Tartışma:Anasayfa/Arşiv3

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ocak

İsmail Cem

Anasayfaya ekler misiniz? Bugün cerrahpaşa'da karaciyer kanserinden kaybettik! resim çok güzel değil mi? Bu İngiliz tipi piyanonun mekanizması niye günün resmi olmuş olabilir sizce?Bence ilgi çekici ve çok kullanılan bir aletin mekanizması olduğu için olabilir!?Gerçi ayın resmi diyebiliriz.Çünkü okuduklarıma göre, günün resmi her ay değiştiriliyormuş.Bu iki konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu imzasız yazı 88.243.92.186 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Resimler Commons'tan hazır alınmaktadır. Ayrıca hergün değişir. --Dbl2010 06:58, 6 Ocak 2007 (UTC)
Anlamadığım birşey var; bir önceki resim 1 günden fazla durdu.Ancak siz bana resimlerin hergün değiştirildiğini anlatmaya çalışıyorsunuz!Bu nasıl oluyor?Bu imzasız yazı Egesraga (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.
Böyle bir şey olması mümkün değil. Türkiye saati ile gece 2:00 de otomatik olarak yeni resim konur. Bunu insan yapmıyor. Saate bağlı program yapıyor. --Dbl2010 06:51, 7 Ocak 2007 (UTC)
Özgür sabrına ve anlayışına hayranım :) --`NeRVaLsevgili nerval; 21:53, 8 Ocak 2007 (UTC)

Ben mi öyle gördüm diyeceğim ama olamaz çünkü kör değilim.Sizin söylediğinizin olması için benim kör olmam gerekir!!! Bakın, ben öyle gördüm.Belkide aynı gün iki kere baktım ama resimlerin hergün değişmediği benim fikrim ve buna saygı duymalısınız.Sizin için bu cevap yeterli mi?Bu imzasız yazı Egesraga (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Yeterli ve fikrinize saygı duyuyorum. --Dbl2010 03:50, 11 Ocak 2007 (UTC)
İtiraf etmeliyim benim de böyle bir algılamam oldu. Belki hemen resim değiştiğinde yani gece 2 gibi ekran başında olmaktan ertesi gün de geç vakitte siteye girmekten kaynaklanıyordur. İyi çalışmalar :-)--Atacameñoileti 07:21, 9 Ocak 2007 (UTC)
Sanirim cashe'deki imaj yenilenmedigi icin sayfayi yenilediginizde ayni resmi goruyor olabilirsiniz. Bu tur sorun bir kac defa madde sayisinda benim basima geldi. Pratik olarak baska bir tarayici ile bakmayi deneyin ana sayfaya; farkli bir resim gorebilirsiniz. Citrat 21:52, 14 Ocak 2007 (UTC)

programa hayranım

sanırım bot inşaatçi:) bi kaç gündür sürekli köprü resmi koyuyor. botlara ve köprülere aşığım:PP--ddenkel 07:16, 9 Ocak 2007 (UTC)


Seçkin İçerik sisteminin ana sayfaya etkisi

Aşağıdaki tartışma, seçkin içerik sisteminin ana sayfaya etkilerini ve bazı ana sayfa değişiklik önerilerini kapsamaktadır ve köy çeşmesinden buraya taşınmıştır.--Vito Genovese 23:13, 21 Ocak 2007 (UTC)

Ana sayfaya etkisi ve sol tablo revizyonu

Sistemi hazırlarken bazı ufak düzenlemeler yapmam gerekti. Örneğin En.Wiki'de her güne ayrı bir "Günün seçkin maddesi" ve "Günün seçkin resmi" seçiliyor, ancak bizde her güne ayrı bir seçkin madde çıkartabilecek seviyede içerik henüz mevcut değil.

Bu nedenle günün maddesini "Haftanın maddesi" olacak şekilde değiştirdim. Seçkin sayfalar, seçilme sıralarına göre "Haftanın maddesi" veya "Günün resmi" olacaklar. Şu anda sahip olduğumuz maddelerden (biraz cilayla) 50 civarında seçkin madde çıkabileceğini düşünüyorum. Bu sistemin özendirmesiyle de bu sayının giderek artacağına inanıyorum. Bu nedenle "Haftanın maddesi"'ne geçiş yaptım. Ancak itiraz varsa farklı bir düzenlemeye de gitmemiz mümkün. Fikirlerinizi bekliyorum.

Resimleri Wikimedia Commons'tan da seçme şansımız olduğu için, o konuda bir sıkıntı yaşayacağımızı düşünmüyorum. Kaynağımız bol ne de olsa. Ayrıca bu vesileyle, kullanıcılarımızın fotoğraf katkılarında da bir artış olacağını umuyorum.

Biliyorsunuz ana sayfada 3 tane madde ve 1 tane resim sergiliyoruz. Resim Commons'ın resimlerinden aynen alınıyor (Yani Commons topluluğunun seçtiği resimler sergileniyor), maddeler de Vikipedi:Günün maddesi sayfasında seçilerek geliyorlar. Maddelerin güncellenmesinde net bir süre yok. Genel olarak haftada bir değiştiriliyor.

Bu üç maddenin birinin yeterli olgunlukta, diğer ikisinin de gelişmeye açık nitelikte oluşu gözetiliyor, yazılı bir kural olmasa da.

Bu durumda başta da belirttiğim önerim şu şekilde:

Topluluğun seçtiği seçkin maddeler "Haftanın maddesi" olarak seçiliş sıralarına göre ana sayfada görüntülensin. Bizim tarafından seçilen resimler de Commons'tan uyarlanan "Günün resmi"'nin yerini alsın. 2007 sonuna kadar bu düzende gidelim, 2008'e kadar kullanıcı ve kaliteli madde sayımız belli bir seviyeye ulaşırsa, "Günün maddesi" sistemine geçebiliriz (ki ben 2009 olarak öngörüyorum bu tarihi)

Diğer iki maddeyi de şu anda yaptığımız gibi yeni ölenler, özel günler vs. için ayırırız. Ek olarak gelişime açık maddeleri de yine Günün maddesi benzeri bir süreç ile ana sayfa için hazırlarız.

Aslında farklı yerlere yazılması gereken önerilerimi de bu durumda buraya yazmak durumundayım, çünkü hepsi birbiriyle bağlı:

Vikipedi:Seçkin içerik sayfasının İngilizce Wikipedia'da olduğu gibi sol tabloya eklenmesini öneriyorum. Elbette bu hemen olmamalı, şu an teklifimi prensipte değerlendirin. Seçkin maddelerimiz 25-30 gibi sayfayı doldurucu bir sayıya ulaştığı zaman bu eklemeyi yapabiliriz. Şu an için boş sayfaları eklemenin bir anlamı yok.

Siteye girildiğinde ilk dikkat çekici etmenlerden biri olan sol tabloya konulan bu sayfa sayesinde, Vikipedi'nin nelere kadir olduğunu gösterme şansı bulabilir ve maddelerin kalitesinden etkilenen ve yenilerini yazmaya özenen insanları doğru bir şekilde yönlendirebiliriz.

Diğer bir önerim ise ana sayfadaki kategori şablonuyla ilgili olacak:

Şablon:Ana sayfa kategorileri ana sayfadan kaldırılsın!

Neden diyeceksiniz? Açıklıyım. Ana sayfa ürettiğimiz bilgiyi sergileyeceğimiz bir vitrin işlevi görür, görmelidir. Kategoriler ise dolaşım (navigasyon) aracıdır. Dolaşım için kullanılacak araçlar da sol tabloda listelenir.

Şu anda en çok maddeye sahip 10 Wikipedia projesinden sadece biri (İspanyolca, o da bizim resim kutumuz kadar bir kutuda) ana sayfada kategorilerini listeliyor (lütfen inceleyin). Bazıları portallarını listeliyor, ama kategori listeleyen yok başka. Zaten çok çok zayıf olan kategori sistemimizi sergilemek yerine, güçlü yönlerimize atıfta bulunmalıyız bence. Kategori sistemimizi çoğu Wikimedia projesinde yapıldığı gibi sol tabloya ekleyebiliriz. Bunu da bir öneri olarak kabul edip değerlendirmenizi rica ediyorum.

Bu seçkin içerik sistemiyle ilgisiz bir öneri gibi gözüküyor, ancak hepsi birbiriyle ilişkili olduğu için burda tartışılması en uygunu, konu da dağılmamış olur bu sayede. Tartışma sonuçlandığında ilgili yere taşıyacağım daha önce de söylediğim gibi.

Ana sayfa tasarımımızın yeni değiştiğini biliyorum, ancak seçkin içerik sistemine göre yeni bir düzenlemeyi yapmaktan kaçınmaz sanırım Tembel. Tabi ki topluluğun onayını aldıktan sonra.

Kategori şablonu ortadan kalkarsa geriye günün resmi ve maddeleri şablonları kalıyor (Aşağıdaki Türk lehçeleri şablonu altta kalmaya devam edeceği için onu saymıyorum). Eğer tek bir "Haftanın maddesi" ve diğer iki gelişmeye açık madde önerisi onaylanırsa en.wiki'ye benzer bir düzene gidebiliriz.

Bu sayede ürettiğimiz en önemli şey olan seçkin maddeyi sola çekip, resim kutusuna bilgi yazısı ekleyebiliriz. Bu sayede resimleri tekdüzelikten kurtarır ve asıl amacımız olan bilgiyle harmanlarken; en kaliteli yönümüz olan seçkin maddeye de gereken vurguyu yapmış oluruz. Diğer iki gelişmeye açık ve o güne özel madde de uygun bir şekilde yerleştirilir.

Sayfada oluşacak göreceli boşluğun doldurulması için de yine bir önerim var. "Tarihte bugün" kutusu oluşturalım. Başta yine Metal Militia olmak üzere son dönemde yapılan katkılarla, gün maddelerimiz oldukça kaliteli bir seviyeye ulaştı. Şu anda olaylar, doğanlar ve ölenler şeklinde bir düzeni kolaylıkla oluşturabiliriz. Nerval'in de zamanında değindiği gibi, oldukça ilgi uyandıran bilgiler bunlar ve biz bu konuda oldukça iyiyiz. Temeli atılıp bırakılmış inşaat kıvamındaki kategorilerimiz yerine bunları sergileyelim.

Yavaş yavaş 365 günün şablonlarını oluştururuz (zira bazı günler yoğun geçmiş, en önemlilerin seçilmesi gerekiyor), ondan sonra tek yapmamız gereken güncelleme yapmak olur. 365 gün şablonu 1 ayda rahatlıkla oluşturulabilir.

Elbette bu ana sayfa değişimi aciliyet arzetmiyor. Sistemimiz oturduğu zaman ve yapılan tasarımlar topluluğun içine sindiği zaman gerçekleştirilebilir. Şu an için prensipte bir onay (veya red elbette) görmek yararlı olacaktır sanırım.Eminim şu anki tasarımımızın sahibi Tembelejderha da (veya diğer bir ilgili) buna yönelik bir tasarım yapmaktan mutluluk duyacaktır.

Karışık anlattım, önerilerimi toparlıyım fikir belirtecek olanlar için:

  1. Ana sayfada bir adet "Haftanın seçkin maddesi", iki adet geliştirilmeye açık veya o güne özel madde görüntülensin.
  2. Vikipedi:Seçkin içerik sayfası en.wiki'de olduğu gibi (zamanı gelince) sol tabloya eklensin.
  3. Ana sayfa kategori şablonu kaldırılsın. Sol tabloya alınabilir.
  4. Günün resmi, yanında açıklama barındıracak bir hale gelecek ve %100 genişliğe ihtiyaç duyacak. Acele edilmeyecek bir şekilde, topluluğun içine sinen bir ana sayfa uyarlaması yapılsın.
  5. Ana sayfaya "Tarihte bugün" kutusu eklensin. Gün maddelerimizden derleyeceğimiz bilgilerle okuyucuların ilgisini cezbedelim.

Fikirleri bekliyorum.

Lütfen sistemi inceleyin, süreçleri ve gereksinimleri gözden geçirin. Sonrasında burada geliştirme önerilerinizi paylaşın. Kullanıcılar olarak aday sayfaların kriterlere uygun olup olmadığını değerlendirmekle yükümlüyüz. Kriterleri de değerlendirin, gerekli yerleri eleştirin. Bu sistem işlemeye başladıktan sonra kriterlere uymayan bir sayfayı sadece hoşunuza gidiyor diye desteklemeyin. Kriterlere uygunluğu esas alın, Vikipedi'nin kalite çıtasının düşmesine asla izin vermeyin!

Bu tartışmayı 10 gün içinde sonuçlandırıp sayfa seçimine başlayalım istiyorum. O yüzden lütfen tartışmalara aktif katılım gösterin. Bir kere fikir belirtip geçmeyin, tartışmayı seyri boyunca takip edin, yeri geldiğinde ikinci, üçüncü kez görüş belirtmekten çekinmeyin. Ancak nezaketi, saygıyı elden bırakmayın, kişisel saldırıda bulunmayın.

Oy hakkınız olmasa bile fikrinizi belirtin, zira yukarıdakilerin hiçbiri oylama değildir. Fikirleriniz her zaman oylarınızdan daha değerlidir. O yüzden düşündükleriniz önceden ifade edilmiş olsa da "X'e katılıyorum" gibi bir mesajla düşüncenizin ne yönde olduğunu bilmemizi sağlayın. Vikipedi topluluğu sayesinde burdadır, onu daha güzel bir geleceğe götürecek olan da topluluğundan başkası değildir.

Herkese teşekkürler ve sevgiler!

Vito Genovese 14:57, 12 Ocak 2007 (UTC)

Öncelikle şunu belireyim, Vitonun ellerine sağlık. Bir hayli uğraşmış olmalı bunun için. Neyse soruları cevaplayayım.

  1. Ben baştan beri Ana Sayfa'da sadece bir tane günün maddesi olası gerektiğini savunuyordum. Tıpkı çoğu vikideki gibi. Fakat Vitonunda dediği gibi şu an buna hazır değiliz. Belki bir gün... Sözün özü can-ı gönülden 1. öneriyi destekliyorum.
  2. Bu da sorun değil hatta gerekli. İnsanlar taslak parçalarını görmektense mükemmel maddeleri görmeyi yeğleyeceklerdir.
  3. Bunda da Vitoyu desteklemekle birlikte benimde bir önerim olcak. Bizim Gözat bölümünü İng viki de ki gibi düzenleyip bunuda Ana Sayfa'da görünür bir yere koyarsak bu işi halletmiş oluruz.
  4. Aynen kabul
  5. Tarihte bugünü Ana Sayfa değişmeden önce bende söylemiştim fakat her gün düzenlemek zor olur diye kabul görmemişti. Şiddetle destekliyorum. Ama şu anki tarih maddelerimi pekte düzgün durmuyor. Haftanın işbirliği'ni kullanarak (bir kaç haftada sürebilir) maddeler geliştirilebilir. Ayrıca çoğu dilde Dünyada olup bitenlerin yanında Türkiye'de olup bitenler nevinden bir ülke ismi belirten ibareler yok. Bence Vikipedi Türkiye'ye münhasır olmadığından bu da kaldırılmalı. Kolay gelsin. Herkese iyi çalışmalar. --Absarileti 15:48, 12 Ocak 2007 (UTC)
  • Bu önerilerin Vikpedi'ye heyecan getirecek uygulamalar olduğunu düşünüyorum. İlk etapta, 2 taslak maddenin bir haftada değilde 3 günde güncellenmesini öneririm şahsen. Seçkin madde için bir hafta uygundur. Kategoriler konusunda tam anlamıyla katılıyorum. Absar'ın dediği gibi Gözat sayfası bu işi görür. Günün resmi zaten hiç açıklamasız çok kuru duruyor. Şimdilik söyleyeceklerim bu kadar.--Atacameñoileti 16:18, 12 Ocak 2007 (UTC)
  • Öncelikle emeği geçenlere çok teşekkürler. Aylarca, bir kere değil, iki kere değil, 'çok' kere tartışıp bir türlü gerçekleştiremediğimiz bir konuydu... sanırım bize kalsa daha bir yıl beklerdik :)
  1. Bu konuyu daha önce zaten ana sayfa değişikliklerini konuşurken ele almıştık. İlk tartışmalarda 1+2 önerisini ortaya atmıştım ve kabul edilmişti, o sebeple şimdi bunu tartışırken bunun önceden kabul edilmiş bir nokta olduğunu akıldan çıkarmayalım.
  2. Olur, fark etmez.
  3. Salt gezmeye gelen veya ilk gelenler için kategorilerin önemli bir yeri olduğunu düşünüyorum. Ayrıca bizim kategorilerini ana sayfadan kaldırmış olan en büyüklerle bir olmadığımızı da ifade etmek istiyorum. Ama çıkaralım derseniz, hayır da demem. Kısacası: çekimser.
  4. Olur, fark etmez.
  5. Eğer bunu becerebileceğimizi düşünüyorsanız, olur. Açıkçası bunu becerip beceremeyeceğimiz, yeterli birikimimizin (tarih sayfalarında) olup olmadığı konusunda emin değilim. Ayrıca unutmamalı ki tarihte bugünümüz salt kırmızı bağlantılar barındıracaksa bu kötü bir görünüm oluşturur... Yine de "bunu yapmak istiyoruz" diyorsa topluluk, "hayır" demem.

Not olarak: Metal Militia'nın seçkin içerik sorumlusu olması güzel fikir, en güzel şekilde halledeceğinden eminim, kesinlikle destekliyorum. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 17:30, 12 Ocak 2007 (UTC)

  • Öncelikle Vito'ya büyük bir alkış. Koca sistemin belkemiğini bir çırpıda giriverdi, bize de bu belkemiğinin üzerine kasları koyup, yağların gelmemesini sağlamak kaldı. Sorulara cevap vermeden önce benim bir sorum var. Seçkin madde ile başlayım daha sonra mı kaliteli madde sürecine geçeceğiz? Niye derseniz, enwiki'de seçkin madde seçilmeden önce belirli bir değerlendirme süreci uygulanıyor. Öncelikle kaliteli madde daha sonra da seçkin madde. Aslında kaliteli maddeler seçkin maddelerin nüvesini oluşturuyor. Bunu desteklemenin yolu da Vikiprojelerden geçiyor. Şu an için çok geniş bir Vikiprojeler demetine sahip olamayacak kadar az sayıda düzenli kullanıcımız var. Bu nedenle önerim şu seçkin madde sürecine bu 10 günlük tartışmadan sonra başlayalım ama hemen ilk maddeyi seçer seçmez şu günün maddesi sistemini değiştirmeyelim. 50 madde hedef gösterilmiş. En azından yarısı kadar bir maddeyi seçtikten sonra, seçim derken de bu sürecin içinde bu maddelerin uygun hâle getirilmesi de var ki sanırım uzun bir süreç olacaktır, günün maddesi sistemini değiştirerek uygulamaya alalım. Aynı şekilde, tarihte bugün için mesela 1 Mart'ı hedef alarak bugünden itibaren, ana sayfada görülecek şekilde 1 Mart'tan 1 Eylül'e kadar sayfaları hazırlamadan ana sayfayı değiştirmeyelim. Sanırım Vikipedi geçen sene içinde oldukça büyük bir ivme kazandı ancak topluluğun tamamına yakınını izleyebildiğime, son değişiklikler sayfasının bir sayfa atması için genelde on dakikalarca süre geçmesi gerektiğine göre biraz hazırlıklı olarak bu gelişmenin içine girilmesini isterim doğrusu.
  1. Belirli bir sayıda seçkin madde hazırlandıktan sonra.
  2. Uygundur.
  3. Uygundur.
  4. Belirli bir sayıda seçkin madde seçildikten sonra.
  5. Belirli bir sayıda "Tarihte bugün" kutusu hazırlandıktan sonra.

--Mskyrider ileti 17:34, 12 Ocak 2007 (UTC)

  1. Ana sayfada bir adet "Haftanın seçkin maddesi", iki adet geliştirilmeye açık veya o güne özel madde görüntülensin. Seçkin madde sayımız sınırlı. Büyük bir kısmı zaten günün maddesi oldu. Bu sayı arttıktan sonra olabilir. Şu aşamada çok erken.
  2. Vikipedi:Seçkin içerik sayfası en.wiki'de olduğu gibi (zamanı gelince) sol tabloya eklensin. Bence uygun. Ama zamanı gelince.
  3. Ana sayfa kategori şablonu kaldırılsın. Sol tabloya alınabilir. Uygun.
  4. Günün resmi, yanında açıklama barındıracak bir hale gelecek ve %100 genişliğe ihtiyaç duyacak. Acele edilmeyecek bir şekilde, topluluğun içine sinen bir ana sayfa uyarlaması yapılsın. Bilmem. Ben şu andakinden memnunum.
  5. Ana sayfaya "Tarihte bugün" kutusu eklensin. Gün maddelerimizden derleyeceğimiz bilgilerle okuyucuların ilgisini cezbedelim. 1 Ocak vb. gibi tarih sayfalarımız zayıf. Şu aşamada erken.--Zeynepmsj 17:46, 12 Ocak 2007 (UTC)

Mskyrider kaliteli maddelerden bahsetmiş. Aslına bakılırsa en.wiki'deki "Featured article" ve "Good article" sistemleri birbirlerine bağlı olmayan sistemler. FA resmi değerlendirme kriteri olarak iş görürken, GA tavsiye niteliğinde iş görüyor. en:Wikipedia:WikiProject Good articles projesi kotarıyor o işi de. O yüzden GA'ya bulaşmayıp direkt olarak potansiyeli olan maddelerimizi seçkin madde haline getirmeye çalışmaktan yanayım. Bunun için bir Vikiproje de kurulabilir ya da haftanın projesiyle spesifik maddelerin kriterleri sağlar hale getirilmesine çalışılabilir. Ana sayfa değişikliği "Hemen yapmalıyız" diye getirdiğim bir öneri değil. Elbette gerekli şartları oluşturmamız gerekiyor herşeyden önce. Açıkçası bu şartları 1 aylık bir sürede rahat rahat oluşturabileceğimize inanıyorum. Bir aylık sürede en kötü ihtimalle 6 aylık gün şablonu hazırlayabilir, 10 madde ve 50 civarı resimi de seçmiş oluruz. Konuyla ilgilenen arkadaşları mevcut kabul görmüş tasarımımız üzerinde modifikasyonlar yapmaya çağırıyorum, uygun bir uyarlama yapabiliriz bence.

Zeynep de gün maddelerinin zayıf olduğundan dem vurmuş, önerimi iyi anlatamadığımı anlamış oldum bu sayede, zira 1 Ocak maddesi bile fazlasıyla yeterli bu iş için. Olaylar, doğanlar ve ölenlerin en önemlilerinden 5'er tane almamız bile yeterli. Bir örnek olarak; seçkin maddeyi sola alsak, diğer iki maddeyi seçkin maddenin yarı boyutunda (yani birleştiklerinde seçkin madde boyuna gelecek şekilde) altına koysak ve bu altalta şablonların genişliğine %65 versek, sağdaki %35'lik alana da bu tarih şablonunu koysak, altlarına da resim şablonunu oturtsak, işte sana mis gibi ana sayfa!

Vito Genovese 18:31, 12 Ocak 2007 (UTC)

İlk önce Vito'nun eline sağlık diyorum. Sonra da önerilerimi sunmak istiyorum

  1. Bu değişiklik güzel bir fikir ama bundan önce ben de Zeynep'e katılıyorum ve seçkin madde sayımızın şu anda az olduğunu ve bunun çoğalması için (ve dolayısıyla Ana sayfanın da değişmesi için) bir ara dönem olmasını savunuyorum. Bu ara dönem Mart başı ya da ortası olabilir Vito'nun da belirttiği bir aya yarım ay daha koyarak.
  2. Bu değişiklik de zamanı gelince uygun bir değişiklik.
  3. Bu değişiklik de olumlu olur ama bunun yanında kategorilerin de düzenlenmesi için başka fikirler bulmalıyız (ana sayfada olmayınca daha da az dikkat çekecekler).
  4. Bu değişiklik de uygun.
  5. Bu değişiklik için de ilk öneride belirttiğim gibi bir ara döneme ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum.

Bunun yanında şimdiden yeni ana sayfa tasarımı çalışmalarına başlayıp değişikliğin nasıl olabileceğini görsel olarak da sergilememizin yararlı olacağını düşünüyorum.

Vikipedi'de niteliği artırmak için böyle bir motivasyon hareketini canı gönülden destekliyorum. Herkese iyi çalışmalar, EmreDuran 20:07, 12 Ocak 2007 (UTC).

