Bilgisayar mühendisliği

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bilgisayar mühendisleri yazılım olduğu kadar donanım alanında da bilgi sahibidirler.
Hızlı sıralama algoritmasının bir görüntüsü.

Bilgisayar mühendisliği temel olarak yazılım, programlama ve algoritma ile ilgilenir. Bilgisayar ağları, veri tabanı yöneticiliği ve gömülü sistemler de diğer çalışma alanlarıdır.

Bilgisayar mühendisleri, programlama dilleri, yazılım tasarımı ve yazılım - donanım tümleştirmesi eğitimi alırlar. Yazılımların neyi yapabileceği neyi yapamayacağı (bk. Hesaplanabilirlik), yazılımların belirli bir görev üzerinde nasıl etkili bir verim gösterebilecekleri (bk. algoritma ve karmaşıklık), yazılımların saklanmış bir veriyi nasıl yazıp okuyabilecekleri (bk. veri yapıları ve veri tabanları), yazılımların nasıl daha akıllı çalışabilecekleri (bk. Yapay zekâ), insan ve yazılımların birbirleriyle nasıl bir iletişim içerisinde olacakları (bk. insan bilgisayar etkileşimi ve kullanıcı arayüzleri) konuları üzerinde ve ASIC, FPGA, devre tasarımı ile donanım-yazılım entegrasyonu alanlarında çalışırlar.

Eğitimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bilgisayar Mühendisliği bölümü Türkiye'de 4 yıldır, bu eğitimi bitirenler bilgisayar mühendisi unvanını alırlar. YKS Sınavı, sayısal puan türü ile öğrenci almaktadır. Bilgisayar Mühendisliği eğitimi birçok farklı alana dair bilgileri öğrencilerine sunmaktadır: Matematik, Fizik, Programlama , Algoritma, Veri yapıları, Veri Tabanı Yönetimi, Bilgisayar ağları, İşletim Sistemleri vb. Böylece Bilgisayar Mühendisliği öğrencilerine farklı konular hakkında bilgi ve vizyon sağlamaktadır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Dünyada bilgisayar mühendisliğinin geçmişi[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk genel amaçlı elektronik bilgisayar ENIAC Glen Beck adlı mühendis tarafından programlanırken

Bilgisayar Mühendisliği dalının doğuşu ve ilgili çalışmalar 20. yüzyılın çok öncelerine gitse de çağdaş makineler ve çağdaş bilgisayar mühendisliği 20. yüzyılda gelişmiştir. 1920'lerden itibaren bu alanda gelişmeler gösterildi. Özellikle Alan Turing bu dalın kurucularından sayılır.

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ilk bilgisayar mühendisliği lisans programı 1971'de Cleveland, Ohio'daki Case Western Reserve Üniversitesi'nde kuruldu.[1]

Türkiye'de bilgisayar mühendisliğinin geçmişi[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye'deki bilgisayar mühendisliğinin kuruluşunun temelinde Elektronik Hesap Merkezleri yatmaktadır. Türkiye'de bir üniversitede ilk kez bilgisayar İstanbul Teknik Üniversitesi'nde kullanılmaya başlanmıştır.[kaynak belirtilmeli][2] Hacettepe Enformatik Enstitüsü ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi Elektronik Hesap Bilimleri bölümleri kurulduktan sonra üniversitelerindeki bilgisayar mühendisliği bölümlerinin çekirdeğini oluşturmuştur[kaynak belirtilmeli]. 1977 yılında Hacettepe ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi ilk kez lisans düzeyinde bilgisayar mühendisliği eğitimine başlamıştır[kaynak belirtilmeli]. İTÜ'de 1980 yılında Elektrik Elektronik Fakültesi bünyesinde, Ege ve Yıldız Teknik Üniversiteleri'nde 1982 yılında Mühendislik Fakültesi'nde bilgisayar mühendisliği eğitimi başlamıştır[kaynak belirtilmeli]. 2022 yılı itibarıyla 163 üniversitede bilgisayar mühendisliği eğitimi verilmektedir[3]

Bilgisayar mühendisliğinin alanları[değiştir | kaynağı değiştir]

IEEE ve ACM birlikte Curriculum Guidelines for Undergraduate Degree Programs in Computer Engineering[4]'de bilgisayar mühendisliğinin çekirdek bilgi alanlarını şöyle tanımlar:

Algoritmalar Bilgisayar mimarisi ve organizasyonu Bilgisayar dizgesi mühendisliği Bilgisayar grafiği
Veri tabanı Sayısal mantık İşaret işleme Elektronik
Gömülü sistemler Arayüzler ve İnsan bilgisayar etkileşimi İşletim sistemleri Programlama temelleri
Yazılım mühendisliği (Çok Geniş Ölçekli Tümleşim) VLSI tasarımı ve üretimi Bilgisayar ağları Yapay zekâ

İlgili dallar[değiştir | kaynağı değiştir]

Bilgisayar mühendisliği, elektronik ve haberleşme, yazılım, kontrol, elektrik mühendisliği, bilgisayar bilimi ve matematik ile yakından ilgilidir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "History | Case School of Engineering | Case Western Reserve University". Case School of Engineering (İngilizce). 5 Ocak 2017. 9 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2023. 
  2. ^ Resimlerle Bilişim Tarihimiz[kaynak belirtilmeli]
  3. ^ "Bilgisayar Mühendisliği 2023 Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları". universitenitanit.com. 28 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2023. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 27 Şubat 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 29 Ocak 2008.