendir), del (sil), sub (alt), sup (üst) değişiklikleri yeterli olur kanaatindeyim. Diğer komutların kullanımı biraz daha karışık, bunların değiştirilmesi başka bir wiki'den tercüme yaparken zorluk çıkartabilir. Bu konuda sizin fikirleriniz neler? Khutuck msj 20:42, 7 Nisan 2007 (UTC) Khutuck, imza çalışmıyor :P

Değiştirme değil, ekleme olmalı. Mevcut kodlamaların hepsini silip yerine kod koymak biraz saçma olur, türkçe kısayol niyetine türkçe bir adet versiyonları da bulunabilir. --`NeRVaL 08:09, 9 Nisan 2007 (UTC)

Zaten bu tür değişiklikler silme şeklinde olmuyor. Image bu gün hâlâ kullanılabiliyor resimle beraber.--Absarileti 10:57, 9 Nisan 2007 (UTC)

Tamamdır o zaman :) --`NeRVaL 20:28, 9 Nisan 2007 (UTC)

Eee, sonuçta ne yapıyoruz? Khutuck msj 15:13, 10 Nisan 2007 (UTC)

Teknik olarak olup olmayacağı ya da geliştiricilerden birinin elini kaldırıp yapıp yapmayacağı belli değil. Özellikle, html kodu olan, mediawiki yazılımından bağımsız del, sub, sup gibilerinde ümit yok. Ama belki Redirect falan olabilir. Yapılacak şey söyle: 1) Vikipedi topluluğu hangisi için hangi kelimenin uygun olacağına Vikipedi üzerinde karar verir. 2) Çıkan sonuç, bir listeye ya da tablo aktarılır. 3) Bu istek bugzilla'ya] ya uygun bir şekilde eklenir. Oraya eklenirken, Toplumun bu kararı beraber aldığına dair sayfaya bağlantı verilir. Yoksa asla yapmazlar. 4) Oraya eklemeyi yapan kişi öncelikli olmak üzere, ilgilenen herkes oradaki ilgili sayfayı takip eder. Ek sorular sorarlarsa cevaplarlar. 5) İstek yapılır ya da reddedilir. --Dbl2010 04:20, 11 Nisan 2007 (UTC)

İnternet ortamında işlenen suçlarla mücadele amacıyla hazırlanan tasarı[kaynağı değiştir]

Amaç suçla mücadele mi, internette sansür mü Bugün Milliyet gazetesinde çıkan haber tüm topluluğu ilgilendiriyor düşüncesindeyim. En azından topluluk üyeleri okursa genel bir bakış açısı da edinilmiş olur düşüncesindeyim. Herkese yasal sorunları olmayan iyi çalışmalar yapabilmelerini dilerim.--Etrüskileti 04:36, 10 Nisan 2007 (UTC)

Kanunun amacı örtülü sansür gibi görünüyor. İnternet ortamının düzensizliğinin (hatta anarşisinin) klasik hukuk kurallarıyla çözülemeyeceğini düşünüyorum. Farklı bir dünya için farklı hukuk kuralları gerekli, ayrıca oluşturulacak kurulun koyacağı yasakları delmenin de onlarca yolu var. Bence en iyi olasılıkla boşa kürek çekmek, az kötü olasılıkla örtülü sansür koyup ülkenin adını mahvetmek, en kötü olasılıkla interneti kör topal bırakıp bilgi çağını kaçırmakla sonuçlanacak bir girişim. Khutuck msj 12:25, 10 Nisan 2007 (UTC)
  • Tasarı, başkanlığa, yurtiçinden yapılan yayınlarla ilgili istisnai bir yetki de sağlıyor. Buna göre başkanlık, çocuk pornosu ve müstehcenlikle ilgili yurtiçinden yapılan zararlı yayınları da yurtdışı yayınlarda olduğu gibi mahkemeye başvurmaksızın engelleyebilecek. Yayının zararlı olup olmadığına bürokratlar karar verecek.

Bunun gibi bir iki üç beş madde vs, sanırım böyle bir uygulamanın internet ortamına vericeği zararın haddi ve hesabı olmayacağını üstüne basa basa'da TEHLİKE ÇANLARI'nın çaldığını söylüyorum. OepidusJoKeR 12:30, 10 Nisan 2007 (UTC) Benim bildiğim internet tamamen özgürce insanların fikir ve bilgilerini paylaşabileceği bağımsız bir platformdur. İnternet üzerinden işlenen suçlara gelince devlet bu konuda daha çok uğraşsa daha mantıklı olur web sitelerine girişi engellemek millet olarak dünyada olup bitenlere karşılık kafamızı kuma sokmaktan başka bir şey değil.Toggo

'Web' sözcüğü İngilizce olduğuna, ve W harfinden dolayı Türkçe'ye girmesinin de söz konusu olamayacağına göre, Vikipedi'de onun yerine başka bir sözcük kullanmamız doğru olmaz mı? Ben 'Ağ' sözcüğünü (büyük A ile, Web'in büyük W ile yazılması gibi) öneriyorum. 'Web sitesi' yerine 'Ağ sitesi', örneğin. --İnfoCan 13:11, 10 Nisan 2007 (UTC)

TDK buna bir yanıt getirmiş ve WEb ve Internete Genel ağ diyorlar.--Erkan 13:15, 10 Nisan 2007 (UTC)
"Web" bu bağlamda "www" (world wide web) anlamında kullanılır. Yani "internet" üzerinde çalışan onlarca uygulamadan biri. Dolayısıyla sadece "ağ" demek "network" ile karmaşaya yol açtığından bence kullanılmamalı. "İnternet" ile "web"'in de ancak armut ile Samanyolu kadar benzeştiğini de eklemeli.
"İnternet" çetrefilli bir sözcük. TDK'ye göre : "Genel ağ", Dil Derneği'ne göre "Bilgisunar" (kişisel tercihim, bir sonraki türkçe sözlüğüne girmesi kesinleşti.) Bir de "örütbağ" var ki, fazla tutmadı. Ancak yine de belli çevrelerce gayri resmi olarak kullanılıyor. Türkiye bilişim derneğinin karşılığını bilmiyorum. Bilen varsa yazıversin.
"WWW"'ye gelince, her iki kaynak da "küresel (dünya çapında) ağ"da anlaşmış durumda bildiğim kadarıyla.
"Web site" için benim bildiğim resmi karşılık şu anda yok. Gayri resmi olarak, "web sitesi", "ağ sayfası" (web page?) gibi "karşılıklara" rastlarım arada. Resmi karşılık olarak bir sonraki Dil Derneği türkçe sözlüğüne "ağeli"nin girmesi kesinleşti.
Dil Derneği'ni tanımayanlar için (ve bayağı var gibi), çoğunlukla darbeden sonra özerkliğini kaybeden TDK'den "ayrılmış" dilbilimcilerden oluşuyor. Bünyesinde türkçe sözlük yazarları arasında en önemli isimlerden olan Ali Püsküllüoğlu'nu ve Sevgi Özel'i bulunduruyor. 1998'den beri YÖK'ün TDK yazım kılavuzundan vazgeçip LGS, KPSS ve ÖSYM kitapçıkları için Dil Derneği'nin yazım kılavuzunu kullandığını da eklemeli.
"Erhan bir tarafından sallama" diyebilecekler için de bunları, mesleksel (veya uğraşsal) sıfatımda yazdığımı da belirtmeliyim. - Erhan 14:07, 10 Nisan 2007 (UTC)

TDK bu konuda önermiş diyelim. Internet ve Web gibi iki ayrı kavrama aynı karşılığı vermişlerse ortada ciddi bir sorun var zaten. TDK'nin kendi içinde bir fikir birliğine ulaştığından emin değilim. Sonuçta kurum bünyesinde çalışan birkaç kişi, akademik ortamlardan da fikir alıp öneride bulunuyorlar, toplum bunu bazen tutuyor, bazen tutmuyor. Benim görebildiğim kadarıyla TDK içinde de farklı kişiler farklı zamanlarda farklı karşılıklar önermişler. TDK sitesinde bulduğum şu sayfada dahi Web'in karşılığı bazen 'ağ' bazen 'Web' [4]. TDK sitesinde bir makalesi olan Prof. Dr. Şükrü Halûk Akalın Web sitesine karşılık olarak ağ kümesi demiş[5]. Başka bir eski TDK sayfasında (Google'da kopyası saklı duran) internet'e 'genel ağ', Web'e 'ağ' denmiş [6]. TDK terimler sözlüğünde aratırsanız Web'in hala sadece biyolojideki karşılığı var[7], internet'in karşılığı ise hâlâ bulunmuyor [8]. Konuyla ilgili başka sözluklere baktım, onlarda da bir görüş birliği yok:

  • Türkiye Bilişim Derneği Bilişim Terimleri Sözlüğü'nde 'Web'in karşılığı 'örgü' ('İnternet'in karşılığı yok!)
  • Linux Bilişim Terimleri Sözlüğü 'nde [9] 'Web' için sanal doku, 'Internet' için Edalyan, Internet, Örütbağ, Sanaldalyan denmiş.
  • ODTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Enformatik Grubu 'nun Elektronik ve Bilgisayar Terimleri Sözlüğü'nde [10] 'Web'= 'örün' [11], İnternet = ya 'internet' ya da 'ağlar ağı'[12].

Kısacası, 'Web' sözcüğünün Türkçe olmadığı dışında ortada kesinleşmiş bir durum yok. Meydan boş, burada bir ansiklopediciler topluluğu olarak ihtiyacımızı karşılayabilecek makul bir seçenek üzerinde anlaşabiliriz diye düşünüyorum. Ben en basitinden Web'in biyolojideki karşılığı 'ağ' olduğundan bu sözcüğün kullanılmasını, ama 'Web' anlamıyla dünyada tek bir ağ olduğu için onun özel isim olarak büyük harfle yazılmasını öneriyorum (mısır ve Mısır'ın farklı yazılması gibi!). 'Site' sözcüğü Öz Türkçe olmamakla beraber artık dilimize girmiş sayılır, onu tutabiliriz. Internet de Türkçe yerleşmiş sayılabilir, o konuda da bir değişiklik önermiyorum. --İnfoCan 15:19, 10 Nisan 2007 (UTC)

  • Bu tartışmanın burada açılmasına çok sevindim çünkü Türkçede, İnternet ve Web kelimelerinin bu karar iç içe ve yanlış kullanılmasına çok uyuz oluyorum. Ben "Ağ sitesi" ve "Ağ sayfası" denmesini destekliyorum. (Aslında ben dış bağlantılarda genelde "... resmi sitesi" yazıyordum) "İnternet" terimini Türkçeleştirmek için de bir iki yıl bekleyelim, o zamana kadar böyle kalsın diyorum. denisutku *:!? 15:35, 10 Nisan 2007
  • Ya şu web de ki w yi kaldırmak için bana son öneriniz nedir? Bir bot gibi çalışıp tüm webleri-Türkçe karakterli hangi sözcük isterseniz-değiştireceğim. 5000 tane web varsa hepsini yine değiştireceğim. Cevabınızı acil bekliyorum.--TOBB ETÜ 19:00, 10 Nisan 2007 (UTC)
Biraz sabretmeniz lazım. Daha topluluk fikir belirtecek. --İnfoCan 19:10, 10 Nisan 2007 (UTC)
Ben Web teriminin kalmasından yanayım. Bunu karşılayan yerleşmiş bir kelime yok. --Ruzgarmesaj 19:16, 10 Nisan 2007 (UTC)
  • Oktay Sinanoğlu örütbağ gelimesini önermişti. Yerleşme kullandıkça olur. Bilgisayar terimi 1400 lerde üretilmiş bir kavram değildi. İster örütbağ olsun ister yerel ağ, Türkçe kullanılmasından yanayım.----Ddenkelmesaj 22:39, 10 Nisan 2007 (UTC)

Insanlarin bu konuda tartisiyor olmasi cok umut verici. Benim bildigim kadariyla bu tartismanin iki yuzu var. Bir taraf diyor ki oturmus olan kelimeyi degistirmenin ne alemi var. Web, email, "emesen", "cet" bunun en guzel ornekleri. Genelag, elmek, "mesene", sohbet ne kadar tutar? Benzer bir tartismayi ag gunceleri/bloglar icin yasamistik [13] Obur taraftan ise isleyen demir isildar yaklasimi var. Bilgisayar demezsek elbette komputer kalir, buzdolabi demeksek elbette frijider kalir. Ben kendimi bu taraftan sayiyorum ve terimlerin mumkun oldugunca Turkcelestirilmesi gerektigini savunuyorum.

