İSketch

Vikipedi, özgür ansiklopedi
iSketch
GeliştiriciRobert Wahlstedt
TasarımcıRobert Wahlstedt
Çıkış
  • ABD: 15 Haziran 1999
TürlerGündelik oyun, Tarayıcı oyunu
ModlarTek oyunculu oyun, Çok oyunculu oyun
Resmî siteisketch.net

iSketch, Pictionary benzeri bir tarayıcı çizim oyunudur.

Oyuncular belirlenmiş kelime ya da kelimeleri çizerek (fare kullanarak ya da Grafik tabletleriyle) diğer oyuncuların kelimeyi tahmin etmesine çalışır. Diğer oyuncular ise çizen kişinin anlatmak istediği kelimeyi tahmin ederler. Ve bütün bunlar belirli bir süre içerisindedir. Oyun 20 dil ve 200 temadan oluşur. Zorluk seviyesi kolaydan zora doğru sıralanır. Bütün çizicilerin kelimeleri tahminciler tarafından tahmin edildikten sonra periyot sonunda birinci için ufak bir kutlama şöleni yapılır. Çizici her bir doğru tahminde puan kazanır.[1]

Standart odaların dışında, oyuncular kendi odalarını oluşturup bu odaların ayarlarını kendilerine göre değiştirebilir ve kelime listesinin genişliğine kendileri karar verirler.

Oyunu oynamak için kayıt gerekmez.[2] Bununla birlikte, oyuna girmeden önce oyun talimatlarını okumak mantıklı bir davranış olacaktır.[3]

Oyun odaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kurallar ve denetim[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncu Oylama Sistemi
iSketch kullanıcıları, adaleti ve kurallara bağlılığı sağlamak için oyunu denetleme yeteneğine sahiptir.[5] Düzenli oyuncular, bir çizim kuralını ihlal eden bir sanatçıyı uyarabilir.[6] Bir sanatçı üç ayrı oyuncudan uyarı aldığında çizim sırasını kaybeder. Aynı sanatçının sonraki ihlalleri, sıranın kaybedilmesi için yalnızca bir oy gerektirir. Kullanıcılar ayrıca benzer bir oylama yöntemi kullanarak oyuncuları odalardan atabilirler. Önyükleme oyları birini odadan çıkaracaktır.
Oyun Yöneticileri
Bir oylama yapıldığında, Oyun Yöneticileri bilgilendirilir ve gerekirse yardımcı olmaya ve müdahale etmeye çalışırlar. Yöneticiler oy kullanan kullanıcının kararını destekleyebilir veya kullanıcının oy kullanma yetkisini askıya alabilir. Yöneticiler banlayarak kalıcı suçluları siteden uzaklaştırabilir.
Kullanıcı tarafından oluşturulan odalar
Önceden oluşturulmuş odalar Yöneticiler tarafından yönetilirken, kullanıcı tarafından oluşturulan odalar IRC operatörüne benzer bir sistem kullanır ve oda oluşturucu kurallar üzerinde tam kontrole sahiptir. Kontroller arasında - bunlarla sınırlı olmamak üzere - odayı özel yapma, diğer moderatörleri atama ve oyuncuları çıkarma yer alır.
Filtreler
Bir kullanıcı önceden belirlenmiş kelimeler, oda isimleri, ifadeler ve profil simgeleri (avatar) için filtreler[7] özelliğini etkinleştirebilir.

Sorunlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • iSketch, şu an desteklenmeyen Adobe Shockwave eklentisini gerektirir. Bu nedenle, Windows uyumlu bir tarayıcı ve Shockwave eklentisi kurulmadığı ve Wine aracılığıyla çalıştırılmadığı sürece, Shockwave oynatıcı yazılımı olmayan işletim sistemlerinde (Linux gibi) iSketch'i oynatmak mümkün değildir.
  • Adobe Shockwave, ISO/IEC 8859-1 dışındaki karakter setlerini desteklemez, bu nedenle karakterler kareler olarak görünebilir ve/veya doğru tahminler uyumlu olmayan sistemlerde tanınmayabilir. Metnin düzgün görüntülenmesi için bilgisayarın dil ayarlarında ayarlaması yapılması gerekir.
  • Oyun yalnızca sınırlı sayıda oyuncuya izin verir; bu nedenle oturum açmaya çalışırken bu mesajı görebilirsiniz: Sunucu şu anda dolu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.
  • Oyuncular cevapları anlık mesajlaşma yoluyla birbirlerine iletebilir veya çizim yapmak yerine bulmacanın kendisini yazabilirler. Bunlar ve genellikle saldırgan davranış olarak kabul edilenler, zorbalık biçimleridir. Hedef kullanıcılar önyükleme mekanizmasını veya diğer moderasyon özellikleri'nden herhangi birini etkin bir şekilde kullanmayı bilmiyorsa/yetersizse, kederlendirme sorunlara yol açabilir.

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "iSketch Howto". 18 Nisan 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2008. 
  2. ^ "iSketch logon page". 18 Nisan 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2008. 
  3. ^ "iSketch Instructions". 19 Kasım 2000 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ Sadece örnek liste.
  5. ^ "iSketch Rules". 22 Ocak 2001 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ Bir uyarı düğmesi, geçici bir süre tamamlandıktan sonra kullanılabilir hale gelir.
  7. ^ Oyuncu tercih ayarları.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]