Not: Ben de Metal Militia'nın seçkin içerik sorumlusu olmasını güzel bir fikir olarak görüp sorumluluğun en güzel şekilde üstesinden geleceğini düşünüyorum ve kendisini bu iş için destekliyorum, EmreDuran 20:07, 12 Ocak 2007 (UTC).

  • Sistemi canı gönülden destekliyorum. Vikipedi'nin acilen böyle bir sisteme ve bu tip maddelerin öne çıkartılmasına ihtiyacı var. Sistemin genel hali ve prosedür uygun gözüküyor, önerilerde biraz zaman ve bu tip maddelerin artması ile uygulamaya konabilir. Uğraşıları için Vito'ya teşekkürlerimi sunuyor, sistem devreye alındıktan sonra aksayan yönler olursa zaman içinde onlarda düzeltilebilir.--renegademsj 07:24, 13 Ocak 2007 (UTC)


1) Ana sayfada bir adet "Haftanın seçkin maddesi", iki adet geliştirilmeye açık veya o güne özel madde görüntülensin.
Kabul ama ben geliştirilmeye açıktan daha çok güne ve gündeme özel maddelere yönelik çalışma olmasından yanayım. Umarım ben de dahil gündemdeki olaylara ve kişilere yönelik madde hazırlamaya daha çok yöneliriz. :)
2) Vikipedi:Seçkin içerik sayfası en.wiki'de olduğu gibi (zamanı gelince) sol tabloya eklensin.
Kabul
3) Ana sayfa kategori şablonu kaldırılsın. Sol tabloya alınabilir.
Kategoriler ve onları düzene sokma konusunda baya uğraşmış biri olarak maaselef bunu da kabul edeceğim. Çok eksiğiz bu konuda ve kötü bir intiba bırakıyor boş ve yetersiz kategori içerikleri. Üstelik bu yere geçmesi önerilen tarihte bugün çok daha dikkat çekici olacaktır. Çok az kimsenin kategorileri kullanarak arama yaptığını tahmin ediyorum.
4) Günün resmi, yanında açıklama barındıracak bir hale gelecek ve %100 genişliğe ihtiyaç duyacak. Acele edilmeyecek bir şekilde, topluluğun içine sinen bir ana sayfa uyarlaması yapılsın.
Uygundur.
5) Ana sayfaya "Tarihte bugün" kutusu eklensin. Gün maddelerimizden derleyeceğimiz bilgilerle okuyucuların ilgisini cezbedelim.
Şiddetle destek :) --Math34 10:42, 13 Ocak 2007 (UTC)

[[:Dosya:Göteborg city arms.png|thumb|right|100px|Son dönemlerdeki müthiş çalışmaları için Vito Genovese'ye bu ¨Üstün Göteborg Nişanı¨'nı huzurlarınızda veriyorum. :) İstersen kullanıcı sayfana taşıyabilirsin. --Süleyman Habib 14:29, 13 Ocak 2007 (UTC)]]

1- Haftanın maddesi ve günün gelişmeye açık (ya da anlam ve önemine uygun) maddeleri fikri bence çok başarılı. Ön sayfaya haftalık madde hazırlama aşkına iyi madde sayımız kısa sürede çok :yüksek sayılara ulaşabilir.
2- İyi bir fikir.
3- Kategori şablonu benim de gözlerimi sulandırıyordu. :) Bence gereksiz, sol tarafta bile :olmasına bence ihtiyaç yok.
4- Günün resmi'nin yanına en azından alakalı maddenin giriş kısmı olursa süper olur.
5- Tarihte bugün kısmı bence de gayet iyi olur. Gün maddelerinin geliştirilmesi normal maddelerden daha kolay gibi gözüküyor. Kısa sürede hepsi üst seviyeye çıkabilir. --Süleyman Habib 14:29, 13 Ocak 2007 (UTC)
Sağolasın Süleyman, zahmet etmişsin.--Vito Genovese 10:54, 14 Ocak 2007 (UTC)

Sevgili Vito’nun, gıpta ettiğim azmi ve bitmez tükenmez enerjisiyle ortaya çıkardığı nice güzel şeylerden sonra son olarak şu “Seçkin İçerik Sistemi” kavramına ilişkin 1-2 cümle de ben edeyim izninizle. Herşeyden önce, kavram, Vito’nun da dediği gibi, nicelikten çok niteliği ön plana alması, özendirecek olması nedeniyle çok değerli gerçekten. Vikipedi’nin madde sayısı, belki şu an itibarıyla, hergün yeni bir seçkin madde (SM)’yi kaldıracak ivmeye elverişli olmayabilir, eh, biz de “Haftanın SM’si”, ya da en kötümser ihtimalle “Ayın SM’si” seçeriz. Prensip olarak, en.wiki de de olduğu gibi, SM linkinin sol sütuna taşınması, zamanı geldiğinde (örneğin, 50 civarında sağlam aday maddemiz olduğunda) yerinde olur tabii ki. Kategorilerin, en büyük 10 wikipedia’daki gösterimi konusunda Vito’yu tam anladığımı sanmıyorum, zira Fransız wiki’sinde sayfa tepeden aşağıya neredeyse %50 kategori listesiyle kaplanmış durumda. Ama diğerleri böyle değil gerçekten. Örneğin Alman wiki’sinin kategori gösterim düzeni oldukça hoş görünüyor. Ancak, en üstte değil de, sayfanın altında verilebilir belki. “Tarihte bugün” kutusu oluşturulmasını ise hararetle destekliyorum. Gün maddelerimizin kıvamı fena değil ve daha da geliştirilebilirler. Katpatuka’nın vaktiyle, gün sayfalarına “bilim ve teknik” alt başlığı da ekleyelim önerisi olmuştu, ve öyle de yapmıştık birkaç sayfada. Hepsine eklesek mi acaba? Yeri gelmişken, başka “eklenesi başlık” önerisi / fikri olan...? Velhasıl, bu fani der ki:

  1. Ana sayfada bir adet "Haftanın seçkin maddesi", iki adet geliştirilmeye açık veya o güne özel madde görüntülensin (Kabul, “Ayın Seçkin Maddesi” olarak başlayabilme ihtimalimizi gözardı etmeyelim).
  2. Vikipedi:Seçkin içerik sayfası en.wiki'de olduğu gibi (zamanı gelince) sol tabloya eklensin. Kabul.
  3. Ana sayfada sadece kategori ana-başlıkları (6 adet) kalsın. Yok illa ki sol sütuna gitsin deniyorsa, o da olur.
  4. Günün resmi konusunda topluluğun içine sinen bir ana sayfa uyarlaması yapılsın. Kabul.
  5. Ana sayfaya "Tarihte bugün" kutusu eklensin. Hararetle kabul.

Teşekkürler, iyi çalışmalar. --Metal Militia 23:27, 13 Ocak 2007 (UTC)

Şu ana kadar ifade edilen görüşlerden çıkardığım sonuçlara geçmeden önce Metal Militia'nın yazdıklarıyla ilgili kısa notlar ve sorular eklemem gerekiyor:

  • Fransızca Wikipedia'nın ana sayfasındakilerin tamamı portal, kategori değil. Adamların portal sistemi hayli gelişmiş durumda.
  • Günün olmasa da haftanın seçkin maddesi oluşturmak için yeterli potansiyele sahibiz. Hatta şu sahip olduğumuz içerikten 50 seçkin madde çıkacağına inanıyorum, biraz da cilayla. Bu da 2007'nin sonuna kadar rahat rahat idare etmek demek. Utanmasam 3 günde değişsin diyeceğim hatta, o derece :)
  • "Bilim ve teknik" altbaşlığının tam olarak ne iş göreceğini biraz açabilir misin?

Wikipedia:Selected anniversaries sayfasında belirli kriterler tanımlanmış. Biz de bu kriterleri isteklerimize uygun bir şekilde adapte ederek sağlıklı bir sistem oluşturabiliriz. Olaylar, Doğanlar ve Ölenler diye üç tane altbaşlık yapsak ve bu üç altbaşlığa 5'er mavi bağlantılı madde koysak yeter de artar bile. (Türkiye ve Dünya'yı ayırmamak gerekiyor, zira hep söylediğim gibi Türkiye Viki'si değiliz, Türkçe Viki'yiz.

Kullanıcı:Nerval:Ana Sayfa Yeni sayfası anlatmak istediğim şeye güzel bir örnek oldu aslına bakılırsa, incelemeyi ihmal etmeyin. Nerval'in yeni eklediği beyaz ara başlıklar gibi ayrıntılar tartışılabilir, ama kutuların duracağı yer olarak güzel bir örnek oldu bence. Herşeyi altşablonlara atarsak ana sayfaya dokunmadan herşeyi güncelleme şansımız olur.

Tarihte bugün olayına biraz ayrıntıyla gireyim. Varsayalım ki Nerval'in yaptığı düzenlemeyi kabul ettik ve ana sayfaya koyduk. Bu tabloda 5 olay, 5 doğum ve 5 ölüm ya da 10 olay, 5 doğum ve 5 ölüm gibi bir standart kabul ederiz. Ana sayfadaki şablon en:Wikipedia:Selected anniversaries/January 14 gibi altşablonlardan bilgiyi alır ve görüntüler. Bu altşablonlar korumasız olurlar. Sadece anasayfaya çıkacakları gün yöneticiler son hallerine bakar ve kitlerler, ertesi gün de korumasını kaldırırlar. Tüm gün maddelerinden de o günün ana sayfa altşablonuna bağlantı sağlarız ve "Önemli bir olay/doğum/ölüm eklediyseniz, gelin şunu da güncelleyin" diye yönlendiririz kullanıcıyı. Vikipedi:Tarihte bugün/14 Ocak şeklinde olur bu altsayfalar da.

Şimdi ifade edilen görüşlerden şöyle bir sonuç çıkardım:

  1. Burda ana sayfa için bir adet haftanın maddesi ve iki adet güne veya o sırada popüler olan herhangi bir olaya özel madde önermiştim. Genel olarak olumlu yaklaşılmış, ancak seçkin maddelerin belirli bir sayıya gelmesi önşart olarak koşulmuş.
  2. Vikipedi:Seçkin içerik sayfasının sol tabloya eklenmesini önermiştim. Zamanı gelince olması kaydıyla kabul edilmiş genel olarak.
  3. Şablon:Ana sayfa kategorilerinin ana sayfadan kaldırılmasını önermiştim. Olumlu yaklaşılmış.
  4. Ana sayfanın modifiye edilmesini önermiştim. Kabul görmüş.
  5. Ana sayfaya "Tarihte bugün" kutusu eklenmesini önermiştim. Kabul görmüş.

Elbette tartışma devam edecek, ancak bu görüşler ışığında belirli psikolojik sınırlar koyup "Zamanı gelince"lerin zamanını saptayabilmek için itici güç olabilmeyi denemek istiyorum.

Şöyle desek;

Seçkin içerik sayfasının sol tabloya eklenmesi için gereken seçkin içerik sayfası sayısı: 30 Madde, 100 Resim, 10 Liste

Değişim için de 1 Mart 2007 tarihini öneriyorum. 22'sinde adaylıklara başlasak 1 Mart tarihine kadar çok çok rahat 15 madde ve 50 resim seçebiliriz, bunu garantili olarak görüyorum. 15 Madde demek 4 ay demek, 50 resim demek 1.5 ay demek. Resim kaynağı istemediğimiz kadar çok olduğu için onu dert bile etmiyorum, bir yandan da seçimlere devam edeceğimiz için 4 aylık seçkin madde bitene kadar bir 6 aylık maddeyi daha seçmiş olacağımızdan eminim ayrıca.

Tarihte bugün işi için de 1 Mart tarihi gayet uygun diyorum ben. Nerval'in oluşturduğuna benzer bir kutu şablonunun içeriği Vikipedi:Tarihte bugün sayfasının altsayfalarından almasını sağlarız. O içeriği de sürekli güncelleriz, mis gibi olur. Konuyla ilgili arkadaşları Mart ayının günleriyle ilgili çalışmaya davet ediyorum (Normal gün maddelerini inceleyip gerekli düzelmeleri yapabilirseniz süper olur, Nerval veya Tembel bir şablon sistemi oturttuklarında tek geriye kalan içlerinden belirlediğimiz sayıda olanını altsayfaya aktarmak olacak), kırmızı bağlantılı olanların eleneceğini de not olarak düşüp bu konudan endişe duyanları rahatlatmak istiyorum.

Vito Genovese 11:39, 14 Ocak 2007 (UTC)

Vito'nun işaret etmesiyle, Fr.wiki'deki bağlantıların portal olduklarını farkettim, kategori sanmışım ben, özür. Gün sayfalarında "Bilim ve Teknik" alt başlığı verilmesi konusunu, dediğim gibi Katpatuka önermiş ve bana da cazip gelmişti. "Wissenschaft und Technik" başlığı De.wiki'de mevcut. Bizde ise bazı günlere almışız. Düzenli değil. Düzenli olması da gerekir mi bilmiyorum aslında. O gün için yeni bir bilimsel gelişme olmuşsa alt başlık açılabilir belki. 30 madde iyi bir rakam gibi. Gün sayfaları revizyonuna "1 Mart" tarihli gün sayfasından mı başlıyoruz şimdi, bu mudur :)? Sevgiler, saygılar. --Metal Militia 10:33, 15 Ocak 2007 (UTC)
1 Mart mümkünatı olan bir tarih gibi gözüktü bana.--Vito Genovese 21:51, 15 Ocak 2007 (UTC)
Öncelikle Vito'yu geç de olsa tebrik etmek istiyorum, bu şahane çalışması için. Son olarak toparladığı şekliyle getirilen öneriyi uygun buluyorum. Anasayfa değişiminde yardımcı olmaktan zevk duyarım.
Sanırım öncelikli olarak yapmamız gereken yerleşime karar vermek. Ondan sonra şekil ve renkler ile ilgili ayarlamaları yaparız. Bu yeni sayfada bölümleri nasıl oturtacağımıza karar verelim. Bu amaçla şu sayfayı hazırladım. Burada isteklere göre pek çok alternatif üretebilirim, sizler de üretebilirsiniz. Katılımlarınızla hepimizin içine sinen bir yerleşimde karar kılalım, gerisi kolay. :) -Tembelejderha 12:31, 15 Ocak 2007 (UTC)

Harika bir şey oldu ve "kademeli koruma" diye bir fonksiyon eklendi yazılıma. Bu ne demek? Bir sayfada kullanılan (bağlantı verilen değil) tüm sayfaların otomatik olarak korumaya alınabilmesi demek. Ana sayfayı kademeli korumaya aldım. Örneğin 1 Mart'tan 2 Mart gününe geçtiğimiz zaman otomatik olarak Vikipedi:Tarihte bugün/1 Mart bugünün koruması kalkacak, Vikipedi:Tarihte bugün/2 Mart sayfası da otomatik olarak korumaya alınacak. Yani ana sayfada ne kullanılıyorsa ekstra korumaya almamıza gerek kalmadan sistem düzenleyecek bunları.

Tam anlamıyla kendi kendini güncelleyen bir sisteme sahip olma yolunda emin adımla ilerliyoruz, hayırlara vesile olsun diyelim.

Vito Genovese 22:06, 16 Ocak 2007 (UTC)

Vikipedi:Tarihte bugün sayfası hazır. Altsayfalar için kriterleri ve nasıl kontrol altında tutulacağını anlatıyor. Önerilere göre şekillenecek elbette.--Vito Genovese 13:18, 17 Ocak 2007 (UTC)

Ana sayfada bir adet "Haftanın seçkin maddesi", iki adet geliştirilmeye açık veya o güne özel madde görüntülensin. Bu daha önce de kabul görmüş bir öneriydi, bence de uygundur, hatta "güncel" ve "güne özel" maddeler ilgiyi arttıracaktır.
Vikipedi:Seçkin içerik sayfası en.wiki'de olduğu gibi (zamanı gelince) sol tabloya eklensin. uygundur.
Ana sayfa kategori şablonu kaldırılsın. Sol tabloya alınabilir. Hafızamı yoklayıp Vikipedi'ye girişlerime göz attığımda, Vikipedi'ye hiçbir zaman ana sayfadan giriş yapmadığımı fark ettim. Vikipedi'nin insanları google gibi arama motorlarından çektiği bir gerçek, dolayısıyla insanların ulaştıkları bilgilerden sonra, sol menüde bulunacak kategoriler sayfasından yararlanması mümkün. Ana sayfadaki kategori şablonunun, kategoriler sayfasına taşınması güzel olur diye düşünüyorum, "deneyimsiz" bir kullanıcı gözüyle bakacak olursak, o şablon oldukça davetkar görünüyor, kategorilerin listelenmiş haline göre, şablonu kullanarak aradıklarına daha kolay ulaşabilirler ve arama motorlarından kolaylıkla aradıkları sayfaya ulaşmış insanlar, kategoriler arasında gezinirken de böyle bir kolaylık bekleyeceklerdir. Kısaca, şablon mutlaka kullanılmalı, ancak ana sayfada kullanılması şart değil.
Günün resmi, yanında açıklama barındıracak bir hale gelecek ve %100 genişliğe ihtiyaç duyacak. Acele edilmeyecek bir şekilde, topluluğun içine sinen bir ana sayfa uyarlaması yapılsın. Ana sayfa uyarlamasına karşı değilim, açıklamadan kastın (varsa) ilgili olduğu maddeden bilgileri de içerebileceğini düşünerek destekliyorum.
Ana sayfaya "Tarihte bugün" kutusu eklensin. Gün maddelerimizden derleyeceğimiz bilgilerle okuyucuların ilgisini cezbedelim. destekliyorum.
Bunların yanında, yukarıda ana sayfa içeriğinin "kademeli koruma" gibi bir yöntemle ana sayfada kaldığı sürece korunacağından bahsedilmiş, ana sayfa içeriklerinin korumaya alınıp alınmadığından haberdar değildim, dolayısıyla takip edilen yolu da bilmiyorum, bu koruma sırasında sayfayı geliştirmek isteyenler sayfanın korunduğu ibaresiyle mi karşılaşacaklar? Böyle olacaksa, her korunacak madde için bir geçici sayfa oluşturuluyor mu? Oluşturulmuyorsa, değişiklik yapmak isteyen kullanıcıların hevesini kırmamak adına, ana sayfaya alındığı için korumaya alınan tüm maddelerin geçici birer alt maddesi olması ve ana sayfadan kaldırıldığında kontrol edilip birleştirilmeleri için her iki (geçici ve ana madde) maddenin "çift makale" kategorisine konulması mümkün müdür? Haftada 4 sayfanın (3'ü madde biri tarihte bugün olmak üzere; ki her birine giriş yapılacağı da kesin değil) toparlanmasında bir sorun yaşanacağını sanmıyorum. --Gökçe 20:38, 20 Ocak 2007 (UTC)

Hmm eksik anlatmışım. Ana sayfada adı geçen her şey otomatik olarak korumaya alınmıyor. Ana sayfada kullanılan şablonlar ve ana sayfada şablonvari bir biçimde gösterimi yapılan maddeler otomatik korumaya alınıyor. Yani şu anki ana sayfamız için konuşursak; sağda gördüğünüz 3 madde korumada değil ama o sağ kolonu kaplayan kutu olan Şablon:Ana sayfa dinamik içerik korumada. Bunun gibi bir durum. Benzer şekilde; Vikipedi:Tarihte bugün/20 Ocak sayfası şu an korumada olacaktı (eğer üzerinde konuştuğumuz sistem şu an geçerli olsaydı), ertesi güne geçtiğimizde otomatik olarak 20 Ocak'ın koruması kalkacaktı ve 21 Ocak korumaya alınacaktı. Yani maddelerden yana hiç bir sıkıntı olmasın, onlar (yoğun vandalizmle karşı karşıya olmadıkları sürece) yarı korumada bile olmayacaklar, tamamen açık. Sadece Vikipedi:Haftanın seçkin maddesi/2. Hafta 2007 gibi söz konusu maddelere link veren altsayfalar korumada olacak.--Vito Genovese 20:45, 20 Ocak 2007 (UTC)

Anasayfa tasarımının değiştirlmesinden yana değilim. Seçkin içerikli maddeyi sağ taraftaki tabloya ekleriz, böylece ekleyebileceğimiz günün maddesi sayısı da 2'ye düşmüş olur. Eğer taleb gelirse seçkin içerikli madde sağ tarafta uzunca bir süre(1-2 ay) yer alır. --Ruzgarmesaj 15:51, 25 Ocak 2007 (UTC)

Ana sayfa kategorilerinde iki kırmızı link

Kategoriler yakında kalkacak ama gene de mevcutlar içinde de kötü görünüm mevcut.

Kategori:Nükleer teknoloji

Kategori:Konulara göre tarih

Bunlara ne oldu başka bir yere yönlendirildi ya da silindi mi ? --`NeRVaLsevgili nerval; 01:40, 26 Ocak 2007 (UTC)

Üst kutucukla ilgili küçük öneri

Ana sayfada üstteki kutuda arama bölümü sıkışmış gibi. Tarih ve makale sayısı bilgileri bir şekilde aynı satıra alınırsa görüntü olarak rahatlayacak ve dengeli olacak sanki. Mdakin 14:40, 26 Ocak 2007 (UTC)

Şubat

günün resmi - günün fotoğrarfı

Günün fotoğraflarının yayınlandığı kısmının "Günün resmi" yerine "Günün fotoğrafı" şeklinde anılması daha doğru olur diye düşünüyorum. --137.30.122.216 23:32, 26 Ocak 2007 (UTC) (A. Murat Eren)

Sadece fotoğrafral sunulmuyor; grafik, çizim, tablo vb. resimler de sunuluyor. --`NeRVaLsevgili nerval; 23:39, 26 Ocak 2007 (UTC)
Bu konu daha önce de tartışılmıştı. Ben de düşüncelerimi daha önce de ifade etmiştim ama bu konuda yol alınmadığı ve aynı konu yine tartışıldığı için düşüncelerimi tekrar ifade etmekte yarar görüyorum. Günün resmi ya da Günün fotoğrafı yerine Günün görüntüsü gibi genel bir ifade her türlü görüntüyü (fotoğraf, resim, şekil, grafik, çizim, tablo vb.) kapsamış olacağından yanlış anlaşılmalara yol açmaz. --Dreamer 23:52, 26 Ocak 2007 (UTC)
Aslında resim kelimesi [1] burada istenen manayı verirken, görüntü kelimesi [2] tam olarak vermiyor. --Süleyman Habib 05:25, 27 Ocak 2007 (UTC)
TDK'ye göre evet. Ancak görüntü tanımları bence son derece eksik. Sadece gösterge olarak, bu alandaki hiç bir uzmanın (kendim dahil) "resim işleme"'den söz ettiğini duymazsın. Nedeni de her tür görüntü işlendiğinden "resim"'in kısıtlı kalıyor olması sözcük olarak. Dolayısıyla günün görüntüsü bence daha uygun. - Erhan 16:44, 10 Şubat 2007 (UTC)

Anasayfa'da bulunan İngiliz Tipi Piyano Mekanizması daha önce vardı!?Niçin Ana sayfa'da bu resim 2 kez kullanılmış?

St Peter et St Paul

Günün resmi altındaki bu isimler Türkçe değil, Fransızca. Türkçeleri Aziz Peter ve Aziz Pavlus. Bazilikanın adını değiştirmek doğru olmayabilir ama heykelinki değişmeli. Filanca 05:34, 9 Şubat 2007 (UTC)

Teşekkürler, düzeltildi. --Mskyrider ileti 05:48, 9 Şubat 2007 (UTC)

Bir Öneri

Mehmet Okur dün NBA All-Star 2007'ye seçildi. Bence Türk basketbolu için çok önemli olan bu olay Vikipedi anasayfasına çıkabilecek kadar değerli. Mehmet Okur sayfasını biraz düzenledikten sonra anasayfaya almalıyız bence.

Ulusal takima gelmemekle kendisine ayirdigi zamani ne guzel de degerlendirmis tosunum. Aferin adama, bak simdi gurur duydum gecmisi unutup hemen bagrima bastim. - Erhan 08:24, 15 Şubat 2007 (UTC)
Olayı polemiğe dökmek istemiyorum. Her ne kadar öyle bir hareketi olsa da Mehmet Okur da Türk milletinin evladı. Ayrıca kendine göre sebepleri vardı, her ne kadar bu onun gelmemesine mazeret olmasa da. Bence Mehmet anasayfaya alınmalı. 85.99.35.126 14:55, 18 Şubat 2007 (UTC)
Maddeye lisans sorunu olmayan bir resim eklenip, ana sayfaya çıkarılması iyi olur gerçekten.--Atacameñoileti 08:52, 15 Şubat 2007 (UTC)
Eklendi.--Vito Genovese 15:03, 18 Şubat 2007 (UTC)

Günün Resmi

Arkadaşlar niye hala Günün Resmi başlığına daha mantıklı ve daha TÜRKÇE bir başlık bulamıyoruz. Resim ile fotoğraf arasındaki farkı bilmiyorsak konu başlıklarına tıklayalım lütfen!

