Danimarka pasaportu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Danimarka pasaportu
Belge türüPasaport
AmaçKimlik Doğrulama ve Seyahat
Bitiş süresi10 Yıl

Danimarka pasaportu uluslararası seyahati kolaylaştırmak için Danimarka Krallığı vatandaşlarına verilen belgedir. Danimarka, Grönland ve Faroe Adaları vatandaşları için farklı versiyonlar mevcuttur, ancak tüm vatandaşlar aynı vatandaşlığa sahiptir. Grönland'da ikamet eden Danimarka vatandaşları, Danimarka pasaportu ile yerel Grönland pasaportu arasında seçim yapabilirler.[1]

Pasaportta çarmıha gerilmiş olan İsa resmi içerdiğinden, Karsten Riise Kristensen adlı vatandaş, Danimarka Adalet Bakanlığı'na suç duyurusunda bulunmuştur.[2] Kendisi laik bir devletin pasaportunda dini sembollerin gösterilememesini talep etmektedir.

Faroe Adaları Danimarka Krallığına aittir, ancak AB'ye üye değildir. Grönland, 1985'te AB'den ayrıldı, ancak sakinleri Avrupa Birliği vatandaşı olarak kabul edildi. Bu bölgelerden kişiler, Danimarka'ya taşınıp daimi olarak yaşayarak "tam" AB vatandaşı olabilmektedirler.

Henley Vize Kısıtlamaları Endeksi 1 Ocak 2020 Raporuna göre Danimarka vatandaşları sınırda vize alarak ya da vizesiz 187 ülkeye seyahat edebilirler. Bu özelliğiyle Danimarka vatandaşları, Dünya'da seyahat özgürlüğü açısından 5. sırada yer almaktadırlar.[3]

Sıradan pasaportun (kapaktaki PAS) yanı sıra, mavi hizmet pasaport (TJENESTEPAS) ve tek bir kırmızı diplomatik pasaport (DIPLOMATPAS) da 3 sürümü verilir. İkinci metin DEN EUROPÆISKE BİRLİĞİ kelimesini taşımamaktadır.

Tartışma[değiştir | kaynağı değiştir]

2010 yılında, Danimarkalı ateist bir vatandaş Danimarka Adalet Bakanlığı'na şikayette bulundu. Pasaportun, Şekilli taşlar'da gösterildiği gibi İsa'nın çarmıha gerilmesinin bir resmini içermesi nedeniyle, pasaportların dini sembollerden arındırılması gerektiğini savundu.[4] Bu argüman, önde gelen Danimarkalı politikacılar tarafından reddedildi ve Hristiyanlığın Danimarka'nın kültürel tarihinin bir parçası olduğunu ve Hristiyanlığın münhasıran tasvir edilmediğini iddia etti, çünkü pasaport aynı şekilde en büyük Jelling Stone'dan alınan bir ejderha motifinin görüntüsünü de içeriyor.[5] Jelling Stones'tan görüntüler içeren pasaport tasarımı 1997'de, mevcut kırmızı tasarımında tanıtıla kadar,[6] önceki Danimarka pasaportları yeşil veya bejdi.

Danimarka vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Danimarka Pasaportu sahiplerinin vizesiz veya varışta vize alabildiği ülkeler ve bölgeler
  Danimarka Krallığı
  Hareket Serbestisi
  Vizesiz
  Varışta Vize
  E-Vize
  Vize hem varışta hem de çevrimiçi olarak mevcuttur
  Vize gerekli

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Passport – Greenlandic and Danish". Sullissivik. 31 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2015. 
  2. ^ "Pasaport üzerindeki İsa Şikayeti". Danimarka'nın Radyo web sitesi. 4 Mart 2010. 20 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2010. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 8 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2017. 
  4. ^ "Complaint over passport Jesus". Danmarks Radio website. 4 Mart 2010. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2010. 
  5. ^ "Jesus skal blive i det danske pas". Dagbladet Information (Danca). 2 Mart 2010. 19 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2011. 
  6. ^ Adriansen, Inge (2003). Nationale symboler i det Danske Rige (Danca). 2. Museum Tusculanums Forlag. s. 369.