Saint Vincent ve Grenadinler pasaportu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Saint Vincent ve Grenadinler pasaportu

Saint Vincent ve Grenadinler pasaportu Saint Vincent ve Grenadinler vatandaşlarının ülke dışına seyahatleri için verilir. Nisan 2005 yılından bu yana yeni düzenlenmiş pasaportlar CARICOM ortak pasaportu ile uyumludur.

Saint Vincent ve Grenadinler vatandaşları vizesiz İngiltere ve İrlanda'ya seyahat edebilme hakkına sahiptirler.

Saint Vincent ve Grenadinler pasaportu sahipleri 13 Eylül 2012 tarihine kadar Kanada'yı da vizesiz seyahat edebilmekteydiler fakat insan kaçakçılığına ilişkin kaygılar ve sahte belge kullanımı yüzünden vizeden muaf ulusların listesinden çıkarılmıştır.

Saint Vincent ve Grenadinler pasaportuna sahip vatandaşlar, 28 Mayıs 2015 tarihinden itibaren Schengen Bölgesi’ne girişte vize muafiyetinden yararlanabilmektedirler.[1][2][3]

Henley Vize Kısıtlamaları Endeksi Ekim 2015 raporuna göre Saint Vincent ve Grenadinler vatandaşları sınır kapısında vize alarak veya vizesiz 119 ülkeye seyahat edebilirler. Bu sayede Saint Vincent ve Grenadinler vatandaşları Dünya'da seyahat özgürlüğü açısından 37. sırada yer almaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Five Caribbean countries sign visa waiver agreement with EU" (PDF). European External Action Service. European External Action Service. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2015. [ölü/kırık bağlantı]
  2. ^ "EU signs visa waiver agreements with 7 ACP countries". 1 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2016. 
  3. ^ "EU signs visa waiver agreement with four OECS countries". 28 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2016.