Sovyetler Birliği liderleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Sovyetler Birliği Lideri, Sovyetler Birliği liderlerinin kronolojik sıralaması.

SSCB'deki yönetim gücü üç makamın elindeydi:

Birinci makam Yüksek Sovyet Prezidyumu Başkanı yani devlet başkanıydı. SSCB Anayasası'na göre en üst makamdı. Hükümet başkanı SSCB Başbakanıydı. Bu makam en çok Lenin'in zamanında önemliydi. Pratik olarak SSCB'nin birinci adamı Komünist Partisi Genel Sekreteriydi. Kendisini bu makam sayesinde başka bir makama seçtirebilirdi. Örneğin Lenin, Stalin, Malenkov ve Kruşçev başbakan iken Brejnev ve ardılları devlet başkanıdır.

Resim İsim Makam Periyot Fiili Liderlik
Lenin CL Colour.jpg Vladimir Lenin
Владимир Ильич Ленин
SSCB Halk Komiserleri Kurulu Başkanı[1] Aralık 1922 - 21 Ocak 1924 Aralık 1922 - 21 Ocak 1924
JStalin Secretary general CCCP 1942.jpg Joseph Stalin
Иосиф Виссарионович Сталин
Tüm Birlik Bolşevik Partisi Merkez Komitesi Genel Sekreteri 3 Nisan 1922 - 5 Mart 1953 1927 - 5 Mart 1953
SSCB Bakanlar Kurulu Başkanı 6 Mayıs 1941 - 5 Mart 1953
Malenkow.jpg Georgiy Malenkov
Гео́ргий Максимилиа́нович Маленко́в
SSCB Bakanlar Kurulu Başkanı 5 Mart 1953 - 8 Şubat 1955 5 Mart 1953 - 7 Eylül 1953
Nikita Khruchchev Colour.jpg Nikita Kruşçev
Никита Сергеевич Хрущёв
Sovyetler Birliği Komünist Partisi Merkez Komitesi Birinci Sekreteri 7 Eylül 1953 - 14 Ekim 1964 7 Eylül 1953 - 14 Ekim 1964
SSCB Bakanlar Kurulu Başkanı 27 Mart 1958 - 14 Ekim 1964
Üçlü yönetim Leonid Brejnev, Леони́д Ильи́ч Бре́жнев SBKP Birinci Sekreteri 14 Ekim 1964 - 8 Nisan 1966
Aleksey Kosigin, Алексе́й Никола́евич Косы́гин SSCB Bakanlar Kurulu Başkanı 14 Ekim 1964 - 23 Ekim 1980
Anastas Mikoyan, Анаста́с Ива́нович Микоя́н SSCB Yüksek Sovyet Prezidyumu Başkanı 14 Ekim 1964 - 9 Aralık 1965
Brezhnev 1973.jpg Leonid Brejnev
Леонид Ильич Брежнев
SBKP Birinci Sekreteri 14 Ekim 1964 - 8 Nisan 1966 14 Ekim 1964 - 10 Kasım 1982
SBKP Genel Sekreteri 8 Nisan 1966 - 10 Kasım 1982
SSCB Yüksek Sovyet Prezidyumu Başkanı Mayıs 1960 - 14 Ekim 1964 ve 16 Haziran 1977 - 10 Kasım 1982
RIAN archive 101740 Yury Andropov, Chairman of KGB.jpg Yuri Andropov
Ю́рий Влади́мирович Андро́пов
SBKP Genel Sekreteri 12 Kasım 1982 - 9 Şubat 1984 12 Kasım 1982 - 9 Şubat 1984
SSCB Yüksek Sovyet Prezidyumu Başkanı 16 Haziran 1983 - 9 Şubat 1984
Konstantin Çernenko
Константин Устинович Черненко
SBKP Genel Sekreteri 13 Şubat 1984 - 10 Mart 1985 13 Şubat 1984 - 10 Mart 1985
SSCB Yüksek Sovyet Prezidyumu Başkanı 11 Nisan 1984 - 10 Mart 1985
Mikhail Gorbachev 1987.jpg Mihail Gorbaçov
Михаил Сергеевич Горбачёв
Sovyetler Birliği Komünist Partisi Merkez Komitesi Genel Sekreteri ve Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri 11 Mart 1985 - 24 Ağustos 1991 11 Mart 1985 - 25 Aralık 1991
SSCB Yüksek Sovyet Prezidyumu Başkanı 1 Ekim 1988 - 25 Mayıs 1989
SSCB Yüksek Sovyet Başkanı[2] 25 Mayıs 1989 - 15 Mart 1990
Sovyetler Birliği Cumhurbaşkanı[3] 15 Mart 1990 - 25 Aralık 1991
  1. ^ Bolşeviklerin fiili lideri
  2. ^ SSCB Yüksek Sovyet Prezidyumu Başkanlığı, SSCB Yüksek Sovyet Başkanlığı olarak değişti.
  3. ^ 15 Mart 1990 da Cumhurbaşkanlığı makamı oluşturuldu ve devlet başkanı yetkileri bu makama geçti.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]