Saadet ve Gelecek İttifakı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
14.08, 7 Temmuz 2023 tarihinde Alisahib2001 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 29935187 numaralı sürüm (→‎Üyeler)

Saadet ve Gelecek İttifakı; 6 Temmuz 2023'te Saadet Partisi ve Gelecek Partisi arasında kurulmuş, TBMM'de ortak bir grup kurulması ile mecliste ve seçimlerde işbirliğini içeren bir ittifaktır. İttifakın TBMM'de Saadet Partisi çatısı altında 20 milletvekili vardır ancak bu milletvekillerinin 10'u Gelecek Partilidir.

Saadet ve Gelecek İttifakı
LiderlerTemel Karamollaoğlu (SAADET)
Ahmet Davutoğlu (Gelecek Partisi)
Kuruluş tarihi6 Temmuz 2023
ÖnceliMillet İttifakı
Siyasi pozisyonSağ
TBMM
20 / 600
Büyükşehir Belediye Başkanlıkları
0 / 30
İl Belediye Başkanlıkları
0 / 51
İlçe Belediye Başkanlıkları
6 / 922
Belde Belediye Başkanlıkları
2 / 387
İl Genel Meclisleri
3 / 1.251
Belediye Meclisleri
303 / 20.498
Türkiye Cumhuriyeti

Tarihçe

2023 Genel Seçimleri

2023 seçimlerinden önce AK Parti ve MHP; milletvekili taksiminin ittifakların toplam oyu yerine partilerin müstakil oyuyla yapılması için seçim sisteminde değişiklik yaptı. Bu değişlik sonucunda tek başına milletvekili çıkartamayan partilerin ittifak çatısı altında birleşerek milletvekili çıkarabilmesi engellenmiş oldu. Bunun üzerine Saadet Partisi genel başkanı Temel Karamollaoğlu Millet İttifakı içerisinde ortak liste yapılması için DEVA ve Gelecek Partisi ile görüşmeler yaptı. Gelecek Partisi üçlü ittifaka sıcak bakarken DEVA Partisi lideri Ali Babacan Saadet Partisi listelerinden seçime girmeyi kabul etmediği için üçlü ittifak kurulamadı. Bunun yerine Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA ve DP ve seçimlere Cumhuriyet Halk Partisi listelerinden katıldı. Seçim sonucunda TBMM'ye DEVA Partisi 15, Saadet Partisi ve Gelecek Partisi 10 milletvekili gönderdi.

Gelecek ve DEVA Partilerinin birleşmesi önerisi

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Ali Babacan’a Gelecek ve DEVA Partilerinin tamamen birleşmesiyle alakalı bir model önerdi. Bu model, parti yönetiminde çift başlılık ve mesaj karmaşasına yol açacağı ve sürdürülebilir olmayacağı nedeniyle DEVA Partisi tarafından reddedildi.[1]

Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi arasında ortak grup kurma görüşmeleri

2023 genel seçimlerinin ardından 15 Haziran 2023'de Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi arasında TBMM çalışmalarında ortak grup kurulması başta olmak üzere siyasi alandaki işbirliği modelleri üzerine görüşmelerin yapıldığı ve bu görüşülen konuların parti genel merkezlerinde istişare edileceği kamuoyuna duyuruldu.[2][3][4]

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu grubun Saadet Partisi çatısında olmasını istiyordu ancak DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan buna sıcak bakmıyordu. Bu yüzden ortak bir grup kurulabilmesi üç partinin kendi tüzel kişiliklerini koruduğu ve belli sayıda milletvekili verdiği yeni bir çatı parti kurulması modeli konuşuldu. Bu model de seçmen tarafınan doğal karşılanmayacağı, zihin karmaşasına yol açacağı, yönetişim sorunları çıkaracağı ve partilerin kendi öz kimliklerinin gelişimini engelleyeceği yönündeki görüşler nedeniyle DEVA Partisi tarafından reddedildi ve DEVA Partisi görüşmelerden çekildi.[1][5]

Saadet ve Gelecek İttifakı'nın kurulması

DEVA Partisinin görüşmelerden çekilmesinin ardından Saadet Partisi ve Gelecek Partisi arasında görüşmeler devam etti. 26 Haziran 2023'te Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu "Teşkilatımızda grup kurma konusunda bir istek var. Biz böyle bir ittifakın Gelecek Partisi ile kurulmasının daha kolay olacağı kanaatine geldik." açıklamasında bulundu ve 6 Temmuz 2023'te Temel Karamollaoğlu ve Ahmet Davutoğlu düzenledikleri ortak bir basın açıklamasıyla ittifakın kurulduğunu duyurdu ve kamuoyu önünde ittifak protokolünü imzaladı.[6][7][8][9]

Saadet Partisi ve Gelecek Partisi arasında ittifakın kurulmasının ardından Saadet Partisi genel başkanı Temel Karamollaoğlu şöyle konuştu[10]:

Kürsülerde meydanlarda dile getirdiğimiz konuların siyasette de dile getirilmesi için grup ihtiyacı oldu. Grup olmadan yapılacak çalışmalar çok zayıf kalıyor Meclis çatısı altında. Vekillik yapan, iktidarda bulunan ülkeyi yöneten tecrübede bulunan kardeşlerimiz biliyor.

