İran pasaportu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İran pasaportu
İlk yayınlanma tarihi1 Ocak 2007 (Biyometrik)
Veren kuruluş İran
Belge türüPasaport
AmaçKimlik doğrulama ve seyahat
Bitiş süresi5 yıl (18 yaş ve üzeri için)
Maliyet1,500,000 IRR

İran pasaportu İran vatandaşlarına ülke dışı seyahatlerde kullanılmak üzere verilen resmî belgedir. Pasaport, İran vatandaşlığının kanıtı olarak kabul edilir.

İran pasaportunun üzerinde ülkenin arması bulunmaktadır. Pasaportun önkapağında "دولت جمهوری اسلامی ایران" (Farsça) Türkçe karşılığıyla "İran İslam Cumhuriyeti Hükümeti" yazmaktadır. Bu yazının altında گذرنامه (Farsça Türkçe karşılığıyla "Pasaport" yazmaktadır.

İran pasaportunun arka kapağın içinde "Bu pasaport sahibi, işgal altındaki Filistin'e seyahat hakkına sahip değildir" yazmaktadır.

İran, Temmuz 2007'de diplomatik ve hizmet biyometrik pasaportlarını çıkarmaya başladı. Normal biyometrik pasaportlar ise 20 Şubat 2011 tarihinde yayınlanmaya başladı. Bu pasaportlar 40 sayfa içermektedir.

Geçmişte, 1979 Devrimi öncesinde, pasaport farklıydı ve Pasaport kapağında İran İmparatorluğu' yazılıydı. Pasaportlar da Fransızca dili çevirisi bulunmaktaydı.

Henley Vize Kısıtlamaları Endeksi'nin Şubat 2020 yayınına göre İran vatandaşları sınır kapısında vize alarak veya vizesiz 41 ülkeye seyahat edebilirler. Bu sayede İran vatandaşları Dünya'da seyahat özgürlüğü açısından 98. sırada yer almaktadır.[1]

2017'nin başlarında, Donald Trump (Amerika Birleşik Devletleri Başkanı) İran vatandaşlarını ABD'ye seyahat etmelerini yasakladı; ABD vatandaşlarını da İran'a seyahatlerini yasakladı.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

1892 tarihli İran pasaportu

İlk İran pasaportu 1885 civarında Nasereddin Şah döneminde verildi.[2] Eskiden 'Tazkereh-ye Safar' (Seyahat Belgesi) olarak adlandırılıyordu ve metin tamamen Farsça idi. Ahmed Şah (20. yüzyılın başlarında) döneminde, "Passeport du passage: au nom de Sa Majeste Imperiale le Shahinschah de Perse" (Pasaj Pasaportu: İmparatorluk Majesteleri adına) Pers Şahı) olarak düzenlendi. 1935'ten sonra unvan "Empire de l'Iran" olarak değiştirildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Global Ranking - Passport Index 2020". Henley & Partners. 17 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2020. 
  2. ^ "Persian passport in Qajar and Pahlavi eras". Jaam-e Jam Daily. 7 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2020.