Capirotada

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Capirotada
Ülke(ler)İspanya, Meksika
TürüEkmek pudingi
Servis şekliIlık veya soğuk
Ana malzemelerBolillo, şurup, panela, tarçın, peynir (isteğe bağlı)

Capirotada (İspanyolca telaffuz: [kapiɾoˈtaða]) ya da bilinen adıyla Capirotada de vigilia, genellikle Büyük Perhiz döneminde yenen ekmek pudingine benzeyen geleneksel bir Meksika yemeğidir. Kutsal Cuma günü servis edilen yemeklerden biridir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Capirotada, Moroların mutfağından büyük ölçüde etkilenen bir 15. yüzyıl İspanyol yemeğinden doğmuştur. Capirotada, ekmek pudingi gibi, aksi takdirde harap olmuş, bayat ekmeği kullanmanın bir yolu olarak görülüyordu.[1] Efsane, eskiden capirotada de vigilia olarak bilinen yemeğin, Büyük Perhiz başlamadan önce artıkları kullanmak için yaratıldığını iddia ediyor.[2][3] Capirotada kelimesi, dini bağlamda uzun, konik şapkaya atıfta bulunan İspanyolca capirote kelimesinden gelir.[3]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Mather, Robin. "Mexican Easter bread pudding with a long culinary lineage". chicagotribune.com. 4 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2020. 
  2. ^ Jose Luis Juarez Lopez La capirotada 9 Temmuz 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Mexico desconocido 25 May 2013
  3. ^ a b "Authentic Mexican Capirotada Recipe". www.experience-san-miguel-de-allende.com. 25 Şubat 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2020. 

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • "Capirotada recipes". The Houston Chronicle. 4 Şubat 2008. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]