Pozole

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Pozole
Ülke(ler)Meksika
TipiÇorba
Servis türüSıcak
Ana malzemelerMısır lapası, et (genelde domuz eti), acı biber, baharat çeşnileri
ÇeşitleriBlanco, Verde, Rojo

Pozole (türevleri: pozolé, pozolli, pasole),[1][2][3] ayrıca "mısır lapası" manasına gelen, Meksika mutfağına ait geleneksel bir çorba veya sulu yemek. Mısır lapasından,[1] etten (genelde domuz eti) yapılmaktadır, isteğe bağlı olarak da rendelenmiş lahana, acı biber, soğan, sarımsak, turp, avokado, salsa sosu ve/veya misket limonu gibi malzemeler ile terbiyelenebilir ya da garnitürlenebilir.[4]

Bu çorba; Sinaloa, Michoacán, Guerrero, Zacatecas, Jalisco, Morelos, Meksika Eyaleti ve Meksiko gibi bölgelerde tipik sunulan bir yemektir. Pozole, Meksika'nın her yerinde ve Meksika'nın dışında da Meksikalı topluluklar tarafından sık sık kutlamalarda yapılır. Çorbanın yaygın olarak yapıldığı günler arasında Meksika Özgürlük Günü, Quinceañera, düğünler, doğum günleri, vaftiz törenleri ve Yeni Yıl Günü bulunur.

Hazırlanışı ve değişiklikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Pişmiş mısır lapası

Pozole birçok yol ile yapılabilir. Bütün çeşitlerinde temel olarak yapılması gereken şey mısır lapasını tencerede pişirmektir. Genelde domuz eti ya da bazen tavuk da daha sonra temelin üzerine eklenir. Vejetaryen tariflerinde ise[5][6] et yerine fasulye kullanılır.

Kurutulmuş mısır lapası da ayrıca pozole yapımında kullanılır, ama ıslatılıp pişirilmesi gerekmektedir

En temel olarak bilinen üç pozole türleri blanco/beyaz,[7][8] verde/yeşil[9][10] ve rojo/kırmızı'dır.[11][12]

Beyaz Pozole hiçbir yeşil ya da kırmızı sosun kullanılmadığı çeşittir. Yeşil Pozole'de ise genel olarak yeşil domates, epazot, kişniş, jalapeño ve/veya pepita içeren yeşil malzemeleri taban alan zengin içerikli sos eklenir. Kırmızı Pozole ise yeşil sos olmadan yapılır, onun yerine ise kırmızı malzeme olan acı biberin birinden ya da daha çoğundan oluşan bir sos eklenir.

Pozole servis edilirken, yanında bazı çeşitli mezeler de eklenir, yaygın olarak soğan, kesilmiş marul, dilimlenmiş turp, lahana, avokado, misket limonu, keklik, tostada, chicharrón ve/veya biber.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Magliabechiano El Yazması'nın 22. sayfasında bulunan bu çizim pozoleyi tasvir etmektedir[13]

Pozole, Bernardino de Sahagún'un General History of the Things of New Spain (MS 1500'lerde) adlı eserinde bahsedilmiştir. Aztekler ve Mezoamerikanın diğer yerlileri için mısır kutsal bir bitki olduğu için, pozole özel etkinliklerde yapılan bir tarifti. Mısır (genelde bütün mısır lapası çekirdekleri) ve etin tek bir yemekte buluşmasının nedeni ise akademisyenlerin ayrıcalıklı olarak denemesiydi, çünkü antik Amerikalıların(hangisi?) inancına göre tanrılar insanları masa (mısırözü hamuru) denilen şeyden yaratmıştır.

Instituto Nacional de Antropología e Historia (Uluslararası Antropoloji ve Tarih Enstitüsü) ve Universidad Nacional Autónoma de México tarafından yapılan araştırmalara göre, bu özel etkinliklerde, pozolede et olarak gerçek insan eti kullanılıyordu.[14] Bir dini törende tutsaklar, kalplerinin sökülerek kurban edildikten sonra, bedenlerinin geri kalanları dilimlenir ve daha sonra mısır ile pişirilirdi ve bir nevi başka bir dinsel tören olarak bu yemek o dinden olan bütün halka dağıtılırdı. İspanyolların fethinden sonra, yamyamlık yasaklandığından dolayı, bir İspanyol rahibine göre, yemeğin içerisine [insan etine] "tadı çok benzer" olduğu için domuz eti kullanılmaya başlanmıştır.[14]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Clark, Melissa (17 Şubat 2010). "Save the Pig's Head for Later". New York Times. 18 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2010. 
  2. ^ Campbell, Cathie. "Stir Crazy: It's not too late for nice, hot soup". Madera Tribune. 14 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2010. 
  3. ^ "Pasole And Green Chili Stew Recipe - Food.com". 20 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2016. 
  4. ^ Duggan, Tara (27 Aralık 2009). "Pozole: Streamlined and budget friendly". San Francisco Chronicle. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2010. 
  5. ^ Shelley Wiseman (Aralık 2011). "Vegetarian Red Pozole with Red Beans". Epicurious.com. 26 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2016. 
  6. ^ Christina (22 Mart 2015). "Vegan Pozole Verde". TheBeautifulBalance.com. 13 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2016. 
  7. ^ "Pozole Blanco Recipe". Cooking Up a Story. 1 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2016. 
  8. ^ "Pozole Blanco". Cookpad. 22 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2016. 
  9. ^ "Green Pozole". Mexican Table. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2016. 
  10. ^ "Chicken Pozole Verde". Food & Wine. 20 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2016. 
  11. ^ "Red Pork Pozole". Mexican Authentic Recipes. 7 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2016. 
  12. ^ "Red Pozole with Traditional Garnishes". Mexican Table. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2016. 
  13. ^ Pozolli. (n.d.). Nahuatl dictionary. Retrieved 28 August 2012, from http://whp.uoregon.edu/dictionaries/nahuatl/index.lasso 3 Aralık 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  14. ^ a b "Los mexicanos prehispánicos comían pozole con carne humana – La Crónica de Hoy / Lunes 13 de Dic., 2010". Cronica.com.mx. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2010. 

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]