Ana sayfada bazen resim, bazen fotoğraf, bazen de grafik yer alıyor. Bu yüzden Günün Resmi başlığına alternatifler sunalım:

örnek Günün Görseli -Kullanıcı:zakir

Resim kelimesi hepsini kapsiyor ben "Resim" kalmasindan yanayim. Citrat 05:26, 8 Mayıs 2007 (UTC)
===============

Günün resmine şunu koyabilir misiniz?

Çok sevecen.

Dosya:Tenderness.jpg

Teşekkürler

22pxkızılsungur®©iletikatkılar 05:28, 16 Şubat 2007 (UTC)

Ana sayfadaki sevgililer günü ile ilgili yazıdaki Valentine isimli din adamının da bir sayfası var artık. İtalik yazı yerine iç bağlantı verilebilir. --Abuk SABUK 23:25, 16 Şubat 2007 (UTC)

oneri

Ana sayfadaki kultur basligi altinda Tiyatro'ya da dogrudan baglanti olmasi gerekmez mi sizce? Bence gerekir :) Kolay gelsin. Brecht 01:01, 18 Şubat 2007 (UTC)

Evet bence de gerekir.Olmalı! :)

  • Sinema kategorisi var, Tiyatro da olabilir. --Dreamer 12:46, 18 Şubat 2007 (UTC)

mehmet okur

resmi cirkin gozukuyor. transparant resimle degistirir misiniz (bkz Mehmet Okur) Towsonu2003 06:06, 19 Şubat 2007 (UTC)

huhu kimse var mi? tik tik? Towsonu2003 18:48, 24 Şubat 2007 (UTC)

diyarbakir barosu

Diyarbakır Barosu diye bir madde eklemek istiyorum veya yetkili biri maddeyi açarsa ben bu konuda bilgi eklemekten zevk duyarım.
eklemek istediğin maddenin ismini arama kısmına yazıp "git" düğmesine basarsan, eğer böyle bir madde yoksa yaratmanı sağlayacak olan "siz başlatabilirsiniz" linkinin çıktığını görürsün. maddeyi açmak için izin almana gerek yok, maddeyi kendin başlatıp ilk içeriğini oluşturabilirsin.

Ana sayfa ???

Merak ediyorumda Vikipedi'nin anasayfasına bu konular yapıştı mı ?! Belki 1 aydır aynı şeyi görüyoruz. Bunun belli bir süre (3 gün-5 gün ?) ile değiştirilmesi gerekmiyor mu? Ana madde olamayacak kadar az madde varsa, tasarımı değiştirip 3 günde tek bir madde koysanız olmaz mı.. ? vs.. vs... Bu imzasız yazı 194.27.158.2 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Seçkin madde, seçkin resim ve tarihte bugün oluşturulmak üzere olduğundan; bunlar gerçekleştiğinde ana sayfa tasarımı bunlar etrafında değişecektir. Vikipedi:Günün maddesi'ne önermek istediğiniz maddeleri koyabilirsiniz. --`NeRVaLsevgili nerval; 11:23, 21 Şubat 2007 (UTC)

Semboller

Tartışma sayfasında açıkladığı nedenlerle semboller maddesinin ana sayfadan (en azından şimdilik) kaldırılmasını öneriyorum. Filanca 21:14, 22 Şubat 2007 (UTC)

Aslında bu maddenin ana sayfada yer alması bir açıdan iyi de oldu. Vikipedi'de "spiritüalizm", "okültizm" gibi bir takım portallarda toplanan maddelerin şüpheli bazı iddiaların nesnel gerçeklikmiş gibi sunulduğunu fark ettim. Giderek bir kısım madde "gizli ilimler ansiklopedisi" haline gelmiş durumda. :) Örnek bazı maddeler Maji, Hayvansal manyetizma, Metapsişik ve çok sayıda diğerleri. Filanca 10:18, 24 Şubat 2007 (UTC)

Eleştiri

  • Ana sayfaya koyduğunuz resim Turk kullanıcılarına hitap etmeli ve bir anlamıda olmalı değilmi.Drenç resmi neyi ifade ediyor anlamadım. Bneimmi IQ üm düşük. Söylermisiniz? Bu imzasız yazı Aymerkez (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.
Direnç(ler) konusuyla ilgili bir resmin, ya da genel olarak Anasayfa'ya konulan resimlerin, Türk okuyucularına hitap ediyor veya etmiyor olduğunun kıstası, kriteri nedir? Ansiklopedi sayfalarında her türlü bilimsel, doğru, ve tarafsız resimler yer alabilir. Ve bu kıstaslara uyan resimlerin de, herhangi bir etnik aidiyete hitap etme gibi bir zorunluluğu olmasa gerektir. Saygılar. --Metal Militia 17:45, 26 Şubat 2007 (UTC)
Resimler commons'dan geliyor. Seçkin içerik aktif olmasıyla beraber Seçkin resim den talep edebilirsiniz. IQ'nuz tahminen 90-110 arası, o kadar düşük değil kendinizi bu kadar küçük görmenize gerek yok. Bende 150, ama yine de son derece salak olduğumu düşünüyorum. Sibel Can'ın tangasının gözükmediği ana sayfayı ben neyleyim. --`изяvдւ 17:52, 26 Şubat 2007 (UTC)
:):):) Biz hülya avşar istiyorruzzz:P Betek te olabilir... Asenanın buzda dansı hakkında makaleler istiyoruzzzzz..:D--Ddenkel 16:07, 28 Şubat 2007 (UTC)
Bence de Turkce vikipedi diye illa Turkiye veya Turklerlerle ilgili olmasini istemek anlamsiz cunku vikipedi bir Turkiye ansiklopedisi degil ogle degil mi? Fakat ben acikcasi secilen resmin özgün yani sadece bizim tarafimizdan ve bizim girdiğimiz maddelerden secilmis olmasini yeglerim. Bunun bir is yuku gerektirdigini biliyorum ama sanirim bir gonullu veya gonulluler toplulugu bulunabilir.--Erkan 07:09, 6 Mart 2007 (UTC)

mehmet okur

eh tamam artik, mehmet okur iste, kac gundur adam orda ziplama pozisyonunda duruyor... bacaklari yorulmustur... artik baska birini ya da biseyi koysaniz oraya? sıkıcı oldu yani Towsonu2003 17:38, 27 Şubat 2007 (UTC)

Türkiye maddesi üzerine

Bu sayfada kırmızı link bırakırsam bana da 194.27.149.30 demesinler!

C:\Documents and Settings\Sercan.SERCAN-2\Desktop\tsarım\Untitled-1.html

Mart

Kızıl Ordu

Kızıl Ordu Fraksiyonu olması gerekirken Kızır Ordu Fraksiyonu şeklinde yazılmış. Düzeltilmesi gerek. --Metal Militia 07:17, 8 Mart 2007 (UTC)

tamadir. tesekkurler. Citrat 07:43, 8 Mart 2007 (UTC)
  • Katılıyorum. Acil.--Absarileti 15:15, 8 Mart 2007 (UTC)

Dünya Kadınlar Günü ?

Bugün Dünya Kadınlar Günü ?? İngilizce wikipedia'da var, Türkçe'de konulsa iyi olmaz mıydı... --kullanıcı:Ryesiloglu RcpY 14:13, 8 Mart 2007 (UTC)

Eklendi arkadaslar, bu tur seylerin kalibini onceden hazirlasak ve sunsak cok iyi olacak. Citrat 15:55, 8 Mart 2007 (UTC)

Ana sayfadaki tarih

Ana sayfadaki tarih (Madde sayısının üzerindeki) bende 8 Mart olarak görünüyor. Benden mi kaynaklanan bir sorun var acaba?

50000. madde?

50000. maddeyi kim ne zaman girdi?Bunu öğrenebilirmiyiz. Ayrıca vatana milllete hayırlı uğurlu olsun. Umarım 5 milyonlarıda görme şansımız olur...İlk maddeden son maddeye kadar tüm katkıda bulunaları tebrik ediyorum:)))--Ddenkel 21:48, 9 Mart 2007 (UTC)

Arkadaşlar bu tip olaylar diğer dillerdeki Vikipedilerde anasayfadaki özel Vikipedi logolarıyla belirtiliyor. Bence bizim de aynı şeyi burada yapmamız yanlış olmaz. Bütün Vikipedistlere hayırlı olsun. YiiD 15:03, 10 Mart 2007 (UTC)
Logo için herkese teşekkürler. :) Artık hedefimiz 75.000. Nice ellibininci maddelere.YiiD 09:48, 13 Mart 2007 (UTC)

Vikipedi'ye aşığım ♥

Vikipedi çok ama çok güzel kaynak.

Ana sayfada taraflı madde

RAF maddesine taraflı şablonu koydum ve nedenini tartışma sayfasında açıkladım. Maddeyi kendim düzeltmeyi denemiştim ama ne yazık ki düzeltmelerim geri alındı. İnceleyip kısa sürede bir çözüm getirmek iyi olur, ana sayfada taraflı şablonu bulunması iyi değil. Filanca 09:59, 10 Mart 2007 (UTC)


Günün Resmi

Bu günün resmi olayını nasıl yapıyorsunuz. Resimler yöneticiler tarafından oylanarak mı seçiliyor yoksa Rastgele bir seçim mi oluyor.

--Comandox 15:44, 10 Mart 2007 (UTC)

  • Ayrıca bi önerim vaR resimler sadece Türkiye'de çekilen resimler olsa daha güzel olur.
Bu sayfanin ustunde resimlerle ilgili baglanti var. Orada aciklaniyor nasil oldugu. Citrat 20:41, 10 Mart 2007 (UTC)

Vikipedi 50 bin ne oldu

Vikipedi 50.000 oldu da 50.000 ne oldu? Anlatım bozukluğu var. Not: Bu mesaj Citrat tarafından az önce uygunsuz şekilde çıkartıldı.--88.254.194.252 20:37, 10 Mart 2007 (UTC)

Arkadasim bunun yeri burasi degil. Koy cesmesine bak lutfen; ayrica yukaridaki fikrine de katilmiyorum. Citrat 20:40, 10 Mart 2007 (UTC)

Bence de anlatım bozukluğu var. Sanki Vikipedi 50 bin yaşına girdi gibi bir hava veriyor anlatım. 85.108.140.21 09:55, 11 Mart 2007 (UTC)

Ana sayfanın biçimi ve içeriği sürekli değişiyor

Acaba son değişikliklerle (10 Mart 2007) ilgili alınan kararı görebilir miyim? 85.108.140.21 09:53, 11 Mart 2007 (UTC)

madde ekleme??

siteye nasıl madde ekleyebiliriz. ellimde güzel bilgiler var ama bunları paylaşamıyorum nasıl yapabilirim acaba?

Teşekkürler... Kullanıcı Adım Gururx

--Gururx 20:24, 11 Mart 2007 (UTC)

10. Sıradayız

50.000 Olak da önemli ama; Bir de en çok üyesi olan wikipedi'ler arasında 10. sıradayız bu da onun kadar önemli sayılır.. :) 72.092 üyemiz var !

Bence üyelerin bolluğu değil, katkıları önemli. OnurTkatkılar 17:33, 15 Mart 2007 (UTC)

Güncelleme

Ana sayfaya Marie Antoinette daha önce sadece 1 gün kaldığı için yeniden getirdim. 8 Mart kadınlar gününe ise anasayfada 2 hanım kızımız olduğundan dolayı 2-3 gün kadar daha şahsen iltimaz geçilmesini uygun gördüm. Umarım problem teşkil etmez--Atacameñoileti 06:37, 12 Mart 2007 (UTC)

Lütfen Türkçe kulanalım

"Hoş geldiniz"

Neden daha halen Türkçede karşılığı olan Farsça / Iranice yada Arapça sözcükleri kulandığımızı anlamadım. Biz Fars yada Arap mıyız? Örneğin "hoş geldiniz'deki "hoş" irani dillere özgündür (Farsçada: Xoş, Kürtçede: Xweş, Zazacada: Weş, Belucicede ise: Waş). Burdaki TDK-sözcüğüne göre de bu sözcük irani kökenlidir, yani turki değildir:

http://tdk.org.tr/TR/SozBul.aspx?F6E10F8892433CFFAAF6AA849816B2EF05A79F75456518CA

"Hoş geldiniz"'in yerine mesala Öztürkçeye ait olan "Esen"'i kulana biliriz. "Esen geldiniz" daha uygun olur bence.

Esenlikler --Cengizkan 12:25, 14 Mart 2007 (UTC)

"Hoşgeldiniz" karşılamasının dilimize yerleşmiş olduğundan kuşku yoktur. Bu yüzdendir ki tüm Türkçe sözlüklerde de bulunur. Dolayısı ile bu Türkçe değil demek doğru olmaz. Ancak Türkçe kökenli sözcükler kullanmak tabii ki Türkçe bir "ansiklopedi"nin en doğal önceliğidir. - Erhan 12:31, 14 Mart 2007 (UTC)
Atatürk de senin gibi düşünseydi, ozaman bugün Osmanlıca resmi dil olurdu. --Cengizkan 12:35, 14 Mart 2007 (UTC)
Ben de burasının başkumandanı olsaydım, durum farklı olurdu. - Erhan 13:41, 14 Mart 2007 (UTC)

Vikipedi, uzun zamandir " hos geldiniz" ibaresini kullaniyor. Artik herkes icin o kadar da yeni degiliz. Kendimizi tanitan ifadeye agirlik verip "hos geldiniz" i kaldirabiliriz. Yeni Ana sayfa tasarimlarinda konusalim. Esenlikler dilerim, Citrat 14:59, 14 Mart 2007 (UTC)

"Hoşgeldiniz" kelimesi için de şu tartışma yapılıyor ya, şaşıyorum. Diller birbirinden kelimeler alır. Bunlardan bazıları dilimize yerleşir. Biz Öz Türkçe konuşmuyoruz, bence sadece Türkçe kökenli kelimeler kullanmak kadar da saçma birşey yok. Bu tamamiyle ayrı bir konu tabi ve tartışılacak yer burası değil. Ancak, daha Hoşgeldiniz 'i fazla yabancı olarak gösterirken bile halen -- Arapça ( http://tdk.org.tr/TR/sozbul.ASPX?F6E10F8892433CFFAAF6AA849816B2EF05A79F75456518CA&Kelime=hâlen ) ve mesela -- Arapça ( http://tdk.org.tr/TR/sozbul.ASPX?F6E10F8892433CFFAAF6AA849816B2EF05A79F75456518CA&Kelime=mesela ) gibi kelimeler kullanmak kadar da ironik (ahh pardon bu Fransızca oldu galiba, en iyisi kinaye diyeyim. Yok bu da Arapça oldu...Tüh n'apıcam!) birşey de göremiyorum. Çok yersiz bir çıkış oldu bu farkındayım, ancak dayanamadım. --Quinlan Vos 16:27, 14 Mart 2007 (UTC)

"Başka dile uymaz annenin sesi, her sözün ararsan vardır Türkçe'si." - Ziya Gökalp (Erhan 20:06, 14 Mart 2007 (UTC))

Bence önemli olan iletişimdir. Dil ise sadece bunun bir aracıdır. İnsan olduğumuzu ve bir ıssız adada kaldığımızda yanımızda kalan tek insan olan Japon arkadaşla iletişim kurmaktır önemli olan ilettiğini nasıl seslendirdiğin değil... Yani dunyanin hangi dili safki, insanoğlu iletişim kuran bir yaratık ve iletişirkende işine geleni alıp kullanmasuını bilen. Mesela nerdeyse dunyanin tum dillerinde BABA kelimesi birbirine benziyor hatta nerdeyse ayni ama hangisi bu kelimenin kokeninin kendidiline ait oldugunu soyleyebilir ki? Bence Dilin saflastirilmasina kafayi takmak vikipedinin yeri değil. --Erkan 19:32, 15 Mart 2007 (UTC)

"Hoş geldiniz" Türkçedir. Türk Dil Kurumu sözlüğünde yer alıyorsa, kökeni mühim değildir ve Türkçedir (Tıpkı her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Türk olduğu gibi, Türkçe Dil Kurumu'nun sözlüğünde sunulan her kelime Türkçedir). İngilizce'de de yığınla Fransızca (Shakespeare'in ekledikleri özellikle), Türkçe (yoğurt vb.), Japonca (Ninja) vb. kelimeler mevcuttur. Tüm dillerdeki Viki'lerde İngilizce karşılığı "Welcome" olan "Hoş Geldiniz" kullanılır. Well -> Hoş , Come -> Geldiniz. --`изяvдւ 11:02, 16 Mart 2007 (UTC)

Biraz insaf diyorum. Bugün Türkçe'de sadece Hoş geldiniz'de değil yığınla atasözü, deyim ve söz öbeğinde yer alan bu sözcük her ne kadar köken itibariyle Farsça'da olsa Türkçe'ye yerleşerek Türkçeleşmiştir. --Absarileti 11:42, 16 Mart 2007 (UTC)

Bu konudaki görüşümü az yukarıda belirttim, anlamayanlar (?) için özetleyeyim, yerleşimiş olan sözcüklerin vikide kullanılmamasına karşıyım, çünkü gayet basitçe okuru yabancılaştırır. Ancak diğer yandan da bir sözcüğü "ben böyle biliyorum o zaman bu en yaygın halidir" demek, dilin çok afedersiniz ağzına ediyor.
Neyse, hoşgeldinler beşgittinler bir yana bu konuda dikkatten kaçan bir noktaya parmak basmak istiyorum. Cengizkan adlı kullanıcı çarşamda kayıt olur olmaz ilk işi burada tartışmaya girişmek olmuş. Kullanıcı adının da belli ettiği üzere sanırım belirli duyarlılıkları olan yeni bir arkadaşımız. Deneyimsizliği nedeniyle böyle bir şeye kalkışmış olduğundan ve "yeni kullanıcıları ısırmama" ilkemizden yola çıkarak yukarıda önerisinin yersizliğini açıklamaya çalıştım.
Ancak, bu tür duyarlılıkları olan bir insanın çok daha göze batan mesajlar (ileti), portallar (anakapı), kategoriler (ulam), maddeler (başlam), varken gidip de birkaç asırlık "hoşgeldin"e takılmasını ilginç buldum doğrusu. Ve kişisel görüşüm buradan kötü kokular yayıldığı.
Toplam 11 değişikliğinin hiç biri geliştirmeye yönelik olmaması da ayrı kuşku konusu. Eğer haksızsam Cengizkan adlı arkadaşımızdan özür dilerim, ancak önceki nedenlerin yanı sıra bir de bu tartışmayı çok afedersiniz "olta atar" gibi başlatması, bende kukla kuşkuları uyandırıyor. Sizleri duyarlı olmaya davet ediyor, ve sazanlığa hayır diyorum. Kalın sağlıcakla veya byeezzz- Erhan 17:41, 16 Mart 2007 (UTC)

tıp bayramı

ya arkadaslar tıp bayramı oldu bitti ama bir tane tıp doktoru arkadas ta bizi uyarmadi niye ana sayfada tıp bayramı ile ya da doktorlarla ilgili bir şey yok diye. Bu tip ozel gunleri bence atlamamaliyiz. Ben muhendisim bizim gunumuz olsa takip ederdim valla..Doktorlarımız uyuyor mu?--Erkan 19:38, 15 Mart 2007 (UTC)

Bize her gün bayram Erkan :) --Mskyrider ileti 19:44, 15 Mart 2007 (UTC)
Eee surda bir iki doktor olaylara mudehale etse belki her gun bayram olayına da cozum bulmuş oluruz. Ya bu arada bu nehir yunusu 3 gunde bir ana sayfaya cikiyor. Nedir birinin duygusal bir bagimi var bu sempatik arkadaslarla...? :)--Erkan 07:11, 16 Mart 2007 (UTC)

18 Mart

Evet gençler. Ulusal zaferimizi anma günü. Yunanistanı ilk sıradan kaldıralm bakalım. - Erhan 23:09, 17 Mart 2007 (UTC)

Erhan bu tur ayrımcı yaklaşımlarını doğru bulmadığımı belirtmek istiyorum. Bir vikipediste yakışmıyor. 18 Martı vurgulamanın ve bu değerli gunu kutlamanın yanına bu tür ayrımcı tutumlar maalesef anlam kayıklığına sebep oluyor. Yani Yunanistanla birlikte orada olmasının ne sakincasi var? Kaldiki Canakkale Savasini biz Yunanlilara karsi kazanmadikki. Hem kazanmis olsak ne olur? Hem Yunanistan orda kalip hem de Canakkale zaferi orada kalamaz mi? --Erkan 08:25, 18 Mart 2007 (UTC)
Erkan, yazdığım yanlış anlaşılmış, benim hatam. Yunanistanı kaldıralım derken Yunanistan tu kaka can düşmanımız diye değil, ilk sırayı işgal ettiği için. Yoksa tabii ki ikisi de bir arada durabilir, her ne kadar karşıtlık yaratsa da. Örnek vermek gerekirse, orada Fevzi Çakmak maddesi bile var olsaydı, tümcem : Fevzi Çakmak'ı oradan kaldıralm bakalım olacaktı. Şansa Yunanistan denk geldi, ve evet yanlış anlaşılmalara gebe bir durum. Umarım bu defa anlatabilmişimdir derdimi. - Erhan 08:30, 18 Mart 2007 (UTC)
Şimsi anlaşıldı, o zman dediğini destekliyor ve Ana sayfayı değiştirme yetkisi olan bir arkadaşı acil göreve çağırıyorum. Çanakkale Savaşları maddesini koyabiliriz örneğin.--Erkan 08:43, 18 Mart 2007 (UTC)
Madde'nin şu an düzenlenmesi gerekiyor. Tartışma sayfasında da bir takım itirazlar var. Bunlar akşama kadar netleşirse anasayfaya çıkabilir. Ama bu hali ile anasayfaya çıkması benim şahsi görüşüme göre yanlış olur. Aslında şu sürümü çok daha objektif bir dille yazılmış.--Atacameñoileti 10:12, 18 Mart 2007 (UTC)
Bu kadar önemli maddelerin henüz düzenlememiş olmasını görmek üzücü. Bu biçimde anasayfaya çıkmaları bence de doğru olmaz. Aynı biçimde bu bayram gününde anasayfanın ilgisiz kalmasının da yanlış olduğu gibi. Neyse ki birçok seçeneğimiz var: I. Dünya Savaşı, Çanakkale, Gelibolu, vb. - Erhan 10:22, 18 Mart 2007 (UTC)
I. Dünya Savaşı maddesi kapsamlı bir madde olmasına rağmen hiç kaynak kullanmamış. öyle önemli bir maddenin kaynaksız ana sayfada olması doğru olmaz, Çanakkale tahminmce buaradan kopyalanmış. Yani telif problemli. Gelibolu maddesi çok zayıf bir madde. Ayrıca kaynağı yok. Eğer itiraz olmazsa ben Çanakkale Savaşları maddesinin yukarıda bahsettiğim eski sürümü gelsin derim. Ama bu konuda görüş alsak iyi olur. Maddenin çok eski sürümüne dönüldüğünü daha önce görmedim--Atacameñoileti 11:03, 18 Mart 2007 (UTC)
  • Gelibolu Yarımadası Tarihî Millî Parkı ya da Çanakkale Şehitleri Anıtı sayfalarına bakar mısınız? Baylan'ın da yukarıda saydığı gibi diğer maddeler şu an için uygun değil gibi. 18 Mart nedeniyle bir günlüğüne kısa bir madde ana sayfaya girilebilir belki ama tüm hafta orada durabilecek kadar konu ile ilgili yeterli bir madde bulamadım. Erhan'ın dediği gibi bu tür maddelerin düzenlenememiş olması üzücü ama Türk Tarihi Projesinin ilk olarak bunun gibi konulara önem vereceğini düşünüyorum. --Mskyrider ileti 11:17, 18 Mart 2007 (UTC)
ya da kibele'nin gösterdiği gibi Çanakkale Deniz Savaşları da bir başka seçenek. --Mskyrider ileti 11:19, 18 Mart 2007 (UTC)
Kibele'nin mesaj olarak bana gösterdiği Çanakkale Deniz Savaşları maddesi yine kaynaksız olmasına rağmen oldukça tarafsız yazılmış geldi bana. kaynaksız olması doğruluğu konusunda şüpheler uyandırabilir ama anasayfada tarafsız dili sebebiyle anasayfaya taşıyalım derim. Yanlış hususlar varsa ziyaretçiler tarafından düzeltilir. Ne dersiniz--Atacameñoileti 11:20, 18 Mart 2007 (UTC)
Benim oyum "Çanakkale Şehitleri Anıtı" ve/veya "Çanakkale Deniz Savaşları"'na. - Erhan 11:21, 18 Mart 2007 (UTC)
Ben kapsamlı olduğu için "Çanakkale Deniz Savaşları" maddesini taşıdım. Yoğun olarak itiraz almazsa kalsın derim. Teşekkürler--Atacameñoileti 11:27, 18 Mart 2007 (UTC)
Baylan, 1-2 imla hatası vardı. Yeni sürümünü alır mısın anasayfaya? Teşekkürler. --Metal Militia ileti 11:32, 18 Mart 2007 (UTC)
Evet maddeyi teklif ederken acelem vardi okumadan teklif etmistim. Ama haklisiniz bu gibi maddelerin hala icerik yonunden zayif olmasi bence utanilacak bir durum. Simdi ne alaka diyebilirsiniz ama kanimca, Koyleri girmek ile ugrasacagimiza boyle maddeleri belirleyip ansiklopediyi ansiklopedi gibi yapmak daha önemli. Bence hic bir maddeyi bu haliyle ana sayfaya koymayip bu yaptigimiz tartismayi koyalim da iyice bir utanalim kendimizden, bu arada bugünk Star gazetesinde vikipedinin özür ansiklopedikliğini elşetiren bir yazı var Ersin Akman tarafındna yazılmış, bilginize. --Erkan 11:28, 18 Mart 2007 (UTC)

