Mühendislik dalları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Günümüzde mühendisliğin; elektrik, inşaat, kimya ve makine olmak üzere 4 ana daldan oluştuğu kabul edilmektedir.[1]

Elektrik mühendisliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Elektrik mühendisliği elektrik devreleri ve motorlarından, bilgisayar sistemlerine elektronikten; haberleşmeye kadar pek çok alanı kapsar.

Alt dal Kapsam Önemli uzmanlıklar
Bilgisayar mühendisliği Elektriksel sistemlerin yardımıyla bilgisayar donanımı ve yazılımı tasarlanması ve üretilmesi
Elektronik mühendisliği Elektriğin üretilmesi ve dağıtılması, yüksek akım kolu
Güç mühendisliği
Optik mühendisliği Araçların tasarımı ve elektromanyetik radyasyonun özelliklerini kullanan sistemler.

Kimya mühendisliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Kimya mühendisliği kimyasal maddeler ve süreçlerle ilgilenir.

Alt dal Kapsam Önemli uzmanlıklar
Metalurji ve malzeme mühendisliği Madde ve maddenin mühendisliğe olan uygulamaları ile ilgilenir. *Seramik mühendisliği, the theory and processing of raw oxide material (e.g. alumina oxide), and advanced material that are polymorphic, polycrystalline, oxide, and non-oxide ceramics
İşlem mühendisliği Dizayna, operasyona, kontrole, ve kimyasal işlem seçeneklerine odaklanır *Petroleum refinery engineering, the design of processes related to the manufacture of refined products
Moleküler mühendislik Moleküllerin üretimi ile ilgilenir.

İnşaat mühendisliği[değiştir | kaynağı değiştir]

İnşaat mühendisliği pek çok yapının (köprü, yol, altyapı vb.) tasarımı ve inşasıyla ilgilenir.

Alt dal Kapsam Önemli uzmanlıklar
Jeofizik mühendisliği Concerned with the behaviour of geological materials at the site of a civil engineering project
  • Maden mühendisliği, maddenin yeryüzünde bulunması, oradan çıkarılması ve sonunda işlenmesi gibi süreçleri içerir.
Yapı mühendisliği The engineering of structures that support or resist structural loads
Ulaşım mühendisliği İnsanların ve eşyaların etkin ve güvenli bir şekilde ulaşımıyla ilgili çalışır.
Çevre mühendisliği Mühendislik uygulamalarının çevrenin gelişimi ve korunumuna uygulanmasıyla ilgilenir.

Makine mühendisliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Makine mühendisliği fiziksel ve mekanik ürünlerin yapımıyla ilgilenir.

Alt dal Kapsam Önemli uzmanlıklar
Taşıt mühendisliği The design, manufacture and operation of the systems and equipment that propel and control vehicles
Termal mühendisliği
Akustik mühendisliği