(...)

Ahmet Davutoğlu, Gelecek Partisi de bir fedakarlıkta bulundu. Bizim amblemimiz altında birleşerek Meclis'te grup oluşturmaya karar verdik. Meclis'te en ciddi çalışmaları yapan grup inanıyorum ki bu grup olacak. Fikirlerde bazı farklılıkların olmasını bakış açısına göre değerlendirmek mümkün. Bunu çatlak meselesi olarak da görmek zenginlik olarak da görmek mümkün. Bu büyük zenginliktir diye düşünüyorum. Hepimiz aynı çatı altında seçime girdik. Niye böyle oldu diye sorgulayanlar var, herkes sorgulayabilir. Aynı çatı altında seçime girmeseydik bu kararın alınması mümkün gözükmüyordu. Bugün Meclis'te arkadaşlarımızla bir araya geleceğiz. İlk grup toplantısını Meclis tatile girmeden önümüzdeki hafta gerçekleştireceğiz.[10]

Temel Karamollaoğlu'nun ardından sözü alan Gelecek Partisi genel başkanı Ahmet Davutoğlu ise şunu söyledi[7][8]:

14 Mayıs seçimleri sonrası ortaya çıkan karamsar tabloyu dağıtmak, dağınıklık görüntüsünü ortadan kaldırmak, yeni işbirliği ve ittifak imkanlarını ortaya çıkarmak ve en önemlisi iktidarın yanlışlıkları karşısında TBMM'nin denetim gücünü artırmak üzere iki parti olarak birçok konuda fedakarlıklar yaparak önemli bir adım attık. Bu da Saadet-Gelecek ittifakı adı altında yeni bir çalışmayı birlikte yürütme kararlılığıdır. Gelecek Partisi ve Saadet Partisi milletvekilleri ortak grup çalışması içine girecekler. Bugün grup dilekçesi talebi TBMM'ye iletilecek. Her parti milletvekili kendi kimliklerini korumakla birlikte TBMM çatısı altında bir devre için Saadet Partisi Grubu olarak faaliyet gösterecek. Grup başkanı Gelecek Partisi'nden olacak. Görev dağılımlarının esasları tespit edildi, bütün bu hususlarda tam mutabakat içindeyiz.[7][8]

İttifakın kamuoyuna duyurulmasının ardından Gelecek Partili milletvekilleri partilerinden istifa ederek Saadet Partisine katıldı ve milletvekili sayı 20 ulaşan Saadet Partisi grup kurma hakkını elde etti. Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ ile Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya, grup kurma talebini içeren dilekçeyi TBMM Genel Sekreterliği'ne sundu.[11] Grubun başkanı Gelecek Partili Muğla milletvekili Selçuk Özdağ oldu.[6][7][8][9] Selçuk Özdağ, Saadet Partisi milletvekili olarak söz aldığı 1. yasama yılının 12. birleşiminde şunları söyledi[12].

Siyasi partiler demokrasinin vazgeçilmez unsurudur. Seçimler olmuştur ve 16 parti milletvekilleriyle Türkiye Büyük Millet Meclisinde temsil edilmektedir. Eğer demokrasiden bahsediyorsak iktidar ve muhalefet varsa bahsedebiliriz. Grup imkânlarından faydalanan partiler olduğu gibi, 51 milletvekilinin partileri de grup imkânlarından faydalanamamaktadır. Bu, İç Tüzük'ün bir noktada azizliği gibidir. Burada bugün itibarıyla Gelecek Partisi milletvekilleri olarak "Saadet Partisi" adıyla bir grup kurmuş bulunmaktayız. Grubumuzun hem partilerimize, partimize hem Türkiye Büyük Millet Meclisine hem milletimize hem de aynı zamanda demokrasiye faydalı olmasını temenni ediyorum.

Üyeler

Katılma Tarihi Parti Genel Başkan İdeoloji TBMM
6 Temmuz 2023

(Kuruluş)

style="background:Şablon:Saadet Partisi/meta/color; width:2px;" | SAADET
Saadet Partisi
Temel Karamollaoğlu Millî Görüş
Sosyal muhafazakârlık
Sosyal adaletçilik
20 / 600
[not 1]
style="background:Şablon:Gelecek Partisi/meta/color; width:2px;" | Gelecek Partisi
Gelecek Partisi
Ahmet Davutoğlu Muhafazakârlık
Ekonomik liberalizm
Liberal muhafazakârlık
0 / 600

TBMM Grubu

Saadet ve Gelecek İttifakının Saadet Partisi çatısı altında 20 milletvekillinden oluşan bir grubu vardır. Bu milletvekillerinin 10'u esasen Gelecek Partili olsa da ittifak protokolü gereği resmi olarak Saadet Partilidir.