Turkcelestirme tarafindaki sorun ise maalesef bu tur modern terimler icin her kafadan bir ses cikmasi. WWW ve Internet ayri seyler iken bunlara ayni isim takilmasi, iki saygin organin farkli kavramlari dile getiren karsiliklar bulmasi ortami karistiriyor. Bu noktada bence bilincli olmaliyiz. Evet, yeni kelime yaratmak hicbirimize dusmez. Ama kabul etmek gerekir ki oturmus anlami olan Ingilizce sozcugu karsilamayan Turkce sozcugu kullanmak da zor bir olay. Eskiden orutbag kelimesine kil kapardim, ama simdi bilgisunar'i gorunce cok daha ilimli yaklasmaya basladim.

Tek basina "Ag" cok betimleyici degil, cunku Turkce karsiligi ayni zamanda network. Onerim Internet ozel isim oldugu icin oyle kalmasi, WWW icin "orutbag", "genelag", "kuresel ag" gibi icinde ag kelimesi gecen kullanilmasidir.

Aras 00:55, 11 Nisan 2007 (UTC)

Vikipedi azami anlaşılır olmalı[kaynağı değiştir]

Vikipedi Türkçe okuyan insanlara ansiklopedi bilgi sağlamak amacındadır. Bu varoluşunun tek sebebidir. Bunu yaparken azami düzeyde anlaşılır olması gerekir. Ansiklopedik bilgi sunması dışında Türkçeyi kurtarmak, yeni kelimeler kazandırmak gibi ek görevleri yoktur. Bu tür başka amaçlar uğruna anlaşılırlığından ödün veremez.

Ben Web kelimesini savunmuyorum. Ama bir bakıyorum şöyle, etkili Türkçe kaynaklar, neyi kullanıyor? Türkçe okuyan insanlar hangi kelimeyi daha çok duymuş? Medyaya bakalım. Milliyet gazetesinde web kelimesi 216.000 kere geçiyor. Hürriyet daha az 2290 defa, Radikal 38200. Devletin sitelerine bakalım; Kültür bakanlığı 26400, Milli eğitim bakanlığı 48300 Bunlar küçümsenmeyecek rakamlar. Onlar yanlış mı yapıyor? Bu Vikipedi'yi ilgilendirmez. Vikipedi bir ayna, varolan dünyayı yansıtır. Etliye sütlüye bulaşmaz. İşi değil.

Türkçe'nin yabancı kültürlerden -ağzıma düş- hazır aldığı kelimelere karşı savaşmak elbette çok güzel. Ama bu Vikipedi'nin görevleri arasında değil. Vikipedi Türkçe konuşan, okuyan insana anlaşılır olmak zorundadır. Herkes web demeye devam ederken, günlük yaşamı en çok etkileyen kaynaklar hala Web demeye devam ederken, Vikipedi Türkçe'yi kurtacağım uğruna, anlaşılmama riski alamaz! Vikipedi'nin herkes tarafından kolay değiştirilebilir olması, bu tür yan misyonlar için cazip bir mekan olmuştur (sadece dil değil, din, millet, reklam, kişisel sayfa vb.) ama ana amaçtan ödün verilmesi mümkün değildir. Web kelimesi, Türkçe konuşan, okuyan insana daha anlaşışır geliyorsa, önerilmiş diğer kelimeler daha anlam ifade etmiyorsa, Vikipedi elbetteki Web kullanacaktır. Bir gün gelir de, "bilmemne" kelimesi web yerine yaygın bir kullanıma geçerse, Vikipedi o gün tüm webleri tereddütsüz değiştirecktir. Bunda kimsenin şüphesi olmamalı.

Bu olumlu eforunuzu derneklere yardım ederek, ve benzeri dil hareketlerine katılarak verin. Destek verinki, bu davada çalışan insanlar çoğalsın, ve medyada, eğitimde "web" kelimesi oturmadan önce müdahele edecek, yol gösterecek birileri olsun. Web kapıdan girmeden bu iş bertaraf edilsin. Ama lütfen, evin salonunda oturmuş, iyice palazlamış, kahvesini içen adamı, kovabilmek için, belki gider diye, bu evi berbat etmeyin. Bizim buradaki amacımız, gelen konuklara istediklerini vermek (bilgi) ve iyi ağırlamak (tatmin edici, anlaşılır). Onlara ders vermek değil. --Dbl2010 03:54, 11 Nisan 2007 (UTC)


Web kelimesinin oturduğu yok yeni sakız olmaya başlayan bir kelime, değişmesi için geç değil, yabancı dillerden geçen kelimeleri neden olduğu gibi kullanıyoruz, bizim işimiz değil bu bozukluğu devam ettirelim demek ne kadar doğru? İngilizceden geçen kelimelerin gittikçe çoğalmasının sebebi özellikle "sosyete magazini" basınının dili kullanırken gösterdiği inanılmaz özensizliktir. Dil kurumları, üniversitelerle işbirliğine gitmeyi akıllarından geçirmiyorlar. Özellikle bir grubun yaptıkları akıl alır değil, önce bu gibilerin farkına varıp desteği kesmek gerekli sonrasında devlet başındakilerin önlemleri alıp kanunlar, genelgeler çıkarması ve uygulatması gerek. Bunu da oy verecek olan bizlerin dil konusunda katıldığı dernekler yapacak. Oy verdiğimiz adamlardan bu sözleri isteyeceğiz. Sabıkalı, daha konuşmayı bilmeyen adamları liste başı yapanları sandığa gömeceğiz. (Çok siyasi oldu bu yazı yahu :)) Baskı yapacağız yöneticilere, olmuyorsa kendi içimizde kullanacağız. Sinanoglu.net sitesinin takipçisiyim, sürekli saldırılarla engellense de elimizden geldiğince tepkilerimizi her kuruma, kişiye veriyoruz. W, q harfleri son yıllarda iyice kullanılıyor. Bunun sebebi hakkında kitap bile yazılır. Şimdi kimse bana kullandığın bazı kelimeler bilmem ne kökenli demesin veya oturgaçlı yürüteç gibi alakasız örnekler vermesin. Tartışılan bir dilin işgal edilmesi, bu dilin sahipleri olarak buna karşı çıkacak mıyız yoksa bakacak mıyız? Bunu tartışmalıyız. Ansiklopedi yazıyorsak bence bakmalıyız. Neyse söylenecek o kadar çok şey var ki, bence değişsin Genel ağ olabilir, anlamı örtüşüyor. Yerel ağ kullanılıyor, hazmı kolay olur. Bilmiyorum Türkçeleştirme konusunda daha önceden alınmış bir genel karar var mı? Yoksa hem onun için hemde web kelimesi için oylama yapabiliriz. --BIYIKLI 15:31, 11 Nisan 2007 (UTC)

Özgür'ün de belirttiği gibi önemli olan anlaşılabilirlik. Web kelimesini karşılayan bir sürü kelime olabilir dilimizde, zaten dilimiz kelime üretme yetisine sahip bir dil ancak var olan kelimelerin hiç biri yaygın olarak kullanım bulmuş değil. Eğer bir gün bütün üniversiteler, gazeteler, televizyon kanalları ve resmi kurumlar web'in yerine Türkçe bir kelime kullanmaya başlarsa biz de Vikipedi'de gerekli düzenlemeleri yaparız ancak şu anda bir şey yapmaya hakkımız yok. --Ruzgarmesaj 14:17, 13 Nisan 2007 (UTC)

bazen illa türkçeleştireceğiz diye farklı bir sürü kavram için tek türkçe sözcükle kısıtlanıyor ve anlatım zenginliğini yitiriyoruz. ingilizcedeki "network", "net" ve "web" kelimeleri bunun güzel bir örneği, hepsinin aralarında farklar var ve biz bunlara "ağ" demeye kalktığımızda bu farklılıkları görmezden geliyor, anlatılacak konuyu muğlak hale getirmiş oluyoruz. bazen de bu olmasın diye kimsenin daha önce duymadığı tdk önerisi kelimeler kullanıyor ve yazıyı zor okunur hale getiriyoruz. bunun için ve vikipedi'nin yaygın olmayan sözcükleri öztürkçe oldukları için yaymak (ki bu ideolojik bir aktivitedir) gibi bir misyonu olmadığı için, her zaman yaygın kullanımların, bu durumda da "web" kelimesinin kullanılmasından yanayım. --spAs 08:45, 1 Mayıs 2007 (UTC)

Kategori:Romanyalılar[kaynağı değiştir]

Romanyalılar kategoriside Romanyalı, Romen ve Rumen biçiminde 3 tane kullanım görülüyor. Bir an önce Vikipedi düzeni açısından bir karar alınıp bu karışıklığa son verilmesi iyi olur diye düşünüyorum. Merak edenler için: Romanyalı 2, Romen 3 ve Rumen 6 kategorinin adında geçiyor. İlginize şimdiden teşekkürler, --Bahar (yine ben!) 15:49, 10 Nisan 2007 (UTC)

'Romen' TDK'ye göre "Eski Roma halkından olan kimse, Roman." olarak tanımlanmış, yani Romanya'yla ilgili değil. Google'a göre 'Rumen', 'Romanyalı'dan çok daha sık kullanılıyor, bu yüzden Rumen kullanmak bana daha uygun görünüyor. Tabii Romanya vatandaşı olup Rumen olmayan kişiler (Macar, Çingene, Ukraynalı, vs.), veya Rumen olup Romanya vatandaşı olmayanlar (İtalya'da, Macaristan'da, vs.) için durum karışır, ama onlar için gerekirse ayrı kategoriler düşünülebilir. Aslında bu kadar ayrıntısına girilirse Vikipedi'nin kişi kategorilendirme politikasını yeniden gözden geçirmek gerekir. Bu konu, "Türk mü Türkiye'li mi?" diye Köy Çeşmesi'nde daha evvel bir kere tartışılmıştı, bir sonuca varılmadan [14]. --İnfoCan 16:58, 10 Nisan 2007 (UTC)
Rumen dendiğinde etnisitenin yanı sıra Romanya vatandaşları da kastediliyor - en azından kullanımda bu böyle. Bu sebeple Rumen kullanmamız daha doğru olur. Etnisitesi farklı olan Romanya vatandaşları hep Rumen hem de etnik kökenlerine uyan, örneğin Macar, bir kategoriye konulabilir (kısacası şu anda Türkiye vatandaşı olup farklı etnik kökenlere sahip olan kişilere yaptığımız uygulamayı tekrarlayabiliriz). Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 14:35, 11 Nisan 2007 (UTC)

Kullanıcı:İnfoCan ve Kullanıcı:Noumenon'un ileri sürdükleri görüşlere dayanarak Romanyalılar kategorisindekileri Rumenler kategorisini açıp koydum. İlgilenenlere..., --Bahar (yine ben!) 17:29, 13 Nisan 2007 (UTC)

Sinemasever vikipedicilere (11.04.2007)...[kaynağı değiştir]

ve

tartışmalarını açalı neredeyse bir hafta oldu ve bu konuda görüş belirtmelerin hızı kesildi. Dolayısıyla, bu tartışmalarda yer alanlardan bir görüş birliğine varılabileceğini düşünüyorum ve bununla ilgili fikirlerimi o tartışmaların sonuna yazdım.

Ayrıca, yukarıda bağlantısını verdiğim ikinci tartışma doğrultusunda, Şablon:Sinema filmi ile Şablon:Film'i kısa bir süre önce Şablon:Film adı altında birleştirmiştim ve onunla ilgili son gelişmelere de

yer verdim.

Bunlarla ilgili ek katkı, görüş vb. için bağlantısını verdiğim yerlere uğrarsanız, iyi olur.

Kolay gelsin...

--Doruk Salancıileti 07:02, 11 Nisan 2007 (UTC)

VP:BOT YonaBot oylaması[kaynağı değiştir]

Botlar sayfamızda diğer dillerde Bot olarak çalışan /Bot statüsüyle çalıştığı vikiler (BOT Statüsü ile izinli olduğu diller: ar, en, cs, da, de, pl, no, sv) bir robot olan YonaBot'un kendi istemi ile açılan bir oylaması vardır. Türkçe, genel sıralamada yükseldikçe bu biçimde taleplerin de artacağını düşünmekteyim. Konuya ilgiye duyan katılımcıları YonaBot için oylamaya davet ediyorum. Sanırım botun sahibi İsrail'den kullanıcı sayfa bilgilerinden anladığım, öyle olmasa da İsrail'de yaşıyor olmalı (GMT+2). İlginize teşekkür eder adı geçen sayfada görüşlerinizi ve oylarınızı bildirmenizi Türkçe bilmediğini kullanıcı sayfasından gördüğüm bot sahibi adına size iletmiş olayım.--Etrüskileti 21:20, 11 Nisan 2007 (UTC)

Botla ilgili bilgilere nereden ulaşabiliriz? Ben baktım ama bulamadım? Khutuck msj 21:43, 11 Nisan 2007 (UTC)

70000. madde[kaynağı değiştir]

70000. madde Terziler, Derince maddesidir.Umarım yalnış tespit etmemişimdir. 70.000. maddeyi giren Etrüsk'tür. Tebrikler. ----Ddenkelmesaj 03:12, 12 Nisan 2007 (UTC)

Bizden tam 1.000.000 $ kazandınız Etrüsk! Güle güle kullanın. kızılsungur®©iletikatkılar 16:57, 12 Nisan 2007 (UTC)


Arkadaşlar, vikimizin ansiklopedik çalışmaları herkes tarafından takdir ediliyor ama biz aktif viki yazarları olarak ansiklopedimizin yeterli kriterler içerisinde olduğuna inanıyormuyuz? Bu kriterleri oluşturmak için uzun zamandır başlatmak istediğimiz harekata bu gece start veriyoruz. Çalışmalarımız çok özverili!! Ama belirlenecek kriterler bu çalışmaları dahada etkili kılacak!!

