Vatikan pasaportu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vatikan pasaportu
Vatikan pasaportu
Belge türüPasaport
AmaçKimlik Doğrulama ve Seyahat

Vatikan pasaportu Uluslararası seyahat için Vatikan vatandaşlarına verilir. Vatikan tarafından verilen pasaportlar sadece diplomatik pasaport ve hizmet pasaportudur. Vatikan Pasaportu bizzat Papa tarafından verilir. Bu pasaport geçicidir. Vatikan istediği zaman tek taraflı olarak iptal edebilir. Vatikan pasaportunu almak için kişinin Katolik Kilisesi'ne kayıtlı dindar bir Katolik olması gerekmektedir.

Henley Vize Kısıtlamaları Endeksi 2016 Raporu'na göre Vatikan vatandaşları sınırda vize alarak ya da vizesiz 134 ülkeye seyahat edebilirler. Bu sayede Vatikan vatandaşları Dünya'da seyahat özgürlüğü açısından 30. sırada yer almaktadır.[1]

Laterano Antlaşması 9. Madde'ye göre başka bir ülkenin vatandaşından çıkıp Vatikan vatandaşlığının kaybı durumunda otomatik olarak İtalyan vatandaşlığı elde edilmektedir.

Vatikan Şehri'nde yaşayan yaklaşık 800 kişiden 450'den fazlası Vatikan vatandaşlığına sahiptir. Bunlara yaklaşık 135 İsviçreli Muhafız dahildir. Yaklaşık aynı sayıda devlet vatandaşı, çeşitli ülkelerde, özellikle Vatikan'ın diplomatik hizmetinde yaşamaktadır.[2]

22 Şubat 2011 tarihinde ilan edilen vatandaşlık, ikamet ve erişimle ilgili Vatikan Şehir Devleti kanunu, vatandaşları üç kategoride sınıflandırmaktadır:

  1. Vatikan Şehri veya Roma'da ikamet eden kardinaller;
  2. Vatikan Diplomatları;
  3. Görevleri veya hizmetleri nedeniyle Vatikan Şehrinde ikamet eden kişiler.[3]

Yalnızca üçüncü kategori için gerçek bir vatandaşlık verilmesi gereklidir.[3]

Vatikan Devleti pasaportları değil, Vatikan'ın diplomatik pasaportları Vatikan'ın diplomatik hizmetindekiler tarafından tutulmaktadır.

Vatikan Şehri vatandaşları olmasa bile Vatikan'ın hizmet pasaportları Vatikan'ın hizmetinde olan kişilere verilebilir.

Vatikan Şehri tarafından verilen pasaportlar İtalyanca, Fransızca ve İngilizcedir.[4] Vatikan tarafından verilen pasaportlar Latince, Fransızca ve İngilizcedir.[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 12 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2016. 
  2. ^ "Vatican City State, Population". 25 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2012. 
  3. ^ a b Legge sulla cittadinanza, la residenza e l'accesso, art. 1[ölü/kırık bağlantı]
  4. ^ "Document: VAT-AO-01003". European Council - Public Register of Authentic travel and identity Documents Online (PRADO). 24 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2018. 
  5. ^ "Document: VAT-AD-01004". European Council - Public Register of Authentic travel and identity Documents Online (PRADO). 12 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2018.