Sevgili Erkan şimdi gidip bana Star gazetesi aldıracaksınız.:-) Bu saatte de bulunur mu acaba. Bu arada maddeyi gösteren Kibele'ye teşekkürlerimi sunarım.:-) Herkese iyi tatiller--Atacameñoileti 11:32, 18 Mart 2007 (UTC)

Yorma kendini Baylan : Ersin Akman. Adı "star" olan bir gazetenin yazarlarına da "technokrat" demesi gayet doğal. Ne güzel. - Erhan 11:37, 18 Mart 2007 (UTC)

Biraz düzenleme yaptım. Yeni sürüm Ana sayfa'ya çıkarılabilir.--Absarileti 13:44, 18 Mart 2007 (UTC)

Defne ağacı - hata

Ana sayfa defne ağacı maddesindeki 'ilk Apollon' hatasını düzeltebilecek olanlara nottur. -- tema 11:30, 18 Mart 2007 (UTC)

Düzeltildi. --Mskyrider ileti 11:36, 18 Mart 2007 (UTC)

imla

Bir yönetici, anasayfadaki "Çanakkale Deniz Savaşları" maddesinin alttan 3. satırındaki "Churchill bu planı Akdeniz filo komutanı..." diye giden cümleyi: "Churchill'in bu planı, Akdeniz filo komutanı..." şeklinde düzeltebilir mi acaba? Teşekkürler. --Metal Militia ileti 12:15, 19 Mart 2007 (UTC)

Süper \o/ --Metal Militia ileti 12:39, 19 Mart 2007 (UTC)

Nevruz Bayramı

Baharın gelişini simgeleyen Nevruz Bayramı, bir günlüğüne ana sayfamızda yer alabilir mi? --Dreamer 05:17, 21 Mart 2007 (UTC)

Bir günlüğüne Nevruz bayramı ana sayfaya geldi. Yarın yeniden değişitirilecektir--Atacameñoileti 06:39, 21 Mart 2007 (UTC)
Tıpkı Çanakkale Zaferi gibi bu maddede bence eksik. Eğer aynı maddenin İngilizce vikideki karsiligina bakılırsa ne demek istedigim anlasilir. Bir cok toplum ve ve kultur tarafından kutlanan bu bayram maalesef Turkce vikide bir taslak olarak sadece Türkiyenin resmi bakis acisi ile yazilmis. Bu tür maddeleri belirleyip tekrar elden gecirmeliyiz ve vikiye yakisir bicimde objektif olarak burda ana sayfada yer aldırmalıyız kanısındayım.--Erkan 07:13, 21 Mart 2007 (UTC)
Haklı olabilirsin. Tartışma sayfasında madde üzerinde spesifik bir itiraz görmeyince ana sayfaya taşıdım. Gündem gereği. Eğer madde üzerinde itirazlar varsa ana sayfadan çekebilirim.--Atacameñoileti 07:21, 21 Mart 2007 (UTC)
Ben maddeye taraflı etiketi koydum. Aslinda madde tarafli degil ama eksik. Fakat Eksik ile ilgili bir etiket bulamadigim icin onu koydum. Bence bu haliyle objektif degil ve ana sayfada yer almamali.--Erkan 07:38, 21 Mart 2007 (UTC)
Eğer eksik olduğunu düşünüyorsan bu şablonu kesip yapıştırabilirsin {{Eksik}}. Maddenin eksik veya taraflı şablonu ile ana sayfada olması uygun olmadığından ana sayfadan çekilmiştir--Atacameñoileti 07:45, 21 Mart 2007 (UTC)
Teşekkürler, Metal militia koymuş zaten o etiketi. Bu tip ortak kültürümüz ile ilgili önemli günlerin maddeleri maalesef felaket durumda. Hic bir ansiklopediye yakismiyor. Bunlarin üzerine daha cok eğilmeliyiz kanısındayım. Ayrıca ortak çalışma anlayışı için teşekkürler.--Erkan 08:08, 21 Mart 2007 (UTC)
  • Madde ana sayfadan niçin çıkarıldı anlamadım. Birçok vikipedi maddesi gibi bu maddede yeterli kapsamlı içeriğe sahip değil. Ama geçen yılda durumu farklı değildi. Bir yıldır kimsenin farkında olmayan madde nedense ana sayfaya girince tartışma konusu oluyor. Bence bu günün hatırına maddeyi bir günlüğüne affedip şablonu çıkalım ve yeniden ana sayfaya koyalım. Yarın yine şablonu yerleştirip bir yıl daha yok sayabiliriz. Herkesin Nevruz Bayramı kutlu olsun! --Ahmetan 08:12, 21 Mart 2007 (UTC)
Ana sayfada etiketli olan maddenin olması uygun olmaz. Bir günlüğüne de olsa Vikipedi ilkelerinden taviz veremeyiz maalesef. Bundan sonra bu tartışmanın da ilgili maddenin tartışma sayfasında yapılması daha uygun olur. Teşekkürler--Atacameñoileti 08:17, 21 Mart 2007 (UTC)
Maddeyi duzenleyip Günün maddesine aday gösterdim. Sanirim artik Ana Sayfaya taşınabilir.--Erkan 11:24, 23 Mart 2007 (UTC)

50000 kutlaması

50.000 kutlama mesajının kaldırılma vakti gelmedi mi? :) Malum 60.000 oluyoruz da.. --Math34 07:08, 21 Mart 2007 (UTC)

geldi bence de, itiraz yoksa kaldıralım.. --kibelemesaj 10:14, 21 Mart 2007 (UTC)
Katılıyorum--Atacameñoileti 10:30, 21 Mart 2007 (UTC)
  • Katılıyorum, artık kaldırılmalı.--Absarileti 10:30, 21 Mart 2007 (UTC)
  • Evet yeter bence de suyunu cikarmayalim :))--Erkan 10:33, 21 Mart 2007 (UTC)

Ben hala 100'üncü maddeyi kutluyorum. :) --`изяvдւ 15:36, 21 Mart 2007 (UTC)

Hoş Geldiniz kısmı

Vikipedi'ye Hoş Geldiniz yazan kısmın arka planı beyazken onu çevreleyen tablonun arka planı gri. Bu da çok güzel bir görüntü oluşturmuyor. Bilmem siz nasıl düşünüyorsunuz? Mümkünse daha görsel bir tasarıma en azından o bölümün dönüştürülmesi taraftarıyım. Dirimemat 08:24, 21 Mart 2007 (UTC)

Kadir Has

Herkesin malumu rahmetli oldu.Allah rahmet eylesin. İşadamlığı ve yardımseverliği ile Türkiye'nin son yıllardaki yüz akı idi. Sanırım fazlasıyla anasayfaya çıkmayı hakediyor...--Alperx 19:42, 22 Mart 2007 (UTC)

Katılıyorum. Allah rahmet eylesin. Madde ile ilgili biraz düzenleme yaptım. Anasayfayı hakediyor.--ddenkel 21:12, 22 Mart 2007 (UTC)
Bence de ana sayfaya Kadir Has konmalı ve dün Dünya su günüydü. Su maddesi de oldukça canlı. O madde de bu hafta içinde ana sayfaya konmalı. --Maderibeyza 06:43, 23 Mart 2007 (UTC)

yunanistan ulusal futbol karşılaşması

Cumartesi günü Yunanistan'la oynananacak Futbol karşılasması nedeniyle o gün Ana Sayfaya Ulusal futbol takımımızın maddesinin konulmasını öneriyorum. Maddeyi Ana sayfa madde önerileri sayfasına koydum.--Erkan 08:24, 23 Mart 2007 (UTC)

Destek. --Metal Militia ileti 18:04, 23 Mart 2007 (UTC)
iyi fikir, bu maddeyi kastediyoruz herhalde: Türkiye Millî Futbol Takımı. Erkan, dilersen sablonunu kodla VP:GM'de oner. Citrat 04:25, 24 Mart 2007 (UTC)

Herkesin katılabildiği değil katkıda bulunabildiği olmalı

Daha önce Wikipedia ile karşılaşmamış birinin ana sayfadan ansiklopedinin oluşturulma şekli hakkında bir kaç saniyede kafasında birşeylerin canlanmasının hayati önemi var. Katılmak, değiştirmek ve düzenlemek gibi anlamları tam olarak barındırmıyor. Ana sayfadaki "herkesin katılabildiği" şeklindeki tanımı "herkesin katkıda bulunabildiği" şeklinde değiştirmek bu açıdan yararlı olacaktır.Bu imzasız yazı 85.97.93.19 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Bu öneriye destek veriyorum..--ddenkel 00:19, 25 Mart 2007 (UTC)
  • Bence de hakli bir öneri. bir yönetici arkadaş ilgilenebilir mi acaba? Şimdiden teşekkürler.--Erkan 07:13, 25 Mart 2007 (UTC)
  • Bana da mantıklı gelen bu tabirin artık değiştirilmesi gerektiğni düşünüyorum. İtiraz eden olursa lütfen nedenleri ile buraya yazsın. Yalnız ben düzeltmeyi yaparken Herkesin katkıda bulunabildiği özgür ansiklopedi cümlesi tek satıra sığmadı. Görüntü olarak hoş olmadığından bunu başarabilecek bir yönetici bunu yaparsa daha iyi olur--Atacameñoileti 12:41, 26 Mart 2007 (UTC)
  • Anlam olarak daha dogru; hem fikirim. Degisikligi yaptim ancak biraz altaki yazinin fontunu buyutmem gerekti eski duzeni yakalamak icin; daha da buyutursem font farki cok olacak. Ilgilenen arkadaslar bakip fikir belirtebilir. Citrat 17:36, 26 Mart 2007 (UTC)

Yarış arabası - Yarış otomobili

Günün resminin altında yer alan yazıdaki "yarış arabası" ifadesi yerine "yarış otomobili" kullanılsa daha uygun olmaz mı? --Dreamer 07:11, 25 Mart 2007 (UTC)

  • Otomobil olarak değiştirdim, araba olarak kullanılması da farketmez. --Mskyrider ileti 07:24, 25 Mart 2007 (UTC)

______________________________________________


Bir soru

Bazı maddelerde "mihver devletleri" sözü geçerken, MİHVER özel isim gibi büyük M ile yazılıyor. Doğrusu nedir? Levent Abi 16:49, 25 Mart 2007 (UTC)

27 Mart

Bugün 27 Mart. Yani Dünya Tiyatrolar Günü. Hazır Nevruz'un da üzerinden bir hafta geçmişken bu madde eklenebilir mi ana sayfaya? --Math34 09:45, 27 Mart 2007 (UTC)

Ana sayfadaki sorun hakkında.

Merhaba ana sayfadaki hoş geldiniz yazısının alt kısmı ne zamandır tam olarak gözükmüyor. Düzeltebilirseniz sevinirim.--TOBB ETÜ 17:04, 31 Mart 2007 (UTC)

  • Uyarınız için tşk. Yazının harf ölçüsü büyük olduğundan alt kısmı şablona sığmamış, bir miktar küçülttüm.--renegademsj 17:13, 31 Mart 2007 (UTC)
Asıl ben size teşekkür ederim. Yaklaşık bir haftadır öylece duruyordu. Yönetici citrat yapmıştı ama öylece bıraktı. Mesajıma ivedilikle cevap yazıp gerekeni yaptığınız için şükranlarımı sunar, beni Vikipedi'ye daha güçlü bağlarla bağladığınızı belirtmek isterim. Hepimize kolay gelsin.--TOBB ETÜ 17:16, 31 Mart 2007 (UTC)

Nisan

Wikispecies

Wikispecies'i ana sayfada VikiTür olarak görürsek daha iyi olur sanırım.

Nerval'in yeni tasarımı

Kullanıcı:Nerval/Ana_Sayfa_Yepyeni

Bence çok güzel değiştirseler bununla iyi olur Bu imzasız yazı Gigo (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Diğer dillerdeki vikipediler

Bunlara Kızılderili dillerini de eklyebiliriz. Keçvaca, Nahuatl, Aymara--F.Mehmet Kaya 16:00, 11 Nisan 2007 (UTC)

Bence Diğer Türk lehçelerindeki Vikipedi ansiklopedileri kısmına deneme vikilerininde konması gerek itiraz olmassa ben yapabilirim.--Uannismsj 09:28, 22 Nisan 2007 (UTC)

Maddenin hakkını verebilecek gönüllüleri göreve çağırıyorum.:-)

  • Arkadaşlar, çok yaknda gelmekte olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda maddenin ana sayfaya konabilmesi için geliştirip düzenlemesi gerekli. Bunun için zamanı ve ilgisi olan arkadaşlar maddeye el atarlarsa işimiz son dakikaya kalmamış olur. İlgilenenlere şimdiden teşekkürler--Atacameñoileti 08:32, 15 Nisan 2007 (UTC)

75000 oluyor muyuz ne? :)

Görünüşe göre 75000i de deviriyoruz. Arada büyük bir ara olsaydı kutlayalım derdim, ama 50000'deki logo çok yeni. Benim görüşüm kutlamaktan yana :D, ancak kutlanmazsa da normal karşılarım. YiiD 15:57, 15 Nisan 2007 (UTC)

Günün resmi?

Mart ayının Günün Resimleri Nisan başından beri tekrar Ana Sayfa'ya çıkmaktalar. Anlayan birisi durumu düzeltebilir mi acaba? --İnfoCan 16:40, 18 Nisan 2007 (UTC)

Resimler aylık olarak coomonsdan alınıp alt yazıları Türkçeleştiriliyordu. Bu ay sanırım hiçbir yönetici bu işle uğraşmamış.--Absarileti 11:33, 21 Nisan 2007 (UTC)


Please add

Please ad id:, jv:, map-bms:, su:, ms:, bg:, in the Ana Sayfa thanks 15px BeeYan 15px13:19, 28 Nisan 2007 (UTC)

Done; except bg:. We already have it. Citrat 16:13, 28 Nisan 2007 (UTC)

Günün resmi

Günün resminin altında yazan ([İsviçre]]) iç bağlantısını düzeltebilir misiniz? --Dreamer 07:29, 29 Nisan 2007 (UTC)

Halledildi. Dikkatiniz için teşekkürler. --Metal Militia ileti 07:45, 29 Nisan 2007 (UTC)

Mayıs

Diğer diller

Zaten Türk vikipedi denemeleri şablonu mevcut. Ben yapmıştım. Şablonun adı "Türkvikipedidenemeleri"--F.Mehmet Kaya 13:28, 3 Mayıs 2007 (UTC)

Wiki universitesi turkce versiyonu kurulmasi

Arkadaslar, Wiki `nin yapmis oldugu bir buyuk guzellik var, Wiki universitesi. Ancak bu sadece ingilizce fransizca ve almanca olarak mevcut. Universitedeki bilgilerimizi baska bilgiye susamis kisiler ile paylasmak icin bu sitenin kurulmasinda yardimci olurmusunuz? Tesekkurler web sitesi : http://meta.wikimedia.org/wiki/Talk:Www.wikiversity.org_portal --Oruckenan 14:01, 5 Mayıs 2007 (UTC)

film yapımı

Ana sayfadaki "film yapımı" bölümünün Türkçe'si çok yetersiz. Buram buram çeviri kokuyor. --88.110.217.201 18:22, 8 Mayıs 2007 (UTC)

Uyarı!

Günün resminde bir hata var. Uçak işaret fişeği fırlatmıyor. Flare fırlatıyor. Düzeltirseniz sevinirim. Ama gün bitmiş zaten. XD 22pxkızılsungur®©iletikatkılar 20:09, 8 Mayıs 2007 (UTC)


İşgalci ABD 'nın böyle masum bir resmini(güya göz boyamak için) oraya koymak hangi vicdansızın fikri.Yazıklar olsun.

Sercage Kurd-i


"ABD ordusundan çavuş Kornelia Rachwal Pakistanlı bir kıza su veriyor." Alt başlıklı resmin yeri mi burası? ABD ordusunun ne olduğunu dünya alem bilirken propogandasını yapmak size mi düştü? Hani tarafsız dı burası? Yapmayın ayıp oluyor! Adama sorarlar 'çavuş Kornelia Rachwal ve arkadaşları durup durarken korkan çocuğa su vermiyorlar herhalde?' Bu resmin acilen kaldırılmasını talep ediyorum... --Alperx ileti 06:03, 9 Mayıs 2007 (UTC)

Hangi aklın ürünü bu resmi ana sayfaya koymak çok merak ettim doğrusu. Amerikan editörlerin çoğunlukta olduğu ingilizce vikisinde bile böyle bir resmi ana sayfaya koymaya gerek görülmezken çok ilginç bi buluş buraya koymak bunu. Yarın da o askerlerin Irak'ta Türk subaylarının kafasına çuval geçirdiği anın resmini koyun bari:) Ya da Iraklı askerlerin boynuna ip bağlayan bayan Amerikan askerinin, ya da çırılçıplak işkence yaptılar ya hani Iraklı askerlere bu yardımsever Amerikan askerleri onu koyun bigün de. Oooooh cümbüş olur walla tam şenlik. Esefle kınıyorum. Hemen kaldırılmalı. --20pxmaderibeyzamsj 11:58, 9 Mayıs 2007 (UTC)


Mevcut uygulamamız Commons'ta seçilen resmin aynı şekilde buraya aktarılmasıdır arkadaşlar. Commons topluluğunun beğenisini yansıtan bir uygulama elbette, zamanında resimlerimizi kendimiz seçelim diye böğürmemin sebebi de buydu aslına bakılırsa. ABD konusunda benzer görüşleri ben de paylaşsam da, sırf kişisel düşüncelerimiz nedeniyle bu resme ambargo koymak taraflılığın dikalası olacaktır. Bir kaç saat sonra kalkacağını hatırlatıyor ve sizleri seçkin resim adaylarına ilgi göstermeye, kendi işimizi kendimiz kotarmaya davet ediyorum.--Vito Genovese 12:22, 9 Mayıs 2007 (UTC)

Kim bu kadın? Pakistanda ne iş var? Neden herkes ondan nefret ediyor?--Martianmister 16:24, 9 Mayıs 2007 (UTC)

Artık kendi resimlerimizi kendimiz seçelim. Geçen ayın resimleri de burada yayınlanıyordu. Osmanlıya mektup yazan Kazak askerlerini ve bir resimi daha 3 defa gördüm burda. Bir düzenleme şart.--Ddenkelmesaj 16:28, 9 Mayıs 2007 (UTC)

İdealde rastlantısal bir seçime dayanması gereken ana sayfa fotoğraflarının uzun zamandır izlediğim kadarıyla açıkça taraflı olması (kimilerine öyle gelmeyebilir) bence, tam anlamıyla bir bu ne perhiz durumu. Vikipedi kullanıcılarının seçeceği bir fotoğrafın (resmin) eğer yetişmiyorsa günlerce asılı kalmasını tercih ederim. -- tema 16:43, 9 Mayıs 2007 (UTC)

Taraflı mı değilmi iyi mi kötü mü diye tartışmayalım arkadaşlar.VP:SMA ve VP:SRA lara biraz daha yüklenelim.Yeterince seçkin içerik çıkardığımız zaman kendi beğenilerimizi kendi tasarladığımız anasayfada göstereceğiz zaten.Buraya bakıp sinirlendiğiniz zaman seçkin içeriklere koşun derim.--Machiavelli' msj 20:49, 9 Mayıs 2007 (UTC)

Bir şeyi kaldırmak isterken yerini doldurmak gerekiyor haklısınız. Ancak tartışmayalım diye düşünmüyorum, tarafsızlıktan yana taraflı olduğumu göstermemem için bir neden yok. Her kullanıcının her an her konuya hakim olmasını da bekleyemeyiz, ancak seçkin resim konusunda yol almak isteyen kullanıcıları harekete geçirebilir bu tartışmalar. 5 temel taşın birinden bahsediyorsak gösterilen tepkileri yabancılamamak lazım. Sevgiler.. -- tema 21:26, 9 Mayıs 2007 (UTC)
Yapılan tartışmaları garipsemiyorum.Ancak bu sayfaya, arşive ve ilgili sayfalara bakarsak bu konunun daha öncede tekrar tekrar tartışıldığını göreceğiz ve her seferinde "resimler commons'tan geliyor" açıklamasını da...Resimlerin tarafsızca gösterimi teknik olarak commons'ın sorunu.Orada ilgili sayfalarda tarışılmalı düşüncemden yazmıştım yukarıdakileri ve bu olumsuz gibi görünen durumu tr Vikipedi'ye avantaja çevirmeye çalışıyorum sadece.Teşekkürler.--Machiavelli' msj 22:28, 9 Mayıs 2007 (UTC)

Haberler

Haber kısmı vardı, ona noldu?--Darkhorn 2007

Vikihaber mi?--Martianmister 19:16, 9 Mayıs 2007 (UTC)

Evet--Darkhorn 12:36, 12 Mayıs 2007

Anneler Günü

Bir günlüğüne Anneler Günü ana sayfaya konabilirmi? --Pankiye 08:16, 13 Mayıs 2007 (UTC)

lutfen

arkadaslar ben bu siteye girdim gireli en az 50 kufur gordum lutfen kufur yazmayın.luuuuuuuuuutfeeeeeeen saygılarla.Bu imzasız yazı Atug96 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Günün Resmi

Şablon:Ana sayfa günün resmi'nde resmin altında yer alan Seine Nehri'nin sağ kıyısıdan Fransa Millî Kütüphanesi alt yazısında Seine Nehri yerine Türkçe hâli olan Sen Nehri yazılmalı.--Absarileti 08:07, 18 Mayıs 2007 (UTC)

Günün resmindeki hata

22.05.2007 tarihinin günün resmindeki Belçika'daki kentin doğru yazılışı Zeebrugge dir. Yanlışı düzeltmenizi rica ederim.--TOBB ETÜ 06:52, 22 Mayıs 2007 (UTC)

Düzeltildi. Dikkatiniz için teşekkürler. --Metal Militia ileti 07:25, 22 Mayıs 2007 (UTC)

Haziran

Anasayfa Tasarımı

günün resmi C-17 Globemaster III

ilgli madde C-17 Globemaster III taslak olarak açılmıştır. Ana Sayfaya Günün resmine , bir yönetici, bağlantısını yapabilir mi? Teşekkürler--Erkan 10:32, 6 Haziran 2007 (UTC)

Bağlantı tamamdır, kolay gelsin. --Metal Militia ileti 10:40, 6 Haziran 2007 (UTC)

Ana sayfa resim

Türkçede şey daima ayrı yazılır. Bu sebeple ana sayfadaki resmin açıklamasında yer alan herşeyin her şey şeklinde düzeltilmesi gerekiyor.--TOBB ETÜ 08:50, 10 Haziran 2007 (UTC)

Düzeltildi. Teşekkürler--Atacameñoileti 09:01, 10 Haziran 2007 (UTC)

Resim değişimi

Serj Tankian maddesindeki resim küçültümeli teşekkürler --Aytek 15:49, 10 Haziran 2007 (UTC)

resim/fotoğraf

Ana Sayfada günün resmi yerine Günün Fotoğrafı yazsa daha uygun olmaz mı? Resim çizlir, fotoğraf çekilir. Ana sayfadaki bir çizim değil, bir fotoğraf.

ana sayfada ve vikipedi'de 'resim' adı altında fotoğraflar, çizimler, resimler ve haritalar yer alır. 'resim' tümünü kapsayıcı bir isim olarak kullanılır. --kibelemesaj 14:42, 14 Haziran 2007 (UTC)

Sekstant

Günün resminde "deniz sekstanı" yazıyor, doğrusu sanırım "deniz sekstantı" olmalı, yetkisi olan biri düzeltebilir mi? Saygılar, Filanca 07:06, 16 Haziran 2007 (UTC)

neden

neden açtığım her konu daha sonra küçük bir şey olsa bile değiştiriliyo? Bu imzasız yazı Hasantosun (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Tiyatro baglantisi yine, yeniden...