  • [15] bağlantısında bulacağınız kriterleri bizimde benimsememiz ve olabildiğince benzer şekilde uygulamaya sokmamız gerekiyor!! Yapılamayacak bir şey değil!! Mesela ben kendim tüm bilimsel kriterleri yazmaya gönüllü oldum!! Eğer uzmanlık alanınıza giren konularda sizde çalışmak isterseniz burada hepbirlikte tartışalım!! Startını verdiğimiz bu göreve siz değerli viki yazarlarının desteklerini, önerilerini ve eleştirilerini bekliyoruz. --Elmacenderesi E=mc2 22:07, 12 Nisan 2007 (UTC)


Evet şu kriter işini halletsek iyi olacak.Neredeyse her SAM de ansiklopediklik kriter falan diyoruz ama bir yönergeye sahip değiliz.En vikipedideki kriterleri baz alarak bir tartışma başlatabiliriz bazıları için.Bazıları içinse zaten bir tartışma başlatılmış teklif olarka sunulmuş fakat henüz olgunlaşamış, yönerge haline gelmemiş.Vikipedi:Kategori kuralları, Vikipedi:Medya kriterleri, Vikipedi:Madde kriterleri, Vikipedi:Konu kriterleri.Bence işi gücü bırakıp bunları olgunlaştırıp yönerge haline getirmek lazım.--Machiavelli' msj 22:22, 12 Nisan 2007 (UTC)


Kesinlikle, şu 'notability' yi ingilizceyi pek bir bilirim diye övünen bir vikipedist arkadaş :) tercüme etsin, üstünde tartışalım ihtiyaçlarımızı katıp kural haline getirelim. Bir sürü gereksiz sam oylamasından da kurtulmuş, hızlanmış oluruz. --BIYIKLI 12:33, 13 Nisan 2007 (UTC)
İngilizce notable dikkate değer, kayda değer demek. Bir kişi için kullanıldığında önde gelen, önemli, ünlü, seçkin anlamlarını içeriyor. --İnfoCan 13:35, 13 Nisan 2007 (UTC)
Kelime anlamını değilde bu adresteki bütün kural kavramının tercümesini kastetmiştim. --BIYIKLI 14:22, 13 Nisan 2007 (UTC)
Bu tek kisinin yapacagi bir sey degil, ayrica birebir ingilizce'nin kurallari bize uygulanmiyor. Bence once genel kriter sinirlarimizi belirlememiz gerekiyor. Vikipedi'de yer sinirlamasi yok; bilgiyi kategorileyip duzenliyoruz; bu yuzden hangi tip bilgileri duzenlemeyecegiz karar vermemiz gerek. VP:VND, bunun icin temel teskil edebilir. Citrat 16:43, 13 Nisan 2007 (UTC)

Resim yok uyarısı[kaynağı değiştir]

http://en.wikipedia.org/wiki/Patrick_Vieira

Bu sayfadaki şablonda fotoğraf olması gereken yere konulan uyarıyı gördünüz mü? Ben ilk defa karşılaştım ve oldukça dikkatimi çekti. Böyle bir şey yapalım mı biz de. --Math34 12:13, 13 Nisan 2007 (UTC)

Resmin konumu da burada: http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Image:Replace_this_image1.svg&redirect=no

Çok güzel, teşvik edici olur. --BIYIKLI 12:38, 13 Nisan 2007 (UTC)

Telif ihlalli resim girişi artabilir...----Ddenkelmesaj 13:37, 13 Nisan 2007 (UTC)
Kesinlikle, fakat uygun girişlerde artacaktır. --BIYIKLI 14:24, 13 Nisan 2007 (UTC)

Fena fikir degil, katilimi artirir. Zaten ilgili sayfada telifli olmasin diye bir suru uyari var. Ben olumlu buldum. Citrat 16:37, 13 Nisan 2007 (UTC)

Güzel fikir. Telif haklarını yeterince vurgulamamız önemli. Almanca vikide de benzer bir şablon görmüştüm, Khutuck msj 17:04, 13 Nisan 2007 (UTC)
  • telif haklarını vurgulamanın yanı sıra, önce commons'a bakma gereğini de unutmayalı. commons'ta aynısı ya da benzeri olduğu halde kimi zaman telifli sitelerden, kimi zaman ingilizce vikipedi'den yeniden indiriliyor. --kibelemesaj 17:14, 13 Nisan 2007 (UTC)
  • Bence de mantıklı ve uygun. --Absarileti 17:25, 13 Nisan 2007 (UTC)
  • Bu olay benim de uzun süredir aklımda, ancak pek yararlı olacağını sanmıyorum, hatta zararı da olabilir:
  1. Hangi maddelere, hangi kriterlere göre konacak? Birisi çıkıp tüm köylere koyarsa nasıl bir görüntü ortaya çıkacak?
  2. Şu an 10.000'i geçen resimlerden kaç tanesi işe yarar resimler? Böyle riskli bir hareketle resim kalitemiz ne olur?
  3. Şu anki resimlerden iddaa ediyorum yarısından fazlası yanlış lisanslı ve kaynaksızken, yeni gelecek resimler için ne kadar umutlu olabiliriz?
  4. (Beni en çok düşündüren konu) Vito resimlerle uğraşmayı bıraktığından beri, yeni yüklenen resimlerin düzenlenmesi, elenmesi ile ilgilenen biri mi var ki, böyle riskli bir çağrının yapılmasına onay verelim?
Yanlış anlaşılmasın, gerçekten Vikipedi'nin her maddesinde en az bir resim olmasını isterim, ama şu anki koşullar beni korkutuyor. denisutku *:!? 22:25, 13 Nisan 2007

Tarafli kategoriler: Diktatörler[kaynağı değiştir]

Merhaba, VP:TBA'ini ilgilendirdigini dusundugum bir kategori icin ilgilenenleri tartismaya cagirmak istiyorum: Kategori tartışma: Diktatörler. Akliniza bu sekilde tarafsizlikla ilgili baska bir kategori geliyorsa burada belirtsin lütfen. Tesekkurler, Citrat 16:49, 13 Nisan 2007 (UTC)

e-bilgi.com nasıl bizim kullanıcı sayfalarımızı da klonladı?[kaynağı değiştir]

Geçtiğimiz günlerde böyle bir site (wwww.e-bilgi.com) buradan (wikipedia türkçe) bir kullanıcı tarafından orada da üyemisiniz diye bir mail ile tarafıma sorulmuştur. Önce şaşırdım ve adı geçen siteye baktım birebir wikipedia türkçe klonlanmış. O siteyi bilmiyordum ama nasılsa orada da üyeydim! Sorun şu ki burada yer alan herşey kullanıcı sayfalarına varana kadar. Bu konuda içerik açısından değil ama kullanıcı sayfamında orada yer alaması açısından konuya baktım. Yasal olarak ne yapabilirim diye. Bu konuda bilgisi olan yada o site ile iletişimi olan varsa lütfen konuya müdahil olsun yoksa haklarında dava açmayı gelecekte olası yasal risklerden arınmak adına kendi adıma düşünmekteyim. Diğer bu ortam üyelerinin görüş ve önerilerini almanın da ötesinde konudan habersiz olan tüm kullanıcı arkadaşlarında bilgilenmesi için buraya yazıp zamanın koruyucu tanıklığı için burada kayıt altına alıyorum. Herkesin bilgisine, iyi çalışmalar.--Etrüskileti 16:54, 13 Nisan 2007 (UTC)

  • Ben de bugün kendi sayfamı buldum. birebir alıp koymuşlar neye dayanarak kullanıcı sayfalarımızı bile koydular anlamadım. --Danbury ileti 16:58, 13 Nisan 2007 (UTC)
  • Bu tip hareketlerden korkmaya, yapanlara kızmaya gerek yok. Klonlayarak sadece Vikipedi'nin resmini çekiyorlar, ama hayati başarı unsurunu (critical success factor) yani devinimi kopyalayamıyorlar. Ne Vikipedi yazarlarını, ne de okuyucularını kendilerine çekemezler, ama ciddi veritabanı ve bant kullanım ücreti öderler. denisutku *:!? 22:33, 13 Nisan 2007

Uyarı etiketleri[kaynağı değiştir]

Merhaba

Öncelikle bir soru ve bir önerim olacak. Gördüğüm kadarı ile bazı maddelerde uyarı şablonları genellikle maddenin altına konuluyor. Bu konuda belirli bir standart varmıdır? Yani uyarı şablonları( çeviri, üslup, düzenle vs) maddelerin alt kısmına mı konur? Eğer böyle bir kural varsa değiştirilmesini, yoksa bu şekilde uygulanmasının tavsiye ediyorum. Çünkü maddeyi okuyan bazen uyarıları göremeyebiliyor. bu tip uyarı etiketlerini maddenin başına koyarsak daha belirleyici olur. Teşekkürler, iyi çalışmalar----Ddenkelmesaj 19:57, 14 Nisan 2007 (UTC)

  • Ben monobook kısa yolları ile hareket ettiğimde, kısa yoluna tıkladığım şablon doğrudan sayfanın en altına gidiyor kendiliğinden, özellikle düzenle ve sil etiketlerinde bu sorun oluyor. dediğinzi gibi görmediğim için bir çok kez iki sil şablonu koyulduğu oluyor bir maddeye. bu kısa yollara basınca en alta gitmesi bir bende mi oluyor bu arada, bunu biri söyleyebilir mi? --Danbury ileti 20:02, 14 Nisan 2007 (UTC)
  • Az önce bir maddeye tam çalışma var ve çeviri var şablonu koyacaktım ki, bir baktım en altta varmış. Birkaç defa daha karşılaşmıştım. ----Ddenkelmesaj 20:06, 14 Nisan 2007 (UTC)
  • Wiki mantığına göre, uyarı etiketleri sayfanın başında olmalı (taslak şablonları hariç). Yani bir okuyucu gelip o maddeyi açtığı anda, daha okumaya başlamadan önce, muhtemel sorunlar hakkında uyarılmış olur. denisutku *:!? 22:54, 14 Nisan 2007
Katılıyorum. Bunu standart hale getirmemiz lazım.--Ddenkelmesaj
  • Bencede doğru olanı bu ve çoğunluklada bu şekilde uygulanıyor. Düzenle, sil, kaynaksız, üslup, çevir, çalışma var... gibi şablonlar en üst de, dolaşım, taslak şablonları ise alt kısımlada yer almalı.--Absarileti 09:28, 16 Nisan 2007 (UTC)

Uyarı etiketlerinin gereksiz kullanımı[kaynağı değiştir]

http://tr.wikipedia.org/wiki/Tart%C4%B1%C5%9Fma:Recep_Tayyip_Erdo%C4%9Fan

http://tr.wikipedia.org/wiki/Tart%C4%B1%C5%9Fma:Atat%C3%BCrk_%C4%B0nk%C4%B1laplar%C4%B1

Her iki maddenin tartışma sayfalarında kaynaksız, taraflı etiketlerini koyan kullanıcının etiketleri gereksiz kullandığını hatta sürekli VP:Troll gibi davrandığını düşünmekteyim. İkili tartışmamız hiçbir sonuç vermedi. İlgili tartışma sayfalarında fikirlerinizi beyan ederek gereksiz geri alma savaşlarını önleyebilirsiniz. Belki bu vesileyle etiket kullanım kıstaslarını, uyarı etiketleri VP:UE ne için kullanılamaz tanımını da yapabiliriz.--BIYIKLI 18:24, 17 Nisan 2007 (UTC)


Baskil maddesi ve süregelen tartışma[kaynağı değiştir]

