Dağlık Karabağ Cumhuriyeti pasaportu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dağlık Karabağ Cumhuriyeti pasaportu
Belge türüPasaport
AmaçKimlik Doğrulama ve Seyahat
Bitiş süresi10 Yıl

Dağlık Karabağ Cumhuriyeti pasaportu Ermeni pasaportu ile hemen hemen aynıdır. "Dağlık Karabağ Cumhuriyeti" (Ermenice:Լեռնային Ղարաբաղի Հանրապետություն) , Ermenice ve İngilizce dillerinde (Ermenice: Անձնագիր) "Pasaport" yazısı ön kapağında görünür. Pasaportun içeriğinde Ermenice ve İngilizce dilleri bulunmaktadır.

Uluslararası alanda tanınmayan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin Pasaportları, 2006 yılında Dağlık Karabağ Cumhuriyeti anayasa değişiklikleriyle dayanılarak çıkarılmaktadır. Devletin statüsü nedeniyle, pasaport yasal olarak uluslararası toplum tarafından tanınmamaktadır ve sadece Dağlık Karabağ sınırları içerisinde kullanılır.

Seyahat ve tanınma[değiştir | kaynağı değiştir]

Devletin statüsü nedeniyle, pasaport uluslararası toplum tarafından yasal olarak tanınmamakta ve sadece Dağlık Karabağ ve diğer üç Sovyet sonrası ihtilaflı devlet sınırları içinde kullanılmaktadır; Tanınmayan Devletler Topluluğunun tüm üyeleri olarak Abhazya, Güney Osetya ve Transdinyester, vatandaşları için vize şartını kaldırmayı kabul ettiler. Ayrıca, Dağlık Karabağ vatandaşları komşu Ermenistan'a vizesiz seyahat edebilir.

Dağlık Karabağ, çifte vatandaşlık ilkesini kabul etmiş ve bunun sonucunda 2012 yılında Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'ne göç etmiş olan Suriyeli Ermeni mültecilere Dağlık Karabağ pasaportları verilmiştir.[1]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2016.