Arkadaslar merhaba, Daha oncede buradan ayni konuyu fikirlerinize sunmustum. Ciddi anlamda herhangi bir sonuc alamadigim icin tekrarlama ihtiyaci hissediyorum. Ana sayfadaki "kultur" basligi altina sinemadan muzige, hatta eglence ve spora alt baglantilar varken Tiyatroya herhangi bir baglanti bulunmamakta. Gunumuz sanat anlayisinin atalarindan biri olan, bu derece onemli bir ana basligin diger alt baglantilara ragmen ana sayfada sinema ve muzikle beraber bulunmamasi beni cok sasirtiyor. Acikcasi bir bakima belirli bir kulturel anlayisi da ortaya koyuyor. Bu konuda fikirlerinizi almak ve mumkunse boyle bir zayifligin giderilmesini isterim. Tesekkurler... BrechtProscenium 22:00, 18 Haziran 2007 (UTC)

Haklısınız aslında o bölümün elden geçmesi gerekiyor bazı kategoriler boş, kategori yönlendirmesi gibi Şablon tartışma:Ana sayfa kategorileri bölümünde tartışamlıyız.--Machiavelli' msj 22:07, 18 Haziran 2007 (UTC)

Tamam. Tartismayi oraya tasiyorum. BrechtProscenium 22:28, 18 Haziran 2007 (UTC)

anasayfa tasarımları

bence bir anasayfa tasarımı hakkında uzlaşıya varıp o anasayfayı tercişhlerim kısmındaki tema seçenekleri arasına ekleyebiliriz.--Uannismsj 11:26, 19 Haziran 2007 (UTC)

Hatalı linkler

Ana sayfada Toplum ve Yaşam bölümündeki Sosyoloji kategorisine tıklandığında bu sayfa karşımıza çıkıyor. Bunun yerine ilgili bağlantı doğrudan Toplum bilimi kategorisine yönlendirilse daha iyi olmaz mı?
Not: Vikipedi'nin ana sayfasında bunun gibi bir kaç tane daha hatalı link var! Bu hatalı linkler, kişilerin aradıkları bilgiye daha kolay ulaşabilmeleri için düzeltilirse çok daha iyi olur. Yöneticilerin dikkatine! --Dreamer 12:52, 19 Haziran 2007 (UTC)

Şablon tartışma:Ana sayfa kategorileri bölümünde bu konuyu açmıştık tam da--Machiavelli msj 14:00, 19 Haziran 2007 (UTC)

günün resmi yanlış sözcük

Arkadaşlar günün resminin açıklaması İnsan gözünün şekli yerine İnsan gözünün detayı ya da İnsan gözünün detaylı şekli olsa daha güzel olmaz mı?--Erkan 06:28, 20 Haziran 2007 (UTC)

Haklısınız. Değiştirildi. --Metal Militia ileti 06:40, 20 Haziran 2007 (UTC)

günün resmi açıklamasında hata

sst-114 yerine sts-114 olmalı.. (sts="space transportation system") Filanca 07:12, 21 Haziran 2007 (UTC)

Düzeltildi. Dikkatiniz için teşekkürler. --Metal Militia ileti 07:21, 21 Haziran 2007 (UTC)

Lütfen Dikkat!!!

Sanırım Türkçe Vikipedi'nin editörü (veya editörleri) yapılan tüm değişiklikleri (maddede veya tartışmada) takip ve kontrol ediyorlardır. Türkiye'nin dağları maddesini açınca hem şaşırdım hem sinirlendim. Çünkü o maddenin tartışma bölümüne bir şiir yazılmış. Ben şaşkınlığımdan bişey yapmadım. Lütfen ilgilenin.Bu imzasız yazı 88.228.103.135 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

İlgili tartışma sayfası silindi. Uyarınız için teşekkürler--Atacameñoileti 18:16, 23 Haziran 2007 (UTC)

Temmuz

Karadeniz Oyunları

Karadeniz Oyunları için Karadeniz'in fotoğrafı yerine Oyunların açılışı, kapanışı ve pek çok müsabakının yapılacağı Hüseyin Avni Aker Stadı'na ait bir fotoğraf koysak daha iyi olmaz mı? 2007 --Math34 08:10, 2 Temmuz 2007 (UTC)

Aslında Horon tepen bizim uşaklar resmi bulsak onu koyalım diyecem ama o da yok işte:-) Aslında önerin iyi ama bu stadın Avni Aker olduğu ana sayfada zaten anlaşılmaz. Halbuki Karadeniz ve çevresindeki katılımcı ülkeleri (tamam fiziki olarak göstermiş bir foto kabul..:-)) ) gösteren bu foto daha uygun gibi. Ama genel görüş Stadı koyalım yönünde ise değiştiririz--Atacameñoileti 08:26, 2 Temmuz 2007 (UTC)
Spor oyunlarınıu ana kategorisi olan atletizmden şu Dosya:Naisten 400 m aidat.jpg resme ne dersiniz ya da ata sporu Dosya:Wrestling dsc03566.jpg ?--Atacameñoileti 09:24, 2 Temmuz 2007 (UTC)
Neyse kimseden ses çıkmayınca bir yaz sporu olan yüzme resmi koydum. Umarım bu sayede tatile çıkamayanlar da serinler--Atacameñoileti 10:18, 2 Temmuz 2007 (UTC)

Barış Akarsu

Bence anasayfaya konmalı madde elden geçirilip.Duyarlı olmak gerek diye düşünüyorum. --Eldarion 20:53, 4 Temmuz 2007 (UTC)

Maalesef Barış Akarsu'nun resmi, adil kullanım resmi olduğu için ana sayfada kullanamıyoruz.--Atacameñoileti 20:57, 4 Temmuz 2007 (UTC)
.Arkadaşlar maalesef böyle durumlarla çok karşılaşacağız ve belki hep aynı sebebten bu güncel maddeleri ana sayfaya koyamacağız. Önemli bir sorun bence bu. Bunun gibi durumlar için acaba Güncel olay resmi olan bu Dosya:Current event marker.png resmi standart olarak ana sayfada kullansak mı? Fikirler?--Atacameñoileti 21:03, 4 Temmuz 2007 (UTC)

fena olmaz,katılıyorum.--Aycan 21:09, 4 Temmuz 2007 (UTC)

Ben şimdilik böyle bir uygulama yaptım. Eğer topluluk tarafından uygun bulunmazsa değiştiririz--Atacameñoileti 21:56, 4 Temmuz 2007 (UTC)

07.07.07 - Dünyanın "yeni yedi harikası"nın seçilme günü bugün. Bu yüzden güncel bir madde olarak "eski yedi harika"nın küçük düzeltmelerle anasayfada yer almasını öneriyorum. The cat 09:39, 7 Temmuz 2007 (UTC)

Ana sayfaya çıkarıldı--Atacameñoileti 12:16, 7 Temmuz 2007 (UTC)

Günün resmi

Biraz geç yazıyorum ama: resimaltında "diesel" yerine "dizel" yazmak daha doğru olurdu.. Filanca 19:33, 7 Temmuz 2007 (UTC)

Geç olması, hiç olmamasından iyidir. Düzeltildi. Teşekkürler--Atacameñoileti 19:41, 7 Temmuz 2007 (UTC)
Günün resmine Davud yıldızlı bir tema koymanız biraz ilginç olmuş. :) 22pxkızılsungur®©ileti 10:22, 12 Temmuz 2007 (UTC)
Günün resmini biz koymuyoruz. Sistem Commons'a paralel işliyor. Bakınız:Günün resmine Türkçe Vikipedi topluluğunca karar verilebilmesi için toplulukça pek ilgi gösterilmeyen Vikipedi:Seçkin resim adayları sayfasında bir çalışma yürütülüyor:-)--Atacameñoileti 12:03, 12 Temmuz 2007 (UTC)
  • Anasayfadaki maddeler arasındaki boşluk olağandan çok görünüyor. Göze hiç hoş gelmiyor. Nasıl düzeltilebilir? --Danbury ileti15px|hehehe 10:24, 12 Temmuz 2007 (UTC)
Ben bir şey yapmaya çalıştım ama maddeler ancak bu kadar yaklaşabiliyor--Atacameñoileti 11:57, 12 Temmuz 2007 (UTC)

Maddeler ayrılmalı

Avrasya maddesinde coğrafi Avrasya'nın altında Grup Avrasya ile ilgili bir yazı var. Biri bu iki maddeyi ayırabilir mi?

yazıyı sildim. Grup Avrasya maddesi zaten var. teşekkürler. --kibelemesaj 14:17, 18 Temmuz 2007 (UTC)

Antakya maddesine yabancı site adı altında iki site yazılmış ve adından anladığım kadarıyla bunların konu ile alakası yok ve eminim kötü siteler. Bu yüzden sildim.

Antakya maddesini neden eski haline çevirdiniz? Ben siteye katkıda bulunup kötü şeyleri siliyorum siz geri getiriyorsunuz. Bikere o sitelerin adına baktınız mı? Bi tanesi mp3 sitesi. Onun ne işi var Vikipedi'de?

Elimizden geldiğince o tür linkleri ayıklamaya çalışıyoruz, ama bazen gözden kaçabiliyor. 85.000 den fazla madde bir o kadar kullanıcı, denetimi kolay değil. Yardıma devam ederseniz seviniriz. Levent Abi ileti 06:54, 20 Temmuz 2007 (UTC)

Seçim

2007 Genel Seçimleri maddesini yarın ya da öbür gün koyalım mı sizce--Aycan 20:43, 20 Temmuz 2007 (UTC)

bu madde bugünden itibaren konabilir.--Aycan 20:20, 21 Temmuz 2007 (UTC)


bence şu an koyalım ne dersinizEpik merve 11:27, 22 Temmuz 2007 (UTC)epik merve

Günün Resmi

Namibya'da, Kalahari Çölü'nde marijuana içen kadın XD 22pxkızılsungur®©ileti 17:19, 22 Temmuz 2007 (UTC)

Ana sayfada günün resmi

Günün resminin altındaki yazının daha açıklayıcı olması gerektiğini düşünüyorum. Tamam, belki resmin maddesi vikipedide henüz olmayabilir, ama en azından altına yazılan yazı, daha açıklayıcı olmalı ve daha çok ilgili link içermeli. Örneğin, "Belçika'da Equisetum fluviatile" yerine "Belçika'da bir atkuyruğu bitkisi cinsi" demek daha güzel ve açıklayıcı değil mi? The cat 07:57, 25 Temmuz 2007 (UTC)

Birebir ingilizceden çevrildiği için bu kadarla kalıyor, arkadaşlarımız Equisetum fluviatile türkçesini bilmeyebilir. Ne yapmak gerekir, ana sayfaya alınmadan önce topluluğun görüşü alınabilir, bazı resimler değiştirilebilir. Söylediğin gibi değişikliği yapacağım. --Karduelismsj 08:33, 25 Temmuz 2007 (UTC)

günün maddesi

Arkadaşlar Evsizler Dünya Kupası başlıyor 29 Temmuzda acaba bu kouyu aAn sayfaya taşısak 3-4 gün arada kalsa biraz bu konuda amuoyu yaratmış oluruz ne dersiniz? Belki seneye bizim yardımseverlerimiz de bunları görüp bir Türk takımı oluşturmaya yardım eder. Nasıl ama?--Erkan 10:05, 26 Temmuz 2007 (UTC)

Türk Bayrağı

Ana sayfada saltanat kelimesi yanlışlıkla salatanat olarak yazılmış. --Abuk SABUK 20:16, 27 Temmuz 2007 (UTC)

Dikkatiniz için teşekkürler, iyi çalışmalar. --Metal Militia ileti 20:19, 27 Temmuz 2007 (UTC)

Politikalar

Politikaların yer aldığı bir şablon, ana sayfada yer alsa nasıl olur?----Ddenkelmesaj 12:47, 29 Temmuz 2007 (UTC)

Ağustos

Resim

Ana sayfadaki resim daha önce konulmuştu. 88.228.123.66 10:22, 1 Ağustos 2007 (UTC)

  • değiştirildi. teşekkürler. --kibelemesaj 12:29, 1 Ağustos 2007 (UTC)

Haberler

İngilizce vikipedi'de olduğu gibi "haber" ve "bunları biliyor musunuz?" köşesi oluştursak hiç de fena olmaz.distinct 20:00, 4 Ağustos 2007 (UTC)

İleride seçkin madde/resim/liste sayımız arttığında ana sayfanın tasarımını geliştirip böyle bir köşe ekleyebiliriz --Pinar 04:24, 23 Ağustos 2007 (UTC)

Kenan Sofuoğlu

Kenan Sofuoğlu'nu hazır gündemdeyken koyabiliriz.--Aycan 17:17, 6 Ağustos 2007 (UTC)

Landwasser Viyadük

Merhaba. Bugünkü ana sayfa resimaltında bir yazım hatası var gibi: "Landwasser Viyadük'ünde" demek pek doğru değil, zira bu cismin adı "Landwasser Viyadük" değil, "Landwasser Viyadüğü", dolayısıyla doğru yazım da "Landwasser Viyadüğü'nde" olmalı. Saygılar, Filanca 17:37, 6 Ağustos 2007 (UTC)

  • küçük bir değişiklikle düzeltildi.. teşekkürler.. --kibelemesaj 17:55, 6 Ağustos 2007 (UTC)

Eksik

Sol taraftan Macar wikipedi'nin linki neden eksiktir? --Timiş Emre Aydın'ın dünyasına gir 10:51, 7 Ağustos 2007 (UTC)

neden eksik olduğunu bilemiyorum, ama ekledim. teşekkürler. --kibelemesaj 11:05, 7 Ağustos 2007 (UTC)

hakan şükür

240 golle Tanju Çolak'ın rekoruna ortak olduğu için Ana sayfaya koyubilir bide metin oktay'ıda geçti.Ke-mal00mesaj 21:13, 14 Ağustos 2007 (UTC)

çevre çevre sorunları yada ülkemizin eksik yanları ana sayfaya eklene bilir Bu imzasız yazı Makboga (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Haklısınız. Daha önce Buzul, Küresel ısınma ve Su gibi maddeler ana sayfada kullanılmıştı. Çevre ile ilgili maddeler olgunlaştıkça ana sayfaya çıkar diye düşünüyorum. Sizin tespit ettiğiniz çevre konusunda gelişmiş maddeleri Vikipedi:Günün maddesi sayfasında aday gösterebilirsiniz. İyi çalışmalar--Atacameñoileti 18:17, 15 Ağustos 2007 (UTC)

Prison Break ve Origami

Ana sayfadaki Prison Break başlığı ile origami resminin ne bağlantısı var hala çözemedim???????

--22pxkızılsungur® 03:42, 16 Ağustos 2007 (UTC)

Dizide bir unsur o origami. İzleyin güzel dizidir. Bu imzasız yazı 81.213.163.200 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.
1.sezonun büyük bölümünde ve 2.sezonun bir kaç bölmünde bir simgeydi origami. Michael'ın mesajlarını gizli yoldan iletmesini sağlamıştır. Ayrıca telifsiz başka resim yok :) --Aycan 10:58, 16 Ağustos 2007 (UTC)

Formula 1

Önümüzdeki hafta Formula 1 İstanbul'da. Gelecek Hafta Formula ilgili bir kaç maddeyi ana sayfaya çıkarabiliriz.--Aycan 12:00, 16 Ağustos 2007 (UTC)

orda pek yorum olmadığı için burda yazdım.--Aycan 18:44, 22 Ağustos 2007 (UTC)
  • Aday gösterilen maddelerin altında "Yorum" bölümü var --Pinar 04:22, 23 Ağustos 2007 (UTC)

Astronomi

Merhaba, Bilim basligi altindaki kategorilendirmede yonlendirmeler yapilmis. Ben bir kac duzeltme yapip maddeleri Kategori:Gökbilim'e yonlendirdim, cunku bu kategori daha cok kullaniliyor vikipedide. Anasayfadaki baglantiyi da bu sekilde degistirmek daha iyi olacaktir inancindayim. Iyi calismalar, BrechtProscenium 21:44, 18 Ağustos 2007 (UTC)

Benzer bir durum yerbilim ve jeoloji icinde gecerli.

Silinen yer bilimleri kategorisinin ana sayfasindaki baglantisini jeoloji ile degistirmek gerekecek sanirim. 86.132.228.101 22:00, 21 Ağustos 2007 (UTC)

  • Düzeltildi, teşekkürler --Pinar 06:40, 22 Ağustos 2007 (UTC)

Ana sayfadaki Japon Mutfağı maddesi hakkında

Geleneksel Japon Mutfağının ana gıda'sı Pilavdır, gohan (ご飯). Pilav, her öğün'ün bir parçasıdır, hatta kahvaltının bile. Japonya bir Ada olduğundan dolayı balık ve diğer deniz Meyveleri içeren yemeklere'de çok sık rastlamak mümkündür. Amerikalılar 2'nci Dünya Savaşı'nda Japonyayı işgal ettikleri sırada, Japonlara Pilav yerine Ekmek yemeği alıştırmaya çalışmışlar ama başaramamışlar. Devamı... Sanıyorum maddeler ana sayfaya çıkmadan evvel maddedeki yazım hataları giderilmesi unutulmuş. Yöneticilerden biri en azından ana sayfadaki hataları düzeltebilirse ne iyi olur. Şimdiden teşekkürler. (Türk mutfağı maddesinde m küçük harfle, buradaysa büyük harfle...) --20pxBahar (yine ben!) 11:38, 21 Ağustos 2007 (UTC)

  • Demekki aceleye gelmiş. Düzeltildi, teşekkürler --Pinar 11:42, 21 Ağustos 2007 (UTC)

Ana sayfa resim alti cevirisi

Ana sayfadaki gunun resminin altindaki detay cevirilmemis, Turkcesi su sekilde olabilir:

"Portekiz ile Kastilya orduları arasında gerçekleşen Aljubarrota Savaşı'nın (1385) bir bölümünü temsil eden, Jorge Colaço'ya ait sırlı fayans panel (1922). Lizbon, Portekiz."

BrechtProscenium 01:08, 24 Ağustos 2007 (UTC)

İpekyolu Çevrimiçi

İpekyolu Çevrimiçi nedir arkadaşlar yapmayın etmeyin diğer tüm dillerin sayfasında Silkroad Online yazıyor. Orijinal oyun ismini çevirmek nerden çıktı? Korkarım film isimlerinin falan da Türkçeye çevirilerini kullanırsınız yakında. En iyisi İngilizce Wikipedia'yı kullanmak zira Türkçesi hatadan taraflılıktan geçilmiyor. Ermeni Soykırımı İddiaları diye başlığınız olduğu gibi. Böyle yaparsanız tabi ki destek gelmez böyle seksenbin makalede takılır kalırsınız. Burayı editleyeceğime gider İngilizce'ye katkı yapaparım. Bu imzasız yazı 88.254.113.146 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Herhalde Wiki mantigina pek asina degilsiniz; ilgili madde(ler)in tartisma sayfalarina gidip gorusunuzu belirtebilirsiniz. Keza kimsenin katilimi tartisilmaz degildir. Citrat 17:43, 24 Ağustos 2007 (UTC)

Formula 1 başladı

Formula 1 sıralama turlarıyla bugün başladı. Aslında antrenman turları ile dün başladıda diyebiliriz. Sakıncası yoksa ana sayfaya bu madde getirilebilirmi....

Bu hafta anasayfa

Kanaatimce, bu hafta anasayfada Kurtuluş Savaşı, Ahmet Necdet Sezer ve 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yer almalıdır.--kürşat altınordu... 07:11, 28 Ağustos 2007 (UTC)

Katrina Kasırgası

Ana sayfadaki Katrina Kasırgası tıpkı İzmit Depremi'mi gibi özel bir kelimedir. Bu yüzden büyük yazılmalı. Tşk--Pankiye 11:55, 28 Ağustos 2007 (UTC)

  • isim tamlamalarının büyük harfli olmasına yönelik bir kural bilmiyorum. özel isim olan Katrina'dır, o da büyük harfle başlıyor. İzmit depreminde de 'd' küçük yazılır bildiğim kadarıyla. teşekkürler. --kibelemesaj 13:08, 28 Ağustos 2007 (UTC)

Ama bunun tamamı bir isim. Konya Ovası gibi. Tek bir tane--Pankiye 13:18, 28 Ağustos 2007 (UTC)

cevap katrina'nın tartışma sayfasında..--kibelemesaj 13:24, 28 Ağustos 2007 (UTC)

Referansım yok, Konuyu uzatıyorsam af edersiniz ama standartın bulunması açısından önemli bence: Ramazan Bayramı, Hrant Dink Suikastı , Berat Kandili, 14 Nisan Cumhuriyet Mitingi , Rahşan Affı, Çankaya Köşkü, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Fildişi Sahili Millî Futbol Takımı daha da çok var. Bunlar böyleyken ana sayfada Katrina kasırgası'nın küçük yazılmış olması çelişkili duruyor. Doğrusu hangisi ise hepsinde uygulanması doğru olur.--Pankiye 05:33, 29 Ağustos 2007 (UTC)

  • Büyük harflerin kullanıldığı yerler burada listelenmiş. --Pinar 11:36, 29 Ağustos 2007 (UTC)

Gösterdiğiniz alakaya tşk. Linki okudum ve çıkardığım sonuç, Hrant Dink Suikastı ve Rahşan Affı'nın özel isme ait olmayan tamlamalar olduğu ve aynen Katrina kasırgası gibi aslında küçük yazılmaları gerektiği. Yani Hrant Dink suikastı ve Rahşan affı şeklinde. Diğer maddeler ise doğrudur. Tekrar tşkler--Pankiye 12:44, 29 Ağustos 2007 (UTC)

  • Öğrendiğimiz iyi oldu Her 2 maddeyi de değiştiriyorum --Pinar 13:25, 29 Ağustos 2007 (UTC)

Ana sayfa takımı

Arkadaşlar ana sayfa güncellemeleri çok yavaş.Köy çeşmesinde belirttiğimtalebimi burada yinelemek istiyorum.Ana sayfa takımı adı altında bir takım kuralım.Böylece gündeme yabancı kalmamış oluruz.Yani Goethe nin ana sayfada bulunuş sebebi bu gece 24:00 itibariyle sona erdi.Katrina kasırgası derseniz ona keza.Abdullah Gül maddesi güncelliğini kaybetmediğinden o açıdan bence bir sorun yok.Ancak güncelleme işini hızlandırmak için bu ana sayfa takımı fikrime önem verip görüşünüzü bildirmenizin iyi olacağını düşünüyorum.