Etrüsk adlı kullanıcıyla adı geçen maddede bir çatışmaya girmemek için konuyu buraya ilginize aktarıyorum. Yaptığımız tartışmaları Tartışma:Baskil, Elazığ da görebilirsiniz. Bildiğiniz gibi 1960'lardan sonra çıkan bir yasayla (tam tarihini bilmiyorum) Tüm Türkiyedeki köy isimleri Türkçeleştirildi. Özellikle de Kürtlerin, Lazların, Ermenilerin yaşadığı bölgeler olan Doğu Anadolu, G.Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz Bölgesindeki bir çok köy ve yerleşim birimi ismi Türkçe yapıldı. Ancak buna rağman bölge halkı köylerin ve o yerlerin isimlerini eski haliyle kullanmaya devam etti. Yani günümüzde bile yöre halkına gidipte nereli olduğunu sorduğunuzda hala eski ismiyle yanıt vermektedir. Bu da bence Vikipedi için önemli bir bilgi demektir. Bu bilginin toplu olarak yer alması için Adı geçen Baskil maddesindeki bu bilginin hem yörenin tarihi hem de diğer bilgiler açısından önemli olduğu kanısındayım. Ayrıca maddenin geçmişine bakarsanız insanların gelip bu bilgiyi girmeye başladığını yani faydali bir bilginin işlenmeye başladığını görebilirsiniz. Adı geçen kullanıcıyla gereksiz Madde geri alma işlemine girmek istemediğimden ötürü konuyu buraya ilginize taşımış bulunuyorum. Konuyla ilgili görüşlerinizi merak ediyorum. --Erkan 07:45, 17 Nisan 2007 (UTC)

Bence köylerin ayrıca bir liste halinde sıralanması gereksiz, en altta köyler şablonu zaten var. Eski isimler konusuna gelince, maddelerde resmi isimleri kullanmalı, diğer dillerdeki isimlerden de yönlendirmeler vermeliyiz, Ephesos'u Efes'e yönlendirmek gibi. Khutuck msj 11:18, 17 Nisan 2007 (UTC)

Arkadaşlar bence köylerin eski isimleri önemli. Ama zaten köylerle ilgili maddelerde köyün isminin nereden geldiğine ilişkin bir bölüm var. Yani ilçe maddesi içinde köylerin eski isimlerini sıralamak yerine, tek tek köy maddelerinde eski ismi şudur, bu tarihten sonra türkçeleşmiştir gibi bir şey eklenebilir. Sanki köy maddeleri bu iş için daha doğruymuş gibi geliyor bana. PhilippoBruno 11:26, 17 Nisan 2007 (UTC)

PhilippoBruno'ya katılıyorum. --İnfoCan 19:41, 17 Nisan 2007 (UTC)
  • Haklisiniz her ilgili köy maddesine zaten yazılabilir eski ismi ancak bu isimleri toplu halde bulnuabileceği bir liste olmasi daha dogğru olmazmi? Ne de olsa bu köyler o ilçenin köyleri yani alakasız bir yer değil ki. Ayrıca Ertüsk tarafındna kaldırılan listede sadece eski isimleri yok ki başka bilgiler de mevcut; Köylerin İl ve ilçeye olan uzaklıkları ile toplu halde nüfusları mevcut. Şimdi diyhelim ki bir kullanıcı bir ilçe hakkında genel bir bilgi edinmek istedi bunları ilçöe hakkındaki toplu bir listeden edinse fena mi olur. İlla alttaki şablonu kullanarak tek tek köylere mi girmesi girek. Kaldiki maddelere su bilgi girilmez bu bilgi girilmez diye kalın duvarlar neden çiziyoruzki? Tabiki bazı duvarlar olmali ama bunlar Vikipedi standartları ile bağlı ince duvarlar olmalı kanısındayım.--Erkan 05:49, 18 Nisan 2007 (UTC)
  • Bence de eski isimlerin, sadece maddenin içinde yer alması yeterli. Ayrı listelere gerek olduğunu düşünmüyorum. --renegademsj 05:55, 18 Nisan 2007 (UTC)
  • Bence de köy maddeleri içindeki bilgiler yeterli, ilçe içinde bu tarz bir listeye gerek yok. Hele nüfus bilgisi vs.. olursa listede iş iyice karışır. Çünkü zaten gerekli bilgiler köy maddelerinde var. Binlerce köy maddesi açtık. Vikipedinin kendi içinde bir uyumu söz konusu. Bu ilçeye böyle bir liste koyarsak tüm ilçelere koymamız lazım. Bu da çok gereksiz ve çetrefilli bir iş. İlçe maddesine giren kişi altta köylerin listesinin bulunduğu şablondan faydalanır zaten. Eğer bir köy hakkında detay gerekiyorsa o köy maddesine girer. Bir köy için önemli ve gerekli bilgileri ilçe maddesinde liste edersek köy maddesine girmesine gerek kalmaz ki. Bizim de amacımız vikiye giren birinin oradan oraya atlayıp daha fazla madde ziyaret edip daha çok katkıda bulunması değil mi zaten?--maderibeyzamsj 06:09, 18 Nisan 2007 (UTC)
  • ilgili bilgileri Elazığ ili Baskil ilçesi köyleri eski isim listesi listesi adı altında topladım ve ilgli maddeye iç bağlantı olarak ekledim. İşte benim dediğim şey oluyor, maddeler üzerinde kısıtlayıcı olmaya ve her madde için belli bir şablon oluşturmaya başlıyoruz. Bence bu ciddi bir yanlışlık. Maddelerin belli formatlarının olmaması gerekir, ancak belli kriterleri olabilir. O maddeye bunu koyabiliriz şunu koyamayız tarzında bir yaklaşım benim hevesimi kırıyor ve emeinim bir çok kişinin daha hevesini kıracaktır. Ben vikipedinin özgürlüğünün girilen maddelerin belli bir formtatinin olmamsindan da kaynaklandığını düşünüyorum. Bir soru daha bir maddenin altına belli bir şablonu koymamız gerektiği nerde yazıyor. Vikipedi de böyle bir kural mı var da ben bilmiyorum ve görmedim. Yani O ilçedeki sizin hazırladığınız şablonu kaldırıp maddenin içine kendim bir liste ya da yeni bir şablon hazırladığmda buna kim ya d ne engel ya da hangi kural engel? Bu kadar şekilci olmanınn özgürlük adına sorunlu olduğunu düşünüyorum.--Erkan 07:07, 18 Nisan 2007 (UTC)
  • Ayni turde olan baslamlarin ayni "sablonu" paylasmasi sekilcilik degil duzendir. "Bilgi" olarak sadece bir ilcenin koylerinin eski adlarini iceren bir baslami bu asamada gereksiz buluyorum. Eger bir koyun eski adi biliniyorsa soz konusu koyun tarih bolumunde verilebilir. Kolay gelsin. - Erhan 07:33, 18 Nisan 2007 (UTC)
  • Ayrı bir listeye gerek olmadığını düşünüyorum. Khutuck'un dediği gibi eski adlarından günümüzde kullanılan resmi adlara yönlendirmeler yapılabilir. Krkzn'a da, şekilcilik ile düzen'in birbirine karıştırılmaması konusunda katılıyorum. Maderibeyza'yı da haklı buluyorum. Eski adlara madde içinde yer verilebilir. Saygılar, sevgiler. --Metal Militia ileti 07:45, 18 Nisan 2007 (UTC)
  • eğer elde böyle bir liste varsa bunun kullanılmasında bir sakınca görmüyorum, nüfus bilgilerinin de, ilçeye uzaklıklarının da toplu olarak görülebilmesinin ayrı ayrı köylere gidip bakmaktan farklı bir istatistiksel bilgi sunduğunu görüyorum. madde çok hantallaşmadıkça, ki ilçe maddeleri böyle değil, ayrı maddelerdense aynı yerde değerlendirilmesinden yanayım. yönlendirmenin bu konuda bir çözüm önerisi olduğunu sanmam, çünkü zaten kaybolmakta olan bir bilgiden söz ediyoruz, sadece yeni isimleri bilenlerin bu eski isimlere ulaşmaları da iyi olur. köy ve ilçe maddelerinin tek tip düzenleri, bir altyapı oluşturuyor ve bununla uğraşamayacak kullanıcılar için yararlı. ancak bu, hiçbir yeni başlık, bilgi kümesi, tablo içermeyecekler anlamına gelmemeli. 'diğer maddelere de girmek gerek' yaklaşımı da bu tablonun kaldırılması için bir gerekçe gibi görünmüyor bana. yol uzun, buradaki şu andaki düzenin sonsuza kadar böyle gitmeyeceğini hepimiz biliyor olmalıyız. bu tip konulara 'ne yararı var' ile 'ne zararı var' arasındaki dengeyi kurarak bakmalıyız. bu konunun ilgili maddedeki tartışmasında kullanılan argümana karşılık ise, vikipedide ne maddelerin, ne formatların, ne de bölümlerin bir sahibi olmadığını hatırlatmak isterim. --kibelemesaj 09:33, 18 Nisan 2007 (UTC)
Troll kullanıcılığa son artık: Jimmy Wales şöyle söylemiştir:
"I can NOT emphasize this enough. There seems to be a terrible bias among some editors that some sort of random speculative 'I heard it somewhere' pseudo information is to be tagged with a 'needs a cite' tag. Wrong. It should be removed, aggressively, unless it can be sourced. This is true of all information, but it is particularly true of negative information about living persons." [2][3]
"Bunu yeterince vurgulamakta güçlük çekiyorum. Bazı kullanıcılarda rastgele, spekülatif 'bir yerde duymuştum' tarzı sözde-bilgileri 'kaynak göster' şablonu ile etiketlemeye karşı korkunç bir eğilim var gibi görünüyor. Yanlış. Eğer kaynak gösterilmiyorsa kesinlikle çıkarılması gerekir. Bu her türlü bilgi için böyledir, ancak yaşayan insanlar hakkındaki olumsuz bilgiler için özellikle önemlidir."
Sorun liste vesair değil zaten, sorun kaynak gösteremeyecek veri girilmiş olmasıdır. Kaynak olmadan ansiklopedide desteklenemeyecek spekülatif bilginin varlığı için ısrarcı olunması bir Trollüktür. Jimmy Wales'e göre bunun anında silinmesi gerektiği ortada... Çeşmede konuyu tartışmaya açmak bile trolllük olup konuyu amacından saptırma eğilimidir. İlgili tartışma sayfasında tartışılacak konuları bu kullanıcı her nedense çeşmeye taşımaya çok meraklı... Bu merakı yerine azıcık Jimmy Wales'den wikipedia felsefesi öğrenmesi yerinde olacaktır.--85.104.213.189 13:45, 18 Nisan 2007 (UTC)
  • tartışma sayfasındaki kişisel saldırı taşıyan ifadelere aynı şekilde cevap verilmeyip buraya taşınması son derece yerinde. belki sadece köy çeşmesinde bir çağrı yapıp kullanıcıları o tartışma sayfasına davet etmek daha iyi olurdu, biçimsel olarak. VikiÇağrı: Memleketini tanıt! içinde şöyle bir ibare yer alıyor: Yaşlılarla konuşup, sözlü tarihe de yer verebilirsin. kaynak meselesini konuşurken bunu da unutmamak gerekiyor. --kibelemesaj 14:12, 18 Nisan 2007 (UTC)

Kibele'ye ve Erkan'a serbestlik ve genisleme konusundaki goruslerine katiliyorum. Ek olarak, ayri bir listede koylerin tumden listelenmesinin bilgiye degisik bir bakis acisi getirerek yararli olacagini dusunuyorum (Vikipedi'de listeler var). Gerekirse genel liste uzerine bilgi de eklenip harita ve resim de verilebilir. Basligin Baskil, Elazığ köyleri (veya uygun bir bicem) seklinde olmasi daha uygun olur bence. Eski isimler konusunda referans hos olur ancak "spekulatif bilgi" olduklarini dusunmuyorum. Tesekkurler, Citrat 14:21, 18 Nisan 2007 (UTC)