Dallar arası ve özel mühendislikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Alt dal Kapsam Önemli uzmanlıklar
Endüstri mühendisliği Kaynakların uygun çözümlenmesi ve tasarımı
  • İmalat mühendisliği, the ability to plan the practices of manufacturing, to research and develop the tool, processes, machines and equipment, and to integrate the facilities and systems for producing quality products with optimal expenditure.
  • Component engineering, the process of assuring the availability of suitable components required to manufacture a product.
  • Sistem mühendisliği, focuses on issues such as logistics, the coordination of different teams, automatic control of machinery for complex engineering projects
  • Construction engineering, the planning and management of construction projects
  • Güvenlik mühendisliği, assuring that a life-critical system behaves as needed even when pieces fail
  • Reliability engineering, optimising asset maintenance to minimise whole of life cost
Uygulamalı mühendislik The field concerned with the application of management, design, and technical skills for the design and integration of systems, the execution of new product designs, the improvement of manufacturing processes, and the management and direction of physical and/or technical functions of a firm or organization. Applied Engineering degreed programs typically include instruction in basic engineering principles, project management, industrial processes, production and operations management, systems integration and control, quality control, and statistics.[2]
Biyoloji mühendisliği The application of engineering principles to the fields of biology and medicine.
Mekatronik Makine ve elektrik mühendisliğinin karışımından oluşur ve otomasyon sistemlerinin tasarlanması ve incelenmesiyle ilgilenir.
Nükleer enerji mühendisliği Nükleer uygulamaların mühendisliğe uygulanmasıdır.
Ziraat mühendisliği Mühendislik uygulamalarının tarla, bahçe gibi tarımsal alanlara uygulanmasıdır.
  • Bioprocess engineering, the design and development of equipment and processes for the manufacturing of products from biological materials
  • Gıda mühendisliği, yemek üretimi, paketlenmesi ve ilgili işlemlerle ilgilenir.
  • Su Ürünleri Mühendisliği, Sucul canlıları ve kontrollü üretim uygulamalarını kapsar.
Nanomühendislik Nano ölçekte mühendislik
Peyzaj mimarlığı Kültürel ve doğal kaynakların korunarak belirli bilimsel ve mühendislik ilkeleri, ölçütleri kullanılarak bitkisel tasarım projeleri eşliğinde konforlu, sağlıklı, güvenli, huzurlu, ulaşabilir, erişebilir, estetik, ekolojik, sürdürlebilir mekanların tasarlanması, planlanması, doğal çevre kalitesinin korunmasını, onarımını ve yönetimini kapsar.
  • Peyzaj mühendisliği, Arazi biçimlendirme(Gradding) ile parsel içi kot çözümleri, yağmur suyu yönetimi, otopark alanları çözümleri, bina ulaşım yolları...vb yapısal projeleri kapsar.
  • Peyzaj planlama, ülkesel, bölgesel, kentsel ve kırsal ölçekte fiziksel planlar içerisinde yer alarak kültürel ve doğal değerlerin korunması adına ekolojik öncelikli projeler üretilmesi, korunacak alanların belirlenmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanması, orman, sulak alanlar, maden ve katı atık alanları gibi insanlar tarafından tahrip edilmiş alanları onarımı için planlama yapmak, kentsel açık yeşil alanların oluşturulması, doğal kaynakların(hava, su, toprak...vb) korunması, geliştirilmesi ve sürdürülmesi sağlamak, arazi kullanım planlaması, çevre sorunlarının giderilmesi üzerine çalışmalar yapmak
  • Peyzaj tasarımı
  • Çevre koruma ve peyzaj onarımı alanında
  • Peyzaj yönetimi
  • Kentsel Tasarım ve Planlama
Petrol ve doğalgaz mühendisliği The application of engineering principles to drilling for and producing crude oil and natural gas
  • Reservoir engineering, the application of scientific principles to study the flow of fluids in underground reservoirs so as to obtain a high economic recovery.
  • Drilling engineering, the design and application of equipment and techniques to drill wells.
  • Production engineering, the design and application of equipment and techniques to bring well fluids to the surface and then separate out the various components.
Enerji mühendisliği Enerji mühendisliği enerji verimliliği, hizmetleri, santraller ve çevre ile uyumluluğu ile ilgilenir. Enerji mühendisliği kimyasal, mekanik ve elektriksel pek çok bilgiyi kullanır. Diğer mühendislik dallarına göre daha dallar arası bir mühendislik dalıdır.
  • Güneş enerjisi mühendisliği, güneş enerjisine dayalı ürünlerin tasarlanması, geliştirilmesi ve hizmete sunulması ile ilgilenir.
  • Rüzgar mühendisliği, Wind engineering analysis effects of wind in the natural and the built environment and studies the possible damage, inconvenience or benefits which may result from wind. In the field of structural engineering it includes strong winds, which may cause discomfort, as well as extreme winds, such as in a tornado, hurricane or heavy storm, which may cause widespread destruction

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Klein, Julie Thompson, Frodeman, Robert, Mitcham, Carl (2010) (İngilizce). The Oxford Handbook of Interdisciplinarity. Oxford University Press. ss. 149-150. 
  2. ^ ATMAE Membership Venn Diagram