25pxSağlamcıileti 11:19, 29 Ağustos 2007 (UTC)

  • Konu gerekli yerde açıldıysa burada tekrarlamayalım lütfen. Bu sayfayı sadece ana sayfaya yapılacak düzeltmeler için kullanıyoruz. Teşekkürler --Pinar 09:05, 31 Ağustos 2007 (UTC)

Ingrid Bergmann

Giriş sayfasındaki "" tırnakları kaldırmakta yarar var. Kolay gelsin. Nihat Halici 22:40, 29 Ağustos 2007 (UTC)

İştirak ediyorum--25px® GKileti 23:15, 29 Ağustos 2007 (UTC)

Bugünkü böcük resmi

  • Ana sayfadaki günün resminin altındaki bilgi yazısı İngilizce kalmış. Yine etrafta bi tanecik yönetici yok. İlk gören düzeltiversin bi zahmet:) --20pxmaderibeyzamsj 09:35, 30 Ağustos 2007 (UTC)
Yahu yeri gelmişken söyleyeim, günde 2-3 dakika bakabiliyorum vikipediya, 2 günden birinde börtü böcü resmi oluyor. :) fobili insanlar olarak korkuyoruz, bilginize. :) --Süleyman Habib 16:03, 30 Ağustos 2007 (UTC)

Korkmayın, yusufcuk zararsızdır. Yusuflardan korkun asıl--25pxGK ® 17:00, 30 Ağustos 2007 (UTC)

Hangi yusufdan korkmamızı tavsiye edersiniz?--Süleyman Habib 20:53, 30 Ağustos 2007 (UTC)

İnsanoğludur kastım--25pxGK ® 21:30, 30 Ağustos 2007 (UTC)

76. İzmir Enternasyonel Fuarı

Arkadaşlar; ben bir İzmir'li olarak ve yaz aylarımın en güzel kısmını fuarda geçirmiş biri olarak uluslarası değer ve önemdeki bu fuarın 31 Ağustos tarihindeki açılışı sebebiyle ana sayfamızda olması gerektiğini düşünüyorum.Günün maddesi kısmında da gerekli başvuruyu yaptım.Saygılar.

25pxSağlamcıileti 21:58, 30 Ağustos 2007 (UTC)

  • Konu gerekli yerde açıldıysa burada tekrarlamayalım lütfen. Bu sayfayı sadece ana sayfaya yapılacak düzeltmeler için kullanıyoruz. Teşekkürler --Pinar 09:05, 31 Ağustos 2007 (UTC)

Eylül

günün resmi

  • An sayfanın değiştirilmesini bizzat ben talep ettim.Zira şu anda ana sayfadaki maddeleri de ben önerdim.Abdullah Gül maddesi kaldırılıp yerine zafer bayramı maddesi konulmuştu.Onu da ben önerdim.Abdullah Gül maddesi aylarca duracak değildi ya.Zafer bayramı da önemli bir konu, İzmir Fuarı da.Vikipedistlerin tarafsız olmadıklarını iddia etmek çok çirkin bence.Saygılar.25pxSağlamcıileti 13:57, 4 Eylül 2007 (UTC)

Ana sayfa

  • Ana sayfanın güncellenmesi 3 günü geçmiştir.(En son 1 Eylül) İlgililere duyrulur.--Aycan 00:18, 5 Eylül 2007 (UTC)
  • İlgilenenlere teşekkürler.--Aycan 00:30, 5 Eylül 2007 (UTC)
  • Bildirdiğin için teşekkürler. 3 ayrı konudan maddeleri en erken aday gösterilme sırasına göre ana sayfaya aktardım --Pinar 00:34, 5 Eylül 2007 (UTC)

Öneri:Güncel madde

  • Ana sayfaya günün maddesi dışında güncel madde diye bir şeyde eklenebilir mi? Hem daha alternatif bir anasayfa olur.--Aycan 00:38, 5 Eylül 2007 (UTC)
  • Evet bence de iyi fikir. Yukarıda yapılan eleştiri birazda bundan kaynaklanıyor çünkü günün maddesi güncel olmayabiliyor. Hem seçilen maddeyi geliştirmemiz için iyi bir promosyon olur. Ana sayfanın tasarımın biraz değiştirmemiz gerekecek ama eğer diğer arkadaşlar da bu fikre destek verirse tasarım konusu pek bir sorun yaratmaz herhalde --Pinar 00:44, 5 Eylül 2007 (UTC)
  • İngilizce Wiki tasarım konusunda örnek olabilir.--Aycan 00:49, 5 Eylül 2007 (UTC)

WHO

Sevgili arkadaşlar; ana sayfadaki dünya sağlık örgütü maddesindeki resmi ben şu anda göremiyorum.Acaba sorun bende mi?25pxSağlamcıileti 15:58, 5 Eylül 2007 (UTC)

Resim yok , sorun sende değil. --Aycan 20:38, 5 Eylül 2007 (UTC)

Pavarotti

Sanırım ana sayfaya çıkarılabilir.Yöneticilerin dikkatine. --Eldarionmesaj 12:01, 6 Eylül 2007 (UTC)

  • Kastınız ana sayfadan çıkarılması mı? Çünkü şu anda ana sayfada... - Noumenon mesajkatkılar 22:29, 6 Eylül 2007 (UTC)

Günün Maddesi

yaw Pavarotti'yi kaldırsanız artık. Gündemde olan başka şey mi yok. Kaç gündür orda. Bence hergün değiştirmemiz lazım. Mesela bugün "Org. Büyükanıt, Cumhurbaşkanı Gül'ü tebrik için Çankaya köşküne çıkıyor." onu yazabiliriz. :D Şaka şaka ama yinede o maddelerin hergün deişmesi gerekir. 20pxFatalflexmsj at 09:03, 8 Eylül 2007 (UTC)

  • İşte o yüzden bi önerim günün maddesi olsun ama bir de Güncel Madde olsun, günün maddesi 3-4 günde değişir güzel içerikli maddeler koyulabilir. Güncel maddeye günlük yanda 1 gün öncesi ertesi günkü güncel bir madde koyulabilir. İngilizce vikideki gibi ayrıntılı olmasada olur. --Aycan 13:41, 8 Eylül 2007 (UTC)


İzmir'in Kurtuluşu Tarafsız Değil

İzmir'in Kurtuluşu ifadesini tarafsız bulmuoyurm, bizim kurtuluşumuz ama adamlar küçük asya bozgunu diyor. Daha tarafsız bir ifade bulunması lazım.--88.226.168.172 15:48, 8 Eylül 2007 (UTC)

Bence konunun taraf olmakla ilgisi yok.Yani İzmir 9 Eylül günü Yunan işgalinden kurtulmuştur.Bu Yunanlılar için de böyledir.Zira küçük asya bozgunu ifadesi de dikkat ederseniz bir yenilgi anlatmaktadır.25pxSağlamcıileti 15:50, 8 Eylül 2007 (UTC)

Taraf olmakla ilgisi var, Kurtuluş deniyor. Kim kurtulmuş? Türkler, yani biz... Olay resmen bizim tarafımızdan aktarılıyor. --88.226.168.172 15:51, 8 Eylül 2007 (UTC)

Dediğim gibi her iki ifade de taraflı bizim için kurtuluş, onlar için bozgun. Bu şekilde ana sayfada yer alması uygun değil. --88.226.168.172 15:53, 8 Eylül 2007 (UTC)

Konu ile ilgili bir öneriniz var mıdır peki?Bir de şu var, eğer bütün bayramlarımızda(bir hafta kadar önceki 30 Ağustos Zafer Bayramı dahil anasayfaya çıktıklarında kullandığımız ifadelerden başka ifade kullanmamız gerekir mi?25pxSağlamcıileti 15:55, 8 Eylül 2007 (UTC)
Bir de şu var biz İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşu deseydik taraflı olduğu söylenebilirdi.Bu durumda ben hala taraflı olduğunu düşünmüyorum.25pxSağlamcıileti 15:57, 8 Eylül 2007 (UTC)
Amerika gibi ülkelerde de "Kurtuluş Savaşı" gibi ifadeler var. Sözgelimi Fransa, Alman işgalinden kurtuldu; Yunanlar Osmanlı'dan ayrıldıkları günü bu şekilde anıyorlar. Bunda bir yanlışlık yok. Savaşlara verilen isimlerde tarafsızlık aranamaz. Çünkü her taraf farklı isim verebilir.--Mehmet Baran 16:00, 8 Eylül 2007 (UTC)
Mehmetbaran'a katılıyorum.Ancak yine de iyi düşünürsek İzmir'in kurtuluşu demek taraflı bir anlam ifade etmiyor.Bir ordu İzmir'i işgal etmiş(Truva'yı kuşatan Helenler gibi) İzmir'de bu işgalden kurtulmuş(Truvalılar'ın kuşatmadan kurtuluşu gibi; yani Truvalılar iki taraf için de kuşatmadan kurtulmuştur.).Yalnız Mbaran'dan farklı düşündüğüm nokta şudur; bildiğiniz gibi biz Türkiye'nin Vikipedi'si değiliz, sadece Türkçe Vikipedi'yiz.O yüzden bu bayramlara ve ya günlere ben ve siz bizim diyebilirsiniz ancak Vikipedi için böyle bir durum söz konusu değildir.Saygılar.25pxSağlamcıileti 16:05, 8 Eylül 2007 (UTC)
Fakat bu noktada baştan aşağı tüm bayramlarımızı, kutlamalarımızı yeniden adlandırmak gerekebilir. Zafer Bayramı, Zafer Gününe; Kurtuluş Savaşı, Türk-Yunan Savaşı'na çevrilebilir. Bu noktada baştan aşağı tüm özel gün ve haftalarımız yeniden adlandırılmalı. Türkçe wikiyi Türklerden başkası okumayacağına göre bu şekilde isim vermek yersiz bir jest olacaktır.--Mehmet Baran 16:08, 8 Eylül 2007 (UTC)
Aslında öyle bir adlandırmaya gerek yok bence.Yani 30 Ağustos'da ana saydaya çıkan zafer bayramı maddesi için Türkiye'de Zafer Bayramı başlığı kullanılmıştı.Kısaca isim değişikliği yapmamıza gerek yok.25pxSağlamcıileti 16:10, 8 Eylül 2007 (UTC)

Bence Kullanıcı:88.226.168.172 adlı arkadaşımızın haklılık payı var. Ana sayfa başlığı sadece İzmir olsa daha iyi olur.--25pxGK ® 16:56, 8 Eylül 2007 (UTC)

Büyük Londra Yangını

Merhaba, Ana sayfadaki Büyük Londra Yangını büyük yazılmış. 17 Ağustos 1999 depreminden farksız bi durum. Yangının küçük yazılarak düzeltilmesi gerekir sanırım. Teşekkürler--Pankiye 17:27, 8 Eylül 2007 (UTC)

Tarihî olay, çağ ve dönem adları büyük harfle başlar: Kurtuluş Savaşı, Millî Mücadele, Cilalı Taş Devri, İlk Çağ, Yükselme Devri, Millî Edebiyat Dönemi, Servetifünun Dönemi, Tanzimat Dönemi.Evet doğrusu şu anda yazanmış.TDK yazım kuralları Madde 16'da görebilirsiniz.Teşekkürler.25pxSağlamcıileti 18:36, 8 Eylül 2007 (UTC)

Geçen haftalarda ben de sizin gibi düşünüyordum ancak yine benzer bir durumda yaptığım itiraza karşılık pınar hanımın gönderdiği TDK linkini okumuştm. Buradan çıkardığım sonuç bu yangının tarihi bir "dönem" olmadığı, bir "olay" olduğu dolayısyla da "özel isme ait olmayan tamlama" olarak kabul edilmesi ve yangının küçük yazılması. Yoksa yukarıda adı geçen deprem de büyük yazılması gerekir. Çünkü aynı durum--Pankiye 19:45, 8 Eylül 2007 (UTC)

İlave.Keza geçen haftalarda ana sayfada çıkan Katrina kasırgasın da benzer bir tartışma yapılmış http://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=Tart%C4%B1%C5%9Fma:Ana_Sayfa&oldid=2075160#Katrina_Kas.C4.B1rgas.C4.B1, kasırganın küçük yazımına karar verilmişti. Bu yangınsa o da kasırga.:-) --Pankiye 20:11, 8 Eylül 2007 (UTC)


Maalesef benim bilgim bu kadarla sınırlı.Yukarıda linkli bulunan ki geçtiğimiz günlerde Pinar'ın verdiğiyle aynı sayfada madde 16 Tarihi olayların büyük harfle yazılacağını söylüyor.Ancak dediğim gibi ben uzman değilim.Belki bir uzman yardımı alsak iyi olacak.TDK'da bu konuda tam açık değil.Bir de tarihi olay tanımına neler girer o soru geliyor benim aklıma.Büyük Londra Yangını'nın girdiği kesin.Katrina kasırgası ise girer mi bilmiyorum.Uzman yardımı gerekli herhalde.25pxSağlamcıileti 08:05, 9 Eylül 2007 (UTC)

Altmış senedir tartışılan bir konudur. Çözümü YOKTUR. Tutarlılık istenirse en temiz çözüm Başlıkları Her Zaman Büyük Harf Yapmak olur. Metin içinde isteyen istediğini yapsın. Bilumum linklerde de başlık formatını kullanmaya gayret edelim. --Zenci fil 15:25, 10 Eylül 2007 (UTC)

Türk lehçeleri?

Merhaba arkadaşlar, Sayfa dibindeki "Diğer Türk lehçeleri" kutusu ideolojik önyargı içeriyor. Hem de iki yönden:

  • "Türk dilleri" yerine "Türk lehçeleri" denilmesi ideolojik bir tavırdır. Bilimsel ifade "Türk dilleri" olmalıdır. Bak. Türk dilleri
  • Türkçeyle akraba bazı yabancı diller anasayfada tanıtılacaksa, Türkiye'de TC vatandaşları tarafından kullanılan diğer geleneksel dillerdeki Vikipediler (Kürtçe, Zazaca, Arapça, Çerkesçe, Ermenice ve Ladino) da tanıtılmalıdır.

Teşekkürler. --Zenci fil 12:44, 9 Eylül 2007 (UTC)

  • Katılıyorum. Türk lehçeleri yerine Türk dilleri olarak yazılması daha uygun.--Martianmister 14:31, 9 Eylül 2007 (UTC)
  • Hem fikirim, tumden kaldirilmasi bile dusunulebilinir. Citrat 14:43, 9 Eylül 2007 (UTC)

Karşı çıkan yoksa ana sayfayı değiştirebiliriz sanırım.--Martianmister 16:35, 9 Eylül 2007 (UTC)

    • Kalsın KalsınOylama sayfasına taşınmalı. Karar alınmadan önce. Bence kalsın. İdeolojik birşey göremedim ben. Bildiğim kadarıyla Üniversitelerde "Çağdaş Türk lehçeleri" bölümü var. --Orijinnal 07:02, 10 Eylül 2007 (UTC)
    • Üniversitelerde bölüm olması ideolojik olmadığını göstermez ki? Ne alaka?
    • Bence de kalsın. Ama A- başlık değişsin. "Lehçe" hem bilim dışı, hem Vikipedi felsefesine aykırı, hem Özbeklere, Azerilere, Tatarlara vb. saygısızlıktır. B- Türkiye'ye özgü diller eklensin. Öbür türlüsü Türkiye'nin öz halkı olan ve kendi çaplarında hayli başarılı Vikipediler yazan Kürtlere, Zazalara vb. saygısızlıktır. Tahminimce İstanbul'da Kürtçe Vikipedi okuyan sayısı, Özbekçe okuyanın yaklaşık onbin katı falan olmalı. Mersi.--Zenci fil 14:53, 10 Eylül 2007 (UTC)

Yorum:

    • Konuyu nerelere çekiyorsunuz? Ermenilere, Kürtlere, Zazalara saygısızlık yapıldığı hükmüne nasıl varabiliyorsunuz? Türkçe ile aynı kökenden gelen Özbekçe, Tatarca vb. diller (lehçeler?) ayrıca bir liste olarak belirtilmesinde bir artniyet yoktur kanımca. Vikipedi mantelitesine göre, Türkçe vikipedi yazıyoruz, Türk veya Türkiye vikipedisi yazmıyoruz. Doğal olarak Türkçe'nin akraba olduğu diğer dillerin sıralanmasında herhangi bir artniyet yok, bilimsel ve vikipedinin mantığına uygun bir yaklaşım: Ural-Altay dil grubunun Altay kolununun Türki diller ya da Türk dili bölümü içine giren diller (lehçeler?)ayrıca listelenmiş.
    • Ayrıca Özbekler, Tatarlar vb. halklar ayrı ayrı birer ulustur ancak hepsi Türk kökenli uluslardır. Tıpki 14. yüzyıldaki Timurlu, Osmanlı, Altınordu, Memlük, Babürlü devletlerinin aynı anda yaşadığı gibi. Hepsi ayrı birer ulustur ancak hepsi Türki kökenlidir.
    • Lehçe ve dil tartışması ise beni aşar. Dünyadaki dilbilimciler bile farklı görüşler belirtiyorlar. Ancak şunu da eklemem gerek: Okuduğum makalelere göre, lehçe tanımlaması Anadolu Türkçesine göre değil Köktürk Türkçesine göre yapılmaktadır. Yani lehçe tanımından Anadolu Türkçesinin üstünlüğü yargısından söz edilemez ve bu açıdan Anadolu Türkçesi de bir lehçedir; hatta en bozuk lehçedir. Özbeklere, Azerilere, Tatarlara saygısızlık yapılmamaktadır. --Orijinnal 10:58, 11 Eylül 2007 (UTC)
    • Bence kalmalı. Bazen diğer Türk Dillerine (yada Lehçelerine) buradan göz atıyorum. Bence bu küçümseme değil, yer verme, değer vermedir, birşeyler paylaşma, yakınlık duymadır. Digər Türk dillərində Vikipediya ensiklopediyaları diyor Azerice'de de, diğer dillerdeki ansiklopediler de böyle birşey düşünmeden aynı şeyleri paylaşmış. Ben bu tartışmada ard niyet olduğunu düşünüyorum, ısrarla kalsın diyorum...İbrahimerol 11:09, 11 Eylül 2007 (UTC)
  • Vikipedi dil ailelerinin tümüne eşit uzaklıkta olmalıdır. Kaldıki zaten sol sütunda tüm diğer vikipedilere bağlantı varken bir grup dilin seçilip Ana Sayfada ayrıca çerçevelendirilmesi ideolojik bir tavırdır. Dolayısıyla Diğer tüm dillerdeki vikipedilere eşit uzaklıkta olmak adına bu tür ayrımcılık Ana Sayfadan kaldırılmalıdır. Bunun oylanmasına da gerek yoktur. Kanımca bunu Ana Sayfayı değiştirme hakkı olan bir Yönetici hemen yapmalıdır. Saygılarımla--Erkan 12:43, 11 Eylül 2007 (UTC)

Bunun ideolojik bir tavırla uzaktan yakından alakası yoktur. O dillerdeki Viki maddelerinin bir kısmını tercüman kullanmadan anlayabiliyoruz, dolayısıyla o vikiler de bizim için temel kaynak teşkil etmektedir. Tamamen pragmatik ve son derece de bilimsel bir yaklaşım, bence aksini iddia edip oylamaya bile tahammül etmeden hemen kaldırılmasını istemek biraz ideoloji kokuyor. --Alperen 13:04, 11 Eylül 2007 (UTC)

  • Sayın Alperen, ben İngilizce vikiyi de tercüman gerektirmeden anlayabiliyorum. Bir başkası da İtalyandcayı ya da Macarcayı ya da Rusçayı anlayabilir. Lütfen konuyu kişiselleştirmeyelim, unutmayalımki vikipedi projesinin genel felsefesi tam tartafsız ve bağımsız olmaktır, dolayısıyla bir grup dilin Ana Sayfada ayrıca çerçevelendirilmesinin ideolijik tavırdan başka iafedesi yoktur ve vikipedi içindeki ideoljik yaklaşımlarda derhal müdehale edilmesi gereken durumlardır, kullandığım hemen kelimesini lütfen bu manada anlayınız.
Ancak bir takım dilin aynı grup altında (bir portal altında) birleştirilmesi daha uygun olur kanısındayım. Yani isteniyor ise Türk dilleri ya da lehçeleri portalı açılabilir, ya da türk dillerinin ortak bir vikipedisi açılmaya çalışılabilir. Buna benzer bir uygulama çalışması İskandinav dilleri için yapılmaktadır. --Erkan 13:39, 11 Eylül 2007 (UTC)
Ne yapmalı?-= Bu konunun tartışılması bile utanç verici. Türkçe(Türkiye) Vikipedi Anadolu Türkçesi'nin İstanbul ağzının yazıya dökülmüş ve standart halidir. Karadeniz'e ya da Ege'ye gittiğimizde orda çok farklı ağızlar konuşuluyor, ben şahsen bazen anlayamıyorum. Çoğu kişi de benim gibi anlayamıyordur. Peki onlar Türkçe değil mi? Bu şiveler Egece mi , Karadenizce mi(Eğer Karadeniz bölgesi Türkiye Cumhuriyeti'nden ayrılır da kendi Karadeniz şivelerini standart şive yaparlarsa ne olacak? O da mı Türkçeyle akraba bir dil olacak? Çok saçma.)? Değil tabii ki. Öteki Türk dilleri de öyle(asıl "dil" denmesi ideolojik bir tavır içeriyor). Türkiye Türkçesini bilen bir kişi Azeri Türkçesi konuşan birini rahatlıkla anlar, anlayamadığı kısımlar ise kelimelerdir. Onda da Türk(Türkiyeli) "televizyon" diyordur "Azeri(Türk'ü) de "televizya" diyordur. Ya da Azeri "cumhuriyet"e "respublika" diyordur. Sonuçta anlaşılıyor ve bunlar Türkçe'nin birer lehçesi. Kalması lazım, asıl kalmaması tarafsızlık ilkesine aykırıdır. "Diğer Türk lehçelerinde vikipediler" olduğu gibi" Anadolu'da konuşulan diğer diller" başlığı altında Kürtçe(Kürtçe'de de Sorani , Gorani gibi farklı lehçeler varmış ve birini konuşan ötekisini anlayamıyormuş, bunlara ne diye Goranice , Soranice denmiyor da Türk lehçelerine "ısrarla" Azerice , Türkmence diyorlar pek anlamış değilim doğrusu), Lazca(bildiğim kadarıyla böyle bir vikipedi henüz aktif değil ama çalışılıyormuş), Çerkesçe, Arapça , Ermenice(Batı Ermenicesi), Ladino gibi diller konulmalı. Bence bu konu burada kapansın ve bir daha da açılmasın. Şu anki durum gayet güzel ve mantıklı. Saygılar....--Kaptann 12:41, 17 Eylül 2007 (UTC)
Anlamadığınız ufak bir noktayı değerlendirmek istiyorum. Türkçe vikipedinin Türkiye ile ilgisi Türkiye Türkçesi ile yazılıyor olmasıdır. Onun dışında bir ilişkisi yoktur. Saygılarımla--Erkan 20:01, 17 Eylül 2007 (UTC).
Sayın Erkan, bence bu listenin kalması uygundur. Vikipediler ülkelere göre değil, dillere göre; bunu hepimiz biliyoruz. Türk dilleri ailesi maddesinde dil-lehçe farkı konusunda bilgi var, o maddeyi temel alırsak Türk lehçeleri ifadesi doğru. Ayrıca Meta'da da bu on wiki aynı dil ailesinde sayılmış, diğer Türk lehçelerinin de ana sayfalarında birbirlerine bağlantı var. Dilbilimsel olarak birbirlerine bağlı, hepsi aynı kökenden gelen ve karşılıklı anlaşılabilirlikleri yüksek lehçelere ait wikipediaların ana sayfalarında birbirlerine bağlantı olmasında hiçbir ideolojik yan veya sakınca göremiyorum.--Khutuckmsj 23:20, 17 Eylül 2007 (UTC)
  • Burada hiçbir ideolojik ardniyet göremiyorum. Diğer Türk lehçelerinin ana sayfada bir şablon içinde bulunması tamamen ansiklopediktir. İdeolojik falan değildir. Türkçe nasıl bir dilmiş deyip ana sayfamıza gelen biri aaa kaç tane Türkçe varmış diyerek Türkçe dili hakkında önemli bir bilgiyi te anasayfada görüverecektir. Bu şablon sadece eğitim amaçlıdır ve benim gibi bu dillerde aktif olan kullanıcıların kolay ulaşımını temin etmekten öte gayesi olmadığı gibi hiçbir zararı da yoktur. Kesinlikle anasayfadan kaldırılmasına taraftar değilim. Saygılar.. Kolay gele.. --maderibeyzamsj 07:53, 18 Eylül 2007 (UTC)
Burada ideolojik bir ardniyet görülmediği apacık ortadır. Türk lehçelerine olan bağlantı dursun, asıl durmaması ideolojik bir ardniyettir ve tüm Türk soylu insanlara hakarettir. Böyle birşeyin tartışılması bile beni üzdü. Hem ne demek Türkçe vikipedi tarafsız bir viki, herşey tarafsız olacak. Tamam öyle olsun amenda fakat Türkçe vikipediyi yapanlar Türklerdir. Bir İngiliz bir Fransız mı düzenliyor Türkçe vikimizi? Tabii ki hayır. Türkçe vikiyi Türkler yapıyor, ki Türkler sadece Türkiye'de yaşamıyorlar. TC'den başka 6 tane daha bağımsız ve 15 tane de yarı bağımsız(özerk) Türk cumhuriyeti vardır. Bunu inkar etmek (afedersiniz) XXXXXX ve ideolojik bir tavırdır. Türkiye Türkçesinden başka vikilerin olması hem viki hem de bizler(Türkler) için bir zenginliktir. Bunu kullanmamız gerekeceğine inkar ediyoruz. Dolayısıyla bu vikilere giden bağlantılar kalmalıdır. Ayrıca "Anadolu'da konuşulan diğer diller" başlığı altında Kürtçe, Zazaca, (varsa) Lazca, Arapça, Ladino, Ermenice gibi vikilere Türkçe vikiden bağlantı olmalıdır. Türkçe vikide bağlantı olduğu gibi bahsi geçen vikilerde de bizim vikimize bağlantı olmalıdır. Eğer öyle olmaz da sadece bizimkinden bağlantı olursa bu afedersiniz düpedüz bir XXXXXX.--Kaptann 15:48, 22 Eylül 2007 (UTC)

Kaptann'ın yazısı hakaret içermektedir. Kendisinin terbiyeye davet edilmesini yöneticilerden rica ediyorum.--Zenci fil 13:05, 30 Eylül 2007 (UTC)

Gerçi şikayet seyfası burası değil ama maden burada şikayette bulundunuz açıklıyayım. İlgili kullanıcı bu hakaretleri sebebiyle önce VP:KSY gereği 24 saat engellendi ancak kendisinin kukla olduğu anlaşılınca engellenmesi süresize çevrildi. --Atacameñoileti 15:14, 30 Eylül 2007 (UTC)

Günün maddesi

Günün maddelerinin değiştirilmesi gerekmiyor mu? Günün maddesi olarak 11 Eylül Saldırıları konulabilir.--Martianmister 11:01, 11 Eylül 2007 (UTC)

sizde niye animatör listesi yok türkiye bu alanda sıfır.üzüntü verici.--Möble 17:52, 11 Eylül 2007 (UTC) ben size bir teklifte bulunabilirim.benim en.wikipedi tarafından onaylı bir image im var. animatörlere dosya açabilirsiniz.--Möble 17:52, 11 Eylül 2007 (UTC)

Neodimyum?