  • Zaten bu konuyla ilgili burada yazdığım açılış paragrafına bakarsanız konuyu dikkatinize sunmak için buraya taşıdığımı belirttim ve asıl tartışmanın tartışma sayfasında olduğunu da belirttim. Ancak konuyla ilgili fikir belirtenlerin fikirlerini burada belirtmelerinden kimse sorumlu olamaz, bu onların tercihidir. Bir diğer noktada sözlü tarih gerçeğidir: Yukardaki IP'li kullanıcı yeni açtığım listeye tek tek tüm Eski isimlere kaynak belirtilmediğine dair işaret koymuş. Özellikle köylerle ilgili hele hele 40.000 küsür köyün olduğu bir ülkede maalesef yeterince kaynak yok. Zaten Memleketini tanıt projesninin gerekçelerinden bir de bu soruna bir çeşit çözüm bulmak ve köylerimizin tarihini, geçmişini kültürünü yansıtmak değilmiydi? Kaçırdığım bir noktamı var? Bu bilgilere bu kadar kötü ve ard niyetli yaklaşmanın altında yatan nedenin de aslında ilçe maddelerinin içeriğinin bozulması değilde başka bir şey olabileceğini düşünmekteyim. Bunu yukarda fikirlerini belirtenler için genel anlamda söylemiyorum, ancak tartışmanın başlamasına neden olan kullanıcı için söylüyorum. Neyse sonuçta çoğu kimsenin izleme listesinde olmayacak kadar küçük bir ilçe olan Baskil ilçesinin tartışma listesinde kendi aramızda konuşarak bir yere varmayacağımız için konuyu buraya taşımam gayet doğal bir hakkım. Lütfen Sözlü tarihle ilgili şu yazıyı okuyunuz: http://www.sabanciuniv.edu.tr/sozlutarih/index.htm . Saygılarımla,--Erkan 14:35, 18 Nisan 2007 (UTC)
  • Arkadaşlar, yukarıdaki IPli kullanıcı Troll'dür. Benim tartışma sayfamdaki iddialarına bakarsanız anlayabilirsiniz, o yüzden o kişinin yaptıklarına takılmayın, canınızı sıkmayın. ;) --Süleyman Habib 16:44, 18 Nisan 2007 (UTC)
  • Sözlü tarihe aslında herkesin destek verdiği kanısındayım. Bu tip bilgiler, elbette yer alacak - yapılması gereken uygun yerde ve uygun şekilde yer vermek. Köylerin içerisinde belirtilmesi özellikle önemli, ama bunun dışında ayrı birer liste olarak yer almalarında da bir beis yok. Sonuçta daha önce de belirtildiği gibi Vikipedi'de listeler var ve bazen, örneğin bir araştırma sırasında, tek tek maddelere göz atmaktansa listeleri kullanmak kullanıcılar için çok daha faydalı olacaktır. Bununla birlikte burada unutulmaması, geri plana atılmaması gereken husus kaynak gösterimidir; sözlü tarih açısından kaynak gösteriminin mümkün olmadığı durumlar dahi mevcuttur. Oysa Vikipedi'de kaynaksız hiçbir bilgi yer alamaz. Kaynak gösterildiği sürece bu bilgi, toplu olarak ilçe maddesinde değil ama, liste halinde bir liste maddesi olarak ve ayrıca her köyün içinde o köye ilişkin kısmına yer verilerek, Vikipedi bünyesinde kalabilir. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 16:54, 18 Nisan 2007 (UTC)
  • Sevgili Erkan. Yukarıda biryerlerde yazdığım üzere; ben listeyi kaldırmak gerek demedim. Sadece listeye gerek yok dedim. Bazı yöneticiler bunu yanlış anlamış olsa gerek. Neyse bunu bilmeni istedim. Kolay gele..--maderibeyzamsj 16:59, 18 Nisan 2007 (UTC)
  • Listenin derli toplu ayrı bir madde olarak durmasında bir sakınca yok. Ancak kaynak belirtilmeli ibareleriyle liste biraz sabote olmuşa benzer. Bu kadar abartmamak lazım. Kaynak belirtilebilirse iyi olur tabii. Sonuçta sözlü tarih de belgelenebilir olmalı. Ama her köyün tarihine de eski isimleri eklenirse köy maddeleri bu işten bir şeyler kazanacağa benzer. PhilippoBruno 02:40, 19 Nisan 2007 (UTC)
    • İlgili tartışma sayfasına da yazdığım gibi tartışma alanlarına bu konuda girmeyi istememe nedenim seni bu konuda zorlamamaktı ve sana kullanıcı olarak duyduğum saygı idi ama bunuda yukarıda yazdığın bir cümle ile sildin teşekkür ederim. Hani ya söz uçar yazı kalır işte o cümlen bana bunları yazdırdı: 'Bunu yukarda fikirlerini belirtenler için genel anlamda söylemiyorum, ancak tartışmanın başlamasına neden olan kullanıcı için söylüyorum.'
    • Erkan, konuyu benim üzerime çevirmeye çaba harcıyorsun ve bunu hoş karşılamadığımı bilmen gerek. Burada hiçbir madde hiçbir kullanıcının mülkiyetinde değil öncelikle bunu anımsatmak yararlı. Konuyu neden bireyselleştiriyorsun. Köy adlarının sözlü tarihi mi olur. Hangi çağda yaşıyorsun bu ortamda senden daha genç ve yaşam deneyimi olmayanları kandırabilirsin ama öncelikle beni kandırmazsın. Bir anlamda wikipedia adına senin yalanına ortak olmadığım için beni suçlamaktan vazgeç. Sana çok net bir soru sordum orada köyünün muhtarını biliyor musun? diye bilmediğin için yazamadığın onca muhtar isim hanesi boşken onca köy adını nasıl bilebilirsin? Bu dürüstlük mü bu wikipedia kurallarına uygunluk mu? Başkaları konulara yatay bakmıyor olabilir ama ben özellikle bu köyler konusunda bakıyorum... Ama benden yardım istesen sana derdim şu kaynaklara bak diye... Sen bunu yapmak yerine bana sataşmayı seçiyorsun ısrarla. Sana denilen şu yer adları öyle sözlü tarih konusu falan olamaz şöyleki buralarda yaşayan insanlar yüzyıllardır vergi veriyor. Kökeni çok eskiye giden köyler varsa geçmişleri öncelikle Osmanlı Tahrir Defterlerinde adları vardır. Dediğin gibi 1960'lı yıllarda adları topluca değişmişse o zamana kadar olan Türkiye Cumhuriyeti kayıtlarında adları vardır. Hiç bulmazsan ben sana yardımcı olayım ama konuyu bana sataşarak konuya mevzi değiştirtme. Yaptığım wikipedia kurallarını uygulamak ve öngörülen olası düzene başlangıç olarak karşı çıkmam elbette insanların bir köye ilşikin verileri sözlü tarih olarak girmelerine itirazım olamaz ama onunda kabul edilebilirlik sınırları vardır. Yaptığın kabul edilebilirlik sınırlarını aşmış bir anlamda yavuz hırsız örneğine dönmüş. O listeyi değil ama o listede öyle olduğunu iddia ettiğin tüm köy adları wikipedia kurallarına göre arzu ettiğin listeden çıkarılmak zorundadır. De ki dediklerin doğru olsa - olmasını isterdim - 1960'lı yıllarda bu ülkede Baskil'de yada devlet kayıtlarında Kürtçe olarak Q ile başlayan ve içinde X harfi içeren köy adı mı vardı? Desteksiz mesnetsiz konulara dalıp bilmediğin konularda topluluğun zamanını çalma. Sen kendi sayfanda dediğin gibi herşeyi biliyorsan burada yer alan herkeste senden belki on kat kıl kullanıcı olabilir. Sana bir yöntem vereyim köy adları için internet üzerinde bulabileceğin bir kaynak: Kuşsaray adına bakalım Bu köyün adı görüldüğü gibi İzolu ve Bekirhüseyin imiş eskiden işte böyle kaynaklar bulman gerek. Bulamayacaksan bırak zamana insanlar tek tek kendi köylerinin gerçekten kayıtlarda da geçen belgelenebilen adlarını ilgili köy maddelerine girsinler ama sen liste içinde bunda ısrarcı olma. Olacaksan da işi wikipedia kurallarına göre ol ve kaynak bul/göster. Orada tartışma sayfasında yazdığım bakış açısı doğrudur; köyünün muhtarının adını bilmeyen insan o köyün eski adlarını da bilemez. Konu sadece Baskil konusu da değil aslında -varsa muhalefet etmen nedeniyle var- bir kullanıcı gidip Erdek ilçesini Bandırma'yı il yapıp Bandırma iline bağlarsa o arkadaşın yazdığı herşeyi en baştan bilimsel bakış reddetmek zorundadır. Güncel olanı dahi bilmeyen bir kullanıcı nasıl olurda 100 yıl önceki o köyün adını bilebilir. Bunu ciddiye alabilir misin. Kısaca yer adları sözlü tarihin konusu değildir ama yazılı tarihin konusudur. Ama o köyün içinde yaşananlar, kuruluşu ve benzeri konular sözlü tarih içine konulabilir. Dediğinin doğru olması için 1000 yıldır bu coğrafyada yazılı devlet geleneğinin olmaması gerekirdi. Dediklerini ciddiye alsak sanki 1960 yılından önce bu ülkede yazılı devlet geleneği yoktu demeye getirmişsin. Konuya vakıf olmadığın için sana da yol göstereyim bul Elazığ Yıllığını (Cumhuriyetin 50. yılı anısına 1973 yılında her il bir yıllık yaptı) oradan yararlan, diğer kaynağın internet üzerinde www.fallingrain.com olsun. Geçenlerde Citrat arkadaşımızın bana mesaj attığı bir köyün/yerleşimin Nirbi adı kürtçe idi ve onu bir kaç saatlik yatay araştırmalarla günümüz adıyla wikipedia türkçeye kazandırdım ve veri dayanağım fallingrain sitesi oldu. Demek istediğim belgelendiği sürece yer adları ister kürtçe olmuş ister arapça ister acemce bir takıntım olamaz olsa kimsenin yapmaya cesaret etmediği bir işi burada sırtlamazdım. Gerçekten ama konuyu çok ego sorunu yaptın; sen herşeyi bilen olmak zorunda değilsin ve hiçbirimizde herşeyi bilmek zorunda değiliz ama her zaman bildiğimizi ısrarla yazdığımız her konuda mutlak bizden iyi bilenlerin olabileceğini kabullenmek zorundayız. Olayın özü ve özeti bu. Lütfen daha iyi bilenlere saygı duyalım, duymuyorsakta en azından uygar olup küçümseye kalkışmayalım. İnsanın en büyük derdi tarih boyunca egosu olmuştur. Saygılarımla--Etrüskileti 06:21, 19 Nisan 2007 (UTC)
  • Sayin ertüsk, israrla kisisel saldirida bulunuyorsunuz. bu konuda daha fazla konusmanin yarari yok. Egomu ve beni rahat birakiniz. Ancak bir nokta daha eger maddenin gecmisine bakarsaniz o listedeki eski isimleri benim yazmadigimi gorebilirsiniz. Ben sadece bir tanesininkini bildigim icin onu yazidim. Benim yaptigim tabloyu hazirlayarak, vikipedi kullanicilarinin bu bilgiyi vermesi icin bir alt yapi hazirlamak idi. iyi de oldu gelip girenler oldu ve liste bugunku halini aldi. Bir baskasini elestirmek kolaydir ama her insanin durtuleri vardi. Benim de durtulerimin oldugu bir gercektir, dolayisiyla beni yonlendiren bir egonun var oldugu da gercektir, sizden rica ediyorum kendi durtulerinize de bakiniz, bunu yaparken kendi egonuzu da inceleyiniz lutfen. Saygilar, sevgiler.

--Erkan 06:52, 19 Nisan 2007 (UTC)