# Adı Seçim Bölgesi Görev
Saadet Partili milletvekilleri
1 Mesut Doğan Ankara (III) Saadet Partisi Genel Sekreteri
2 Şerafettin Kılıç Antalya Saadet Partisi Genel Muhasebe ve Mali İşler Başkanı
3 Mehmet Atmaca Bursa (I) Milletvekili
4 Necmettin Çalışkan Hatay Saadet Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi
5 Birol Aydın İstanbul (I) Saadet Partisi Parti Sözcüsü
6 Mustafa Kaya İstanbul (II) Saadet Partisi Dış İlişkiler Başkanı
7 Bülent Kaya İstanbul (III) Saadet Partisi Hukuk İşleri Başkanı
8 Mahmut Arıkan Kayseri Saadet Partisi Teşkilat Başkanı
9 Hasan Bitmez Kocaeli Saadet Partisi Seçim İşleri Başkanı
10 Mehmet Karaman Samsun Saadet Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi
Gelecek Partili milletvekilleri
11 Mustafa Nedim Yamalı Ankara (I) Milletvekili
12 Serap Yazıcı Özbudun Antalya Milletvekili
13 Cemalettin Kani Torun Bursa (II) Milletvekili
14 Sema Silkin Ün Denizli Milletvekili
15 Selim Temurci İstanbul (I) Milletvekili
16 İsa Mesih Şahin İstanbul (II) Milletvekili
17 Doğan Demir İstanbul (III) Milletvekili
18 Mustafa Bilici İzmir (II) Milletvekili
19 Hasan Ekici Konya Milletvekili
20 Selçuk Özdağ Muğla Grup Başkanı

Notlar

  1. ^ Gelecek Partisi ve Saadet Partisi arasında ortak bir grup kurulabilmesi için Gelecek Partili 10 milletvekili (Mustafa Nedim Yamalı, Serap Yazıcı Özbudun, Cemalettin Kani Torun, Sema Silkin Ün, Selim Temurci, İsa Mesih Şahin, Doğan Demir, Mustafa Bilici, Hasan Ekici ve Selçuk Özdağ) Saadet Partisine katıldı.

Kaynakça

  1. ^ a b "DEVA, Gelecek ve Saadet Partileri arasında yapılan görüşmelere dair bilgilendirme". Demokrasi ve Atılım Partisi. 25 Haziran 2023. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2023. 
  2. ^ "DEVA, Gelecek ve Saadet partileri Meclis'te grup kurmak için anlaştı: Hangi formüller tartışılıyor?". BBC News Türkçe. 2023-06-16. Erişim tarihi: 2023-07-07. 
  3. ^ "İyi Partili Aytun Çıray partisinden istifa etti". www.trthaber.com. 2023-06-06. Erişim tarihi: 2023-07-07. 
  4. ^ "Temel Karamollaoğlu twitter hesabından görüşmeleri duyurdu". Twitter. Erişim tarihi: 2023-07-07. 
  5. ^ "Saadet ve Gelecek partileri Meclis'te grup kuracak, yerel seçimde işbirliği yapacak: DEVA Partisi neden çekildi?". BBC News Türkçe. 2023-07-06. Erişim tarihi: 2023-07-07. 
  6. ^ a b "Saadet ile Gelecek anlaştı: TBMM'de 6. grup Saadet Partisi oldu". Milli Gazete. Erişim tarihi: 2023-07-07. 
  7. ^ a b c d "Saadet ve Gelecek partileri Meclis'te grup kuracak, yerel seçimde işbirliği yapacak: DEVA Partisi neden çekildi?". BBC News Türkçe. 2023-07-06. Erişim tarihi: 2023-07-07. 
  8. ^ a b c d "Saadet-Gelecek İttifakı kuruldu". www.rudaw.net. 2023-07-06. Erişim tarihi: 2023-07-07. 
  9. ^ a b "Saadet Meclis Grubu kuruluyor, 'Gelecek'liler Saadet'e geçecek". https://www.gazeteduvar.com.tr/saadet-meclis-grubu-kuruluyor-gelecekliler-saadete-gececek-haber-1626921. Gazete Duvar. 2023-06-07. Erişim tarihi: 2023-07-07.  |çalışma= dış bağlantı (yardım)
  10. ^ a b "Saadet ile Gelecek anlaştı: TBMM'de 6. grup Saadet Partisi oldu". Milli Gazete. Erişim tarihi: 2023-07-07. 
  11. ^ "Saadet ile Gelecek Partisi'nden, ortak grup kararı". DHA | Demirören Haber Ajansı. 2023-07-06. Erişim tarihi: 2023-07-07. 
  12. ^ "TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ". www.tbmm.gov.tr. Erişim tarihi: 2023-07-07.