Bugünkü resimde "Neodimyum mıknatısı üzerinde ferrofluid." ibaresi kullnılıyor. Fakat o elementin ismi neodimyum değil neodim benim bildiğim kadarıyla Turkcekarakter 18:45, 11 Eylül 2007 (UTC)

rsm

ana sayfanızdaki resimler ni ye ingilizce?

BALKAN VE ARAP ŞEHİRLERİ

Sayın vikipedistler. Osmanlı devleti 400 seneye yakın bir süre egemen olduğu Balkanlarda, oranın şehir, köy, kasaba vs. yerlerine Türkçe isimler vermişlerdir yahut özgün ismi Türkçeleştirmişlerdir. Mesela Yunan'ın Thessaloniki'sini atalarımız Selanik, Makedon'un Skopje'sini atalarımız Üsküp olarak Türkçeleştirmişlerdir. Ya da aynı Makedon'un Veles'ini Köprülü olarak Türkçe ad koymuşlardır. Fakat bu gibi güzel isimler, Türklerin oralardaki sayılı eseri olan Türkçe ya da Türkçeleşmiş isimler İngiliz, Alman gibi büyük vikipedilerde hiç yazılmaz, yazılsa bile yazılanlar bir elin beş parmağını geçmez. İşin ilginç yanı Türkçeleşmiş isimlerin çoğu bizim vikipedimizde bile yazılı değil. Aynı şey Arap ve Ermeni şehirleri için de geçerli(Ermeni şehirlerin hepsinin Azerice ismi vardır) Sizce birşey yapmak gerekmiyor mu? Yakında "burada Türkler yaşamadı" deseler biz kendimizi nasıl müdaafa edeceğiz? Yabancı dili olan vikipedistler lütfen bu yazımı dikkate alsınlar.,saygılar...--Kaptann 19:45, 14 Eylül 2007 (UTC)
  • Bu sayfa Ana Sayfa içeriği ve düzenine yönelik değişikliklerin konuşulduğu tartışma sayfasıdır --Pinar 08:20, 15 Eylül 2007 (UTC)
Önemli bir konu kanımca. --Kaptann 12:11, 15 Eylül 2007 (UTC)

Venedik Lagünü resminin altındaki yazı hatalı

Ana sayfadaki resmin altındaki yazı "Venedik Lagünü'nün" şeklinde olmalıdır.25pxSağlamcıileti 08:14, 15 Eylül 2007 (UTC)

  • Düzelttim, teşekkürler --Pinar 08:18, 15 Eylül 2007 (UTC)
  • Bende mi resim gözükmüyo yoksa sorun mu var.--Aycan 12:56, 15 Eylül 2007 (UTC)
  • Commons'da bir sorun var, resimlerin bazıları görünmüyor --Pinar 12:59, 15 Eylül 2007 (UTC)
  • Bende de resim görünmüyor.

Ekim

Merhaba! Her sayfanin yukarisinda gosterilen ad banner'i nasil tercume yapmak mumkun? --Abdullais4u 06:56, 25 Ekim 2007 (UTC)

Günün maddesi

Günün maddesinde en az bir tane bilimsel konu olmasını öneriyorum. --darkhorn ileti 19:02, 28 Eylül 2007 (UTC)

Örneğin

gibi... Çocuklar bilime ilgi duysun biraz? --darkhorn ileti 15:43, 30 Eylül 2007 (UTC)

  • Daha fazla bilim maddesi önerilirse, ana sayfada daha çok bilim maddesi görebiliriz --Pinar 15:46, 30 Eylül 2007 (UTC)

Yeni kategori önerisi

Tarih-Coğrafya bölümünde bir adet Türkiye Tarihi bir adet de Türkiye Coğrafyası maddesi eklesek iyi olmaz mı? Şimdiki hali biraz tercüme kokuyor. Türkiye'yi buluncaya kadar kutu içinde kutu dolaşmak gerekiyor. Türkiye Tarihi kategorisini derleyip toparlamaya talibim. Başka yapan yoksa Türkiye Coğrafyasını da elden geçirebilirim. --Zenci fil 12:52, 30 Eylül 2007 (UTC)

  • Olabilir tabi. Yalnız özel isimler hariç diğer kategori isimlerinde ufak harf kullanmaya özen gösterelim. Mesela "Türkiye Coğrafyası" yerine "Türkiye coğrafyası" vs. --Pinar 15:47, 30 Eylül 2007 (UTC)

Bugün bir çocuğun elinde vikipedi çıktısı gördüm

Bugün internetkafede çocuğun elinde buradaki kişilerin binbir emekle yazdıkları bilgilerin çıktılarını alıp okurken gördüm. Ve tekrar vikipediyi ve yazdıklarımızı düşünmeye başladım. Bu siteye gönül vermiş kişiler, müdavimler çok ince davranmalı ve düşünmeli. Yazılanlar kimbilir nerelere dağılıyor? Teşekkür ederim..--kürşat altınordu... 11:38, 10 Ekim 2007 (UTC)

  • Vikipedi halka açık bir ansiklopedi niteliğindedir ve nasıl bilgileri okumak yasalsa çıktısını almakta da bir sakınca yoktur. Eğer bir sakınca olsaydı sol tarafta araçlar bölümünde "basılmaya uygun görünüm" bölümü de olmazdı.Bu imzasız yazı 85.110.12.165 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.
  • Yanlış anlamışsınız.Arkadaş bunun yasak olduğunu söylemiyor.Bunun yapıldığını, bu yüzden maddeler oluştururken çok dikkatili olmamız insanlara yanlış bilgiler vermememiz gerektiğini söylüyor.İlginiz için teşekkürler.25pxSağlamcıileti 19:12, 20 Ekim 2007 (UTC)
  • Uyardığınız için teşekkürler. Evet yanlış anlamışım kusura bakmayın. :) 88.228.178.37 17:52, 27 Ekim 2007 (UTC)

Ramazan Bayramı

Arkadaşlar, ana sayfamızda Ramazan Bayramı maddesine birkaç günlüğüne yer versek nasıl olur? --Dreamer msj 17:37, 11 Ekim 2007 (UTC)

Bence olur.Ancak madde Eylül'ün ortasında çıkmış.Belki konu ile ilgili başka bir madde oalbilir.Mesela; Baklava.25pxSağlamcıileti 17:40, 11 Ekim 2007 (UTC)

Neden olmasın? Baklava da Ramazan Bayramı'nın simgelerinden biri. --Dreamer msj 17:42, 11 Ekim 2007 (UTC)

  • Madde şu anda anasayfada. Yarın öbürgün de baklava anasayfaya alınabilir. --Metal Militia ileti 17:48, 11 Ekim 2007 (UTC)
Süper çözüm oldu.Saygılar.25pxSağlamcıileti 17:53, 11 Ekim 2007 (UTC)

Gunun maddesi kismina ne kadar siklikla bakiliyor bilmiyorum ama bence Doris Lessing'de su siralar anasayfaya ciksa iyi olur. Nitekim Nobel Odulunu kazandi. Eh ondan onceki odul bize geldigine gore, bence Lessing'i eklemek yakisir... :D BrechtProscenium 13:36, 13 Ekim 2007 (UTC)

  • Ana sayfayı bugün güncelledim. 2 gün sonra Doris Lessing'i ana sayfada görebiliriz --Pinar 13:39, 13 Ekim 2007 (UTC)
Tesekkurler. BrechtProscenium 16:50, 13 Ekim 2007 (UTC)

Resim hakkında

Ana sayfa günün resmi. Popocatépetl Volkanı'nın güney yakası diye düzeltilmesi gerekir. Ağrı Dağı gibi volkanın da büyük yazılması lazım. [3] TDK madde 10'a bakılabilir. --Pankiye 07:46, 15 Ekim 2007 (UTC)

Düzeltildi, teşekkürler. --Metal Militia ileti 07:58, 15 Ekim 2007 (UTC)

2007 Nobel Edebiyat ödülü Doris Lessing'in

Ana sayfanızda bulunan 2007 Nobel Edebiyat ödülü Doris Lessing makalesindeki "bir çok" kelimesini yanlış yazmışsınız.

  • Düzeltildi, teşekkürler --Pinar 05:33, 17 Ekim 2007 (UTC)
  • Bevashava

Az.Vp.

Merhabalar, birkaç gündür Son Değişiklikler sayfasında Azerice Vikipedi'nin bağlantısı yok. Haber vermek istedim. Herkese iyi çalışmalar, --16pxBahar (yine ben, Vikikardeşiniz!) 15:54, 18 Ekim 2007 (UTC)

  • Düzeltildi, teşekkürler --Pinar 15:14, 19 Ekim 2007 (UTC)

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

29 Ekim yaklaşıyor, siteye cumhuriyetle ilgili bir madde koysak iyi olmaz mı?blackeyedpeas 19:34, 20 Ekim 2007 (UTC)

Terör saldırıları

Ulu mehmetçiklerle ilgili bir maddeyi ana sayfaya taşısak nasıl olur?--Aycan 14:31, 21 Ekim 2007 (UTC)


Bir üçleme ve protesto niteliği taşıması amacıyla, sırasıyla;
  • Türkiye Bayrağı,
  • Terörizm ve
  • Şehit maddelerinin anasayfaya bugüne mahsus olarak çıkmasını öneriyorum. Hiç olmazsa tepkimizi böyle dile getirelim. Saygılar... Cat 10:36, 22 Ekim 2007 (UTC)
  • Ana sayfayı protesto etmek için mi kullanalım? Ben bunu kesinlikle desteklemiyorum. Hepimiz kendi çapımızda Türkiye'de ve diğer ülkelerde gerçekleşen terör saldırılarını kınamalıyız, bu bizim insanlık görevimizdir diye düşünüyorum ama Vikipedi milli ansiklopedi değildir, unutmayalım lütfen --Pinar 10:46, 22 Ekim 2007 (UTC)
Güncel niteliğini taşıyan bütün konular, (ki buna islami bayramlar, resmi günler, ölenler vb. şeyler) dahilken, ansiklopedide geçen madde olarak bu kavramların neden anasayfaya koyulamayacağını anlayamadım. Şehit maddesi güncel niteliğini taşımıyor mu ya da terörizm? Üçleme ve prostestoya gerek olmasa bile, "güncel niteliğini" taşıması amacıyla yine de (diğer kullanıcıların da önermiş olduğu gibi) bu maddelerden herhangi birinin ana sayfa da yer almasını gerektiğini savunuyor, bütün tv. kanallarının, gazete ve toplumun bu kadar yakından ilgilendiği bir konuya, bu kadar kayıtsız kalmamamız gerektiğini düşünüyorum. Saygılarımla. Cat 11:01, 22 Ekim 2007 (UTC)
"Vikipedi milli ansiklopedi değildir"i referans alırsak Cumhuriyet Bayramı,Zafer Bayramı gibi maddeleri de ana sayfaya koymamamız gerekir.Eğer sorun dünya boyutunda güncellik ise Cnn,Bbc flaş haber olarak girdiler saldırıları daha ne olması gerekir güncel olması için? Elbette amaç protestoyu ana sayfada yapmak olmamalı,yazmaktaki amacım The cat'in bahsettiği konuların güncel olduğu fikrine katılmam. --Eldarionileti 11:13, 22 Ekim 2007 (UTC)
Ben güncel maddeleri ana sayfaya çıkarmayalım demedim ama aynı konuda 3 tane maddeyi şimdiya kadar ana sayfaya koymadık ve The cat "protesto niteliği taşıması amacıyla" demesiyle doğal olarak birşey söyleme gereğini hissettim. Bahsi geçen maddelerin herhangi birini ana sayfaya koyabiliriz, elbette sorun değil --Pinar 11:17, 22 Ekim 2007 (UTC)
+ Herhangi -Ama en azından birini- birini çıkaralım. Protesto için olmasa bile bugünlerin anlam ve önemine yeterince yaraşır. Saygılar , iyi çalışmalar. -- Euthygenes EPISTVLA 12:29, 22 Ekim 2007 (UTC)
Evet biraz belki kitsch kaçacak ama, madem bugünlerin anlam ve önemine yeterince yaraşır isteniyor barış maddesi de bir düşünülsün derim. --Atacameñoileti 12:54, 22 Ekim 2007 (UTC)
  • "Protesto amacıyla" bahsedilen "üç maddeyi" aktarmamız kesinlikle tarafsızlık ihlâli olur. Fakat evet, doğrudur, bunlar güncel bir konudur. Şu anda ne yapıyoruz? Güncel bir konuya dair bir maddeyi ana sayfaya çıkarıyoruz. Türkiye'de terörizm gibi bir maddemiz olsaydı bunu ana sayfaya çıkarabilirdik. Yine terörizm bu sıralar güncel bir konu olduğu için terörizm maddesini de koyabiliriz. Fakat bahsi geçen üç maddeyi arka arkaya koymak kesinlikle doğru olmaz. Sistemik önyargı-hatası olacağı gibi VP:TBA ihlâli de olabilir... her şeyden önce VP:VND'ye darbe indirmiş oluruz; biz ne olursa olsun bir ansiklopedi projesiyiz. 29 Ekim'e gelince... bence konulabilir, niçin diye soracak olursanız farklı ülkelerin kurtuluş günlerini, millî ve dinî bayramlarını ana sayfamıza koyabileceğimiz kaanatindeyim. Türkiye de bir ülke, onun millî ve dinî bayramlarını da koyabiliriz. Sadece Türk millî ve dinî bayramlarını koyarsak bence işte bu sorundur; her ülkeninkini koyuyorsak, bir sorun yok. Kısacası 29 Ekim ile ilgili bir madde konabilir kanaatindeyim; tarihte bugün köşemiz olmadığı için bunu bir nevi günün maddesi ile doldurmaya çalışıyoruz nitekim. 4 Temmuzda Amerikan Bağımsızlık Günü'nü, 29 Ekimde Cumhuriyet Bayramını, 12 Aralıkta da Kenya Bağımsızlık Günü'nü ana sayfamıza taşıyalım... Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesaj 13:31, 22 Ekim 2007 (UTC)
Yahu makalesini yazın ilkönce olan olayın. Şimdi oturdum ben yazıyorum, olunca koyarsınız. --Nerval 17:12, 22 Ekim 2007 (UTC)


Pinar ve Noumenon ile hem fikirim; mumkun oldugunda bu tur konularda (din, milliyet, politika) tarafsiz kalmamiz gerek. Guncelligi baska sekillerde de yakalayabiliriz; ozellikle sehit maddesini vee kelimesini cok dikkatli kullanmak gerekiyor. Bu konu ile ilgili kurallara bakiniz lutfen. Bu arada Mehmetçik maddemiz de yokmus; aslinda oldukca guzel maddesi yazilabilecek bir konseptir. Citrat 08:20, 23 Ekim 2007 (UTC)

  • Artık 21 Ekim 2007 Hakkari PKK çatışması konulu bir maddemiz olduğuna göre, bugün de o yer alabilir anasayfada, hem güncel, hemde sorunumuzu daha iyi anlatan bir madde. Nerval'in yüreğine sağlık. ~Bu arada, dün yazdığımın (protesto kelimesi) biraz demek istediklerimden ileri gitmiş olduğunu farkettim, bunun için özür dilerim. Huzur ve barış dolu, böyle güncel maddelerimizin olupta, tartışmamıza fırsat vermeyeceği, bol katkılı günler dileğiyle... Cat 08:53, 23 Ekim 2007 (UTC)
Icerik tarafsizlastirilmadan Ana Sayfa'ya cikmasi dogru olmaz, hele su polemik durumda. Saldirilara hedef olacaktir, madde gelisemeden.Maddenin icerik degeri de dusuk; ciddi elden gecmesi gerek. Citrat 17:15, 25 Ekim 2007 (UTC)
En wikideki PKK maddesine göz atmanızı tavsiye ediyorum. İngilizcesi ileri düzeyde olanlar maddedeki Türk aleyhtarı bölümleri tarafsızlaştırsalar seviniriz.--Mehmet Baran 09:35, 23 Ekim 2007 (UTC)

Yeni maddeler?

Arkadaşlar, anasayfa kaç gündür aynı kalmış, bunu bir rutine bağlasak diyorum? Hergün en az bir madde önerilsin ve 2 günde bir yenilensin sayfamız. 3 çok uzun, hergün internette dolaşan biri mutlaka sıkılıyordur 3. gün. Hiç kimse bişey bulamazsa önerecek (ki var), bunu yönetici adayı olarak gösterildiğim anasayfaya yardımcı olma ilkesiyle üstlenebilirim. Yine de bütün kullanıcıların madde önermesini (çıkmadan önce maddeyi elden geçirmelerini) ve sayfayı 2 günde 1 rutin olarak güncellenmeyi yapacak bir yetkili olması gerektiğini düşünüyorum. Ana sayfanın daha prensipli ve düzgün işleyebilmesi için. Bu arada yapılacak güncellemenin de geç saatlerde olması daha da bir hoşluk katacaktır sabah internet başına oturan insanlara diye de düşünüyorum. Herkese iyi çalışmalar. Cat 22:45, 25 Ekim 2007 (UTC)

Güzel fikir. İki bence de makûl. Eğer değiştiren olmazsa veya benzeri bir durum söz konusu olursa bunu tabii ki siz yapabilirsiniz Kullanıcı:The cat; bir mahzuru yok. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesaj 22:53, 25 Ekim 2007 (UTC)

diğer türk lehçeleri

arkadaşlar diğer türk lehçelerine çuvaşça gagauzca eklensin bunları takip edin eksik onlar

29 Ekim ve anasayfa

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı maddesi taslak konumunda, 29 Ekim maddesine ise bazı eklemeler yapılmış. Bu maddeleri geliştirip düzenledikten sonra bu gece anasayfaya koyabiliriz. Madde gelişimi konusunda yardım edebilecek bütün arkadaşlara şimdiden teşekkürler. Cat 07:58, 28 Ekim 2007 (UTC)

Kasım

Son dakika

İnternetten öğrendiğim bir habere göre İngiltere bugün bir "görünmez tank" denemesi yapmış. Evet ben de inanamadım ama (sitede yazdığına göre) doğru. Bu konuda bilgisi olanlar yeni bir madde açabilirler. Ben de açmayı düşündüm ama elimizde fazla bilgi olmadığından siteyi fazlalıklarla doldurmak istemedim. Bu arada madde sayımız 100 bine yaklaştı ve listeye göre Romanyaca Türkçe'yi geçmiş, daha önce ulaşacak 100 bine. Herkese iyi çalışmalar... CrashWorld 18:24, 31 Ekim 2007 (UTC)

Sarı leke

Lütfen sitenize "sarı leke neden sarı lekedir?" sorusunun cevabını yayınlayınız. Bunu bize okul öğretmenimiz araştırmamız için verdi.

Ana sayfa nın daha güzel görünmesini sağlayalim mi?

Arkadaslar sirbistan in vikipedia sini gordum.. adamlar manyak bir ana sayfa yapmis.. bizimkini de bu sekilde 3 boyutlu yapamaz miyiz?

  • Üç boyutlu değil. Renkleri doğru ve güzel kullanmışlar ama üç boyutlu imajı veriyor. Konuyu bilen bir html kullanıcısı bu işi rahatlıkla becerebilir. Tabii, topluluk isterse. Levent Abi ileti 22:35, 2 Kasım 2007 (UTC)
  • Hocam sorun html degil.. bu sayfanin kilidi var ben yaparim diye dusunuyorum
Ana sayfada Pisa kulesi maddesinin resminde kule eğri duruyor. Düz bir resim yokmuydu :-)))))--25pxGK ® 22:04, 3 Kasım 2007 (UTC)

Anasayfa düzeninde sorun

Arkadaşlar, baktım ama düzeltmem gereken yeri bulamadım. Sol üstte "gitme ve ara motoru"nun olması gereken yerde hata uyarısı var. Anlayan biri varsa ilgilenmesi ricasıyla. Cat 14:06, 5 Kasım 2007 (UTC)

Şimdilik sorunu çözemedim ama geçici olarak kaldırdım. Sistemde genel bir hata olabilir, biraz beklemekte fayda var. --Ugur Basakmesaj 14:33, 5 Kasım 2007 (UTC)
Şu anda tekrar çalışmaya başlamış ve eski haline döndürdüm:)--Ugur Basakmesaj 19:15, 5 Kasım 2007 (UTC)

Ana Sayfa

Ana sayfadaki "Herkesin Dansettiği Film" yazısında "dans etmek" söz öbeğinin ayrı yazılması gerekmez mi? CrashWorld 11:22, 7 Kasım 2007 (UTC)

Düzeltildi, ilginizden dolayı sağolun:)--Ugur Basakmesaj 11:27, 7 Kasım 2007 (UTC)

Bir de bildiğim kadarıyla ana sayfadaki yazının vejetaryan değil vejetaryen olması gerekiyor. CrashWorld 14:26, 7 Kasım 2007 (UTC)

Günün Resmi

Günün Resmindeki Foucault Sarkacı açıklamasında Foucault yanlış yazılmıştır. Focault Sarkacı diye bir başlık ise bundan dolayı yanlış açılmıştır.

Düzeltildi. Dikkatiniz için teşekkürler. --Metal Militia ileti 19:26, 7 Kasım 2007 (UTC)

Bir de bunun gibi bir durumda ne yapılıyor bilmiyorum : Focault sarkacı Birisi bana bunun gibi bir durumda na yapıldığını açıklayabilir mi ? Öğrenmek amacıyla. Düzeltilmiş sanırım, pardon. --Mehmet Ali Anıl 19:18, 7 Kasım 2007 (UTC)

Sadece yöneticilerin erişiminin olduğu bazı sayfalarda (ana sayfa, ve bazı özel sayfalar) gördüğünüz yanlışlıkları çevrimiçi gördüğünüz yöneticilere bildirebilirsiniz. İmla yanlışı olan madde adlarını da silmek yerine doğrusuna yönlendirmek daha doğru olur, zira aynı yanlışı yapabilecek kişiler de böylece doğru maddeye ulaşabilirler. Teşekkürler. --Metal Militia ileti 19:31, 7 Kasım 2007 (UTC)

10 Kasım

10 Kasım'Da: Günün resmiAtatürk fotoğrafı olsun.--Orijinnal 14:53, 9 Kasım 2007 (UTC)

Günün resmine biz karar vermiyoruz, Commons'daki seçkin resimlere göre otomatik değişiyor. Bu sebeple bunu yapmamız mümkün değil. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesaj 00:30, 10 Kasım 2007 (UTC)

Anasayfada

sağ alttaki günün maddesinde "yğksekliğindeki" kelimesi yanlış yazılmış. --darkhorn ileti 00:07, 10 Kasım 2007 (UTC)

Teşekkürler, düzeltildi. İyi çalışmalar... - Noumenon mesaj 00:10, 10 Kasım 2007 (UTC)

[][]arkadaslar.sırbistan ne yaptıysa yaptı.onemli olan bu deil.icindeki bilgiler onemli sitenin.dıs guzelliğini ne yapalım.ilk once ici gusel olmalı.ici gusel olunca dısı da gusellesir.