Evet, benimde bir egom var ama burada geçerli değil: Wikipedia Türkçe üzerinde geçerli olan kurallar öncelikli olmak üzere özellikle de şu arkadaşımızın yazdıklarından Dbl2010 oluşan bir wikipedia egom vardır ve bu sayfalarda bunlar geçerlidir. İki gündür sağlık sorunlarım nedeniyle zamanım hastanede tetkikler ile geçtiğinden ancak kısıtlı zamanda buradayım lütfen konuyu wikipedia ilke ve temel değerleri dışına çıkarmayalım. Listene de el atacağım... Konu ile ilgili anonim katkı konusunda da ekleyeceklerimi (!) hastane dönüşüme bırakmak zorundayım, geciktim. --Etrüskileti 07:53, 19 Nisan 2007 (UTC)
  • Sevgili Etrüsk. Yer isimlerinin sözlü tarihinin neden olmayacağını anlamadım. Erkan'ın bahsettiği yer isimleri x ya da q harflerini içeriyorlar, çünkü muhtemelen Kürtçeler. Dolayısıyla bu isimlerin bu şekilde, en azından cumhuriyet döneminde resmileşmedikleri açık. Ama bu, bu isimlerin kullanılmadığı, bizim için bir anlam ifade etmedikleri anlamına gelir mi emin değilim. Bir İstanbullu olarak başka bir örnek verebilirim. Ümraniye'de bir 1 Mayıs mahallesi vardır. Bu ismi sadece solcular değil, bölgenin eski sakinlerinin neredeyse tümü kullanırlar. Ancak bu isim tabii ki resmi kayıtlarda yoktur. Remi kayıtlarda bölgenin adı yanılmıyorsam Kemal Paşa Mahallesi gibi bir şey. Ancak oralarda yol aramış birisi olarak söyleyebilirim ki, sadece eğer gitmek istediğin yeri bulmak istemiyorsan Kemal Paşa Mahallesi'ni sor. Çünkü halkın önemli bir kısmı Kemal Paşa'nın yerini bilmiyor ama 1 Mayıs Mahallesi sorulduğunda tereddütsüz gösteriyor. Bu durumda mahallenin adını resmi kayıtlardan mı, yoksa sözlü ifadelerden mi aramak daha doğru olur? Bana kalırsa, her ikisi birden. Çünkü 1 Mayıs mahallesi adının mahallenin tarihiyle ilgili bir anlamı var, bu ismin resmi makamlar eliyle Kemal Paşa'ya dönüşmesinin başka bir anlamı var. Bu durumda bir sorun var tabii. Maddeyi 1 Mayıs mahallesi olarak girmek de, Kemal Paşa Mahallesi olarak girmek de aslında taraflı bir tutum. Bana rasyonel görüneni mahalleyle ilgili bilgileri resmi adına göre girmek, ancak o madde içinde mahallenin yaygın adının 1 Mayıs olduğunu mutlaka belirtmek ve 1 Mayıs Mahallesi başlıklı ayrı bir madde daha açıp, maddeyi diğerine yönlendirmek. Kısaca söylemek istediğim köy isimleri için de sözlü tarih çalışması yapılabilir. Resmi kayıtlara böylesine sıkı sıkıya bağlı kalmanın tarafsızlıktan çok, resmi söylemden taraf olduğunu düşünüyorum. Hele Kürtçe ya da Ermenice köy isimleriyse söz konusu olan. Sevgilerimle. PhilippoBruno 02:28, 20 Nisan 2007 (UTC)
Sevgili PhilippoBruno, konuya nereden ve nasıl baktığımı aslında anladığını ama aslında olgunun netleşmesini arzu ettiğini düşünüyorum. Yer adlarının resmisi gayri resmisi yok. Konu Birleşmiş Milletler Coğrafi Yer Adları Sözleşmesine kadar uzanan karışık ve teknik bir konu. Burada ansiklopedi yapılıyorsa temel bazı bilgi dayanaklarına dayanmak zorundayız. Zaten Türkçe bir ansiklopedi de ister Kürtçe ister Rumca ister Farsça ister Arapça tarihin bir yerlerinde kalmış ve adı geçen uluslarası sözleşmenin kenarından köşesinden geçmeyen bir konu ile uğraşmayı da doğru bulmuyorum. Yukarıda verdiğin örneğe benzer bir çok örnek verilebilir ancak bunların ansiklopedi kapsam ve konusu içerisinde olduğunu da düşünmüyorum bu bizleri ilerde ciddiyetsizlik ile suçlanmaya kadar götürür. Britannica cephesinin var olan suçlamalarını teyit etmek için çaba harcamak yerine onlardan daha iyisini katkı olarak yapabilecek insanları da bu ortamdan uzaklaştırır. Kendi adıma uzmanı olmayan her insana konuyu anlatmaya uğraşmayı bile zaman kaybı olarak görüyorum artık örneğin bu ansiklopedi de kategori olarak açılmış olan aslında olmayan semt konusu da bunlardan. Yer adları tarihin hiç bir evresinde sözlü tarihin parçası olmamıştır. Verdiğiniz örnekte zaten yer adları kapsamında olan bir konu değil. İdari anlamda yer bile sayılmayan yerel yönetimler ile ilgili bir alan... Konu gerçekten uzun mahalle kavramı TC tarihi boyunca 3 kez kaldırılıp tekrar ikame edilmiştir... Bahse konu edilen ise bir köydür ve köy tüzel kişilik yapısı ile Belde düzeyinim üzerinde Bucak tüzel kişiliğinden aşağıda bir anayasal tüzel kişiliğe sahiptir. Yasalarında köy yapısını bu kadar öncül kılan bir ülkenin köy yer adları da öyle sözlü tarihin parçası olamayacak kadar önemlidir... Adı geçen konuda yapacak iki wikipedia kural uygulanması talebim olacak birde kişisel olarak ileride oluşabilecek yasal sorumluluktan kaçınma için kendimi sağlama almak amaçlı üçüncü bir uygulamam daha olacak o da olası suç - ceza ikileminden kendimi sarfı nazar edecek. Konuya diğer arkadaşların nasıl baktığı ve bakacağı onların kendi sorunları zaten konu ansiklopedi kavramının çok uzağına taşınmış durumda. Türkçe ansiklopedi miyiz navigasyon listeleri veren bir yer miyiz Kürtçe listeleri sunan bir yer miyiz bireylerin bunları da anlaması gerek. Zaten yukarıda yazılan anaonim ip tarafından alıntılanan J. Wales bakışı o taslak maddenin direk silinmesini gerektiriyor wikipedia kuralalrı açısından bu bile açıkken wikipedia kurucusunun bakışına bile değer verilmediğini görmekte çok manidar olmakta. Konu bu kadar net ve açık. Benim dediğim her kim istiyorsa kendi köy maddesi içinde istiyorsa biliyorsa hatta kaynakta verebiliyorsa M.ö X bin yılına kadar olan yer isimlerini versin (verebilmeli demiyorum)! --Etrüskileti 06:16, 20 Nisan 2007 (UTC)

Kim Possible Bölüm Listesi[kaynağı değiştir]

Disney Channel'da yayınlanan ve ülkemizde de TRT1'de gösterilen çizgi dizi Kim Possible'ın bölüm listesini Türkçe Wikipedi'ye eklemeye çalışıyorum. Sayfaların bir kısmını açtım içerik şu an yetersiz çünkü ilk olarak bölümle ilgili bir şablon girmekle uğraşıyorum.

Ancak bölüm isimlerini Türkçe yazmam gerekir mi diye düşündüm. örneğin Emotion Sickness bölümünün sayfasını açarken Aşk Hastalığı şeklinde bir sayfa açmalıyım acaba?

(Dr. Drakken 13:07, 17 Nisan 2007 (UTC))

Bence türkçe isimi yok ise orjinal ismi ile yazılması, kargaşayı önler. Türkçeye çevrilmiş bölümü(isim anlamında) var ise türkçe yazmak en mantıklısı.----Ddenkelmesaj 17:25, 17 Nisan 2007 (UTC)

Niçin kullanıcı çubuğu bölümü gibi olan yerde -adı her neyse- "izleme listem" başığı artık my watchlist olarak çıkıyor. Azerice ve Yunanca Viki'de de böyle ama büyük Vikiler'de normal. Genel bir problem mi var? Ve daha önemlisi düzelecek mi bu? --Danbury ileti 14:30, 19 Nisan 2007 (UTC)

Son değişikliği bakarsan "tartışma" yerine artık "talk" diyor.bende merak ediyorum bu soruları?--Machiavelli' msj 14:32, 19 Nisan 2007 (UTC)

Dün İzleme Listem yazıyordu, bugün my watchlist yazıyor. Geçici bir sorun olmalı, çünkü site ara sıra sunucu hatası veriyor. Khutuck msj 14:39, 19 Nisan 2007 (UTC)

Bence siteyi İngilizler ele geçirdi. 250 kontür verirsek geri vereceklermiş.--maderibeyzamsj 14:57, 19 Nisan 2007 (UTC)

Demekki sitemiz içeriği gibi başlıklarıyla da yavaş yavaş Türkiye vikipedisi olmaktan çıkıyor, Turkish wikipedia oluyor. Hepsi bu...--Alperx 15:10, 19 Nisan 2007 (UTC)

  • bazen oluyor böyle, sonra düzeliyor. merak edecek bişey yok sanırım --kibelemesaj 15:13, 19 Nisan 2007 (UTC)
Şili üzerine ülke2 şablonu koydum ve çalışmadı anlayamadım şimdi noluyo vikiye:--Uannismsj 08:11, 20 Nisan 2007 (UTC)

İngilizce Wikipedi'de Seçkin Madde (Featured article)'ın yanı sıra bir de İyi Madde (Good article) statüsü de var. İkisi arasındaki fark, Seçkin maddenin mükemmel, daha doğrusu topluluğun yapabileceğinin en iyisi olması. İyi Madde ise, adı üstünde, iyi ama daha da geliştirilebilecek durumda demek [16]. Bence bu İyi Madde statüsünü de burada kullanıma sokmalıyız, çünkü mükemmel olmasalar da daha Seçkin noktaya gelmemiş maddelerin de tanınması ve takdir edilmesi bu maddeler üzerinde çalışanlara şevk verici olur, onların gayretlerine bir ödül teşkil eder. Hatta Seçkin Madde adaylığının bir ön şartı olarak İyi Madde olmayı koyabiliriz. Ne dersiniz? --İnfoCan 21:06, 19 Nisan 2007 (UTC)

Görüşüne ve önerine sonuna kadar katılıyorum İnfoCan. Türkçe wikipedia üzerinde acilen kullanıma almalıyız bu kavramı. Örnek olarak iyi bir madde ama seçkin olamayacak kadar sıradan bir Safranbolu maddesi bunu algılamak için güzel bi örnek oldu kendi adıma. --Etrüskileti 22:03, 19 Nisan 2007 (UTC)
Burada yazıldığı gibi madde kriterlerini tartışıp, yazıp, yönerge haline getiremden, yani alt yapıyı hazırlamadan çatıyı hazırlamak gibi bir şey yapıyoruz sanki.--Machiavelli' msj 22:09, 19 Nisan 2007 (UTC)


O kısıma elbette bende bir kaç alanda katkı vermek istiyorumda Türkçe Ansiklopedi de Türkçe olmayan yer adları tartışmaları gibi naif konulardan sıra gelmedi ki. :))) --Etrüskileti 22:22, 19 Nisan 2007 (UTC)

İnfocan'a hak veriyorum.--Uannismsj 08:11, 20 Nisan 2007 (UTC)
İnfocan'ın önerisini destekliyorum.--renegademsj 06:01, 21 Nisan 2007 (UTC)
Ben de destekliyorum.--maderibeyzamsj 06:13, 21 Nisan 2007 (UTC)
İsmi tartışılabilir ama proje olarak bende destekliyorum.--Absarileti 11:18, 21 Nisan 2007 (UTC)
Hepinize katılıyorum :) İyi Madde bence İyi Fikir, ancak altyapıyı oluşturmak lazım. Khutuck msj 11:21, 21 Nisan 2007 (UTC)
Evet iyi fikir, hem ben zaten bunu daha önce görmüştüm ki :):) Ama olsun bizim viki'de de seçkin olamayacak ama iyi madde olabilecek bir çok madde var. --Danbury ileti 16:57, 21 Nisan 2007 (UTC)

Bunun için ana sayfaya çıkmış maddeler değerlendirilebilir. --Bahar (yine ben!) 09:30, 24 Nisan 2007 (UTC)

Güzel fikir. İnfocanın gösterdiği bu sayfayı Türkçeye çevirerek başlıyabiliriz. Sonra Bahar'ın dediği gibi baş sayfaya çıkmış olan tüm maddeleri bu kategoriye alırız ve herkezin İyi-madde-önerilerini bir sayfada toplarız. Metal militia bunlarıda idare eder belki, fazla gelmezse eğer. --Erdall 03:09, 27 Nisan 2007 (UTC)

Tercih edilen kullanımlar[kaynağı değiştir]

Vikipedi tartışma:Türkçe'nin kullanımı sayfasında, Alphan demiş ki: "Şöyle bir sayfa (Türkçe terimler tutarlılık listesi) olsa, içinde Vikipedi'nin tercih ettiği kelimeler ve olası karşılıkları olsa botların parse edebileceği gibi; tartışma sayfasında "teori mi kuram mı", "fonksiyon mu işlev mi" gibi tartışmalar yapılabilse hoş olmaz mı? Bu arada bu sadece terimler için değil, standartlaşma ihtiyacı olan her konu için gerekli sanırım."

Bana çok mantıklı geldi. Aradım ve böyle bir sayfamız varsa bile bulamadım. Şimdilik Vikipedi:Tercih edilen kullanımlar sayfasını açtım. Aklınıza gelen kullanımları lütfen oraya yazın ve tekrar tekrar karşımıza gelen benzer tartışmalarda referans gösterecek bir sayfamız olsun. Henüz karar veremediğimiz kullanımlar için de bu yeni sayfanın tartışma sayfasını kullanalım, derli toplu olsun, arşivi olsun... denisutku *:!? 09:07, 23 Nisan 2007

  • Niçin insanlara belirli tercihleri dayatalım ki? Sözcük tercihinde standartlaşma şart mı? Sözcük tercihlerinde belirli bir standart oturtup herkesi bu standarta uymaya davet etmek Vikipedi'nin amaçları açısından uygunsuz olacaktır (Vikipedi'nin amacı standart oluşturmak değil). Ayrıca bu tip bir hareket Vikipedi'nin Özgür Ansiklopedi tanımının özgürlük kısmı açısından da hoş durmayacaktır. Şu anda bile tercihler konusunda gereksiz yere kullanıcıların yıpratıldığına şahit oluyoruz; bir de bu tip bir uygulama için kaynak olarak gösterilebilecek bir sayfaya niye gerek duyalım ki? Gereksiz hiçbir standartlaşma fikrine katılmıyorum, insanları, politikalar çerçevesinde azami oranda serbest bırakmamız gerektiği kanısındayım - Vikipedi'nin tanımlarına bakarsak olması da gereken buymuş gibi gözüküyor.

