Georgi Malenkov

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Georgi Malenkov
Гео́ргий Маленко́в
SSCB Bakanlar Kurulu Başkanı
Görev süresi
6 Mart 1953 - 8 Mart 1955
Yerine geldiği Josef Stalin
Yerine gelen Nikolai Bulganin
Kişisel bilgiler
Doğum 8 Ocak 1902(1902-01-08)
Orenburg, Rus İmparatorluğu
Ölüm 14 Ocak 1988 (86 yaşında)
Moskova, Rusya SFSC, SSCB
Partisi Sovyetler Birliği Komünist Partisi
Evlilik(ler) Valeriya A. Golubtsova
Ödüller Sosyalist İşçi Kahramanı
Lenin Nişanı Lenin Nişanı Lenin Nişanı Büyük Vatanseverlik Savaşı Madalyası

Georgi Malenkov (Rusça; Гео́ргий Максимилиа́нович Маленко́в, 8 Ocak 1902, Orenburg - 14 Ocak 1988, Moskova), Josef Stalin'in yakın çalışma arkadaşlarından olan Sovyet devlet adamı ve Komünist Parti görevlisi. Stalin'in ölümünden hemen sonra SBKP Genel Sekreterliği (1953) ve Başbakanlık (Mart 1953 - Şubat 1955) yaptı.

Bolşevik İhtilali'ni izleyen iç savaş sırasında 1919'da Kızıl Ordu'ya katıldı. 1920'de Rus Komünist Partisi'ne (Bolşevik) üye olduktan sonra parti içinde hızla yükseldi. Aynı dönemde Josef Stalin'in yakın çalışma arkadaşları arasına girdi ve 1930'ların sonunda partide gerçekleştirilen büyük temizlik hareketlerinin hepsinde önemli rol oynadı. 1941'de Politbüro aday üyeliğine getirildi. II. Dünya Savaşı sırasında SSCB'de savaşın yönlendirilmesinden sorumlu az sayıda kişiden oluşan Devlet Savunma Komitesi'nde yer aldı. Savaştan sonra 1946'da Politbüro asil üyesi oldu. Ayrıca Merkez Komitesi İkinci Sekreterliği'ne ve Başbakan Yardımcılığı'na atandı.

Savaş sonrası dönemde sert bir rekabet içine girdiği Andrei Jdanov'un suçlamaları sonucu partideki durumu sarsıldı. Ama iki yıl içinde konumunu yeniden güçlendirerek Josef Stalin'in başlıca yardımcılarından biri durumuna geldi. Josef Stalin'in Mart 1953'te ölmesinin ardından parti Birinci Sekreterliği ve Başbakanlık görevlerini üstlendi. Bu suretle Sovyetler Birliği lideri oldu. Fakat 6 ay kadar sonra, Birinci Sekreterlik görevini Nikita Kruşçev'e devretmek zorunda kaldı. Başbakanlığı sırasında silahlanma harcamalarının azaltılması, ağır sanayi yerine tüketim malları üretimine öncelik verilmesi ve kolektif çiftliklerde çalışanlara sağlanan teşviklerin artırılması için çalıştı.

Malenkov, uyguladığı programın partinin öteki önderleri arasında yarattığı muhalefet karşısında Şubat 1955'te başbakanlıktan istifa etmek zorunda kaldı. Ama Parti Prezidyumu'ndaki (eskiden Politbüro) güçlü konumunu 1957'ye değin korudu. "Karşı Parti Hareketi" olarak adlandırılan grupla birlikte Kruşçev'i devirme girişiminin başarısızlıkla sonuçlanması üzerine 1957'de Prezidyum'dan ve Merkez Komitesi'nden çıkarıldı. Ardından Kazakistan SSC'deki bir hidroelektrik santralinin yöneticiliğine atandı. 1963'te emekliye ayrıldıktan sonra anılarını yazmaya başladı. 1964'te partiden çıkarıldı.

14 Ocak 1988 tarihinde Moskova'da öldü.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Siyasi görevi
Önce gelen:
Josef Stalin
SSCB Bakanlar Kurulu Başkanı
1953 - 1955
Sonra gelen:
Nikolay Bulganin