Sırbistan pasaportu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sırbistan pasaportu
Sırp biyometrik pasaportunun ön kapağı
Belge türüPasaport
AmaçKimlik Doğrulama ve Seyahat
Maliyet30€

Sırp pasaportu her yaşta Sırp vatandaşlarına Sırbistan tarafından yayınlanan uluslararası seyahat belgesidir.

Pasaport İçişleri Bakanlığı tarafından verilir ya da Sırp vatandaşı yurt dışında bulunuyorsa büyükelçilikten alabilir. Pasaport gerekirse vatandaşlığın kanıtı olarak kimlik yerine kullanılabilir. Vatandaşların aynı anda birden fazla Sırp pasaportları olamaz.

İçişleri Bakanlığı 7 Temmuz 2008 tarihinde yeni Sırp biyometrik pasaportları çıkarmaya başladı.

Bazı vatandaşlar, hâlen eski Yugoslav pasaportu kullanır. Eski Yugoslav pasaportlarının geçerliliği 31 Aralık 2011 tarihinde sona ermiştir.

Kosova vatandaşları bir Sırp pasaportu için başvuru hakkına sahiptirler. Kosovalılara Sırp Koordinasyon Müdürlüğü tarafından Sırp pasaportu verilir. Pasaport sahibine vizesiz Schengen Alanına girmesi için izin verilir. Sırbistan Kosova pasaportunun geçerliliğini tanımamaktadır.

Sırbistan vatandaşları 19 Aralık 2009 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Birleşik Krallık ve İrlanda hariç tüm AB'nin Schengen ülkelerine vizesiz seyahat edebilmektedirler.

Sırbistan hükûmeti Haziran 2014'te, önemli ticaret ortaklarıyla vize serbestliği konusunda ikili anlaşmalar imzalanacağını açıklandı. Mayıs 2015'te vizesiz serbestleştirme için ülkelerin listesi açıklandı: Katar, Kuveyt, Umman, Bahreyn, Venezuela, Panama, Jamaika, Kolombiya, Paraguay ve Guatemala. İkinci aşamada Ermenistan, Azerbaycan ve Malezya yer alacaktır. Aralık 2016'da Sırbistan'ın sıradan pasaport sahiplerine Ermenistan, Azerbaycan ve Gürcistan'a seyahatlerde vize şartlarını kaldırmayı planlandığı bildirildi.

Henley Vize Kısıtlamaları Endeksi 1 Ocak 2017 Raporu'na göre Sırbistan vatandaşları sınır kapısında vize alarak veya vizesiz 115 ülkeye seyahat edebilirler. Bu sayede Sırbistan vatandaşları Dünya'da seyahat özgürlüğü açısından 43. sırada yer almaktadır.[1]

Sırbistan pasaportu sahiplerinin vizesiz ya da sınır kapısında vize alarak gidebildiği ülkeler
Sırbistan pasaportu sahiplerinin vizesiz ya da sınır kapısında vize alarak gidebildiği ülkeler

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Sırbistan pasaportu İngilizce Wikipedia maddesi
  1. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 8 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2017.