"Ama bu dayatma değil, sadece tavsiye edeceğiz" diyenlere o kaynak gösterme kısmını tekrarlamak isterim. İsterseniz adına sadece tavsiye deyin, sadece bir liste veya yönerge olsun; zaten bu konuda gereksiz yere çok fazla emek ve zaman harcanıyor, daha fazlasını harcamaya gerek yok.

Madde adlandırmasına gelince durum biraz daha farklı. Burada sabit olmayan bir standartlaşmaya gidilebilir ama bu sadece bir olasılık, olması şart değildir. Genel olarak her maddenin adını kendi bağlamında tartışmamız yararlı olacaktır; fakat örneğin bilimsel madde adlarında sıklıkla karşılaşılabilecek tamamlamalar ve isimler için ("... Kuramı" mı "... Teorisi" mi?) bir tür tercih listesi oluşturulabilir. Bununla birlikte bu tip bir şeyin kenarında, köşesinde, tepesinde, her yerinde sadece bir yönerge olduğu vurgusunun yapılması gerekir.

Vikipedi'de son zamanlarda tartışmaya (burada kastım gereksiz tartışmalar veya pek de Vikipedi-odaklı olmayan (veya sürmeyen) tartışmalar) harcadığımız zamanda çok daha iyi işler yapabilirdik. Yakalanmamış taraflısı bol, kaynağı tümden eksik madde depomuza göz atsak, standartlaşmadan çok daha fazlasını kazandırırız Vikipedi'ye. Ayrıca eskiden de bu standartlaşma mevzusu tartışılmıştı ve genel eğilim gerçekten ihtiyaç duyulmayan veya politikaların zorunlu kılmadığı hiçbir standartlaşmaya zaman ayrılmamasıydı. Belirli konularda elbette standartlaşmaya gidilmesi gerekebilir, en azından çok basit bir düzeyde (örneğin ün kriterleri vs. gibi ki bunlar da tartışmalıdır) ama sözcük/terim tercihi cidden bunlardan birisi değil. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 12:43, 23 Nisan 2007 (UTC)

  • Bu tartışmalara yeterince zaman harcadık, ama bundan sonrakiler için de tek tek tartışarak zaman harcayalım demek tutarlı değil. Ben sıkıldım orada burada aynı şeylerin tartışılıp durmasını. Sonuçta bazı kullanımlar tartışılıyor ve bir karar veriliyor. Sonra bu karar uygulanıyor. Sonra birisi gelip neden öyle dedik de böyle demedik diyor... Haydaaa! Baştan! Olmaz böyle. Şirket mi firma mı, kent mi şehir mi, filozof mu düşünür mü, ... Bir kere tartışılır, belirli bir yerde tartışılır, sonradan gelenlere de bak biz şurada tartışıp şu karara varmıştık denir, yeni gelen gidip bakar, beğenmiyorsa itiraz eder. Bu gereksiz bir standartlaşma değil, ama hem şirketler hem de firmalar diye ayrı iki kategorinin olması gereksizlik. denisutku *:!? 18:22, 23 Nisan 2007 (UTC)
  • Türkçe'ye yerleşmiş aynı ya da yakın manalardaki kelimelerden ille de biri seçilsin demek dilimizi kısırlaştırır. Kategorilerin isimlendirilmelerinde standartlar olmalı, yoksa karışıklık olur. Ancak metin içinde kullanılan kelimeleri standartlaştırmaya çalışmak gereksizdir diye düşünüyorum. Düşünsenize eş anlamlılar olmazsa ne kadar yalın, yavan bir dilimiz olurdu; iki kişinin konuşması birbirinden bir farklılık göstermezdi.--Süleyman Habib 11:10, 24 Nisan 2007 (UTC)
  • Hepimizin bayramı kutlu olsun! Khutuck msj 13:57, 23 Nisan 2007 (UTC)
  • Bana hergün bayram:) Milli egemenlik ve çocuk bayramınız kutlu olsun..----Ddenkelmesaj 16:01, 23 Nisan 2007 (UTC)

ermeni soykırım iddiaları[kaynağı değiştir]

ermeni soykırımı mevzuuna ilişkin dosyada, "ermeni soykırımı iddiaları" ve "ermeni sorunu ibareleri"nin henüz bilimsel ve resmi olarak kanıtlanmamış da olsa soykırımın tarih-bilimsel bir statü kazanması açısından değiştirilmesi taraftarıyım. Bu iki başlık, günümüze dek Türkye'de soykırım üzerine tartışma panellerinde telafuz edilen biçimiyle "soykırım" gerçekliğine sadece bir hipotez, bilinmeyen vaka, yabancısı olunan bir mevzu niteliğinden başka bir şey kazandırmıyor. wikipedia genelinde benzer bir konu başka dillerde rahatça, "ermeni soykırımı" adı altında telafuz edilerek tartışılmış ve yazılmış olduğuna göre, wikipedia tükçe versiyonunun da kavramsal bir çelişkiye düşmemesini, benzeri tarihsel gerçeklikleri ansiklopedik yayın çerçevesinde evrensel bir ahlakla tartışmasını arz ediyorum.

wikipedia okuru

85.168.191.187 21:32, 23 Nisan 2007 (UTC)

deneme dilleri[kaynağı değiştir]

deneme dilleri ne zaman açılacak örneğin kırım tatarca 500 oldu osmanlıca 500 oldu her tür kural gerçekleşti ama neden açılmıyor?????--88.239.31.202 08:02, 24 Nisan 2007 (UTC)

Çok uzun şablonu[kaynağı değiştir]

Bazı maddeler herkesin ilgisin çektiği için herkes katkıda bulunmak istiyor bundan dolayı o maddeler(örn. Türkiye) aşırı derecede büyüyor, bunun önüne geçebilmek için İngilizce Vikipedi'deki Verylong şablonunu Türkçeye çevirdim.

{{Çok uzun}}

--Ruzgarmesaj 22:28, 24 Nisan 2007 (UTC)

abd eyalet isimleri[kaynağı değiştir]

abd eyalet isimleri konusunda Tartışma:ABD'nin eyaletleri sayfasında oylama açılmıştır.herkesi beklewrim--Uannismsj 08:24, 25 Nisan 2007 (UTC)

Portal şablonları[kaynağı değiştir]

{{Şili Portalı}}, {{Spor Portalı}} ve benzeri şablonların maddelerden kalkmasını öneriyorum. Portallar belirli konularda madde girme, düzenleme gibi çalışmaların yürütüldüğü alanlardır fakat sırf bu portallara katılımcı sağlamak amacıyla her maddeye şablon koyulması bence maddelerin düzenini bozuyor. Vikipedi okuyucularının ilgisi sürekli inşaat altında olan projelerden yanı sıra, madde içeriğine odaklanmalı. Yinede maddenin tartışma sayfasına {{SinemaVikiproje}} şablonuna benzer bir şablon koyulabilir --Pinar 11:47, 25 Nisan 2007 (UTC)

Bu tür şablonların tartışma sayfalarında olması daha bir iyi, evet.--Vito Genovese 12:01, 25 Nisan 2007 (UTC)

Hiç bu açıdan yaklaşmamıştım. Haklısınız. Bu endişeyi gidermek için kendi yerleştirdiklerimi zamanım olduğunda çıkarmaya başlayacağım--Atacameñoileti 12:35, 25 Nisan 2007 (UTC)
  • Kesinlikle destekliyorum. Çoğu portal şablonu maddeleri çirkinleştiriyor. denisutku *:!? 07:49, 26 Nisan 2007
  • Portal şablonunun zaten portala da ismini veren ana maddede (veyahut gerçekten ana olan alt bazı maddelerde) yer alması daha uygun, her maddeye konması uygun düşmüyor. İstenirse tartışmalara bu tip şablonlar konulabilir ama bu eforu farklı şeylere de harcayabiliriz. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 23:50, 26 Nisan 2007 (UTC)

Televizyon programı şeysi[kaynağı değiştir]

Merhaba herkese,

Sayın Sinan Ata'dan bir e-posta aldık. Wikipedia Türkiye resmi bölümünün koordinatörünü Teknoloji Televizyonu'nda WebSector programına konuk etmek istediğini belirtiyor. Kişisel adresi:

http://www.sinanata.com

En kısa sürede İstanbul'da ikamet eden bir kişiyi belirleyip adını adresini vermemiz gerekiyor bu durumda. Var mı aday, gönüllü, heyecanlı?

Vito Genovese 13:30, 25 Nisan 2007 (UTC)

  • Ben İstanbul'da ikamet ediyorum ama Teknoloji Televizyonu bana çoook ters bir yerde. Yine de başka gönüllü çıkmazda katılabilirim. Zaten zamanım olursa izlediğim bir program. denisutku *:!? 08:20, 26 Nisan 2007
    Kimseden tepki olmadığına göre gideceksin Deniz, o müdürlük benim hakkımdı.--Vito Genovese 08:43, 26 Nisan 2007 (UTC)

DenisUtku benim icin de uygundur; baska gonullu varsa hemen bildirsin. Programmin icerigini onceden ogrenmek mumkunse gidecek kisiye hazirlik mahiyetinde destek verebiliriz. Sorularda cok derine inilecegini sanmiyorum; yukarida verdigim Jimbo baglantilari da fikir verebilir [17]. Vikipedi'nin VP:TBA onemini belirtip yeni okuyucu/vikipedist daveti guzel olur. Bu tur davetiyeler siklasacaktir ve gelismemiz icin de elzem goruyorum. Diger kanallara bizzat biz de bas vurabiliriz. Hayirli olsun simdiden, Citrat 16:37, 26 Nisan 2007 (UTC)

Merhaba, Vikipedi sunumuna katılmak isterim ama ancak tarihleri öğrenirsem olabilir çünkü örneğin şimdi annem yurtdışında ve hemen hemen hergün okul çıkışı ve haftasonları dershanedeyim. --Bahar (yine ben!) 17:41, 26 Nisan 2007 (UTC)

Bu arada Sinan Ata Joomla maddesini acan Vikipedistmis: [18] Citrat 17:42, 26 Nisan 2007 (UTC)

Arz şeysi:

Televizyon programı şeysine bende talibim. Yeni yuvarladığım oyuncağımı yuvama bırakıp birde duş alıp vikipedist olarak sizleri temsil etmek isterim. Arz ederim--Bokböceği 13:27, 29 Nisan 2007 (UTC)


Gençler biraz toparlansak diyorum hani. Kim gidecek, kim gitmeli? Kim gitsin? En zayıf halka kim?--Vito Genovese 11:45, 2 Mayıs 2007 (UTC)

Yılların düzenlenmesi[kaynağı değiştir]

Yıllar ile ilgili maddelerde iki farklı uygulama dikkatimi çekti. Birinde o yıl yaşanan olaylar wikipedia'daki gibi, Olaylar başlığı altında sıralanırken, ikinci uygulamadaysa Dünya'da olup bitenler ve Türkiye'de olup bitenler olarak ikiye ayrılıyor. Bu uygulamalardan birini seçerek yıllar konusunda bir standard getirmeyi düşünüyorum. Bunlardan hangisini kullanmalıyız?--Martianmister 18:18, 25 Nisan 2007 (UTC)

Uzunca bir süredir "gün" maddelerinde yaptığımız yeniliğin, "yıl" maddelerinde de gerçekleştirilmesi yerinde olacaktır. Yani, "Dünyada" ve "Türkiye olan olaylar"ı ayrı ayrı gruplandırmak yerine, ikisini "Olaylar" başlığı altında toplamak. 1 Ocak'tan günümüze kadar ben bu yeni uygulamayı yapagelmekteyim. 31 Aralık'tan geriye doğru da başka kullanıcılar katkıda bulundu. Arada birkaç aya ait "gün" eski formatta duruyor olsa gerek. Teşekkürler, iyi çalışmalar. --Metal Militia ileti 18:33, 25 Nisan 2007 (UTC)


Gazete ve dergi Almanaklarında uygulama Dünyada ve o ülkede olup bitenlerin ayrı sıralanması şeklindedir, o şekilde daha güzel değilmiydi?--KIZILÖTESİ 18:38, 25 Nisan 2007 (UTC)

Karşıma çıktıkça düzeltiyordum bayaadır.Hepsinin birleştirilmesi lazım.--Machiavelli' msj 19:48, 25 Nisan 2007 (UTC)

Tamam, o halde Dünya'da olup bitenler ve Türkiye'de olup bitenleri birleştiriyorum.--Martianmister 21:10, 25 Nisan 2007 (UTC)

  • Birleştirilmesi gerek, daha önce de söylenmişti sanırım birleştirilmesinin gerektiği... Kapı gibi VP:TBA var aslında ayrı durmaları ayıp. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 23:48, 26 Nisan 2007 (UTC)

Sinemasever vikipedicilere (26.04.2007)[kaynağı değiştir]

Vikipedi tartışma:VikiProje Sinema#Kategori Problemi tartışmasına görüşe belirtirseniz, çok iyi olur.