Pakistan

Pakistan tanıtımında, ikinci paragrafta 1947 yılı iki kez tekrarlanmış. İyi çalışmalar. --Abuk SABUK 19:23, 13 Kasım 2007 (UTC)

Gülme işareti orda gereksiz gibi kalıyordu arkadaşım..Ondan sildim..Madiso 11:18, 19 Kasım 2007 (UTC)

günün resmi

günün resmi yeniden boyutlandırılsa daha iyi olacak sanırım--darkhorn ileti 09:50, 15 Kasım 2007 (UTC)


Ana Sayfadaki KKTC maddesinde Kıbrıs'ın dünyadaki en büyük dördüncü ada oldyğu yazılmış. Bence bu yanlış. Çünkü Grönland, Borneo, Sumatra, Papua, Sicilya ve Orta Amerika'daki birçok ada Kıbrıs'tan büyüktür. Yani Kıbrıs ilk onda bile olamaz. Bilginin düzelilmesi gerek. CrashWorld 18:25, 15 Kasım 2007 (UTC)

Panoramik resim

Bugün koyulan panoramik resimle günün maddeleri, kendinden geçmiş bir hal almıştı, düzenledim. Ancak bildiğim kadarıyla daha birçok panoramik resmimiz olacak, bunlar koyulur ve boyutlandırılırken, maddelerin de düzeninin göz önünde bulundurulmasını rica ederim. İyi çalışmalar. Cat 22:16, 15 Kasım 2007 (UTC)

Dunku panaromik resmi (bugunkunu de), sayfayi gozden gecirdigimde bende sorun gozukmedi. Eger hatali bir sey gorursen, degistirmekte teredut etme: [4] Citrat 19:39, 16 Kasım 2007 (UTC)

Adil kullanım resimleri

Ana sayfadaki Sait Faik resmi, bir adil kullanım resmi. Fakat, adil kullanım resimleri ana sayfada kullanılamaz. Resmin kaldırılması gerekiyor. --Yabancımsj 07:06, 19 Kasım 2007 (UTC)

AK ihlaline radikal bir çözüm olarak başka bir madde (Nero) anasayfaya alındı. Dikkatlerden kaçmış olmalı. Teşekkürler. --Metal Militia ileti 07:37, 19 Kasım 2007 (UTC)

nurhanın anlamı

Work And Travel Turkey

Work and Travel Nedir - Ne Değildir ? Work And Travel Programını türkiye'de düzenleme fikri...

Lütfen biraz özen

Arkadaşlar daha önce de belirttiğim üzere anasayfaya çıkan panoramik resimlerin boyut ayarlamasında gerçekten büyük bir sorunumuz olduğunu düşünüyorum. Sırf resim görünsün diye (ki merak edenler zaten üzerine tıklayarak bakıyorlardır) bütün anasayfanın düzenini bu hale getirmenin yanlış olduğunu düşünüyorum. Bu boyut ayarlamasının nereden yapıldığını bilsem birşeyler yapmaya çalışacağım ancak bu konuda yetim yok. İlgilenen arkadaşlarımızdan bu konuya biraz daha özen göstermelerini tekrar rica ediyorum. Saygılar. Cat 22:24, 26 Kasım 2007 (UTC)

Biraz önce bir kullanıcının isteği üzerine resmin boyutunu büyülttüm. Bahsettiğiniz şekilde resmin bu büyüklüğünün ana sayfanın düzenini bozması ancak ve ancak 1024 ve aşağısı çözünürlüklerde Vikipedi'de gezinen kullanıcılarda, o da tam sayfa değil, küçültülmüş boyuttaki pencere durumunda söz konusudur. Bununla birlikte bunun cidden çok büyük bir sorun olduğunu düşünüyorsanız tekrar 300px boyutuna küçültebiliriz. Bunlar cidden basit sorunlar, büyütmeye gerek yok ^_^ Topluluk nasıl isterse öyle yapalım. Bu arada ilgili değişikliği ana sayfa günün resimleri listesinde resim için belirtilmiş boyutu değiştirerek (büyülterek bu durumda) gerçekleştiriyoruz. Oradan geri alabilirsiniz; fakat geri almadan önce tartışsak ve topluluğun fikrini öğrensek daha iyi olur. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesaj 22:46, 26 Kasım 2007 (UTC)

Not: Ben bu hususta çekimserim fakat bu tip resimlerde boyutla oynanmasını savunan veya buna karşı çıkan arkadaşlar varsa lütfen fikirlerini belirtsinler ki uygun bir karara varabilelim. - Noumenon mesaj 22:47, 26 Kasım 2007 (UTC)

Keşke biraz daha vaktim olsaydı da gece ekran görüntüsünün ve çözünürlüğünün screenshot ını alabilseydim. Ya da dünkü anasayfayı geçmişinden görüntülüyebilseydik... Çözünürlüğü 1024 mpx olan 17 inchlik monitörümde ve tam sayfa açık olan tarayıcıda (ki küçültmek için çaba sarf etmek gerekir) ip gibi dizilmiş maddeleri ve bize göre o an normal boyuttaki resmi görünce bu mesajı yazdım. Bu konuda ikisinin de ortası eminim bulunur, resmin boyut ayarlaması yapılırken sadece maddelerin de düzeninin göz önünde bulundurulmasını istemiştim. Daha büyük monitörlerde eminim böyle bir sorun oluşmuyordur, ancak bu, bu konuyu standartize etmemize engel değil. Herhangi bir panoramik resim anasayfaya konduğunda boyutunun, daha ön planda olduğunu düşündüğüm günün maddelerini kapatmayacak şekilde yapılması gerektiğini düşünüyorum. Bunun için tartışma ya da oylama veya resmin yerinin değiştirilmesi gerekiyor olabilir. Ya da daha basit olarak; boyut ayarlaması illa yapılacaksa en fazla 75 px arttırılmalı (resmin boyutuna da bağlı tabi) ya da aynen olduğu gibi bırakılıp; sadece resimlerle ilgilenenlerin bunu büyüterek zaten görüntülüyor olduğu bilinmeli veya daha çok kişinin resme tıklaması da teşvik edilmeli diye düşünüyorum. İyi çalışmalar.Cat 12:02, 27 Kasım 2007 (UTC)
Cat, daha once yukarida da sana ilgili baglantiyi verdim. Degistirmek hic de zor degil. Lutfen bir goz at.
Resimler enine gore degerlendirildigi icin "ozellikle panaromik olanlar" cok kisa ve kucuk gozukuyor. Bazen de resmin kendisi kucuk oluyor ve cercevenin icinin ancak ucte birini dolduruyor. Bu durumda %30 buyutmek iyi oluyor ancak senin gibi 1024 pixel enli sayfa kullananlara gore ayarlama yapilmasini destekliyorum. Senin ekranin izin verdigi maximum resim buyuklugunu belirleyebilirsen, bu tartismayi kolayca sonuclandirabiliriz ve ilgili sayfaya <!-- xxx ---> ile ek not dusebiliriz. 300px'in tum resimlere uymadigi bir gercek ama ust limit de olmali. Tesekkurler, Citrat 23:41, 27 Kasım 2007 (UTC)
  • Daha önce de ilgili bağlantıya bakmıştım ancak tam olarak anlayamamıştım nasıl yapıldığını, dün tekrar baktım, kaydedince değişirmiş oluyormuşuz. Bundan sonra bende ilgilenirim konuyla. Yalnız bahsettiğiniz bu çözünürlüğe uygun olan resmin boyutunu deneyip yanılmadan bulmak zor sanırım. Zaten normal resimlerde sorun oluşmuyor, sadece panoramiklerde sorun var, onlarında da bazılarında. Bugünkü resim de panoramik sayılıyor, ancak ne boyut olarak şuan bir sorun görünüyor ne de maddelerin düzeninde bir sapma sözkonusu. Sanırım bahsettiğim gibi makul boyut büyütme bu konuda işe yarayabilir ancak önceki günkü resimde bu geçerli olmayabilir çünkü commons:Image:Seine wide.jpg uzun ve ince diğerine göre. Yine dediğim gibi bu tarz resimler geldiğinde sanırım maddeleri göz önünde tutarak boyut ayarlamaları yapılabilir ya da büyütme çok abartılmadan, en fazla 100 mpx'e kadar yapılabilir. Tabi büyütme sonrası anasayfanın görüntüsünü kontrol etmek de yarar var. Sanırım yaşadıkça göreceğiz. :)

Bu arada Aralık aynın resimlerinde Dosya:Raia da Atalaia Fernando de Noronha 05.jpg gibi Commons'ta (sanırım artık) olmayan resimler mevcut. Bu gibi durumlarda ne yapıyoruz? Teşekkürler. Cat 10:36, 28 Kasım 2007 (UTC)

Sayfada solda Ayin gunu, yaninda resmin ismi, ve yaninda resmin buyuklugu yaziyor PX olarak. En alta da Ingilizce aciklamalari oluyor ve her ay basinda Turkce'ye cevrilmeleri gerekiyor. Ben simdiye kadar calismayan resim gormedim ancak resimleri sanirim Mach tasiyor (gecmis baglantasindan inceleyebilirsin). Direk kendisine haber verebilirsin. Ana sayfa'yi hergun degistirmek kolay bir is degil, o yuzden gayretini saygi ile karsiliyorum. Kolay gelsin, Citrat 04:10, 29 Kasım 2007 (UTC)

Aralık

Ahmet Mithat Efendi

200px|thumb Maddeyi ana sayfaya çıkartırken keşke bu resmi kullansaymışız, şimdi aklıma geldi. Khutuckmsj 19:14, 3 Aralık 2007 (UTC)

  • Bence de ilginç ve güzel olurdu :( . Bir dahaki sefere inşallah... --Dsmurat 10:05, 10 Aralık 2007 (UTC)

anasayfaki gruplama

ana başlıkların içinde sanat yok diğer yandan sanat dallarından müzik kültür başlığı altında ve sanatın bir diğer dali mimarlık teknoloji başlığı altında gruplandırılmış bu gruplandırmada bir karmaşaya yol açabileceği gibi anlam karmaşasına da yol açacaktır, konuların gruplandırılması ile ilgili gelişmiş ve bütün dünya kütüphanelerinin kullandığı bir çözüm sunacağım datalarıma ulaşmaya çalışıyorum ama diğer bu sizlerin iligisini çeker mi bilmiyorum --simurg 16:12, 4 Aralık 2007 (UTC)

Resim

Şu anda ana sayfada olan resim açıklamasında sözü geçen San Pedro de Atacama için mavi bağlantı verilebilir. İyi çalışmalar Bu imzasız yorum 85.99.122.105 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Yapıldı:)--Ugur Basakmesaj 15:07, 4 Aralık 2007 (UTC)
Bu günkü resimde de aynı durum var.. Bir yönetici iç bağlantı verebilir mi? Bu imzasız yazı 88.239.62.56 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.
Sanırım oldu, teşekkürler dikkatiniz için. --Metal Militia ileti 21:50, 8 Aralık 2007 (UTC)

DEWEY onlu sistemi

Ana başlıkların içinde sanat yok diğer yandan sanat dallarından müzik kültür başlığı altında ve sanatın bir diğer dali mimarlık teknoloji başlığı altında gruplandırılmış bu gruplandırmada bir karmaşaya yol açabileceği gibi anlam karmaşasına da yol açacaktır, konuların gruplandırılması ile ilgili gelişmiş ve bütün dünya kütüphanelerinin kullandığı DEWEY onlu sitemi kullanmyı teklif ediyorum. Görünen o ki; wikipedia bir ansiklopediden çok bir dijital kütüphane olma yolunda bu sistemin uygulanışı konusunda yardımcı olurum, hem görev paylaşımı, hem de konuların tasnifi ve bir çok yönden kullanım kolaylığı da sağlayacaktır.


Dewey Onlu Sınıflama Sisteminin Genel Şeması

000 .........................Genel Konular 100 .........................Felsefe ve Psikoloji 200 .........................Din 300 .........................Toplum Bilimleri 400 .........................Dil ve Dilbilim 500..........................Doğa Bilimleri ve Matematik 600 .........................Teknoloji (Uygulamalı Bilimler ) 700 .........................Sanatlar 800 .........................Edebiyat ve Retorik(Güzel Anlatım Sanatı) 900-1000.....................Coğrafya,Tarih ve Yardımcı Disiplinler


her grubun kendi alt birimleri de mevcut asıl tasnif zaten o noktada başlıyor.--simurg 07:24, 5 Aralık 2007 (UTC)

Ana sayfada rahatsız edici resim

Merhabalar. Ana sayfadaki hasta kedi resmini oldukça üzücü ve rahatsız edici buluyorum. Eminim benimle aynı görüşü paylaşan insanlar olacaktır. Konuyla ilgilenen kişiler madde içerisinde ilgili resme bakabilirler. Biraz geç oldu tabii ki biliyorum ama ana sayfaya bu tarz resimlerin taşınmaması daha uygun olmaz mı? İyi çalışmalar --Abuk SABUK 13:12, 9 Aralık 2007 (UTC)

  • Sanırım kimse yöneticilerden kimse yoktu bugün sitede, yoksa mesajınız üzerine değişirdi. Üzgünüm, ben de mesajınızı ancak gördüm, benim için de bayağı bi geç olmuş oldu. Az önce maddeleri değiştirdim artık kedi yok, güzel bir kız var :) Cat 22:23, 9 Aralık 2007 (UTC)
Teşekkürler :) --Abuk SABUK 23:26, 9 Aralık 2007 (UTC)

Ana sayfada kıvırcık yerine kıvırıcık yazılmış. --Abuk SABUK 23:28, 9 Aralık 2007 (UTC)

Günün resmi...

Aynı yazıyı Vikipedi tartışma:Günün resmi'ya da yazdım. Resmin altındaki açıklama "Şato greyzerinin püskürmesi" değil, "Şato gayzerinin püskürmesi" biçiminde olmalı. Zaten greyzer kelimesinden de kaynaç yani gayzer maddesine bağlantı yapılmış. Teşekkürler!... --Dsmurat 10:03, 10 Aralık 2007 (UTC)--Dsmurat 10:02, 10 Aralık 2007 (UTC)

Halledildi, teşekkürler. --Metal Militia ileti 10:09, 10 Aralık 2007 (UTC)

yorum

ana sayfanızdaki illüstrasyon "saldırı" tipi bir el bombası. bunu da ayrıntı olarak ekleyebilirsiniz.

Teşekkürler

Sayın yöneticilere;

13.12.2007 günü sabah saatlerinde Vikipedi'ye yapılan "içinde İslama hakaret ve pornografik fotolar" içeren büyük vandalizmi çok kısa zamanda fark edip engellediniz. Teşekkür ederim.--kürşat altınordu... 09:22, 14 Aralık 2007 (UTC)

Küçük ek

Merhaba. Hazır Tiyatro Portalımız da yeni açılmışken, ana sayfadaki "kültür" bölümüne "tiyatro" başlığını da ekleyebilir miyiz acaba? Şimdiden teşekkürler. --Yabancımsj 09:58, 17 Aralık 2007 (UTC)

Halledildi, teşekkürler. --Metal Militia ileti 10:19, 17 Aralık 2007 (UTC)
Ben teşekkür ederim, iyi çalışmalar. --Yabancımsj 10:25, 17 Aralık 2007 (UTC)

Bilimsel Terminoloji ve Ana Sayfa'da Hermetizm

Hermetizm makalesinde kullanılan terminolojinin, tam anlamıyla bilimsel ve tarafsız olduğunu düşünmüyorum. Ve dolayısıyla da, bu makalenin Türkiye Vikipedi ana sayfasında, sağ sütunun en üstünde yayınlanması bence yanlış. İlyas 11:54, 18 Aralık 2007 (UTC)

Anasayfa maddeleri

Vefatı ve istek üzerine Savaş Dinçel anasayfaya çıkarıldı. Kurban Bayramı maddesi ısrarlı reklam link eklenmesi üzerine kontol altında tutulmalı, devam ederse yarı-korumaya alınabilir. Cat 08:41, 20 Aralık 2007 (UTC)

Truva mı Troya mı?

Ana maddedeki Troya'lı Göktaşları maddesinin adı dikkatimi çekince Truva maddesine de bir göz attım. Bu maddenin adı da "Troya" ve maddede "Truva" kelimesi neredeyse hiç geçmiyor (Giriş cümlesi dahil). Türkçe'de yıllardır kullanılan ve ironik bir şekilde Türkiye'de olan bu şehrin adı neden Troya olarak kullanılmaya başlandı? Google Türkiye'den sayfalarda arattırdığınızda Truva 2.5 milyon, Troya 500 bin sonuç veriyor. Dilbilimci değilim ve "Troya" kelimesi şehrin orijinal adına daha yakın olabilir ama "Truva" Türkçe'ye yerleşmiştir. Ankara maddesini de Angora olarak değiştirebiliriz uygun görülürse :) --Abuk SABUK 23:40, 21 Aralık 2007 (UTC)

Merhaba. Troya maddesinde "Truva" isminin neden yanlış olduğu açıklanmış: Bu isim Fransızcadan Türkçeye geçmiş ve aslıyla ilgisi yok. Anadolu'daki bir kentin ismini Fransızlardan almamızın çok yanlış bir şey olduğu günümüzde aydın kesimde ve uzmanlar arasında, mesela Türk arkeologlar arasında yaygın kabul görüyor. Nitekim Troya kazılarının yapıldığı yerdeki açıkhava müzesine giderseniz, orada da "Truva" kelimesine hiç rastlamayacaksınız. Kelle sayımına gidersek, "Truva" kesin daha popülerdir, ama bizim ansiklopedide daha popüler olanı kabul etmemiz şart değil ki. Yazılı kültür, uzmanlık, araştırma, bunlar bir ansiklopedi için kitle kültüründen önde gelir. Saygılar, Filanca 08:14, 22 Aralık 2007 (UTC)

Anlamı Olmayan Sınıflandırma

ana sayfada din, felsefe, mitoloji, mistizm ve büyü'nün aynı kategoride değerlendirilmesi bir ansiklopediye yakışıyor mu?

büyü, gerçek olmayan, büsbütün yalandan ibaret ve şarlatanlar tarafından insanların paralarını gaspetmek için kullanılan bir yöntemdir. mistizm de büyü ile aynı kefede gider. mitoloji ve felsefe ise edebiyattır. din ise hakikattır. ve bir bilim dalıdır. bu sınıflandırmanın ivedilikle sonlandırılması gerekiyor. İngilizce wiki'de de durum böyledir. bu sınıflandırmanın devam etmesi halinde Türkçe wiki'nin dini büyü, felsefe ve misitizm ile aynı kefeye koyarak inanç düşmanlığı yaptığı anlamı apaçık ortaya çıkacaktır. lütfen bu yolara girilmesin.

büyü ve mistizm kültür ve suçla ilgili sınıfa, felsefe ve mitoloji ise edebiyatla ilgili sınıfa dahil edilmeli. din ise ayrı bir sınıf olmalı. bu sınıfa kendisini resmen bir din olarak manifest edenler girmelidir. İslam, Hristiyanlık, Musevilik, Zarathustraizm, Budizm, Hinduizm, Şintoizm, vs.

lütfen bu konuya eğilelim. bi şema üzerinde tartışalım. yoksa şemayı ben değiştiriyorum.


--Idikut 19:56, 26 Aralık 2007 (UTC)

Merhaba. Mitoloji, din ve mistisizm kesinlikle ayni kategoride yer almasi gerekiyor bence. Çünkü mitoloji, bazi dinlerin bir parcasi. Mistisizm de ruhaniyatla ilgili olduğu için dinle aynı yerde yer almalı. Büyü belki tartışılabilir, ama var olan kategoriler içinde en uygunu yine Din bence. Unutmayın ki her din büyüye karşı değildir, bazı dinlerde büyü bir dini ayindir. Öte yandan, büyü de fizik ötesi varlıklarla uğraştığından, dinin komşu disiplini sayılabilir. Felsefe'nin durumu daha tartışmalı olmakla birlikte, Felsefe zaten üç değişik kategoride mevcut. Bence Din'de de olması makul. "Din bir bilim dalıdır" sözüne hiç katılmıyorum, birbirinden bu kadar ayrı gayrı iki disiplin bulmak zor. Ayrıca bu sözün dine inanmayanlar kadar pek çok inançlı kişiyi de rahatsız edeceğini düşünüyorum. Sözün özü, kategoriler şimdiki gibi kalsın bence, aynı fikirde değiliz ne yazık ki. Saygılar, Filanca 21:41, 26 Aralık 2007 (UTC)
Öncelikle önyargılara gerek yok... Vikipedi'de biz hep iyi niyeti ön planda tutarız; size de hüsn-i zannı tavsiye ederim. Büyü, mistisizm ve mitoloji aslında tamamıyla dinin altında olmasa da büyük oranda din altında değerlendirilen konulardır. Dinlerin çok büyük bir kısmı (aslında son zamanlarda ortaya çıkan agnostik, deistik veya ateistik özelliklere sahip olmayanlar dışındaki hepsi) gerek büyü, gerek mistisizm gerekse mitolojiye sahiptir. Örneğin İbrahimi Dinler'in üçünde de bu üç kavram birden yer almaktadır. Tüm inananlar, tüm mezhepler aynı kanıda olmayabilir fakat bu o dinlerin ve diğer birçok dinin içinde kabul edilen farklı mezhepler ve inananların bu kavramları kabul ettiği gerçeğini değiştirmez. Bu hususta daha önce çeşitli din bilginleriyle görüşmüşlüğüm ve soru sormuşluğum var (özellikle dinî mitoloji ve din dairesi içerisinde mitoloji konusunda) ve aldığım cevaplar Vikipedi'deki uygulamayı doğrular nitelikteydi. Büyüyü çoğu din kabul ederken, çağdaş bilgimize göre büyü inancının kökeni dinîyken tutup da onu astrofizik kategorisiyle aynı kategoriye koyacak değiliz. Bunu önyargıyla değil, dinbilimleri çerçevesinden değerlendirmenizi tavsiye ederim. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesaj 23:28, 26 Aralık 2007 (UTC)


Bence Büyünün ana sayfada kategori olarak bulnması gereksiz, hatta taraflı. 3 büyük dinde var olması bu kavramı ana sayfaya taşımamalı. İçinde büyü barındırmayan dinlerin aleyhine taraflı bir tutum oluyor bu. Vikipedi bütün dinlere (Pastafaryanizm dahil) aynı mesafede olmalı.--25pxGK ® 15:47, 27 Aralık 2007 (UTC)


tüm bu söylenenlere inanamıyorum. ne demek büyü ve mitoloji dinin bir parçasıdır? hangi din bilimci bunu söyledi? hangi din "büyü ve mitoloji bizim dinimizi bir parçasıdır" dedi? kim? hangisi?

çok saçma bir iddia bu. dinler büyüden bahsediyor olabilir mesela yasaklamak gibi ha? dinler yeme ve içmeden de bahseder. hukukdan da bahseder ticaretten de. o zaman dini hukuk veya ticaret başlığına koyalım olur mu? bi şeyden dini kaynaklarda bahsediliyo olması o dinin varoluş koşulu olduğu anlamına gelmez. o dini nitelemez de. din ayrı bir kategori olmalı. mitoloji edebiyatın bir dalıdır. büyü ise kültürün. din ile bunların bir ilgisi yoktur. düzeltilmesi için yönetimi eyleme geçmeye davet ediyorum. mesnetsiz iddialarda bulunmayalım. örnek isteyen ingilizce wiki'ye baksın. lütfen. çabuk olunsun.

--Idikut 22:44, 27 Aralık 2007 (UTC)

Ana Sayfa'daki Yuliya maddesi


2008 maddesi

Arkadaşlar 2008 maddesi berbat olmuş ben düzeltemedim ilgilenirseniz sevinirim.CrashWorld 17:57, 30 Aralık 2007 (UTC)