Filistin Devleti'nin uluslararası tanınması

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Filistin Devleti'ni tanıyan ülkeler sayfasından yönlendirildi)
  Filistin
  Filistin Devleti'ni tanıyan ülkeler
  Filistin'i devlet olarak tanımayan ülkeler

Filistin Devleti'nin uluslararası tanınması, Filistin'in uluslararası toplumda devlet olarak tanınması durumunu ifade eder.

1988 yılında Filistin Bağımsızlık Bildirisinin yayımlanmasından sonraki bir yıl içinde Birleşmiş Milletler (BM) üyesi 90 ülke Filistin Devleti'nin bağımsızlığını tanımıştır. İlerleyen yıllarda başka ülkeler de Filistin'i tanıyan ülkeler arasına katılmıştır. Mayıs 2024 itibarıyla BM'nin 193 üyesinden 145'i Filistin'i devlet olarak tanımaktadır.[1][2]

Filistin'i devlet olarak tanıyan ülkelerin bazıları Filistin'de diplomatik temsilcilik bulundurmak suretiyle bu ülkeyle diplomatik ilişkiler de kurmuşlardır.

Filistin'i tanımayan ülkeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Birleşmiş Milletler üyesi ülkeler arasında Filistin'i devlet olarak tanımayanların Mayıs 2024 itibarıyla listesi aşağıda sunulmuştur:

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "3.10 - How many countries recognize Palestine as a state?" (İngilizce). Institute for Middle East Understanding. 2007. 13 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2008. 
  2. ^ "International Recognition of the State of Palestine" (İngilizce). Palestinian National Authority. 4 Nisan 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2009.