Kolay gelsin...

--Doruk Salancıileti 07:40, 26 Nisan 2007 (UTC)

Yonetici oylamalari[kaynağı değiştir]

Haberdar olmayanlar icin, halen 2 Vikipedist yoneticlik adayligi icin oylanmaktadir: Vikipedi:Yöneticilik başvurusu (VP:YB). Oy verebilen ve vermek istenlere duyrulur. Citrat 16:43, 26 Nisan 2007 (UTC)


Teşekkür ederim şeysi. Ama niyeküne oy veremiyom başım mı kel yoksa.--Bokböceği 13:30, 29 Nisan 2007 (UTC)

Üye sayısının fazlalığı[kaynağı değiştir]

Bu kadar çok üye sayımızın olmasının ardında yatan nedenlerden birinin de kişilerin vikipedide değişiklik yapabilmek için üye olmak gerektiğini zannetmeleri olduğunu düşünüyorum. Nenedi ise vandal hareketi gösteren yeni üyelere rastlıyor olmamdır. Yani adam sırf basit vandallık yapmak için bile üye oluyor. Acaba bunu önlemek için yani gereksiz üye sayısı şişkinliğini önlemek için üye olma sayfasının en üstüne Vikipedide değişiklik yapmak için üye olmak zorunluluğu yoktur gibi bir uyarı koysak nasıl olur?--Erkan 20:12, 26 Nisan 2007 (UTC)


Fazla üye şeysi:

üzgünüm demek burada fazlalık var oysa tüm familya üyem olan 5.821.847.912.005 nüfusumla buraya özgür diye yuva yapacaktık.--Bokböceği 13:36, 29 Nisan 2007 (UTC)

Sinemasever vikipedicilere (27.04.2007) ve "adil kullanım" resimleriyle ilgililere...[kaynağı değiştir]

Doma, Şablon tartışma:Film'de "Film afişi" değişkeni hakkında... başlıklı bir tartışma başlatmıştır. Oraya uğrayarak fikir belirtirseniz, makbule geçer.

Bu vesileyle, Vikipedi'ye yüklenen "adil kullanım" ya da "maksadı haklı kullanım" kapsamına giren resimlerin boyutlarında ne gibi bir kısıtlama olması gerektiği üzerine de tartışabiliriz.

--Doruk Salancıileti 07:17, 27 Nisan 2007 (UTC)

Bir de Vikipedi tartışma:VikiProje Sinema#Kategori Problemi tartışmasına daha fazla ilgi gösterilmesi lazım.

--Doruk Salancıileti 07:20, 27 Nisan 2007 (UTC)

29 nisan caglayan protestolari[kaynağı değiştir]

Vikipedistler! Kamerasi olanlar lutfen bu olayin resimlerini ceksinler ki cabucak wikinewsa vs konabilsin. -- Cat chi? 08:43, 28 Nisan 2007 (UTC)


Muhabir şeysi:

Vikimuhabir olarak atadığım Karafatma olay yerinde dert etmeyin ama telif ücreti isterse ona karışmam haberiniz ola.--Bokböceği 13:33, 29 Nisan 2007 (UTC)

Adil kullanım resimleri[kaynağı değiştir]

Vikipedi adil kullanım politikası #9'a göre adil kullanım resimleri sadece maddelerde kullanılabilir. Bu nedenle herkesin kendi kullanıcı sayfasını ve kullandığı kullanıcı şablonlarını kontrol etmesini rica ediyorum. Bulabildiğiniz adil kullanım resimlerini mümkünse Commons'dan resimlerle değiştirebilirsiniz, olmazsa tamamen kaldırabilirsiniz. Bu portallar ve diğer şablonlar için de geçerlidir. Teşekkürler --Pinar 11:29, 28 Nisan 2007 (UTC)

İş Kuyruğu[kaynağı değiştir]

Buradaki iş kuyrukları neler? Khutuck msj 17:22, 30 Nisan 2007 (UTC)

Sinemasever vikipedicilere (30.04.2007)[kaynağı değiştir]

Şu tartışmaya uğrarsanız, iyi olur:

Kolay gelsin...

--Doruk Salancıileti 08:55, 30 Nisan 2007 (UTC)

haftanın projesi[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar haftanın projesi yine değişmemiş. Acaba proje ilerlemediği için mi? Son durum nedir acaba?--Erkan 13:59, 30 Nisan 2007 (UTC)

Yeterli zaman ayrılamadığından aksamış olabilir. Haftanın projesi sayfasının güncellenmesi için de bir yazman gerekiyor. Gönüllü olmak isteyen var ise güzel olur. --Dbl2010 06:04, 2 Mayıs 2007 (UTC)

Yönetmelik[kaynağı değiştir]

Seçkin resim adaylığı[kaynağı değiştir]

Seçkin resim konusunda benim en baştan beri çekincelerim vardı da diyemiyordum. Vito o kadar uğraştığı için ve ilgilenen kişiler de olduğu için hariçten gazel okumak istemedim. Ama tahmin ettiğim gibi seçmeler çok yavaş ilerlediği ve ilgisiz kaldığı için dile getirmek istedim çekincelerimi.

Şimdi, çoğu seçkin resim adayımız Commons'tan ve bunlar zaten orada seçkin veya kaliteli resim seçilmişler. Wikimedia'nın resim deposu olan bir yerde zaten kalitesi ve estetiği tescillenen bir resmin, Wikimedia'nın bir ansiklopedisinde tekrar oylanmasını açıkçası mantıksız ve emek israfı olarak görüyorum. (İngilizce wikide çok fazla Commons resmi var seçkin resim olarak, ama oradaki durum farklı çünkü oradaki seçkin resim seçilmesi olayı Commons kurulmadan önce başlamıştı ve Commons kurulunca da resimlerin önemli bir kısmı oraya taşınmıştı.)

Bu sebeple, Commons resimlerinin Vikipedi'de seçkin resim adayı olabilmesini (dolayısıyla seçkin resim seçilebilmesini) sağlayan maddenin değiştirilmesini öneriyorum. Fikirler? (Ayrıca bkz: Bu konuda Baylan ve Metal Militia ile yaptığımız mesajlaşma) denisutku *:!? 14:23, 1 Nisan 2007

Bu tip tartışma-vari karar alma süreçlerinin Vikipedi topluluğu için hoş ve öğretici olduğu fikrindeyim ve bir zararı olduğunu düşünmüyorum. Bununla birlikte eğer topluluk bunun ciddi bir vakit ve emek kaybı olduğu kararına varırsan o tip bir kuralın eklenmesi tabii ki tartışılabilir. Önce sanırım tartışılması gereken bu sürecin zararlı olup olmadığı... bundan olumlu sonuç çıkarsa ilgili politikada ne tip bir değişikliğin yapılabileceği tartışılabilir. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 14:59, 2 Nisan 2007 (UTC)
  • Seckin resimleri Vikipedi'ye yukelenen resimlerden secmeye calissak, belki Commons'ta bulunamayan resimlerin girisini de artirabiliriz. Citrat 17:45, 2 Nisan 2007 (UTC)
  • Commons'da var olan ve kalitesi oylanmış, tescillenmiş resimlerin burada tekrar oylanmasını, çok büyük zaman kaybı olarak görmüyorum. Çünkü Vikipedi topluluğu olarak bizlerin, resimler konusundaki göz zevkleri ve estetikleri, comons'da bu resimleri seçenlerinkinden farklı olabilir diye düşünüyorum. O nedenle de, aynı resmi, onlar (commons) çok çok beğenmiş olsalar dahi, belki bizde o resme tek oy bile çıkmayabilir. Belki çok zayıftır ama böyle bir ihtimal vardır. Ancak eğer istenirse, orada (commons) SR seçilmiş resimleri doğrudan buraya aktarıp bir bronz madalya da biz takabiliriz. Fakat elbette sonuç olarak, Vikipedi topluluğun bu konuda alacağı karar ve varacağı fikir birliği önemlidir. Saygılar. --Metal Militia ileti 18:01, 2 Nisan 2007 (UTC)
  • Tartışma-vari karar alıp tecrübe edinme süreçlerini uzun zaman önce geride bıraktı Türkçe Vikipedi. Artık 60 bin maddeyi geçtik ve aktif kullanıcıların çoğunluğu faydalı olabilecek kararları alabilecek durumdalar. Burada asıl tartışılması gereken Seçkin resim adaylarının özellikleridir. Kullanıcılar (eğer haberdar iseler) ellerindeki grafikleri Commons'a yüklemek isteyeceklerdir. Daha çok paylaşım imkanı olduğu için. Bunun yanında eğer Türkçe Vikipedideki kulanıcıların ürettikleri resimler yada Türkiye ile ilgili fotoğraflar arasından adaylar belirlenebilir. Commons'ta Türkiye ile ilgili fotoğraflar yeterli değil. Bu yönüyle faydası olabilir. Kısaca commons'taki ödül almış fotoları yeniden değerlendirmeye almak yerine, Türkçe Vikiye faydası olacak şekilde bu seçimlerin özelliklerini değiştirmek faydalı olur. Ana sayfadaki "Günün resmi"de bu kapsamda değerlendirilmeli.--Ahmetanmsj 18:30, 2 Nisan 2007 (UTC)
Bu konuda bir tartışmayı burada açmak istemem fakat şunun altını çizeyim: 60 bin maddesi olan koca Vikipedi'de hâlâ çok rahat kişisel sebepler açıklanarak oy verilebiliyor, oylama sistemimiz sorunlu, bir elin parmakları kadar dahi seçkin madde yok, dolu düzenle kategorileri, 60 binin belki 50 binden fazlasının kaynaksızlık sorunu, dolu taraflı kategorileri mevcut. Yani artık Vikipedi büyüdü bu tip şeylerin ona faydası olmak diyemiyoruz - bunu gelişmemizin ivmesini göz önünde bulundurursak daha uzun bir süre diyemeyeceğiz; bu tip şeyler sürekli olarak topluluk ruhunu pekiştirirler, Vikipedi'den çok daha büyük farklı dillerdeki Vikipedi'lerde de bunun bilinciyle topluluk ruhuna olumlu etkisi olabilecek her şeye değer biçiyorlar. Kastım buydu. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 22:29, 2 Nisan 2007 (UTC)
  • Citrat ve Ahmetan'a katılıyorum bende aynı düşüncedeyim.--Etrüskileti 18:34, 2 Nisan 2007 (UTC)

Öncelikle bir şeyi belirtmek istiyorum. Biz bu seçkin resimleri gelecekte yapılacak muhtemel Ana Sayfa'da sergilemek (tabii ki başka sebepleride var) için seçiyoruz. Seçkin içerik çalışmaya başlandığında belirtildiği gibi belirli sayıda resim ve madde seçtikten sonra yeni ana sayfayı bunlara göre şekillendirip ana sayfada commons'dan gelen resimler yerine kendi seçtiğimiz resimleri sergilemek için başlatmıştık. Yani bu sistemi kuran Vito'da bunu böyle açıklamıştı. Ve bu sergilenecek resimin amacı altına yazılacak tanım yazısı ile Vikipedi'de ki başka maddelerin tanıtımını yapmaktı. Biz commons'da seçilmiş resimleri burada da aday gösteriyoruz ki bende gösterdim. Bunlar seçkin resimde oluyor. Ama bence amaç sadece bunları seçmek ve ana sayfa'da sergilemek (gelecekte) değil. Vikipedi'de aslolan bilgiye yani maddelere ulaşmaktır. Yani yukarıda da söylendiği gibi bu resimler güzel maddelerin resimleri olamalı ve ana sayfa'ya çıktığında kaliteli maddelere bağlantı verilmeli. İkinci olarak bende Metal'e katılıyorum. Commons'da seçkin seçilen burada (belki) seçilemeyebilir. Ayrıca bu resimleri tek oylayan biz değiliz. Çoğu vikide de seçilen seçkin resimler arasında Commons'da olanlar var. Ama herhalde bizim seçkinlerde hiç kendi resmimiz yok. Neyse o da bir dün olur. Herkese iyi çalışmalar. --Absarileti 06:07, 3 Nisan 2007 (UTC)